Електронни здравни досиета ще има най-рано през 2014 г.

Електронни здравни досиета ще има най-рано през 2014 г.

© Георги КожухаровМинистреството на здравеопазването (МЗ) получи 9.7 млн. лв. по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за изграждане на електронна система. За последните 10 години в страната са похарчени над 17 млн. лв. държавни пари за въвеждането на електронно здравеопазване, но досeга няма работеща система.


Системата, която МЗ тепърва започва да изгражда, ще осигури на пациентите медицинско електронно досие, като те сами ще определят кой и до какви данни да има достъп, обясни здравният министър д-р Стефан Константинов. Срокът за изпълнение на проекта е 27 месеца, което значи, че подобни досиета и връзка между изпълнителите на здравни услуги, здравното министерство и каса, както и с Националната агенция по приходите и Националния осигурителен институт ще има най-рано през 2014 г.


И в момента здравноосигурените българи имат електронни досиета, но достъп до тях имат само хората с електронен подпис, обявиха наскоро от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Тази система за достъп е неработеща, коментира днес д-р Константинов. По думите му най-подходящият вариант е това да става чрез пръстови отпечатъци. Според него уредите за рачитане на отпечатъците ще са най-малкият проблем. Другите варианти били достъпът да е с парола и ПИН код или данните да се внедрят в чипа на личните карти при следващата кампания по издаването им.
Последният договор за национална здравноосигурителна информационна система е подписан по времето на тройната коалиция с консорциума "БУЛЛ и партньори" и е за малко над 4 млн. евро. Проектът започва през ноември 2006 г., а системата е приета официално от здравното министерство и касата като работеща на 30 септември 2008 г. Сегашният екип на НЗОК обаче обяви, че е заварил недоизградени модули и всъщност няма система, защото липсва връзка между отделните й части.Наскоро собственик на частна болница в Бургас разказа пред "Дневник", че изграждането на електронна система за управлението на болницата му е струвало 180 хил. лв., а в момента тя му спестява около 14 хил. лв. на месец за заплати. Освен това може да контролира в реално време работата на лекарите и наличните количества медикаменти и консумативи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 638 Весело

  ХАХАХА! ГЕРБ вече отправя всички ПРЕДизборни обещания за СЛЕДгерберско време!

 2. 2 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "По думите му най-подходящият вариант е това да става чрез пръстови отпечатъци. "

  Аре стига бе, ако някой е некомпетентен по дадена тема, по-добре да мълчи и да не се излага.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3343 Весело

  Тази с-ма я изграждаха още при Илко (Серсемеджиев) , там едни хора лапнаха едни пари и изсра.. едно електронно нищо!!!
  Оттогава много вода изтече,много здравни мин. се смениха и...
  нищо!!!
  Ама така е много по удобно да се източва касата!!!
  Та се съмнявам ,че има грешка - дали не са искали да напишат 2024г.?

 4. 4 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1472 Весело

  До коментар [#3] от "SS":

  Най-рано... тоест преди 2014-та забрави за случая. А после като започнат едни сривове, едни хакерси набези та мани мани

  Жената е покана за щастие
 5. 5 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#3:"SS"]Тази с-ма я изграждаха още при Илко (Серсемеджиев) , там едни хора лапнаха едни пари и изсра.. едно електронно нищо!!!
  Оттогава много вода изтече,много здравни мин. се смениха и...
  нищо!!![/quote]

  Цъкнах -

  Защото '' АремиСофт '' досега щеше да е завършила цялата система но царедворците я отмениха и даже си спомням, че ни осъдиха та и неустойки платихме няколко милиончета а след това комунетата докато изберат докато я пуснат и то на най - неработещите части и сега дойде ред на наш Боце да я рендоше и то по милиционерски
  Ако не те преброят милиционерите лично в болницата ще ти искат отпечатъци та да видиш в системата дали някой не те е долекувал дистанционно

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 6. 6 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 868 Гневно

  Защо управлението на ГЕРБ е поредното, което не може да изгради тази система?? - последният параграф (за частната болница в Бургас) обяснява това...

 7. 7 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  А парите, дето даваме сега на лекарите в плик, ще може ли електронно да им ги превеждаме, или поне с дебитна карта?

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3343 Весело

  До коментар [#5] от "tanas":

  Да де аз лично съм се разхождал из "произведението" на Аремис!
  То и затова написах ,че са изср... едно ел.нищо при това за доста пари (за времето си)!

 9. 9 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Като човек който е изследвал провалите в няколко европейски страни да се създадат и внедрят такива системи в съществуващите здравни структури, и да са същевремено продуктивни и подпомагащи добрите здравни практики, мога да кажа че 2014 е една много оптмистична дата за нашата страна.....

 10. 10 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1234 Гневно

  Герания, след като похарчи близо милиард евро, се отказа. Не е писано това да се случи, по 1001 причини, най- малката от които е че подобно досие е безсмислено по начало, още повече пък в страна където човешкия живот струва между 5 и 25 хил. лв. (това са кръвнините присъждани в БГ), а за здравеопазване се отделят 3,8% (средно за ЕС - 8-9%) и то при нашия бюджет. Целия зор е да се вемат едни пари, сладки пари, защото предварително се знае че продукт няма да има.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 11. 11 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Всъщност нито бизнес процесите, които трябва да бъдат автоматизирани са особено сложни, нито има технологични пречки, нито липсва капацитет в българския ИТ сектор, че да е проблем да се направи пълнофункционално здравно досие, с възможност за проследяване на това какви здравни услуги и за колко пари са били консумирани от всеки. При това с достъп и от лекари, и от пациенти. Дори със съществуващите системи доработката е елементарна. Предлагано е, но без резултат. Обаче има един съществен фактор - гигантска вътрешна съпротива от страна на НЗОК и лекарите. Ако такава система се внедри, бъде регулярно захранвана с данни и достъпът до нея не е ограничен до шепа вътрешни потребители това значи , че харченето на здравни осигуровки ще е доста по-прозрачно. Ще лъснат разни "авангардни" практики, едни злоупотреби, едни разхищения и дори "разкритията", които са получили публичност досега ще ни се сторят като кражба на дъвки от кафене. На "отговорните фактори" нагледно са демонстриранио крупни разминавания в данните, злоупотреби, лекуване на мъртви души, обаче "лекарите" няма да допуснат тази инфромация да стане достъпна за всеки и да им секне деленето на парите от осигуровките.

 12. 12 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Най-подходящият вариант за биометричен достъп до поредната имагинерна електронна система в здравеопазването е да си доближиш едното око до WEB-камерата и да кажеш :' Я виж плува ли корабче'...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 13. 13 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1234 Весело

  Елементарен въпрс: по повод настинка ви снимат белия дроб на рентген. За да влезе тази снимка в досието:
  1. Трябва снимания да даде разрешение, документирано (Универсален Електронрн Подпис - за вас и за рентгеновата лаборатория).
  2. Рентгена трябва да е цифров
  3. Организацията хостваща досието трябва да има сървъри, колкото на Гугъл
  4. Рентгена трябва да има интернет и мотив за да не твърди че няма
  5. Този който ще гледа снимката, трябва да документира че вие сте му разрешили ( идвамата трябва да сте с УЕ подпис) и поводът по който ще се гледа снимката
  И накрая - медицинския смисъл от една рентгенова снимка отпреди 5 години е колкотот от фиш от тотото от 82ра г., пък бил той и печеливш.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  С този БУЛЛ информационната система на НЗОК е пълна скръб (не че преди също не беше) .Имам усещането, че или е правена от бакали или от киборги или нещо средно между тях. Всеки месец вади безброй действителни прегледи като недействителни с някакви идиотски аргументи ,например ,че профилактичния преглед на пациента миналата година си го направил на 23.06.2010 , а сега на 20.06.2011 и че понеже няма една година от предишния няма да се плати въпреки ,че е извършен с всичките изисквания като обем на преглед и изследвания . Други варианти за неплащане на труда на лекарите е ,че не си посочил пациентът като обслужван от тебе (не бил в регистъра), а той се води от 10 години при теб. По мои сметки всеки месец НЗОК не заплаща за цяла България прегледи за по 120 хиляди лева с измислени аргументи от типа 'Ами базите не са наляти ..., Пациентът е 'изпаднал', Ами не си зачекнал (изразът е автентичен) ей това квадратче,, че пациентът е в регистъра ти (ами при кой е , не знаете ли)
  Порталът на НЗОК е едно направо смотано подобие на електронен портал. Като им изпратиш файлове уж ги приема , но на практика не ги обработва , a на електронната си поща получаващ едно НИЩО -никакво потвърждение за приемане , обработка или евентуални грешки. После се оказва ,че електронният отвор на Кацата приемал файлове само от първо до трето число на месеца, така ми каза една касиерка операторка на ЕИМ. Е за какво да ви ги пращам другарки и другари ,като трябва да се явявам и лично в съшия този времеви интервал от първо до трето число всеки месец?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 15. 15 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#13] от "misho73":

  Това го има създадено и безпроблемно работещо отдавна (намерете Microsoft HealthVault или Google Health) - база лични здравни данни на защитен сървер с оторизация на пациента за достъп на здравното му досие от избрания личен лекар и безкрайни възможности за импорт на всякакви статуси, рецепти, рентгенови и MRI-снимки и т.н. БЕЗПЛАТНО с акаунта ви от gmail.

  А иначе рентгенова снимка от преди 5 години е толкова важна колкото и сега правена. Понякога дори само сравнението със стари данни може да повърди или отхвърли дадена диагноза.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#11] от "nick_wolf1":

  Е едва ли точно лекарите имат против. Като отида на зъболекар той няма нищо против да ми даде точна разценка за всяка една манипулация и накрая сумата винаги излиза.
  Проблема според мен е липсата на желание в бюрократичния апарат който живее в здравната система. Защото ясна и точна сметка и възможност за проследяване не само ограничава злоупотребите но най-вече премахва нуждата от бюрократите.
  И те го разбират много добре и се съпротивляват отчаяно.

 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dr_Doolittle":

  Да бе важна, нали знаете че 70% от българите искрено вярват че миенето на зъбите не само не е нужно а дори е вредно. Един с висше образование, на 65 ми обясни как са го заболели зъбите откакто си ги мие .

 18. 18 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#16] от "m17":

  Не бъркай лекарите със стоматолозите!
  Стоматолозите, а покрай тях и ортодонти и зъботехници реално бяха зарязани на себе си от здравноосигурителната система. НЗОК покрива нищожна част от разходите за лечение при стоматолог. И точно затова са толкова напред, точно затова разполагат в частните си кабинети с модерна техника, използват ИТ за оптимизиране на работата си и т.н.
  Обаче това струва пари, които си плащаш от джоба на място, когато отидеш на зъболекар. Парите от здравните осигуровки са запазени за лекарите и големите доставчици на лекарства.

 19. 19 Профил на primoto
  primoto
  Рейтинг: 466 Любопитно

  технологичните проблеми са най-маловажни... това което предопределя сигурния провал на внедряването на такава система се свежда до:
  - управлението на проекта ще се повери на некомпетентни (неграмотни) и незаинтересовани чиновници, които..
  - ще помогнат на конкретна голяма ИТ фирма да прибере едни пари (не малки) а съответно и самия чиновник ще лапне една тлъста сумичка "консултантски"
  - в процеса основна роля вероятно ще има НЗОК, която няма ама никаква полза от въвеждането на такава система (предпочита да си остане същата бездънна яма)
  - не желание (осъзнато) сред самите лекари да има отчетност и в процесите пациента да има по-съществена роля (да дава достъп и да си управлява сам данните си).
  Като резултат ще се получи подобна история на тази със системата на АремиСофт/Булл и т.н.
  Печелившия подход според мен е покана на топ системните интегратори с опит във внедряване на такива системи да участват в "отворен конкурс", който да специфицира от много високо ниво какви са очакванията от тази система. Всяка заинтересована фирма внедрява пилотна система в ограничен регион (София, Варна, Пловдив, колкото фирми изявят желание). След известно функциониране (поне 1-2 години) и анализ (но не от поредния корумпиран чиновник, а от лекарите и пациентите на база анкетни форми) на внедрените системи се избира една система и се заплаща от предвидения бюджет, на другите се плаща само процент от сумата (10-20 макс) а може и да не се плаща изобщо (има такива практики по света). След това избраната система се внедрява на национално ниво. Проблема е че повечето големи фирми (от ранга на Сименс, ХП и др.) няма да са особено щастливи защото от години работят по "стандартния" за Бг начин...
  Да не забравяме че все пак сме в България и "родните бизнес мозъци" могат до опорочат всеки модел

  Only two things are infinite, the universe and human stupidity...
 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#18] от "nick_wolf1":

  Не ги бъркам, давам ги за пример че крайния изпълнител няма проблем с отчетноста. Когато се създадат предпоставки съм убеден че и лекарите ще могат да водят изрядна сметка.
  Но проблема е веднъж че на веригата са се закачили много бюрократи. И по-големия проблем е че хората масово си живеят с мечтата че здравеопазването е някакси безплатно а лекарите са задължени да ги лекуват поради Хипократова клетва.
  Е когато всички приемат че медицината си е бизнес, лекарите са просто професионалисти и всяко нещо си има цена тогава системата ще се урегулира. И се басирам че тогава цените на медицинските услуги ще паднат нетно.

 21. 21 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dr_Doolittle":
  Google официално съобщиха спирането на Google Health от 1.1.2012. Microsoft-скотро решение е по-скоро куцо и на практика неработещо. Мисля че и там нещата вървят към спиране.
  Rо снимката МОЖЕ да е важна, но може (по-често) и да не е. Това обаче не решава въпроса с достъпа и оторизация от страна на пациента.
  За да работи такава система, това означава всички играчи да могат и да искат участие. Което далеч не е факт, дори в страни, които ни изпреварват със столетие в областта и на медицината, и на технологиите, и на управленската мощ.
  А пък за моженето - то и Манго от Факултета може да се научи да чете, ама не ще. Защо е друг въпрос.
  БГ като институции и лечебни заведения, няма капацитет за подобно нещо. И няма да има без много сериозни инвестиции и регулация. И двете ги нямаме, за съжаление.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 22. 22 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 974 Любопитно

  "За последните 10 години в страната са похарчени над 17 млн. лв. държавни пари за въвеждането на електронно здравеопазване, но досeга няма работеща система."

  Някой да обясни какво се е случило с тези 17млн. лв. ама надали. Мисля, че ясно едни пари, за едни хора, в едни джобове, за едни поршета, бели линии и курви!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 23. 23 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#22] от "CIA Germany":

  Защо искаш някой да ти обясни - направил си го сам
  То да само тези 17млн., с мед да ги помажеш. За е-правителство се наляха доста повече и ефекта е същия. Не забравяй че е-нещата са враг на лошите чичковци дето гепят и с ду--тата си, както и на невнятните женици на средна възраст, заети с подпечатване на хартии. А гражданинът е тъп до безпредел и търпи, търпи и чат-пат гласува. Ние имаме проблем с асфалта в центъра на столицата, ти за е-здравеопазване говориш
  Не се коси, нещата тук са си така устроени, държавата е пред закриване поради несъстоятелност.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 24. 24 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Дори и да стане пак ще работа на парче. Трябва ни пълна интеграция на всички услуги предлагани и свързани с държавата. Имаше една статия за естонския опит - да копират ако трябва оттам.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 25. 25 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 974 Любопитно

  До коментар [#23] от "misho73":

  Тъжно е, понеже от нечовешката, а зверска лакомия хиляди невинни хорица си отиват всяка година от този свят в България. Това е своеобразен геноцид. Да бяхме роби на някоя "висша" раса разбирам да има такова изтребление. Но да затриваш собствения си народ и то методично и с голяма доза прилежност, не го проумявам!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 26. 26 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#19] от "primoto":

  Без да се обиждаш, но предложението е меко казано тъпо.... Какви водещи системни интегратори, какви системи по региони, какви пробни експлоатации???? Имаш ли представа какво значи да тупнеш на едни чиновници един софтуер, който след някаква пробна експлоатация да бъде сменен? Ще бъдеш обесен с кабелите на мишката и клавиатурата! Има си много по-нормални начини, в НЗОК не изстрелват совалки, бизнес процесите им могат да се моделират и дори оптимизират без особени усилия, само желание да има. И на базата на описаните процеси да се специфицира система, която ги автоматизира.
  В момента в НЗОК се експлоатира мениджърска информационна система (Data Warehouse), има и пациентски регистър. В тях се наливат данните за осигурените лица, лекарите, плащанията за здравни услуги. Обаче са достъпни за малцина. Разминаванията в данните са си там, обаче се крият. Елементарно е през Web портал на НЗОК да се отвори достъп до пациентския регистър с възможност за справки, съобразно ролята на потребителя, до това какви здравни услуги и на каква стойност са правени.
  Дори и това да бъде дефинирано като електронна административна услуга, и да трябва да отговори на изискванията на ЗЕУ и ЗЕДЕП, пак това не е толкова проблем, колкото вътрешната съпротива срещу въвеждане на подобни мерки, които да направят процесите видими, проследими и прозрачни.

 27. 27 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#20] от "m17":

  Разликата е, че ти правиш предположения на базата на някакви съображения, а аз цитирам факти, които съм видял с очите си или изявления, които съм чул с ушите си
  И те казват следното: лекарите не искат процесите по усвояване на парите от здравни осигуровки да са видими и проследими. Особено пък от "потърпевшата страна" - осигурените лица/пациентите.

 28. 28 Профил на primoto
  primoto
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#26] от "nick_wolf1":

  не че се обиждам но точно начина който описваш е многократно прилаган в българските условия и многократно провалял се точно поради българските условия...
  тези бизнес процеси, които и АремиСофт и Булл са ги описвали, съм ги виждал навремето... на Арис софтуер-а добре изглеждат - ясни , подробни ... ама на практика работеща система има ли - НЯМА...
  това което предложих е правено в доста по нормални страни (например Германия, в Баден-Вуртенберг, където електронното здравеопазване пак се провали, но предимно заради силния отпор на лекарската гилдия)
  А целта е да се внедри пилотно система, да функционира в реални (не лабораторни условия) поне 1-2 години, за да се ползва и от лекари и от пациент, за да се докаже че РАБОТИ...
  а иначе тези процеси които ни ги говориш може да си ги изпринтираш (на по-мека хартия) и да ги ползваш по предназначение

  Only two things are infinite, the universe and human stupidity...
 29. 29 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Точно начинът, който описвам, е много рядко прилаган на практика у нас И не защото няма кадърни хора, които могат да моделират процеси. А основно, защото бенефициентите нямат нито мотивация, нито капацитет да участват в това. Отива бизнес анализаторът да събере информа ция как се работи в н-ската институция, на която се е паднало да харчи пари, за да внедрява някаква система и вижда какво: маса демотивирани чиновници плюс кръжок тарикати, на които сегашното състояние им е родна майка. Описва си човекът прилежно текущото състояние, на базата на чуто, видяно, прочетено и почва да прави предложения за подобрение. Ако до този момент му се е струвало, че отсреща не са особено въвлечени в процеса, то оттук нататък вече се сблъсква с тотална апатия или направо открита съпротива. Обаче проектът тече, има срокове, трябва да се достави продукт. И няма как, в системата се залага да автоматизира някакви неоптимизирани, половинчати, древни, порочни практики. Като краен резултат се получава едно нищо, а кой е виновен - ми изпълнителят
  Залагам каквото си щете, че ако лекарите, МЗ, НЗОК имаха желание процесите да бъдат оптимизирани, автоматизирани, прозрачни, те отдавна щяха да са. Обективни причини да не са няма. Има само субективни и вече ги споделих. Дори най-отговорно мога да заявя, че и в момента (и не от вчера) разполагат с доста читави инструменти, но открито отказват да ги ползват. А за развитие изобщо не дават да се издума. Освен, когато наближат примерно избори и трябва да се демонстрира нещо за пред овцете. Тогава се завърта пак горният сценарий.

 30. 30 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#28] от "primoto":

  Всъщност говорим за едно и също
  Но все пак държа на мнението си, че внедряване на (различни) системи в няколко региона за пробна експлоатация е може би най-неефективният начин. Дори в много по-напреднали държави това си се счита за грубичко експериментиране, а никой не иска да е опитно зайче. В родните условия, при нивото на зрялост на бенефициентите пък си е направо 1000% загуба.

 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#27] от "nick_wolf1":

  Вие пък как успяхте да питате всички лекари и нито един да не иска ?. Такива заявления "лекарите не искат", "гроздето е кисело" са абсурдни. Аз твърдя че всички лекари които познавам а те са доста ИСКАТ абсолютна проследяемост на всеки един лев в системата.

 32. 32 Профил на primoto
  primoto
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#30] от "nick_wolf1":

  според мен пилотното внедряване (което е изцяло за сметка на евентуалния бъдещ разработчик на цялостното решение) не може да бъде на 100- 200-1000% загуба... защото от гледната точка на поръчителя (данъкоплатеца, представляван от добросъвестен чиновник, което е утопия!) не се влагат средства (т.е. пилотното внедряване и поддръжка в експерименталния период е изцяло за сметка на изпълнителя).

  за сметка на това се вижда съвсем ясно кое работи и кое не работи. Ако примерно се внедрят системи от 3 доставчика в 3 различни региона и в единия, системата се ползва интензивно както от пациенти така и от лекари, а в другите 2 региона не се ползва... много лесно ще лъснат нещата...

  не знам дали е важно, но специално за системата на НЗОК (АремисСофт, Булл) има много добре описани процеси от консултанти от Световната банка за развитие , която първоначално е финансирала проекта... резултата се вижда какъв е ...

  преди време съм имал вземане-даване с държавни институции в рамките на проекти в електронното здравеопазване и съм непоклатим в мнението си, че ако се продължи по този начин (евентуалния изпълнител да пише заданието по ЗОП, да го предостави на своите представители в съответната институция, които да го пробутат за одобрение, за да може после същата фирма да спечели търга, да предостави "нещо" което да отговаря формално на изискванията, а релано да не върши никаква работа, но пък да се вземат едни сериозни пари ...) няма да има електронно здравеопазване... но то си важи с пълна сила и за останалите обществени поръчки...
  за съжаление така се случватнещата в България в последните 20 години...

  затова нещо трябва да се промени коренно, а именно:
  - държавата (гражданите) да дава пари само системи които са доазали че с работата си подобряват услугите.
  т.е. предварително са внедрени в близки до реалните услови и с функционирането си не затормозяват процесите, а напротив - улесняват ги.

  може и да има други начини това да стане реалност, за момента за друг не мога да се сетя освен предложения...

  а дали има смисъл изобщо да дискутираме как трябва да се пряви електронно здравеопазване, като нещата пак ще си се случат по познатия начин ?

  Only two things are infinite, the universe and human stupidity...
 33. 33 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#32] от "primoto":

  Аргументът, който прилагаш срещу (много по-ефективния) метод с моделиране на процеси в сегашно и бъдещо състояние с отразени подобрения, включително чрез автоматизация в информационни системи, е абсолютно приложим и в случая с пилотните внедрявания. Ще пуснеш пилотно 1,2,3,10 системи. С тях ще работят същите хора, от които се очаква да ти дадат информация за процесите и да валидират подобренията. Хората изобщо няма да ги ползват и "пилотите" ще катастрофират кротичко в края на пробния период. Точно по същата причина, поради която и добре описаните (а вероятно и имплементирани във вече доставените системи) бизнес процеси не отговарят на грозната реалност у нас. И накрая ще имаш 1,2,3,10 оплюти на регионално ниво вместо един отхвърлен на централно ниво продукт. Проблемът не е в инструментите, а в тези, които уж са призвани да ги ползват.
  Абсолютно не е вярно, че досега са доставяни само неработещи решения. Както вече писах, НЗОК и в момента на практика разполага с технологичните средства, плюс информацията. Тези средства са доставени през годините и се използват в по-голяма или по-малка степен. Усилието, необходимо да се направи тази инфромация достъпна до по-широк кръг потребители е минимално, обаче желание няма. Защото по-лесно се крият и замазват разбойничествата.
  Освен това съм силно скептичен, че ще се намери внедрител, който да финансира от джоба си пилотно внедряване и пробна (реална) експлоатация. Не говоря за правото на ползване, а за оборудване на работни места, изграждане на инфраструктура, обучение на потребители и т.н., че експериментите да излязат безплатни на данъкоплатците.

 34. 34 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#31] от "m17":

  Това не е референдум, че да се налага да питаме всички лекари Тези, които познаваш може да искат, но отговорните фактори в системата, които взимат решенията или влияят на взимането на решенията какво да се внедрява и какво не - не искат. Имаш черпня от мен, ако навиеш всичките твои познати лекари, дето "искат", да навият и големците, дето "не искат"

 35. 35 Профил на primoto
  primoto
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#33] от "nick_wolf1":

  в посочения модел никъде не съм казал че оценката на системите трябва да се прави от чиновници/служители или други подобни... а от самите потребители на системата (пациенти,лекари, администратори на здравни данни).

  то това е основен проблем в мисленето на повечето ИТ хора в БГ - "пилотните проекти са за показване" за пред министрите...
  НЕ, НЕ и пак НЕ...пилотните системи са за да се ползват в реални условия, за да се видят дали имат проблеми и ако да - как да се отстранят и да се подобрят като цяло...

  от това което написа досега като коментари, ми звучиш много близо до хората от които се възмущаваш...

  горното не искам да прозвучи като опит за обида или нападка, просто не мисля че може да се разберем

  не се коси с тези неща, освен ако не си директно въвлечен, на мен от години не ми пука много... защото ми е пределно ясно че нищо няма да се промени...

  Only two things are infinite, the universe and human stupidity...
 36. 36 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1441 Гневно

  всичко най-хубаво ще е след мандата на ГРОБ

  Времето е наркотик, много от него убива.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK