След убийството в парка: МВР мълчи, усилва се гражданският натиск

След убийството в парка: МВР мълчи, усилва се гражданският натиск

© Юлия ЛазароваГраждански организации засилват натиска над институциите и медиите по повод убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. В интернет се появиха още две акции - петиция за осветяването на алеите в парка и покана за мирно шествие със свещи. МВР продължава да мълчи, а вътрешният министър Цветан Цветанов говори за успеха на акция "Шок".


Асоциацията на европейските журналисти в България разкритикува част от българските медии за начина на отразяване на убийството на Яна Кръстева. Те атакуват и пресцентъра на МВР "заради притеснителния опит да скрие това престъпление". Това става ясно от позицията на организацията, поместена на интернет страницата им.


Яна Кръстева беше намерена мъртва в неделя в Борисовата градина. Аутопсията показа, че тя е била удушена и изнасилена. Яна е била на 28 години, работила е в мол и е живяла в София. За убийството обаче два дни полицията не съобщаваше нищо, а само някои медии описаха случая. Във фейсбук групата "Да защитим децата си от убийците на Яна" основното обвинение е срещу някои издания, които са описали Яна като клошарка и жена, която е пиела от обяд.
"Не по-малко притеснителни са обаче опитите на няколко издания да омаловажат ужасното престъпление, случило се в самия център на София и за което няма никаква гаранция, че няма да се повтори. С тревога откриваме, че методите, използвани за манипулиране на общественото мнение, далеч не се прилагат за първи път, а от години са се превърнали в своеобразен патент на МВР и определени медии", пишат още от асоциацията.


Според журналистите сценарият е един и същ. "Жертвите на престъпления се маргинализират. Това най-често се случва, като в информацията се добавя уточнението, че пострадалият е криминално проявен или е от ромски или друг малцинствен произход."


В случая с Яна Кръстева поради невъзможност за представяне на жертвата като криминално проявена или числяща се към определено малцинство се прави опит за маргинализацията й чрез изнасяне на компрометиращи данни от биографията й. "Надежден" източник на информация са разкази на анонимни съседи на жертвата, уточняват от асоциацията. Оттам припомнят: "Всеки живот е важен! Всяко убийство – ужасно! Всеки престъпник трябва да бъде намерен и наказан!"


Междувременно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов продължава да не коментира случая. В интервю за агенция "Фокус" от тази сутрин той хвали полицията за операция "Шок", като за него важно е, че през последните две години "успяхме да върнем доверието на евро-атлантическите партньори". Цветанов не говори и не е попитан за убийството на Яна Кръстева.


В интернет вече има няколко акции за убийството на Яна. "Място, създадено заради едно убийство", в който се предлага да бъде изпратено отворено писмо до президентството и други държавни институции "за всички нередности по случая". Освен това има предложение да бъде изпратено писмо до Националната комисия по журналистическа етика "заради лъжите и грозните действия на повечето медии".


Освен това се появи и петиция - http://www.peticiq.com/borisova. "Светлина и сигурност в Борисовата градина" призовава за осветление по главните алеи на най-големия парк в София, денонощна охрана, 24-часово видеонаблюдение и условия за хигиена.


Във "Фейсбук" се появи и инициатива "Поклонение в памет на Яна Кръстева", която призовава всички, които "обичат разходките и музиката на живо", да дойдат в понеделник със свещ в ръка за "мирно и мълчаливо шествие в памет на Яна". До обяд в четвъртък потвърдилите бяха 164 души. Поклонението в памет на Яна Кръстева ще е в събота в родната й къща в село Хърсец.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK