Фонд отпуска 350 000 евро за образование на ромските деца в България

Фонд отпуска 350 000 евро за образование на ромските деца в България

© Георги Кожухаров350 000 евро ще инвестира Ромският образователен фонд-Будапеща за интеграцията и десегрегацията на ромските деца в българската образователна система. Това стана ясно, след като от фонда представиха стратегията си за образование на ромите за 2011 г. Документът е част от серия оценки във всички 14 страни, в които организацията има дейност.


Председателят на управителния борд на фонда Костел Беркуш обясни, че общият бюджет на фонда за всички страни е 3.5 милиона евро. Всяка година разпределението на сумите ставало "според нуждите". За миналата година средствата, предвидени за България, са били 1 млн. евро. Беркуш уточни, че тази сума не е достатъчна за цялостното изпълнение на заложените цели.  Организацията ще се стреми да насърчи и държавните институции да работят в сътрудничество с нея.
Ромският образователен фонд е създаден в рамките на Декадата на ромското включване през 2005 г.Той се стреми да изравни образователните резултати на децата от ромски произход с тези на останалите. По данни от последното преброяване на ромското население в България, проведено през 2001 г., като роми са се самоопределили 307 908 души. От фонда обаче твърдят, че реалният им брой надвишава 800 000.
 Предучилищното образование на ромските деца е една от приоритетните области в новата стратегия на фонда за региона и България. Проектът подкрепя държавната политика за задължителна предучилищна подготовка от 5-годишна възраст. Като цели в документа се посочват и преодоляването на сегрегацията, подобряване на междукултурното образование, привличане на повече инвестиции, подкрепа на инициативите за обучение на учители и родители. Резултати от действията на фонда се очакват до три години.


Като приоритет от фонда изтъкнаха, че в най-скоро време трябва да бъде изграден "ромски елит", които да обединява млади, мотивирани и образовани роми. "Те ще допринесат за социалното включване на останалите", смята Костел Беркуш. Затова от създаването си организацията се опитва да подпомага младите роми да започнат и завършат висше образование чрез стипендии. Беата Олахова, мениджър "Грантови програми", обяви, че от създаването си фондът е раздал 1392 стипендии по 1000 евро всяка. Тя посочи, че кандидатстването е целогодишно и става чрез попълване на електронен формуляр, който може да бъде намерен на сайта на организацията - http://www.romaeducationfund.org.


Олахова посочи още, че ромската интеграция не може да продължи да е проблем, с който се занимават само фондации и неправителствени организации, а трябва да се превърне в държавен и общински приоритет. "Включването на институциите е от съществено значение, за да има устойчиви политики и развитие на всичко постигнато досега в гражданския сектор". Сред основните проблеми тя изтъкна, че много от децата се записват в училище, но всъщност почти не посещават часовете. Някои от тях дори не били пускани от родителите си да кандидатстват за гимназиално обучение. Въпреки тези трудности, Олахова посочи, че фондът е успял да предостави свободен достъп до образование на около 3500 деца от ромски произход, които били внедрени в смесени класове.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 782 Неутрално

  По предметите "Отваряне на чанта в автобус" и "Гепене на ток с въдица" не се предвиждат матури за малките индианчета...

  Келепир му е майката!
 2. 2 Профил на Станислав Димитров
  Станислав Димитров
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Къде ли ще потънат тези пари ще си покаже времето.

  SKUPE stanislav-32
 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Дано успеят.
  Аз лично не позволих детето ми да се интегрира с тях... не занам за другите.

 4. 4 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 790 Неутрално

  "Той се стреми да изравни образователните резултати на децата от ромски произход с тези на останалите. "

  Ами ако простащината и чалгизирането на обществото и упадъка на образованието продължават със същите темпове, тая цел може и да се постигне - това обаче няма да е защото циганетата са станали по грамотни , а защото останалите са се изравнили с тях.

 5. 5 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1357 Гневно

  Интересно като се съберат всички програми , фондове , кампании и прочие мероприятия ще се окаже че за всяко чаве което краде или проси се наливат пари като за докторантура .
  Защо за българчетата чиито родители мизерстват за да получат децата им що годе свястно образование няма такива бонуси ????

  колкото повече,толкова повече
 6. 6 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Щом фондът е унгарскти, може и да има резултат... Те имат опит с интеграция на малцинства - включително българското. Знаете ли калко струва издаването на списание "Хемус" на български език на унгарските данъкоплатци?

  Ако фондът беше български и аз щях да си присъединя към негативното отношение!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 7. 7 Профил на lilliolla
  lilliolla
  Рейтинг: 506 Гневно

  ПОКРОВИТЕЛИТЕ и ЗАЩИТНИЦИТЕ НА ЦИГАНИТЕ ДА СИ ЗАДАДАТ ЕДИН ВЪПРОС:
  ” ЗАЩО ОБЩЕСТВОТО НИ НЯМА ПРОБЛЕМИ с всички остнанали малцинства на тази територия – арменци , евреи, гърци , та дори и с арабите , НО ИМА ПРОБЛЕМ С ЦИГАНИТЕ „ и след като си отговорят, тогава да пишат !!

  ПИСАЛА СЪМ ГО и ПАК ЩЕ ГО НАПИША !

  ЦИГАНИТЕ СИ ИМАТ ДЪРЖАВА !!!

  И това е най-социалната държава !!

  Държава , в която НЕ СЕ ПЛАЩА нито електричество ,нито вода , нито отопление ,нито данъци , не се плаща нищо ...

  Държава в която САМО СЕ ПОЛУЧАВА НАГОТОВО всеки месец по някоя и друга стотачка, за да има за кръчмата...

  Държава, в която кражбите и проституцията не се преследват , а се толерират...

  Проблемът в тази „ държава „ е само един - ЧЕ ТОВА Е РОБОВЛАДЕЛСКА ДЪРЖАВА и робите , които осигуряват парите на социалната държава СА НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНИ, НАПЪЛНО БЕЗПРАВНИ и НАПЪЛНО БЕЗМЪЛВНИ и като типични ИДИОТИ безропотно влачат хомота си !

  Тази " държава " се нарича България !!!


  "КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРОБЛЕМА "

  1. Детски добавки да се дават САМО за ДВЕ ДЕЦА !
  Който е решил да прави /ражда повече- значи е преценил, че е достатъчно богат, за да ги изхрани !

  2. Който прави дете на ненавършила пълнолетие - В ЗАТВОРА поне за 5 години !

  3. Който продава дъщеря си преди 18 години - В ЗАТВОРА поне ЗА 5 ГОДИНИ !
  А не телевизиите да ми показват разни " пазари " и да правят шоу с тази " цигания " !!

  4. Който НЕ ОСИГУРЯВА присъствие на детето си в училище и при повече от 15 неизвинени отсъствия – ЗАТВОР до 3 ГОДИНИ -

  5. Който не си плаща социалните и здравните осигуровки - БЕЗПЛАТЕН ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД на най-черната и мръсна работа , докато си ги изплати напълно.

  6. Социални помощи да се дават само на тези с по 2 деца и платени / отработени социални и здравмни осигуровки СРЕЩУ задължителен труд при условията по-горе !

  Достатъчно ПУСТЕЕЩИ ДЪРЖАВНИ ЗЕМИ ИМА по всички райони на страната - ДА ГИ ПРАЩАТ ТАМ и ДА ГИ ОБРАБОТВАТ и ДА ДАВАТ ПРОДУКЦИЯ !

  7. На ЧЕЗ , IVN и другите електроразпределителни предприятия да им се налагат по 100 000 лева глоба за ВСЕКИ СЛУЧАЙ , при който не са спряли захранването за неплатени сметки повече от два месеца !
  Същото се отнася и за всички В и К дружества …


  Хайде , стига с тази " цигания " на гърба на 1,5 милиона да са се накачорили като грозд 6,5 милиона , включително и 800 000 цигани !!!

  Ама не било хуманно и не било по европейски !

  А ПО ЕВРОПЕЙСКИ ЛИ Е да носим на гърба си 800 000 цигани , 450 000 държавни хрантутници - щото и едните и другите са толкова " ценни ", че с удоволствие да ги залееш с напалм и да ги запалиш !!!

  И това на герберските платени клакьори нищо не им говори! Изобщо една е бедата , че те нямат нищо във главата ...
 8. 8 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#7] от "lilliolla":

  ++++++++++++++
  Браво, точно и ясно.

  колкото повече,толкова повече
 9. 9 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Има неща, които са безсмислени по подразбиране. Такъв е и този случай - наливане на средства за образоване на циганчета.
  Този етнос е устроен така, че не подлежи на доброволно интегриране в европейски страни или по-точно в страни с европейски манталитет.
  Къде има страни, където това да се е случило?! Кои са тези страни?!
  Това е генетична предопределеност при тези хора. Те са чергари. Обичат да живеят на катуни. Хигиената им е много ниска и нямат способност да се учат. Нямат също никакви морални задръжки, за да лъжат, да крадат и е цяло нещастие за България, че са толкова многобройна и постояннорастяща група, която използва максимално социалната система, за да живее на гърба на българския данъкоплатец...
  Нещо повече . по селата възрастните жители са беззащитни пред набезите им.
  Ако в Европа думата "българин" е натоварена с отрицателно звучене, то е най-вече заради това, че циганите от България много бърза се "преселиха" там и започнаха с добре познатите тук кражби, просия и т.н. Тези "форлайтери" силно затрудняват живота на българите, които отиват след тях в европейските страни, за да работят почтено или да учат, защото на тях, на тези работливи и почтени българи, им се налага да разбиват тези предразсъдъци у европейците...
  Сега знам каква ще е реакцията тук на разни защитници на човешките права, но това е моето мнение.
  Разбира се, че никъде нещата не са 100%. Има и изключения, но те не изменят общата картина.

  .

  The best way out is always through Robert Frost
 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  По-точното заглавие е " Фонд отпуска 350000 евро за напълване на гушите на ромска фондация".

 11. 11 Профил на nickysl
  nickysl
  Рейтинг: 437 Весело

  ПРЕСТАНЕТЕ ДА ХВЪРЛЯТЕ ПАРИ НА ВЯТЪРА!ЦИГАНИТЕ МРАЗЯТ ОБРАЗОВАНИЕТО!ПО ДОБРЕ Е ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ТЕЗИ ПАРИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ШЛЕПОВЕ С КОИТО ЩЕ ГИ ТРАНСПОРТИРАМЕ ДО ФИНЛАНДИЯ КЪДЕТО ХЕЛЗИНСКИЯ КОМИТЕТ ЩЕ ИМ ОСИГУРИ ЗЕМЯ И КЪЩИ КОИТО ДА ЗАСЕРАТ И ЗА ДА НАПАДАТ ГЛУПАВИТЕ ФИНЛАНДЦИ!НИЕ ДОСТАТЪЧНО СЕ НАСИТИХМЕ НА ТОВА ЛАЙНО!

  FOR THE GLORY OF BULGARIA!
 12. 12 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Разстроено

  Много малко пари давате бе бате! За половин "Бентли" няма да стигнат.

 13. 13 Профил на cogito
  cogito
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Иде време за ново крадене! Давайте - впрочем кондиката е да се изперат едни пари, при което ромските лидери - шефове на нарочени за управление на фондовете фондации ще се упражняват на тема етническа нетърпимост и неприязън към българите, ще експлоатират тези българи, които ще им напишат проектите. А ромските лидери и прочие добре платени етнически защитници ще се кефят..

 14. 14 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1391 Весело

  А сега мили матови дечица нека да познайм кой ще гушне еврата за вашето образование?

  Yet another blue planet.
 15. 15 Профил на Искандер
  Искандер
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Лошо няма, стига парите да се използват по предназначение. Обаче имам силни съмнения, че и тези пари ще потънат там, където потънаха и всички пари от подобни фондове и с подобни цели през последните 20-на години. При парите, които ежегодно се изсипват за образованието на циганчетата, за обучение и квалификация на циганите наистина се използваха по предназначение, то циганите трябваше да са най-образованият етнос в България.

  ISLAMOPHOBIC AND PROUD OF IT
 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4245 Неутрално

  До коментар [#15] от "Искандер": Хайде направи си сметката, че става дума за 350 хил евра за 3,5 хил деца от около 125 хиляди цигански деца в училищна възраст. На всяко от тези 3,5 хиляди се падат по 100 евра еднократно. В същото време един български ученик от средните градски слоеве получава по петолевка дневно за джобни - за два месеца - 44 учебни дни - 220 лева. А учебната година е 8 месеца и разходите по образованието на този ученик не свършват с ежедневните джобни. Та тази помощ е от един порядък по-малко от това, което получават българските ученици от средните слоеве от родителите си, а ако се сметне за всичките 125 хиляди ромски деца - от два порядъка поне. Е, дълго ще трябва да се чака докато циганите станат най-образования етнос в България - дори и ако всичките тези пари стигнат до учащите.

 17. 17 Профил на Искандер
  Искандер
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#16] от "patsis":

  Не говоря само за тези 350 хиляди, а за всичките пари, отпуснати през последните 20 години до сега за циганско образование. Сигурно минават 350 милиона, а резултатите някакви да има?

  ISLAMOPHOBIC AND PROUD OF IT
 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4245 Неутрално

  Дори 350 милиона за 20 години означава 6 пъти по-малко годишно, отколкото се дава за подслушвателни средства. Пък и ако го разделиш на броя на циганските деца в училищна възраст ще се получи 140 лева на дете годишно - голяма ли е тази сума?

 19. 19 Профил на Искандер
  Искандер
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#18:"patsis"]140 лева на дете годишно - голяма ли е тази сума?[/quote]

  Голяма е. Моите деца нито стотинка не са получили от никъде и никого, но аз не се оплаквам. Все пак никой не е длъжен да гледа, храни и образова чуждите деца, това си е задължение на родителите, които би трябвало първо да си направят сметката колко деца могат да гледат и чак след това да ги създадат. А не първо да напляскат 7-8, а после да чакат някой друг да им ги гледа и образова.

  ISLAMOPHOBIC AND PROUD OF IT
 20. 20 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Весело

  До # 19-Искандер- А бе колега форумец, защо му се впрягаш на този мангал???
  Нали ако мангалите искаха да се образоват, Саркози щеше да си ги държи и образова във Франция??? Кой умен политик бяга от свежа квалифицирана работна ръка???
  И сега шебеците не са спряни от никого да учат. Образованието е безплатно и плюскането в училищата е безплатно.Защо не учат , а ходят да крадат???
  Да си видял евреин, арменец , турчин - да е спрял детето си от безплатното държавно образование - НЕ!!!
  Ама шебеците не искали просто безплатно образование! Те искали да им плащат за да учат!!! Няма такава наглост по света!!!
  Хайде на бас, че ако държавата започне да им плаща по 1000 лева на месец и безплатни аборти , ще се откажат да раждат и деца , а родените по недуразумение ще ги трепят на мига със собствените си ръце!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK