БСП вече си търси кандидат за вицепрезидент

БСП вече си търси кандидат за вицепрезидент

© Георги Кожухаров
- Калфин остава фаворитът за президент

Ден преди избора за кандидат-президент на БСП по-обсъждан в левицата се оказа въпросът за вицепрезидента, който вероятно ще получи решение чак през септември. Причината - тайният избор в събота за претендента за държавен глава се очаква да бъде сведен до дилемата евродепутатът и бивш вицепремиер Ивайло Калфин или лидерът на лявото крило в БСП и депутат Янаки Стоилов.


Освен тях още шестима номинирани са потвърдили участието си, сред тях са депутатът Петър Курумбашев, президентският съветник Иво Атанасов, бизнесменът Георги Гергов, юристът Георги Близнашки.
Макар до последно лидерът на БСП Сергей Станишев да разговаря с издигнатите за отводи и сценарии, до четвъртък в БСП бяха убедени, че Калфин ще спечели. Все още не е сигурно дали в играта ще остане Петър Курумбашев и дали пленумът ще гласува тайно с бюлетина от 8, 3 или 2 имена.


Заради командировка от Европарламента в САЩ Калфин все още не е говорил със Станишев. На два пъти вече уговорени срещи между двамата са били отлагани от лидера. Несигурността дали Станишев ще застане зад Калфин пък провокирала опонентите на лидера да "пуснат в играта" името на благоевградския кмет Костадин Паскалев, също близък до Първанов. В крайна сметка Паскалев си направил отвод, а вчера обяви за пореден път, че се оттегля от политиката.


Поддръжниците на Калфин са сигурни в победата му в събота, още повече че имал подкрепата на Румен Овчаров, лидер на най-голямата структура - софийската. Ако прогнозите им се потвърдят, кандидатът за вицепрезидент ще трябва да е човек, който да може да мобилизира лявото ядро. За едни най-подходяща е внучката на бившия тоталитарен лидер Тодор Живков - Евгения, други си харесват Младен Червеняков.


В левицата се шегуват дали да не издигнат за вицепрезидент и най-активната си депутатка - Мая Манолова, а тя пък лансира Татяна Дончева като "по-атрактивна". Дончева коментира вчера пред "Нова телевизия", че процесите в БСП са в "руслото за след изборите - как да се стече овладяването на БСП от една или друга конкурентна група". Тя добави, че през септември ще стане ясно дали тя ще се кандидатира за държавен глава.


Ако пък Янаки Стоилов, който също води разговори за подкрепа в Националния съвет, се пребори за кандидат-президент, вицепрезидентът ще трябва да е с по-широк профил. Според някои той дори си бил харесал за партньор историка Андрей Пантев. Пред "Дневник" Станишев не пожела да коментира дали са верни твърденията на хора от обкръжението му, че фаворитът му е Янаки Стоилов. Каза само, че в събота ще гласува за кандидата с най-големи шансове да спечели същинските избори.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK