Бой последен за златото на Ада тепе

Бой последен за златото на Ада тепе

© Надежда ЧипеваСпоровете около златодобивния проект на "Болкан минерал енд майнинг" (БММ) в Крумовград ще достигнат кулминацията си в петък. Тогава е последното и най-голямо обществено обсъждане за добива в района на Ада тепе.


"Болкан минерал енд майнинг", която е дъщерна на канадската "Дънди прешъс металс", започна финалните разговори с местното население миналата седмица.


"Все още имаме доста въпроси, на които очакваме отговор", коментира пред "Дневник" кметът на Крумовград Себихан Мехмед. По думите й едно от притесненията на общината е, че проектът засега не предвижда химическо пречистване на отпадъците от златодобива.
"От БММ казват, че тежките метали в остатъчната скална маса са водонеразтворими и няма да е нужно такова пречистване, но нашите експерти смятат, че риск все пак има, а мястото на отпадъците от добива ще е само на 5 километра от вододайната ни зона", каза кметът.


"Няма проблем да въведем такова пречиствателно съоръжение - на фона на общата инвестиция стойността му би била незначителна, но стига да има основателна причина за това. Сега обсъждаме доклада за екооценката, тепърва предстои да се направи работният проект за инсталацията, така че това ще бъде обмислено. Никога няма да изпуснем води от проектната площ", отговори главният мениджър на БММ Алекс Нестор.


Паралелно със спора за самия проект община Крумовград и екосдружението "Балкани" обжалват и решението на правителството от февруари за предоставяне на БММ на концесията за златното находище. В решението на кабинета е записано, че същинският концесионен договор ще бъде подписан само след положителна екооценка на проекта.


Кметът Мехмед обясни, че общината оспорва решението, защото концесията е за цялото находище "Хан Крум". "То се състои от Ада тепе и още пет находища, но в момента се обсъжда екооценката само на Ада тепе. Това означава ли, че БММ ще получат останалите без оценка?", пита тя.


От компанията потвърдиха, че екооценката се прави само за Ада тепе. "Другите не са допроучени и нямаме намерение да ги експлоатираме, защото по наши данни в тях няма добри залежи, така че след като завършим проучванията, едно по едно ще ги отпишем от концесията", каза пред "Дневник" Нестор.


Според управителя на БММ, изявленията на депутати от "Атака", че концесионната такса на фирмата е нищожна на фона на очаквания приход от над 1 млрд. лв., са силно преувеличени. "Тези сметки не включват нито инвестицията от 120-150 милиона долара, нито корпоративния и другите данъци, които ще оставим в държавата, нито проектите ни с община Крумовград.


Изчисленията ни сочат, че над 30% от печалбата ни в този проект ще останат в държавата", твърди Нестор.Предисторията
През януари БММ получи 35-годишна концесия за златодобив в района на Крумовград, след като промени първоначалния си проект и се отказа от използваПрнето на цианидната технология за обработка на рудата. В сегашния си вид проектът не включва хвостохранилище и ще заема по-малка площ от първоначално планираната в находището Ада тепе. Всичко това се случи след дългогодишни спорове и протести на местното население, според което природата и водата в района ще бъдат безвъзвратно замърсени. Според оценки на БММ в Ада тепе има около 25 тона злато.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK