Бой последен за златото на Ада тепе

Бой последен за златото на Ада тепе

© Надежда ЧипеваСпоровете около златодобивния проект на "Болкан минерал енд майнинг" (БММ) в Крумовград ще достигнат кулминацията си в петък. Тогава е последното и най-голямо обществено обсъждане за добива в района на Ада тепе.


"Болкан минерал енд майнинг", която е дъщерна на канадската "Дънди прешъс металс", започна финалните разговори с местното население миналата седмица.


"Все още имаме доста въпроси, на които очакваме отговор", коментира пред "Дневник" кметът на Крумовград Себихан Мехмед. По думите й едно от притесненията на общината е, че проектът засега не предвижда химическо пречистване на отпадъците от златодобива.
"От БММ казват, че тежките метали в остатъчната скална маса са водонеразтворими и няма да е нужно такова пречистване, но нашите експерти смятат, че риск все пак има, а мястото на отпадъците от добива ще е само на 5 километра от вододайната ни зона", каза кметът.


"Няма проблем да въведем такова пречиствателно съоръжение - на фона на общата инвестиция стойността му би била незначителна, но стига да има основателна причина за това. Сега обсъждаме доклада за екооценката, тепърва предстои да се направи работният проект за инсталацията, така че това ще бъде обмислено. Никога няма да изпуснем води от проектната площ", отговори главният мениджър на БММ Алекс Нестор.


Паралелно със спора за самия проект община Крумовград и екосдружението "Балкани" обжалват и решението на правителството от февруари за предоставяне на БММ на концесията за златното находище. В решението на кабинета е записано, че същинският концесионен договор ще бъде подписан само след положителна екооценка на проекта.


Кметът Мехмед обясни, че общината оспорва решението, защото концесията е за цялото находище "Хан Крум". "То се състои от Ада тепе и още пет находища, но в момента се обсъжда екооценката само на Ада тепе. Това означава ли, че БММ ще получат останалите без оценка?", пита тя.


От компанията потвърдиха, че екооценката се прави само за Ада тепе. "Другите не са допроучени и нямаме намерение да ги експлоатираме, защото по наши данни в тях няма добри залежи, така че след като завършим проучванията, едно по едно ще ги отпишем от концесията", каза пред "Дневник" Нестор.


Според управителя на БММ, изявленията на депутати от "Атака", че концесионната такса на фирмата е нищожна на фона на очаквания приход от над 1 млрд. лв., са силно преувеличени. "Тези сметки не включват нито инвестицията от 120-150 милиона долара, нито корпоративния и другите данъци, които ще оставим в държавата, нито проектите ни с община Крумовград.


Изчисленията ни сочат, че над 30% от печалбата ни в този проект ще останат в държавата", твърди Нестор.Предисторията
През януари БММ получи 35-годишна концесия за златодобив в района на Крумовград, след като промени първоначалния си проект и се отказа от използваПрнето на цианидната технология за обработка на рудата. В сегашния си вид проектът не включва хвостохранилище и ще заема по-малка площ от първоначално планираната в находището Ада тепе. Всичко това се случи след дългогодишни спорове и протести на местното население, според което природата и водата в района ще бъдат безвъзвратно замърсени. Според оценки на БММ в Ада тепе има около 25 тона злато.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Интересно в нормалните държави какъв е процента за държавата от подобна концесия и с колко е по-висок от този, който ще получи България?

  Любов и светлина!
 2. 2 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Неутрално

  А не вярвам на голи обещаниа. Наслушали сме се на "ще"-та. Към момента няма официално отказ от другите находища, и по закон трябва да се гледат всичките заедно /чл. 82, ал.3 ЗООС/.
  Защо МОСВ се прави на разсеяно.

 3. 3 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "petranica":

  Кой ще ти даде такава информация. Те и медийте ни са едни заспали, нито питат, да не говорим да разследват. Процентите са смешно ниски и зависят от степента на трудност при извличане на златото. Именно при определяне на трудността за извличане се лъже най-яко и златото чисто законово се взима на безценица.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 4. 4 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "petranica":

  например костов продаде Челопеч за смешните 6 милиона долара и концесия от 1.5%, която другия престъпник сакскоб... намали на 0.75% и дефакто от българия ще изтече злато за няколко милиарда, а в хазната ще влязат смешни пари. Абе, престъпници!

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 5. 5 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Уважаеми и не уважаеми съфорумци, вие да сте чували например защо англичаните са владели 300г. Индия? Е, ако някои не знаят- за да ги "цивилизоват". И като се започнало едно цивилизоване- ограбване!?? Та това ще правят и с нас, но не без помощта на местни гаулайтери! За сведение на незнаещите- ние българите добивахме и още добиваме мед от най бедните находища разработвани някога в света, а сега дошли колонизаторите и ще ни "учат", как се копа злато. Ей българи нима, не сте чували, че най старото открито,обработено злато е тук, а не в канадските гори?!

 6. 6 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Продължава да се случва това ,което се случи с всичките ни промишлености. Продължават да ви пускат плочата с онази крадлива идеологема, "колко лощо се управлявало от държавата "и колко готини били господа капиталистите. Никога няма да се измъкнем и да оцелеем като народ ,ако не вземем съдбите и личните и на държавата ни в свои ръце!

 7. 7 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 374 Неутрално

  до petranica- в нормалните държави никои не си прави сметката че държавата е някакво божествено съшество. Държавата си печели от данъците, а които има право върху собствеността на залежа, в повечето случаи частни лица, получават обикновенно 3-3.5 процента роялти. Така че всичко е обвързано с печалбата, или дохода на минната компания за година. Да- златото сега е 1500 долара, но преди 8 години беше 250, и незнаино кога , но ще падне пак. Така че няма идиот на света които да се обвърже да плаша твърда сума и то на държавата. Това е за Канада специално-държвата печели от това че се създават работни места, покраи тях има търговия и консумация, плащат се местни и държавни данъци, какво повече.

 8. 8 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Имало едно куче, което по принцип не можело да яде сено, но не позволявало на другите тревопасни да се доближават до купата...
  Умелото ползване на природните ресурси е в основата на материялното благосъстояние на всяка нация.

 9. 9 Профил на petronito
  petronito
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Подземните изкопаеми са национално богатство- аз не разбрах как ще забогатея от тази концесия.
  То държава ли е щом те кара да плащаш сондажната вода на селския ми имот.

 10. 10 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#7] от "prokopi":Да ти обясня какво повече. Държавата също може да създава работни места, покрай тях да има търговия и консумация и отгоре на всичко - ДА ПРИБИРА ЦЯЛАТА ПЕЧАЛБА за собственото си население, а не за чуждо. Държава, която няма пари да експлоатира златните си находища , не е държава. Въобще , приватизацията у нас протече като подаръци за нашите западни "приятели". Нещо подобно имаше едно време в Конго и се наричаше "заиризация".

 11. 11 Профил на petyaw
  petyaw
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всички находища в България се разработват от частни компании. Защо сте се захванали именно с Дънди? Всички находища плащат подобни или по-ниски концесионни такси? В Европа също се плащат подобни концесионни такси и находищата се разработват от частни компании, включително канадски. Защо тук случаят да е по-особен? Кой иска този случай да е по-особен?

 12. 12 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#11] от "petyaw": Вярно е! В по-голямата част от света находищата се обработват от частни компании Втория въпрос е дали е частна местна или частна чужда компания. В България, например, частни местни са Елаците Мед, Асерал Медет, Мини Марица Изток, Мини Бобов дол и др. Дохода за държавата от тези концесии е подобен на чуждите, а технологиите и екологията е значително по-зле.
  Разликата между Германия и Заир, освен екологичните аспекти, е големината на концесията. Няма какво да ни залъгват с дял от печалба, инвестиции в общината и т.н. Концесията трябва да е над 20% от НАТУРАТА (злато, газ, нефт) и концесионерът да се оправя оттам нататък. Така се изчистват и колебанията в цените на суровината по света.
  Концесията за добив на петрол в персийския залив е над 30%
  Ако щат.
  Рядко съм съгласен със Сидеров, но в случая е прав - най-важното в добивния сектор е размера на концесията!!!
  Напоследък се заговори за законодателна инициатива на ГЕРБ (Трайков) за цивилизовано решаване на въпроса с концесиите.
  Май има връзка с мда.. със шистовия газ Ако ГЕРБ направи нещо смислено по въпроса, имат поздравленията ми

 13. 13 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 374 Неутрално

  до ahasver-не знам колко си голям, но не разбра ли че комунизма е утопия.защо си мислиш че държавата е добър стопанин, всичко което е в магазинити, всичко което консумаираш е правено от частни компании, в повечето случаи даже и в чужбина,защо минната деиност трябва да е по-различна. Защо не претендираш да спрем да си даваме парите за Мерцедеси например , да хрантутим германците и държавата да почне да ги прави в България и цялата печалба до отива в държвата и ти и аз да плеснем с ръце-звучи прекрасно, нали, но и абсурдно.

 14. 14 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 374 Неутрално

  до автора Милен Енчев-как така почти всички вестници пишат за Дънди и то колко лоши са те- Защо не отворите притурки "платена антиреклама" ами ни го пробутвата като журналистика

 15. 15 Профил на jkenko
  jkenko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аватар по бългасрски!

 16. 16 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Много точно и ясно обяснение на случващото се в момента в Крумовград:

  http://mediapool.bg/show/?storyid=181753&srcpos=1&p=0#msgs

 17. 17 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#8] от "venelingeologia":

  "Умелото ползване на природните ресурси е в основата на материялното благосъстояние на всяка нация."

  това е по-скоро сигурна гаранция за скорошното им изчерпване и безотговорността на днешните хора пред утрешните...

  ...под матерално благосъстояние имаш предвид наистина нацията или една клика от около 1% от населението на въпросните държави ???

 18. 18 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 627 Неутрално
 19. 19 Профил на gurot
  gurot
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#14] от "prokopi":

  Може би отказват да "кихат" на медиите и политиците?!

 20. 20 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  ""Няма проблем да въведем такова пречиствателно съоръжение - на фона на общата инвестиция стойността му би била незначителна,"
  Ами направете го.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#13] от "prokopi":Ами да ти обясня защо. Защото износът на полезни изкопаеми и продуктите от тях са ИЗНОС НА ТЕРИТОРИЯ - невъзвратим , окончателен.Особено ако не изнасяш значителна принадена стойност. Може да внасяш стомана, въглища, метали и да правиш мерцедеси за износ. Когато извасяш мед, цинк, олово на слитъци, ламарина и тел изнасяш страната си. Тарикатите от Челопеч трябваше да обработват златото тук и да го предават на държавата. Вместо това изнасят концентрат в Намибия и там го преработват до калъпчета. Оправданието е присъствие на арсен. Според договора трябваше да построят инсталация за отделяне на арсена. Това , обаче, става в металургията, а не на мината. Значи, трябваше към завода в Пирдоп да построят инсталация за контролирано изгаряне на сулфидите с улавяне на арсена. До тук нищо подобно не се е случило. Колко злато вадят само те си знаят. По римско време към мините е имало ДЪРЖАВНИ контрольори в частните мини , сега няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK