"24 часа": Бюджетът може да загуби приходи за 622 млн. лв.

Финансовият министър Симеон Дянков е наредил на Ваньо Танов и Красимир Стефанов да набележат спешни мерки, с които да се спре ощетяването на бюджета с данъчни и митнически измами.<br />

© Анелия Николова

Финансовият министър Симеон Дянков е наредил на Ваньо Танов и Красимир Стефанов да набележат спешни мерки, с които да се спре ощетяването на бюджета с данъчни и митнически измами.Финансовият министър Симеон Дянков е наредил на Националната агенция за приходите и на Агенция "Митници" да предложат план, с който да противодействат на очакваното неизпълнение на планираните приходи в бюджета.


Това пише в днешния си брой "24 часа", като се позовава на свои източници. Последните събития в приходните агенции - проектозаконът, с който митничари ще могат да провеждат разследвания и натискът над фирми, за които се подозира, че крият корпоративен данък, са именно част от този план.


Друго действие било и т.нар. акция "Чисти ръце", която е насочена към данъчни и митничари, чиито съпруги имат счетоводни къщи или фирми за митническо посредничество, и клиентите на тези фирми се ползвали с чадър от страна на данъчните, които не им правят ревизии. Клиентите на тези фирми минавали лесно и митническите проверки, когато имат търговия със страни извън ЕС или са в бизнеса с акцизни стоки, но това вече създавало видими проблеми за бюджета.
Последната оценка за неизпълнение на приходите според цитирания доклад била за 622 млн. лв. за цялата година само в НАП. Това е 0.8% от прогнозирания брутен вътрешен продукт и, ако се реализира, държавата ще приключи и тази година със свръхдефицит, като има риск и от актуализация на бюджета в трета поредна година.


Източници на "Дневник" от финансовото министерство обаче коментираха, че положението не е толкова сериозно. Приходите от ДДС са нараснали през второто тримесечие и ако прогнозите на финансовото министерство се реализират през втората половина на годината, планът за ДДС ще се преизпълни с около 200 до 250 млн. лв.


Допълнителни близо 100 млн. лв. приходи се очаквали от осребряването на активите на "Кремиковци", след като комбинатът бе обявен в несъстоятелност и основните мощности бяха продадени за 316 млн. лв.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1558 Разстроено

  Нека да се сетя относно това какви са причините за незадоволителното изпълнение на приходната част ...

  а) наследството на...
  б) международното...
  в) Костов

  Иначе всички и по митници, и по данъчни, и по НАП, и по други - всите са в бяло. А когато се развони - се питат учудено "кой ни сра в га6тите"...
  Много калпав този управленски матрЯл се оказа...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 2. 2 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Много е гот че така се стараете да пълните хазната, но не е лошо да се замислите докога може да функционира една държава, при която са ясни ЕДИНСТВЕНО правилата за събиране на данъци, мита и акцизи...
  Опитайте се да подпишете лесно договор за наем на общинска земя, да получите лиценз, разрешение за строеж на апетитно място, тротоарно право, различни разрешителни и лицензи за производство...
  Не става така.
  Всички умеем да шантажираме работещите, да ги клатим за данъци и да ги глобяваме постоянно.
  Но е много по-трудно да се създаде работеща система, която да покрепя свободната инициатива и да не пречи на хората да изкарват пари с "честен" труд.
  Иначе правителството и администрацията не може да се нарича нищо друго освен "бирници".
  Чу ли ме баце с очилцата? Тези двамата до теб са бирници.
  Като зам-министър председател е редно да се напънеш малко и да разбуташ гноясалите ни подремващи по бюрата храненици - чиновниците, от които зависи най-после да се възползваме истински от "най-ниските данъци в Европа", шото иначе нема полза баце от това...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 3. 3 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Не можеш да очакваш от една умряла икономика да пълни хазната. Не може 200-300 хил. души работещи в реалната икономика да носят на гърба останалата паразитираща част от населението.
  Проблемът ще се задълбочава, още изобщо не сме стигнали и средата на кризата. Не може със заклинания да се управляват финансите на една държава. Кризите и "веселите" държави на ЕС го доказаха.
  А икономиката има едно просто правило:Харчи по- малко от това което печелиш !

 4. 4 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тази "новина" е преписана от медия , която обяви убитото момиче в Борисовата градина за клошарка!! Нямам какво повече да я коментирам!

 5. 5 Профил на g15
  g15
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Важно е да се отбележи, че "останалата паразитираща част от населението" не са пенсионерите и, безработните и социално слабите, които получават по 180 лева помощи, а чиновниците в софийските министерства и агенции, които получават заплати, бонуси, премии и пр. пари, с общ размер над 3000 лева месечно.

 6. 6 Профил на Imigrant
  Imigrant
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аз предлагам народа да се вдигне и даде ВОТ на НЕДОВЕРИЕ на това Чалгаристанско правителство и политиците около него.Всичко друго е само приказки и хвърляне на прах в очите.
  Има една много хубава песен,която започва :
  Стани,стани юнак балкански!
  От сън дълбок се събуди!..
  Та май е време тази песен да влезе в действие.

  Imigrant
 7. 7 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#4] от "partakesh":

  не можеш да преценяваш нещата на калъп. това е под надслов - "Българите са мързеливи."

 8. 8 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#7] от "melchett":

  Излъжеш ли ме веднъж е срам за теб,
  излъжеш ли ме втори път - срам за мен!

 9. 9 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  За двете години криза средните доходи в частния сектор спаднаха с 200-300 лв. на калпак. И то за тези, които не си изгубиха работата. Сега полека се качват. В държаният сектор няма нищо такова - има средно увеличение на заплатите с около 5%, но на по-високите постова увеличението е над 30%. А намаляването на броя на заетите в държавния сектор е назначително.
  ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО!!! във време на криза

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Яаааа, Моню пак не е познал?


  Надали обаче ще прехвърлят дефицита.
  Опит имат - ще "прекроят" и ще го спасят. Имат си буфер и при инфлацията.

  Но иначе работата не е розова. Тази година вече веднъж "прекроиха" здравеопазването. Което по същество си беше актуализация.

 11. 11 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#1] от "B52":

  За първите две е малко спорно но третото 100 процента е вярно. Миналата седмица случайно, май по панорама беше, попаднах на дебат ЦЦ-Костов. Оттам вече си затвърдих подозрението, което отдавна имах, а то е, че ЦЦ има сериозен проблем със здравия разум. Това се потвърждаваше и от многозначителните и учудени погледи на водещия към Костов, след като ЦЦ се отплесна да говори и да обвинява Костов във всички земни грехове, че и отгоре - от създаването на ВИС-2 през самоковеца, до Балкан и т.н.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дамян":

  Лъжеш се.

  Това е напълно нормално при криза.
  Особено когато начело са партия като гербавите.

 13. 13 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Че има напрежение в приходната част на бюджета се разбра с уволнението на Христина Митрева и с жълтия картон на шефа на НАП. Не чувам Дянков да излиза бодряшки с обяснения за добре завършили месечни изпълнения на бюджета, което е симптоматично. Това са външните признаци. По-обективният критерий си е наличен. Ежедневните отчети на БНБ за позициите на правителството по баланса на управление емисионно. Този месец средствата на правителството там отново се сурнаха до 3.8 милиарда. Добре е известно, че юли август и септември са слаби месеци, а пред бюджета стоят плащания, които са неизбежни. Страната влиза в предизборна кампания, а практиката показва, че не е имало финансов министър който да е устоял на натиска за "хранене" на електората. Дянков успя да отложи с два месеца и половина плащанията по вдовишките пенсии и по МРЗ, но това едва ли ще даде особено отражение, предвид хроничните проблеми пред изпълнението на приходната част..

  Ecrasez l’infâme
 14. 14 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#12] от "xm...": Е добре с две думи ме склони

 15. 15 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  В коя развита икономически държава най-важният човек е министърът на финансите, следван от МВР шефът? И те двамата да задават дневния ред на единия милион, издържащ всичките 7 млн. българи? Това по-скоро прилича на отношение към поданици в окупирана държава през 15-ти век.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 16. 16 Профил на joro5kov
  joro5kov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Какво очакваме от хора, които безочетно получават и харчат пари а ние работещите се трепем за насъщния.... че на всичкото отгоре и ги издържаме с нашите осигуровки... няма такава държава....

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 17. 17 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 471 Весело

  посредствени актьори слабо театро!
  за съжаление всички сме си купили билетче.

 18. 18 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1433 Любопитно

  Тия имат сигурно цял отдел дето да им мисли имената на акциите. Те чет нямат, а пари - пак няма.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 19. 19 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 583 Весело

  Ама той Бюджета си губи ежедневно ... при това законно!

  Ей го "ЛУКойл" е на загуба!
  Ето и Тера тур сервиз, собственост на Златев - и тя на загуба!
  Дъщерната им фирма УНИ АД - и тя така!

  Загуба, загуба, а пък Васил Златев пети по богатство за 2010 г!!!

  Как стават тия работи ... ще разкажем довечера от 20.30 по ТВ СКАТ при Велизар Енчев

 20. 20 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1558 Любопитно

  [quote#15:"Okoto"]В коя развита икономически държава най-важният човек е министърът на финансите, следван от МВР шефът?[/quote]

  Тука не сте прав! Финансовият министър е една от основните фигури във всяко правителство, именно понеже неговата работа е да крепи балансите на държавата! Неговата работа е да пълни хазната и да казва НЕ на колегите си, които искат (логично) повече средства за ресорите си.
  Не случайно и на Острова, и в Германия и Франция това е една от най-важните позиции в един кабинет!
  Понеже приоритети, а от там и политика се провежда с пари.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 21. 21 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Е няма как 58 000 в МВР, от които 25 000 паразити, да харчат 1.1 милиарда годишно за нищо и да искаш икономиката да върви. Това постоянно обезкървяване вече десетителия наред от страна на ченгеджийницата ще ни дозакопае. Дянков спри тоя не теч, а река от бюджета или си подай оставка! Не ставай заложник и не позволявай българският народ да бъде досъсипан от тези паразити!

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 22. 22 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1558 Любопитно

  [quote#4:"partakesh"]Тази "новина" е преписана от медия , която обяви убитото момиче в Борисовата градина за клошарка!! Нямам какво повече да я коментирам! [/quote]

  Ама нали миналата седмица точно вие ни обяснявахте как такива не6та се случвали по цял свят, как се преекспонирало въпросното престъпление, как ЦвъкЦвък е целия в бяло...

  А сега какво се опитвате да ни кажете? Че хазната прелива от приходи? Или че харчлъците покрай армията от тунеядци в МВР следва малко да се понамалят??

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 23. 23 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#20] от "B52":

  В случая Дянков е поставен в позицията на по-важен от премиер и парламент. Защото премиерът го слуша в качеството си на некомпетентен по финансови въпроси, а парламентът работи по указанията на премиера. Реално в държавата няма власт, която да се занимава с проблемите на икономиката, която плаща данъците.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 24. 24 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#5] от "g15":

  С колко се увеличиха чиновниците за последните 20 години, при положение, че населението на страната намаля с 2 (два) милиона, избрали реализация в нормалните държави?
  Дянков, ако разбираше наистина от финанси, а не от писане на доклади Doing Business в стил "Световната банка разбира всичко най-добре", щеше (а и можеше!) да направи такава административна реформа, че да намали разходната част на бюджета драстично.
  Като резултат от такава реформа, днес можехме да имаме наполовина чиновници, които да работят три пъти по-добре и да получават прилични заплати, които да не ги стимулират към кражби и дребна корупция.
  Само че Дянков не разбира от правенето на бюджет, а явно около него му мътят главата с типично милиционерски методи - право на митниците да разследват, арестуват, а - като знаем как работи МВР - и да убиват безнаказано. В крайна сметка от това пари в хазната няма да се появят, а корупцията по границите ще стане още по-голяма.
  Понякога се чудя - защо е толкова трудно на нашите управници да работят за страната ни, а го правят все за определени нейни граждани?

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 25. 25 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  не знам защо трябва да се появи проблем, та МФ, НАП и митниците да решат да се задействат.
  Елементарно е да се състави списък на 100 най-рискови фирми от гледна точка на укриване и други измами(Лукойл, търговци и вносители на горива, алкохолни фирми и т.н), и те да се поставят под пряко и непрекъснато наблюдение. Т.е. служители на НАП, митници и т.н. на място през цялото време (но редовно сменящи се на случаен принцип), видеонаблюдение и пр.
  Прави се списък от още 300-500 по-дребни, които се проверяват редовно, но не непрекъснато.
  Ако това стане, приходите от тези фирми ще скочат минимум двойно.

 26. 26 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#21:"VIVA_BG"] от които 25 000 паразити[/quote]

  А? САМО 25 000? Откъде извадихте тази статистика? Защото, ако съдим по резултатите, паразитите са повече от половината....

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 27. 27 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#8] от "partakesh":

  е, хубаво де, никой не казва нещата да приемаш нещата на доверие. просто казвам, че не трябва да се отхвърлят с такива мотиви.

 28. 28 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 426 Весело

  Таен доклад за изоставане в събирането на приходите изготвил в края на май шефът на НАП Красимир Стефанов до вицепремиера Симеон Дянков. "24 часа" разполага с документа.

  В него шефът на приходната агенция предупреждава, че се очертава неизпълнение на планираните приходи само от НАП с цели 622,2 милиона лева. Според запознати подробният анализ за тревожното изоставане бил една от причините, навлекли публичното мъмрене на Стефанов, довели и до кадрови рокади в приходната агенция, както и до поредица от акции на агенция "Митници".

 29. 29 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Сега като отнемат лиценза на Лукойл съвсем ще напълнят бюджета догоре!

  Yet another blue planet.
 30. 30 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  При толкова ненужни чиновници хрантутници не знам какви
  попълнения от данъци трябват за да излязат сметките

 31. 31 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 580 Весело

  "Финансовият министър Симеон Дянков е наредил на Националната агенция за приходите и на Агенция "Митници" да предложат план, с който да противодействат на очакваното неизпълнение на планираните приходи в бюджета."
  При неизпълнение на плана следва уволнение на Танов и Стефанов, така както Митрева бе уволнена за несъвпадение на планираните и фактическите приходи на НОИ. След това, тъй като нещата няма да станат по-розови, следва оставката на около 372 служитили на финансовото министерство от различните нива на управление. При по-добър късмет, 15 минути преди 373-тото уволнение, на някой ще му светне, че става въпрос за цялостната политика на правителството (не само данъчната), която води към свиване на икономиката и развитие на сивия сектор и контрабандата. Но това е само при добър късмет, защото управляващите Борисов, Дянков и Цветанов нямат хабер с какво са се захванали, а не слушат и други освен себе си. Разчитам само на това, че някой от тях тримата може да сънува въпросната мисъл!

  Аз
 32. 32 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 636 Разстроено

  Пак са впрегнали каруцата пред коня- шефа на Митници и НАП не могат да направят НИЩО, за да вдигнат приходите в бюджета, по простата причина, че за да се дължи нещо на хазната, трябва да има някаква дейност, а то има все по-малко, по-малко , по-малко ... последният да дръпне шалтера.

  И засилените данъчни и нам кви проверки само засилват скоростта на умирането на т.н. икономика, вместо да пълнят бюджета, просто защото в държавата остана само:

  1. олигархичен бизнес, който краде заедно с политиците и
  2. най-дребния бизнес, ама толкова дребен, че едрия не се интересува от него и само затова още не го е глътнал и унищожил. Само, че този дребен бизнес НЕ МОЖЕ да съществува на светло, защото НЕ ИЗКАРВА толкова, че да може да плаща и данъци, и за собственика да остава нещо. Или го има в сиво-черни краски, или изчезва напълно.

  И това е така, защото:
  1. В България културата на мнозинството е, че щом не си беден, значи си мошеник. Това един нормален човек не може да понесе и отива в нормална държава- т.е. на запад.
  2. Поради масовата култура от т.1, всички чиновници, милиционери и т.н. се нахвърлят върху всеки дребен частник да му изсмучат и незначителните жизнени сокове и той, след като фалира веднъж си заминава, пак в нормалните държави.

  В резултат на това в България не останаха хората от средната класа, тези които да градят съзидателно държавата и да крепят икономиката.

  Това от своя страна води до ниско потребление, защото в една държава, в която има 2.5-3 млн пенсионери, освен ТОК, КИСЕЛО МЛЯКО И ХЛЯБ НИЩО ДРУГО НЕ СЕ ПОТРЕБЯВА. Което означава, че все повече се стеснява пазара за всякакъв бизнес, той върти на загуба, не може да плаща на наети, те заминават, делът на пенсионерите става още по-голям, още по-малко се потребява, още по-малко се произвежда, все по-малко влиза в бюджета, няма пари за пенсии, още намалява потреблението и на хляб и мляко вече ... последният да дръпне шалтера и да затвори вратата отвън ...

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 33. 33 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#32] от "zumm":

  Браво за точния коментар.+++++

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 34. 34 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#24] от "Вени Марковски":

  За чиновниците е вярно. Но не Дянков е виновен. Напротив - малкото станало в тази област беше с къртовските му усилия. Против са ББ - за да не му падне рейтинга, Цветанов, Тотьо Младенов и Миро Найденов - защото толкова им е акъла.

 35. 35 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 636 Разстроено

  До коментар [#33] от "Okoto":

  А какво да направим, за да спрем тази спирала на смъртта на държавата? Не знам и ми е много тъжно ...

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK