Над 10 000 неграмотни възрастни ще бъдат обучени с 15 000 000 лева

Над 10 000 неграмотни възрастни ще бъдат обучени с 15 000 000 лева

© Цветелина Николаева, КапиталНад 10 000 неграмотни и слабограмотни българи ще бъдат обучавани в рамките на проект на министерството на образованието по програма "Развитие на човешките ресурси", съобщи БТА.


Общата стойността на проекта е 15 млн. лв., с които в рамките на две години ще бъдат плащани транспортни разходи, стипендии за участниците, обучението, създаването и реализирането на учебните програми, уточни министър Сергей Игнатов. Проектът ще обхване 10 500 неграмотни и слабо грамотни лица над 16 години, които нямат статут на ученици. Очаква се поне 8 хиляди от тях да завършат обучението успешно и да получат сертификат.


Целта е да се улесни достъпът на тези хора до образование, за да са готови да излязат на пазара на труда, уточни Игнатов. Според него липсата на професионална подготовка е един основните проблеми в наши дни. Той се позова на данни на НСИ, според които около 80 000 са българските граждани, които са неграмотни или слабо грамотни. Поради подобряване на условията на живот се увеличава продължителността на живота, има голям брой възрастни хора, а ученето през целия живот се превръща в основна политика в цяла Европа, отбеляза Игнатов.


За лицата, които нямат завършен начален етап обучението, проектът ще бъде 5 месеца (600 часа), а за прогимназиален етап - 3 месеца (360 часа). По този начин те ще придобият професия и ще могат да се включат в пазара на труда. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK