София иска вече дадената й Борисова градина

София иска вече дадената й Борисова градина

© ДневникСтоличната община ще поиска от държавата да й прехвърли собствеността върху Борисовата градина, обяви кметът Йорданка Фандъкова. Целта е да можем да инвестираме повече средства в поддържането на парка, уточни тя. Приходите ще дойдат от наемите от заведенията, които сега не постъпват в общината.


Борисовата градина в момента е държавна собственост и като "паркоустройствено изкуство" би трябвало да е под управлението на министъра на културата. Премиерът Бойко Борисов разпореди паркът да бъде прехвърлен за стопанисване на общината още през декември 2009 г., припомни областният управител на София Данаил Кирилов.


Оттогава обаче Столичният общински съвет не е успял да гласува "приемането" на обекта. Така не е нужно Фандъкова да го иска пак от държавата, която формално вече й го е дала. Заради тази ситуация на практика Борисовата градина не се управлява от никой, никой не носи отговорност, а всички дейности в нея като охрана и поддръжка са по-скоро доброволни.
Преди седмица в парка беше открита мъртва млада жена - Яна Кръстева, която е била удушена и изнасилена в сравнително оживен, но лошо осветен район. Вчера Фандъкова обеща, че ще бъде сложено осветление по основната алея на Борисовата градина, както и камери. По споразумение между общината, МВР и областния управител, но едва от края на миналата седмица охраната в парка е удвоена.


Видеонаблюдение се изгражда в още седем паркови зони в София. Инвестицията е за 300 хил. лв. и освен това ще бъдат назначени хора, които да следят денонощно камерите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK