Мълчаливи свещи в парка в памет на убитата Яна Кръстева (видео)

Камера и монтаж: Георги Марчев

Да пишеш за тишината е отговорно. Понякога тя надделява независимо от думите, действията и смеха. По-силна е и по-смислена. Такава беше и тишината в понеделник в Борисовата градина. Малко след 19.30 ч. въпреки все още горещото време там вече се бяха събрали стотици хора. Те носеха тишина. И свещи. Искаха да почетат паметта на Яна Кръстева (така беше озаглавено и събитието във Фейсбук). За убийството й стана ясно точно преди седмица. Тя е била удушена в нощта на петък срещу събота, а тялото й беше намерено в неделя. Полицията (неприсъщо за нея) не побърза да обяви случая (обяснението от СДВР е, че не е приличал на убийство – те съобщиха за него официално едва в петък). Няколко дни медиите мълчаха частично за случилото се. Някои от тях ("Телеграф", "Монитор", "24 часа") публикуваха информация напосоки за Яна (че е била клошарка, пиела от обяд).
Последното обаче вече няма значение  нито за близките и приятелите на Яна. За тях е останала само обидата и болката. Те са до езерото "Ариана" в понеделник, носят свещи и мълчат. Не искат да говорят, повечето казват, че нямат сили. Други се отдръпват веднага щом разберат, че съм журналист (заляха с вода и видеорепортера на "Дневник" Георги Марчев – виж видеото) Стоят на безопасна дистанция един от друг, понякога се прегръщат. Оглеждат всяко непознато лице, сякаш търсят някого. В тълпата все пак от време на време се чува смях и откъслечни реплики - "аз като виден клошар да си сипя една бира", "чух се с баща й, тръгнали са обратно". Има и журналисти, които не са на работа, а са дошли, за да участват.


Мълчаливото шествие, което трябва да стигне до езерото с лилиите, за малко да не се състои. Във Фейсбук, където беше организирано, се появи информация няколко часа преди да започне, че ще бъде отменено. Причината – никой не се е сетил да уведоми общината и организаторите се притесняваха от проблеми. Все пак малко по-късно имаше подновена покана, а в далечината от тълпата се виждаше една патрулка, други трима конни полицаи се виждаха по пътя, но и те не натрапваха присъствието си.


"Не знам колко е полицията и колко трябва да е. Важното е, че изчистихме името на Яна, което беше по нелеп начин омърсено", разказва Петко, бившият й приятел. Той разказва, че се е видял с Яна за последно в петък. Диша тежко, изморен е и говори бавно. Опитва се да ме насочи към момичето, което организира протеста, но не знае къде е. След малко пали свещта си и се отдалечава.


"Тук сме заради самото шествие. Да покажем, че искаме повече сигурност- тук няма никакво осветление", разказва Николай, който изглежда още ученик. Не е познавал Яна. Приятелите му се подсмихват, докато той говори, но само за кратко. Чел е в интернет за случая и му се струва, че полицията "не казва абсолютно всичко". Николай отпива от бирата си, а приятелите му не се усмихват вече. "Изглежда е била свястно момиче, гледах й снимки", добавя след малко пауза той.


Мълчаливото шествието тръгна по план към 20.30 ч. Тогава хората станаха още по-мълчаливи и повечето от тях гледаха втренчено в свещите си. Минувачите не се спираха, а малко от тези, които бяха насядали по тревата, се изправяха или даваха вид, че знаят за какво става въпрос.


"Да запаля свещ, да помълча, защото този, който е убил Яна, не е нормално човешко същество. Не искам да вярвам,че нормален човек е способен на такова зверско нещо." Това разказва Юлиана Коцева. Тя не е познавала Яна. Според нея проблемът е, че в "нашата действителност има много неща, които не са наред". И тя е чела е за случая в интернет и не й е харесал опитът за политизиране.


Хората продължават да вървят, стават още по-мълчаливи. Наближават езерото с лилиите. Там ги чакат вече други запалили свещи. На един стълб има залепен некролог. Всички остават свещите и цветята си под него. След което се отдалечават – някои плачат...


"Показваме гражданската си позиция, аз съм тук с цялата си фамилия", разказва жена, която току-що е оставила свещта си. Започва напосоки да говори - "колко грозно са се държали медиите – представете си, че това беше вашето дете – така да го оплюят", "полицията да си гледа работата", "безобразие е такива неща да се случват и аз ще идвам всеки път". В един момент се включва и неин познат: "Не може провинциалистите да ходят с ножове по дискотеките. Това е до манталитет. Вместо да се забавлява, иска да прави врява"... Замълчава. След малко още по-тихо добавя: "Не сме тук да обсъждаме манталитета и провинциализма. Това за Яна няма значение. Вече за нея нищо няма значение"...


Малко след 21 часа. Хората стават все по-малко, свещите все повече. Някой е оставил шоколади, малко подаръци. Едно момиче постоянно наблюдава огъня, за да не изгори нещо. Момче до нея се върти и плаче тихо.


Да пишеш за тишината е отговорно. Понякога тя надделява независимо от думите, действията и смеха. По-силна е и по-смислена.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Всъщност, не е важно дали Яна е била най-доброто момиче, клошарка или дъщеря на министър-председател.

  Никой не е имал право да отнема живота и!!!

  Очите на всички (с полицията начело) трябва да бъдат насочени към убиеца.

 2. 2 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Други се отдръпват веднага щом разберат, че съм журналист (заляха с вода и видеорепортерът на "Дневник" Георги Марчев – виж видеото)" - да, 90% от журналистите в България заслужават единствено нашето презрение. Все пак добре е, че не пишем в сайтовете на Пресгрупа 1 /Павлови и приятели/ и Пресгрупа 2 /Кръстева и приятели/.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 3. 3 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Your candle burned out long before
  Your legend ever did

 4. 4 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Бях там, беше пълно с хора

  Истината е висша ценност
 5. 5 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да, няма значение чий живот е отнет и колко "важен" е статусът му в момента. Но има значение как полицията се справя с престъплението. В случая мълчи цяла седмица, но в същото време в някои медии "изтича" информация (от същата полиция), която се използва за охулване на жертвата на убийството. Това е непростимо! Както за полицията, така и за конкретните медии. Дори да става дума за изпаднал човек (клошар/ка), това не е нещото, което трябва да бъде афиширано до степен да се омаловажи престъплението. За тази престъпност - престъпването на човещината, е шествието!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 6. 6 Профил на Zorka
  Zorka
  Рейтинг: 440 Разстроено
 7. 7 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Мълчаливи свещи. Тишината ни помага да чуем себе си. Да се вслушаме в сърцата и душите. Да бъдем поне малко по-съпричастни.

  Спи в мир, Яна.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 8. 8 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Браво на тези хора!
  Поклон пред паметта на момичето!
  Да журналистиката ни е под всякаква критика!
  Другата истина е, че "Егида" тази абсолютно измислена охранителна фирма не е нищо друго освен една точилка. Подобно на всички останали охранителни фирми в тази страна! Преди време те имаха будка до езерото с лилиите и старците с топ не можеш ги изкараш от будката а едно Сузуки "Самурай" на "Егида" все дремеше до кафенетата отдолу до детската площадка.
  Полицията с конете никога не е вършила никаква ефективна право охранителна дейност, въпреки че действува респектиращо! Но да не разводняваме темата!

  Съжалявам замомичето!

  Поклон !

  Лека и пръст!

  Хитростта пречи на мисълта!
 9. 9 Профил на yaga
  yaga
  Рейтинг: 426 Разстроено

  ХоРа (ХоРа срещу расизма) осъжда убийството на Яна Кръстева, извършено през нощта на 9-ти срещу 10-ти юли в близост до конната база в Борисовата градина.

  През последната седмица, въпреки скандалното мълчание на полицията и възмутителните спекулации на медиите, разбрахме постепенно, че Яна е била слънчев, съзидателен и борбен човек. Яна е била обичана от семейство и приятелите си. Занимавала се е с изкуство, работила е с деца, приета е да учи висше образование. Яна не е била скитница. Яна не е била „клошарка”. Яна не е била алкохоличка. Яна не е била безработна. Яна не е била „с леко поведение”. Яна не е била човек с физически недостатъци, умствени увреждания, с различни сексуални наклонности, религиозни възгледи или гражданство от мнозинството.

  Нека не се залъгваме. Подобни престъпления в София и страната се случват ежедневно. По-рано тази година от ХоРа предупредихме, че Борисова градина се е превърнала в пространство, символ на този произвол и насилие от омраза. В същия парк еколози и момче с „грешна прическа” бяха пребити от неонацисти, а студент по медицина беше зверски убит, защото според убийците си „приличал на гей”. В жертвите на извергите често се превръщат хора от етнически, сексуални и религиозни малцинства, за които мълчим. В България редовно са пребивани бежанци, легални и нелегални мигранти, просяци, хора със зависимости. Често жертвите остават невидими за обществеността: те са онези, за чиято кончина полицията и медиите дори не смятат потребно да ни уведомят.

  ХоРа припомня, че убийството на Яна не е единичен случай! То е симптом на дългогодишния произвол на държавните институции, мълчание на медиите и гражданско безразличие към случаите на насилие в България.

  ХоРа призовава: Нека ние, гражданите, този път не оставяме слепи, глухи и нехайни към болката и насилието! Нека не оставяме полицията и държавните институции да продължат безнаказано да бездействат. Нека осъдим медиите, осквернили паметта на Яна за моралните щети, нанесли на близките й! Нека окажем натиск за превръщането на улиците и парковете в София и България в пространство със светли и чисти алеи, тоалетни и места за забавление.

  ХоРа предупреждава да не оставяме цялото градско пространство да бъде превърнато в място за консумация, полицейски произвол и наблюдение с камери и контрол на всеки аспект от нашия живот. Нека заедно потърсим и намерим начин да живеем, ходим и дишаме свободно, спокойно, и сигурно в България.

  http://stopnazi-bg.org/index.php/declarations/62-pozicia-na-hora-po-povod-ubiistvoto-na-yana-krasteva

 10. 10 Профил на simlevs
  simlevs
  Рейтинг: 426 Разстроено
 11. 11 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#9:"yaga"]ХоРа предупреждава да не оставяме цялото градско пространство да бъде превърнато в място за консумация, полицейски произвол и наблюдение с камери и контрол на всеки аспект от нашия живот. Нека заедно потърсим и намерим начин да живеем, ходим и дишаме свободно, спокойно, и сигурно в България. [/quote]

  Копирам, само да го откроя добре!
  Важно е! Районът се наблюдава, но само в "тесни зони", а останалото пространство - това за живеене и най-обикновен преход от една осветена улица до една свръх оживена спирка, е занемарено. Познавам мястото - на няколко пъти е било отсечка към работата ми - общо поне 5 години. Случи ми се е дори да се уплаша по здрач, когато група девойки ме помолиха да вървят с мен, за да не ги е страх??? Аз дори се уплаших повече от молбата им, повярвайте ми! И да знаеш, че само на 50 метра има кабинка с полицай, който охранява "важен" обект, но нито може да види, нито може да чуе какво става в тези преходни разстояния!!! Ако човек бяга, ще ги вземе за 60 секунди!!! Това са просто едни "черни дупки", или по-скоро обратното - цялата държава е една черна дупка, а тук-там нечии интереси осигуряват педя-две пространство за своите си хора!!! Това е!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 12. 12 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#5] от "Музар":

  +++++++++++++++++++

  Почивай в мир, Яна!

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 13. 13 Профил на soregashi
  soregashi
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Лора Филева, благодаря ви за адекватният текст. Надявам се повече журналисти да вършат работата си като вас. Надявам се този случаи да доведе до промени към добро, макар и закъснели. Ще се борим да се случи, пък каквото сабя покаже.
  Почивай в мир, Яна.

 14. 14 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#13:"soregashi"]Лора Филева, благодаря ви за адекватният текст. Надявам се повече журналисти да вършат работата си като вас.[/quote]
  И аз се присъединявам! Искрени поздрави! Също и на видеорепортерът на "Дневник" Георги Марчев.
  Точно заради такива журналисти чета "Дневник" и си "губя" времето да пиша във форума.
  Точно от тези ваши действия, както и на хората решили мълчаливо да запалят свещ, може би ще се роди наистина гражданско общество!

  Почивай в мир, Яна!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 15. 15 Профил на alcapone
  alcapone
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Всъщност ако Цв.Цв. не беше толкова прост и миризлив и не се опитваха с другия тъп каратист да оплюват жертвата чрез нагъзените си медии, а беше излезнал и смирено се бе извинил на роднините и софиянци, като в същото време засили охранта на парка и излови няколко от постоянно присъстващите изроди там, сега щеше да се измъкне поне със достойнство.
  Обаче тъпотата и наглостта са присъщи за политическта класа в България и това горе бяха само мечти, че все още понятията честност и достойнство не са останали само в книгите.

 16. 16 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 740 Неутрално

  важното е, че другаря ворлик заедно с кристалина застана днес зад тикво-милиционерите, важното е, че няма инфо за другата убита жена, важното е, че няма нито една оставка, да не продължавам...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 17. 17 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 740 Неутрално

  между другото - гледах пресконфернция на роднини и приятели - лошо се нервирах - "помолиха" МВР за съдействие и охрана на шествието!?!?!?!? по дяволите кой е виновен за това престъпление марсианците ли?
  разбирам мъката им и огорчението но това ме вбеси - честно - чукайте минуси - мое мнение...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 18. 18 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До #1 да прав(а) сте . Да почива в мир горката и дано да се успокои душата и!
  И дано има съд за този убиец а също и за тези които докараха обществото до най- ниското равнище на цивилизованост от може би векове насам ,за тези които умишлено прогоноха наи - будните Българи и за втори път след 1945 и обезличиха нацията.

 19. 19 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Да пишеш за тишината е отговорно. Понякога тя надделява, независимо от думите, действията и смеха. По-силна е и по-смислена.
  Благодарности на Лора Филева за думите... мен ме разплака...

  А най-лошата тишина е тази от отговорните институции...
  Почивай в мир, Яна.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 897 Разстроено

  Вечна й памет на Яна и сили на близките да преодолеят болката.

  Вестниците в този случай показаха тъмната си страна. Срам и позор, какво стана с етичния кодекс в медиите? Някакви наказания не предвижда ли за такива "изпълнения"? В един от изброените ЖЪЛТИ вестници разказваха преди време как едно дете в очевидна депресия е направил опит за самоубийство. При това с всякакви подробности, имена, снимки на блока, улицата, училището и т.н. Защо бе хора? Защо?

  ще се оправим...сами
 22. 22 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ТЕЗИ ХОРА НИКОГА ВЕЧЕ НЯМА ДА ПОСЕГНАТ КЪМ БЮЛЕТИНА НА "ГЕРБ", ДОРИ И ДА СА ГО ПРАВИЛИ ВЕДНЪЖ.

 23. 23 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#22] от "renegat":
  И защо??? Да не би от централата да са наредили за убийството? Да не би да е била партийна активистка и да са си разчиствали сметките... ама и ти го удари на популизъм... имах друго мнение за теб...
  Никой няма право да отнема човешки живот,трябва да се залови убиеца,а не смърта да се използва за политически цели...някак цинично е...

  الرجل الكبير
 24. 24 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#23] от "bigman1":

  По-скоро управниците дразнят с обидното мълчание по въпроса. А остава и и усещането за координирано напътствие към придворните медии да неглижират жертвата на това зверство!
  Докато за смъртта на бебето Цветанов орева света от трибуната на Народното събрание, с ясното съзнание че лъже, в този случай дори един представител на МВР не се появи да каже две думи. Затова чуството на страх и че родната полиция НЕ ни пази надделя....

 25. 25 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#23] от "bigman1":

  Убиеца се залавя по горещи следи, това е тежко престъпление против лчноста, затова.

  Охрана на масови събития и тяхната организация, какъвто е концертният фестивал се правят ако може да се осигури СИГУРНОСТА на хората. Аако не може да се осигури - не се правят. Затова.

  Паметници може да мием и да оцветяваме по късни доби, но сигурност на масови прояви - сакън да не ни чуят.

  Можем да пушим на мълчаливи протести в градинката пред Министерството и да искаме 60 000 нови "дишашти"униформи, но когато трябва да сме на пост - никакви ни няма, защото, какво толкова ще охраняваме там, хората се веселят и идват избори...Повече свобода да покажем . Да не ни обвиняват, че сме "милиция" пак.

  Иначе много съжаляваме, че нашето момче Васко Маринов няма да участва на тези концерти, но ние си го знаем и химна на "Нашата полиция" и мелодията и думите са в нас ежедневно...тананикаме си ги на всяко дежурство.

  Нищо, че сега шефа е зает и мисли за изборите, ние сме си същите.

 26. 26 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  2000 са работещите в МВР, свързани със структурите на ДС те чакат пенсия, и никога няма да бъдат отворени досиетата им по съображение за "сигурност"

  Сигурна пенсия и 20 заплати накуп.

 27. 27 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  60 000 полицейска гвардия и още 15 000 волнонаемни - това е ЕДИН ГРАД средна големина в България, сигурност, само на концерти, но само на В.Маринов, на другите както и колкото можем.

 28. 28 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Гилдиите на ЛЕКАРИТЕ и АДВОКАТИТЕ - те са "убийците" и пряко свързани с престъпленията, а ТОЗИ ТУК е едно немирно момче незнаещо какво прави, малко са е понапило и жертвата му и тя една такава май подобна на него, защо ли е този шум тези свещи...само ни подронват авторитета пред изборите.

  Трябва да си траем дорде минат тези избори, че и други идват пак след 2 години.

  Трябва да си траем...дане ни компрометира нещо...неочаквано.

  Да се снишим и кандидата още няма да го казваме...защото знаели човек

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 531 Гневно

  Най-накрая да прочета кои са скапаните вестници написали, че момичето пиело от обяд. Направо ми се повръща от такива подлоги - поръчковите журналисти.

  Монитор, Телеграф и 24часа - както Кулеков беше казал: тоалетна хартия, маскирана като вестник.....

  Боян Р.
 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  В последните години ,когато стане някое престъпление и веднага се започва да се търси вината някъде другаде само не и в истинския виновник.А истината е ,че убиеца или убийците са единствените виновни в случая.Не може да сложиш полицай до всеки човек да го пази.Такива работи стават навсякъде по света.Та в САЩ има по около 16000 убийства на година.Над 2 и половина пъти повече на човек от населението отколкото в България.Но там не реагират по такъв начин на всяко едно убийство.Разберете престъпления като това се случват откакто има хора и ще продължат докато има хора по света.Мир на праха на момичето,но не знам защо трябва да се реагира по такъв начин.Надявам се скоро престъпника или престъпниците да бъдат разкрити.Подобен случай имаше ,когато загинаха при катастрофата в Симеоновград шестива младежи.Тогава пак се почна-пътя не бил ремонтиран,нямало полиция и не знам си още какво.А единствения виновник беше шофьора на автомобила,защото е карал пиян и защото е познавал пътя и въпреки лошото му състояние е карал с висока скорост.

 32. 32 Профил на weneedrevolution
  weneedrevolution
  Рейтинг: 426 Гневно

  Абе някои тук оправдават правителството но не и с правилните доводи. Да, те не са виновни че е убит някой, те не са виновни че не могат да сложат полицай на всеки ъгъл, но те СА ВИНОВНИ, ЧЕ ПОТУЛИХА И МЪЛЧАХА НЯКОЛКО ДНИ СЛЕД ТОВА ЖЕСТОКО ПРЕСТУПЛЕНИЕ.
  Виновни са за това, че за щяло и нещяло се показват с вечните им ленти и глупости по телевизията, но един НОРМАЛЕН И АДЕКВАТЕН коментар нямаше по този въпрос.

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  до kermit :За съжаление България е един голям стадион,а народът се е разделил и се държи като част от футболна агитка.Едните викат за "своите" и плюят "другите" и обратно!Всяко нещо,което се случва,се приема като зрелище и се използва от едната или другата агитка,или и от двете,за да се плюят взаимно!!!За съжаление по-жестоки сме и от римската тълпа на арената!!!Трагедията на това момиче ,за съжаление се използва отново за политически цели,и се използва ,за да се очерни противника!За съжаление се получи както с Пепи,детето,убито от собствената си майка,което беше ползвано против Костов-спомняш ли си заглавията от типа на "България уби дете!"и таксиметровите блокирания на центъра.Лека и пръст на Яна!Най-лошото е,че паметта и вече се ползва и ще се ползва дълго време за политически цели!!

 34. 34 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#33] от "yanne":
  трагедията на Яна и нейните близки беше политизирана от упоритото мълчание на цецо, от поръчковото и оплюване от услужливи вестникарски парцали, и от последвалото паническо кудкудякане на общинарите търсещи си оправдания за своите бездействие и незаинтересованост от безопасността на гражданите.

  също така беше политизиран от лъхащия на соц-морализаторство опит разпускането в парка да бъде представено като признак на обществена безполезност и криминалност. добавен към послания като "вишистите да копат картофи" и "емигрантите да бъдат закрепостени" демонстрира триумфално завръщане на един начин на мислене, с който много млади българи се надяваха да не им се налага повече да се борят.

  дали реакцията на властта щеше да бъде друга, ако вместо обикновено съвременно момиче Яна е била герберски комсомолец застигнат от трагична смърт в разгара на предизборната си дейност? или дъщеря на видни герберски спонсори? или поне баща и да рита мач с бойко? ако и ти смяташ, че отговора е "да", значи политизирането на въпроса е било неизбежно и произлиза от реалната дискриминация в отношението на властта към "свои" и "чужди".

  да, грозно и тъжно е, че лична трагедия се раздухва и използва за решаване на проблемите на живите, но какво очакваш, когато живите са потенциални бъдещи жертви и затова страха им за себе си надвива състраданието към ближния?!


  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 35. 35 Профил на nitro
  nitro
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И репортажът, и всеобщото съчувствие - всичко това е чудесно. Ужасно е събитието, което се случва буквално зад ъгъла, докато вървиш по улицата към дома. Но както разбрахме, това убийство не е единственото през отминалата седмица. Защо никой не говори за другата жена, убита в Борисовата преди няколко дни, защо беше спомената само с една дописка в три реда? Смъртта си е смърт - независимо дали името и възрастта са известни. Тя също заслужава свещи и шествие.

 36. 36 Профил на yaga
  yaga
  Рейтинг: 426 Неутрално

  въпросът е и политически и незнам защо се плашим от това. Ако отговорните знайни и незнайни чиновничека си вършеха работата за която ние им плащаме щеше да има нормална и обезопасена градска среда, както е нормално за обществено място на пъпа на една европейска столица. След като това не е така имаме право да търсим отговорност. С мрънкане и хипирско примирение не става, онази пасмина, наричаща се "политическа класа" не разбира от мобли и пожелание. Вместо със свъщи в парка - пред Парламента със сопи.

 37. 37 Профил на VBT
  VBT
  Рейтинг: 374 Неутрално

  представете си, че това беше вашето дете – така да го оплюят", "полицията да си гледа работата", "безобразие е такива неща да се случват и аз ще идвам всеки път".

  +1111111

  VBT
 38. 38 Профил на whyman
  whyman
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Мир на прахта й!
  Наистина с това мълчание полицията даде само повод за спекулации. Остави впечатлението, че е незаинтересувана и дори безпомощна. А и оставам с убеждението, че се прикриват факти. Дори за смърта на 2 рата жена все още се мълчи. Вече кой ден не е ясно от какво е починала.

 39. 39 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#33] от "yanne":

  всичко е политика и така трябва да бъде.
  Цената на хляба е политика. Цената на горивата също. Качеството на водата е много важна политика. Цената на енергията е най-важната политика, ще го усетим здраво зимата.
  Най-дразнещата политика за мен обаче е, когато виждам една 60 хилядна армия полицаи + още 100 хиляди охранители, а сигурност няма, само самодоволни полит-физиономии и нагаждачески подскачащи журналистчета около тях.

 40. 40 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#39] от "pachino":

  хората често забравят, че думата политика идва от "полис" - град, т.е. всичко свързано с живота на гражданите е политика.

  както войната е продължение на политиката с други средства, така и политиката е продължение с други средства на икономическия и културен живот на гражданите, а не нещо съществуващо отделно и абстрактно от ежедневието ни.

  а особено в държава като нашата, която иска да следи и да се меси навсякъде, и да регулира и таксува всяка наша дейност, не виждам защо някои се учудват, че много бързо всеки въпрос прераства в политически и се търси намесата на държавните институции за решаването му - просто обикновено те имат правомощията и ресурсите да го решат, а вместо това го утежняват със своите безхаберие, незаинтересованост и корупция.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 41. 41 Профил на strel4e
  strel4e
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От 2006 г.градинката пред магазин "Деница" е тъмна. Подавала съм множество сигнали до СО и от район "Младост" отговарят, че тя е ЧАСТНА и за осветлението й те не носят отговорност. От няколко месеца там има катун на бездомници и 7-мо РПУ на подадени от мен сигнали не идва да провери кои и какви са тези хора. Последно ги търсих на 16-07 в 18:38 ч., защото еди от клошарите се търкаляше пиян в тревата. Дойде патрул след около час и си замина. Клошарите са пак там и до кога така???

 42. 42 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Това е истинския тест, за (не)кадърноста на управляващите именно в силната им позиция, да не забравяваме, че тиквата си пробута като главсек на сцената. Ако някой тръгне да ме обвинява в полит пропаганда, ще му кажа да такава е, но тези нещастия са част от живота и по начина по който реагира една власт на тях, по това което върши и по това което казва или не си личи компетентността и, в случая липсата и.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 43. 43 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1316 Гневно

  [quote#9:"yaga"]ХоРа (ХоРа срещу расизма) осъжда убийството на Яна Кръстева, извършено през нощта на 9-ти срещу 10-ти юли в близост до конната база в Борисовата градина. [/quote]

  Пак се намесиха изродите. Интересно ми е обаче какво ще стане, ако се окаже, че убиецът е циганин, което е най-вероятно? Същите тези антибългарски и антихуманни изроди от "Хора срещу разсизма" ще млъкнат начаса. Вече сме го виждали това.

  Само заради тези мръсници не отидох на поклонението.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 44. 44 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Във Видин убиха преди 6 години един човек в неосветения тогава крайдунавски парк. Впоследствие децата на убития осъдиха на 100 000 лева общината за неосветения парк. Дали и тук не може да стане нещо такова, за да се стреснат лоените мозъци на (без)отговорните другари

  malart.blog.bg
 45. 45 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Хора опомнете се! Какво става в България?! Каква е реалността и какво ни се поднася от управляващите като информация!?
  Управлението на държавата и на ГСО въобще не е в час.Освен на личните финанси и имущество( Вж председателя на СОС, ЦВ. Цв. и др. ). През това време се отнема най-скъпото нещо- човешкият живот и на никой от управниците не му пука. Фандъкова, която няма никакъв потенциал за управленец от такова ниво мънка, МВР мънка и мърля и се крие зад омаскаряването и незачитането на паметта на жертвите и се оправдава с факта, че нямали информация, че е убийство ( какъв цинизъм, какво говореха при други случаи). И бездейства. Къде е работата по-горещи следи, къде са полицейските кучета? Това става през първите часове и заедно с огледа на местопроизшествието! Цвъки се крие като последен страхливец, какъвто е с приятелчето си с голямата празна тиква и още по-голямата уста, бълваща постоянна помия от глупости.
  Къде е опозицията, която уж вот за недоверие по тези въпроси внася!?
  От вота ще намаже само един помияр като болния и алчен Волен Сидеров( наричам го с името му да се знае кой е помияр), който за пари е готов не само фотоапарат да открадне, да излъже алчните си и глупави съпартийци, продали се, без да знаят и да нехаят за какво се ходи в Парламента.С мисълта, че там ще избият тези 150 хиляди евро.Като разбраха, че не става, ревнаха да бягат от смрадливата дупка Атака.
  Болния за пари сидеров трябва да знае, че мутрите така както му ги дават, два пъти по- болезнено ще му ги вземат.Да погледа малко мутренски филми, ако не знае къде, да види филма за Лечков.
  През това време хора, работещи в държавната администрация, в Митниците и в други държавни структури и агенции( т.е. с осигурена работа и заплата, в това отвратително за страната ни време на мракобесие), млади, които са гръбнака на обществото в България масово я напускат, за да поемат несигурния път на гастарбайтери в Западна Европа и САЩ!Заедно с малките си деца.
  Изследването показва, че майките не искат децата им да се връщат в България, дотам я докараха тези отвратителни мутро управленци, за съжаление подкрепяни от ОР на служби на които са се продали и които публично ги хвалят, докато не им дойде времето както на Садам, Садат, Мубарак, Пиночет, Кадафи, да изреждам ли и другите от Централна и южна Америка, и други точки по света( Историята трябва да се помни).
  Тиквата иска да ги връща и задържа в България с административни средства и принуда!
  Да не сме в 20 век?!Или в Средновековието?
  За какво да стоят? За да ги избиват в най-хубавата им възраст в центъра на София, ли? И да ги наричат с най-долните думи след това, без да се срамят пред паметта им и да имат почит пред най-скъпоценното нещо, човешкият живот!, което така се е обезценило в България, както не е било по време на война!
  Ако не убият някой, то останалата част , 98 % от от българите е обречена на глад, безработица, тъжно същестувание, а "Сияйната тиква" ни убеждава, че сме по-добре едва ли не от Люксембург.
  И наистина е така: Зависи от къде ще се погледне:
  07.00 по медиите
  09.00 тенис, СПА, 11 00 по медиите или глупости в МС ако е сряда; Следобед сънче адмиралтейски час. 16.00 на кафе и пура в Банкя, може и да поплува. Вечер на седянка в Бояна и т.н.
  Освен ако не ръси глупости някъде по света естествено за сметка на тези 98%, другите 2 % не плащат данъци, те стрижат.Заедно с този дето рита мачле.
  Това достатъчноли е да кажем стига!
  Време е!

  apoloniy
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#46] от "yaga":

  Аз ще отида където пожелая, ама ми е интересно "Хора срещу расизма" в чий кучешки г** ще се наврат, когато разкрият циганина или циганите, извършили зловещото престъпление.

  Ще млъкнат като женски полов орган, или ще се врътнат на 180 градуса, опитвайки се да представят убийството като нечия културна особеност, която сме длъжни да уважаваме, заради мулти-култито, етническия модел на толерантност и бабина си трънкина, а жертвата ще я изкарат расистка, неонацистка и не знам си каква още, която е предизвикала убийците си.

  Познах ли, или да?!

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 48. 48 Профил на yaga
  yaga
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#47] от "Мустафанка":

  Виж сега голобради младежо, аз незнам къде ще отидат ХОРА, но ти се консултирай с приятелчетата ти нацисти, кой уби млад човек при предишното убийство там? Не бяха ли едни чисто бели малоумници, поклонници на ген. Луков? Дето се казва, познавате се, та ще ти разкажат. Или питай Хомлеса, твоя дружка също?

  А, да и щях да забравя - как минава живота на един нацист? Сподели моля.

 49. 49 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#48:"yaga"]Виж сега голобради младежо, аз незнам къде ще отидат ХОРА, но ти се консултирай с приятелчетата ти нацисти, кой уби млад човек при предишното убийство там?[/quote]

  Защо се опитваш да изместваш темата? Като не е политически коректно да говорим за циганската престъпност, дай да се върнем назад към някое "по-удобно" прстъпление, така ли?


  [quote#48:"yaga"]А, да и щях да забравя - как минава живота на един нацист? Сподели моля. [/quote]

  Нито съм неонацист, нито познавам такива. Знам, че много обичате да лепите етикети на хората, несподелящи вашето мнение, ама с тия номера от селски вечеринки - някъде другаде.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 50. 50 Профил на ribka_bananka
  ribka_bananka
  Рейтинг: 374 Гневно

  До коментар [#47] от "Мустафанка":

  Уважавам хора, които са били навсякъде. Но дали убиецът (убийците) ще се окажат цигани (те много обичат да посещават метъл концерти, разбираш ли), е рано да се каже. Не разбирам защо трябва сега пък идеите на ХОРА да бъдат предварително опорочени, защото убиецът можело да е циганин. Естествено е човек да променя мнението си спрямо обстоятелствата, но все пак има идеи, които са по-силни, особено ако вярваш в тях. Защото иначе плъзгането на Мустафанка по пътя на най-лекото (и елементарно) съпротивление винаги води до "любимата" българска мисъл "щом другите са прасета, защо и аз да не съм", оневинявайки собственото си действие, бездействие и простотия. Ако си вярващ и детето ти умре, например, ще отидеш ли при вселенския патриарх, за да го питаш защо мълчи като п**ка?

 51. 51 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#50] от "ribka_bananka":

  Тия пък тъпотии сега какви са?
  Това, което исках да кажа е, че въпросната миризлива аморална и безродна паплач, нарекла себе си "Хора срещу расизма", опорочава всичко, което подкрепи.

  А най-гнусното е, че когато хванат циганина убиец, същите тия уроди ще забравят за воя, който са надигнали и ще скочат в негова защита.

  На тях не им пука за жертвата - опитват се да си направят реклама на неин груб, което е потресаващо.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 52. 52 Профил на ribka_bananka
  ribka_bananka
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#51] от "Мустафанка":

  Понеже пиша тъпотии, реши, че не разбрах от първия път ли, че се повтаряш?
  Откъде знаеш, че "Хора срещу расизма" са "миризлива аморална и безродна паплач"?
  Или взехме, че оплюхме тези, които маргинализираха жертвата и не дадоха никаква информация за убийството, че сега ще оплюем бодро и тези, които се опитват да направят нещо, че целият случай да не мине под графата "всяко чудо за три дни"?
  Пък и убиецът бил циганин - да не хвърляш боб, че имаш тази информация? По-добре се обади на 166 и им дай и портрет на извършителя тогава.
  А дори и "Хора срещу расизма" да са прасета, ти на чии гръб и каква точно реклама си правиш? Или си опираме до вечното (сега аз ще се повторя): "и едните, и другите са маскари", което оправдава всеки български гражданин да е маскара и да не поема отговорност за собственото си прасешко поведение?

 53. 53 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#52] от "ribka_bananka":

  Просто сте нечистоплътни. Запознат съм много добре с антибългарската ви и подривна дейност - следя я отблизо.
  Честно казано обаче, при все, че сте хлебарки, не очаквах, че ще паднете до там, да използвате зловещото убийство на едно момиче, за да насъсквате омраза и да заявявате неприятното си присъствие.


  [quote#52:"ribka_bananka"]Или взехме, че оплюхме тези, които маргинализираха жертвата и не дадоха никаква информация за убийството, че сега ще оплюем бодро и тези, които се опитват да направят нещо, че целият случай да не мине под графата "всяко чудо за три дни"? [/quote]

  Не бяхте първите, които го направиха. Не си придавайте някаква важност и не си мисли, че сте извършили голямото геройство. Вие сте никои. Едно е обаче да излезеш на гей парад или да поднасяш цветя пред джамията, за да може поне малко хора да разберат, че те има и съвсем друго е да го направиш, като използваш едно жестоко убийство.


  Аз не си правя реклама на ничий гръб - нямам нужда от това. Просто разяснявам на хората какво представлявате.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 54. 54 Профил на ribka_bananka
  ribka_bananka
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#53] от "Мустафанка":

  Такаааааа, явно ме бъркаш с някого или по-скоро с някои. Не знам за каква нечистоплътност, подривна дейност и хлебарщина ми говориш.
  Четях си форума, видях изказване, което не ми хареса и го коментирах.
  Нямах идея, че имаш навика да стереотипизираш хората и като видиш изказване, което на теб не ти харесва, веднага да си направиш извода, че е писано от някой, което е част от групата на някакви си хора, които мразиш (цигани, гейове, турци, ако разбирам правилно?).
  Или нямам право да се изкажа в ТВОЯ форум, където разясняваш на хората, това, което ТИ смяташ за правилно?

 55. 55 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#54] от "ribka_bananka":

  Останах с впечатлението, че си част от въпросната пасмина "Хора срещу расизма", затова насочих коментара си към теб. Всичко, което съм написал се отнася за тях.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 56. 56 Профил на ribka_bananka
  ribka_bananka
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#55] от "Мустафанка":

  Ми, хубаво, преценил си прибързано.
  Още по-хубаво би било, ако си направиш съответните изводи. От това, което се опитах да кажа.
  Както и тези, които обичат да громят имагинерната несправедливост, задъхвайки се да й турят "минус" (все едно са на арената и са римски императори) и после да отидят да спят с чиста съвест, че са си свършили работата.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 503 Разстроено

  До коментар [#1] от deltalink:

  Ужасяващо е, че имате 3 бр. минуси?! Някои все пак смятат обратното?! Е това не мога да го разбера!

 59. 59 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#57] от "yaga":

  Ай, карамба!
  Направо ме разчувства с тоя психопортрет.
  Ако имахте достатъчно мозък да надскочите клишетата и предразсъдъците си (да, именно предразсъдъци, защото парадоксалното е, че най-вече вие, либерастите, страдате от такива), можех и да се отнеса уважително или поне снизходително към жалките ви опити да демонстрирате способността за някакъв мисловен и аналитичен процес, ама с тия смешни догадки, базирани изцяло на мозъчната промивка в "Червената къща", с която малко по-умни, но много по-вредни същества от вас ви зомбират, мога единствено да се изкикотя и да подмина с презрение развятия от теб лозунг.

  А от фашисткия ти прийом да лепиш етикети на хората, никак не съм изненадан. Той си е съвсем нормален за вас.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 60. 60 Профил на selena
  selena
  Рейтинг: 1107 Разстроено

  истински се извинявам, че не бях там. сгреших. а това щеше да е израз на моята гражданска позиция! Мир на душата ти, Яна! и дано убиеца скоро си получи заслуженото!

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#61] от "yaga":

  Аз не съм разстроен и не виждам причина и ти да си - Осама бин Ладен го погребаха, така да се каже, в световния океан и можеш да му се кланяш и в Черно море.

  Ако си вземеш цветето, което си поднесла пред джамията и го хвърлиш в Перловската река, съм сигурен, че все някога ще стигне до "гроба" на вашия мъченик. Току-виж някой ден си станала и една от 72-те хурии, които го обслужват на оня свят.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 63. 63 Профил на yaga
  yaga
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да споделя за двамата задържани за предполагаеми убийци на Яна Кръстева. Чисто, БЕЛИ българчета, от твоят етно дето с е вика. Пламен Трифонов и Николай Русинов.

  И да намомня за незапознатите - Мустафанка е зле прикрит неонацист. За справка - собственият му профил.

 64. 64 Профил на Zorka
  Zorka
  Рейтинг: 440 Разстроено

  Неразбирам, засто толкова мимуси на коментара Лека и пръст.Какво има за коментиране под тази тъжна статиа. И ПАК СТЕ НАПИ&А БОГ ДА Я ПРОСТИ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK