Wikileaks: Хилари Клинтън иска информация за бизнеса на престъпниците в България

Джон Ордуей, временно изпълняващ длъжността посланик на САЩ в България в края на 2009г.

© Асен Тонев

Джон Ордуей, временно изпълняващ длъжността посланик на САЩ в България в края на 2009г."Моля за подробна информация за видовете производства и имената на компании, в които български (или чужди) престъпници са инвестирали, придобили или смятат да придобият. Моля за подробна информация за притежаваните банки и информация за техниките, използвани от престъпниците при прането на пари. Моля за подробна информация за връзки между престъпници и официални представители на правителството".


Това пише през декември 2010г. държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън в секретен документ до американското посолство у нас. Каблограмата, публикувана днес, е предоставена от Wikileaks на партньорските му сайтове у нас balkanleaks.eu и bivol.bg.


Документът, подписан от Клинтън, е изпратен на 29 декември 2009г. и е с високо ниво на секретност. В него държавният секретар хвали получен по-рано доклад от дипломатите в София и дава вече описаните насоки за систематизиране на бъдеща информация.
Похвалата е за доклад от 9 ноември 2009г. на временно управляващия посолството на САЩ в София посланик Джон Ордуей, уточнява "Биволъ" и допълва, че този документ не е бил огласяван заради високата си степен на секретност. Ордуей е начело на американското посолство от лятото на 2009г (когато посланик Нанси Макълдауни беше назначена за първи зам.-помощник държавен секретар по въпросите за Европа и Евразия - бел. ред) до пристигането на настоящия първи дипломат Джеймс Уорлик на 21 януари 2010г.


Четири години след тогавашния първи дипломат на САЩ в София Джеймс Пардю, Ордуей прави преглед на българската организирана престъпност. Описаните са по-малко отколкото изброените от Пардю. Авторът прави уговорката, че изпращаният от него списък на лицата от организираната престъпност "в никакъв случай не е пълен, но представя някои от най-известните фигури, при които повдигането на обвинения и осъждането им, ще означават съществена крачка напред за българското правителство и ще ни приближат до деня, когато мафиоти като Пилето няма повече да "бъдат отглеждани в естествена среда".


Според грамата най-известните фигури на организираната престъпност в България към 2009г са:


Черепа, братята Маргини, братята Галева, Баретата, Батков, Пилето, Пръча


Съществува широко-разпространена българска поговорка – "всички държави си имат мафия, но в България мафията си има държава". Престъпни босове или "мутри", които са по-познати с цветистите си прякори, често могат да се видят из София, каращи бясно черните си БМВ-та и джипове - Мерцедеси, следвани от група телохранители, посочва Джон Ордуей, описвайки общата картина в България в доклада си.


Дипломатът посочва, че българската организирана престъпност е особено активна в международното пране на пари, в трафика на наркотици и трафика на хора, във фалшификациите и поръчковите убийства. "От 134 такива убийства, които посолството следи от 1993 г. насам, 73% не стигнаха по-далеч от полицейското разследване. Има само няколко ареста и още по-малко осъдителни присъди", допълва той.


Ето описанието, което Ордуей дава на най-известните според него представители на организираната престъпност:


ЧЕРЕПА
Най-печално известният гангстер на България е Васил Крумов Божков с прякор Черепа. Божков основа първата си компания през 1990 г., преди да създаде настоящия си бизнес NOVE HOLDING, който включва над 30 компании и филиали.


Богатството на Божков се изчислява на 1.5млрд щатски долара – той е един от най-богатите хора в България и почти успя да влезе в списъка на 50-те най-богати източно-европейци за 2008 г.


В момента, той бавно напуска бизнеса с организираната престъпност и основно притежава казина, хотели и медии. Но, както се твърди, все още е активен и в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета, и в незаконната търговия с антики. Поддържа близки отношения с много официални лица от бивши правителства.


БРАТЯТА МАРГИНИ
Въпреки, че бяха арестувани през 2005 г. за планирането на три убийства и за участие в организираната престъпност, Красимир "Големия Маргин" Маринов и по-малкият му брат Николай "Малкия Маргин" Маринов бяха пуснати на свобода под гаранция. Братята ръководят известна престъпна групировка, позната като Интергруп (бившата СИК), чиито незаконни действия включват трафик на наркотици (особено хероин), финансови измами, кражби на коли, контрабанда, изнудване, рекет и проституция.


Съдебното дело срещу Маринови е отлагано поне 4 пъти и стана символ на неспособността на българските съдилища да раздават бързо правосъдие. И, благодарение на пропуск в законодателството, изискващ физическото присъствие на всички обвиняеми и адвокати, които винаги са прекалено болни, за да се явят в съдебна зала, братята бяха пуснати под гаранция през декември 2007 г. и все още са на свобода.


БРАТЯ ГАЛЕВИ
Пламен Галев и Ангел Христов с прякор Братя Галеви станаха център на внимание през 2008 г., след разкритията, че тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков се е срещнал с тях, докато те са били разследвани за дейности, свързани с организирана престъпност.


По-късно двойката беше арестувана по обвинения в измъчване, изнудване, насилствено присвояване и търговия с наркотици, но беше освободена и им беше даден временен имунитет, за да се кандидатират за депутати на парламентарните избори на 5 юли. Въпреки че двамата загубиха и изборите и имунитета си, градският прокурор на София Николай Кокинов тихичко съобщи, че са пуснати под гаранция.


В средата на юли Върховният апелативен съд на България също присъди, че делото трябва да се гледа в Кюстендилския районен съд вместо в София, което всъщност позволи те да бъдат съдени в район, където имат значително по-голяма подкрепа, район, в който те на практика царуват през последното десетилетие.


БАРЕТАТА


На 6 февруари българската полиция залови известния гангстер Златомир Иванов, с прякор Баретата, по подозрения, че е свързан с три поръчкови убийства и с два опита за убийство. Много хора считат Иванов за един от най-важните наркобарони и за "мозъка", който стои зад няколко емблематични екзекуции в българския подземен свят.


Баретата беше обвинен в три убийства, включително в това на един от известните български наркобарони Никола Иванов по прякор Бобъра, който беше прострелян 9 пъти в гърдите и главата на 8-ми октомври 2006 г. в скъп софийски нощен бар. Той беше обвинен и в убийството на Радослав Великов с прякор Темерута, който беше прострелян в главата докато излизаше от 6-то полицейско управление в София, където беше на разпит за опита за убийство срещу друг водач на мафията. Иванов се опита да получи имунитет като кандидат за депутат, но молбата му беше отхвърлена защото обвиненията срещу него бяха внесени преди да реши да се включи в изборната надпревара. Въпреки, че Иванов остава в затвора, не е ясно дали ще бъде осъден.


РУСКАТА ВРЪЗКА
Тодор Батков, познат с прякора Борат, български адвокат и бизнесмен, служи за пълномощник и представител на бизнеса и интересите на прочутия руско-израелски бизнесмен Майкъл Черни или още "Михайл Чорни". Българското правителство обяви Чорни за заплаха за националната сигурност през 2000 г. и му забрани да влиза в страната. Чорни обаче поддържа влиянието си над своите компании – включително футболния клуб Левски, вестник Стандарт и хотела Банкя Палас – като прехвърли собствеността върху Батков.


Батков има здрави политически връзки – през 2008 г. президентът Георги Първанов го награди с най-високото българско отличие – орден "Стара планина" за дейностите му по насърчаване на българската култура, изкуство и спорт. Батков прави сериозни дарения на благотворителни организации за деца с тежки заболявания, на сираци, на спешното отделение на "Пирогов" и на местни университети.


През 2007 г. той дари 1 млн лв на кампанията "Не сте сами", за да помогне за освобождаването на българските медици, които по това време бяха в либийски затвор и 11 автомобила на МВР. Батков е все още член на борда на българския мобилен оператор MTel и е управляващ директор на адвокатската кантора Батков, Стоев и партньори. Той беше и близък на вече починалия български банкер и бивш съветник на президента Емил Кюлев – застрелян в София през 2006 г.


ПИЛЕТО И ПРЪЧА


Николай Методиев, с прякор Пилето, се смята за един от най-големите контрабандисти на България и е бил съден за това няколко пъти. Прякорът му е от 1998 г., когато беше арестуван (и по-късно оправдан) за незаконна контрабанда на 11 тона пилешко месо.


Методиев беше отново арестуван през 2003 г. за опит да уговори със служители на митницата да му се позволи да внесе нелегални китайски стоки, оценени на 3.5 милиона щатски долара. Вместо поисканата от прокурора присъда 7 години затвор, той беше глобен със 700 лева (525 щатски долара) за заплахи срещу представители на държавата.


Има и трето, висящо дело срещу него за контрабанда, което е насрочено за 5-ти октомври. По това дело съдът трябва да разпита 128 свидетели. На 18 февруари мощна експлозия разруши популярен сред мафията бар в София, който е собственост на Пилето, и е на крачки от мястото, където са настанени служители на посолството.


Йордан Тонов, с прякор Пръча, беше арестуван през октомври 2008 г. с още 13 души по обвинения в организирана престъпност, трафик на наркотици, трафик на хора и изнудване. Тонов е близък съдружник на наскоро осъдения наркобарон от Бургас – Димитър Желязков с прякор Митьо Очите и се смята, че е водач на престъпна група, контролираща трафика на наркотици и проституцията в югозападна България.


Десет от съучастниците на Тонов се признаха за виновни и получиха намалени присъди от по-малко от 5 години, докато Тонов избра да си пробва късмета с българския съд.

"Управляващата центристка партия ГЕРБ, рекламираща водача си Бойко Борисов като човек с твърда ръка и с полицейски опит, дойде на власт с убедителна победа през миналия юли заради обещанията да се справи с корупцията и да се бори с организираната престъпност. Правителството на ГЕРБ сега трябва да покаже политическа воля и да приеме предизвикателството", пише в коментар Джон Ордуей. Той цитира реакцията на Еврокомисията, според която присъдите на Митьо Очите, Пилето и Пръча са твърде леки и че са заловени малко от "големите риби".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Ужас, сигурно американците са били много озадачени когато срещу бизнес на престъпниците са прочели "Изпълнителна власт"!

 2. 2 Профил на Hristo Gospodinov
  Hristo Gospodinov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Интересно ми е какъв ще е отговора на МВР.
  Отново ли ще са обидени на САЩ?
  Предполагам пак ще трърдят, че няма такова нещо и въобще тоя какви глупости говори за организирана престъпност, рекети, мутри, черни беемвета (?!?!)...
  Пък и аз му се чудя какви ги говори... не е ли чел статистиките на Цветанов?!

 3. 3 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 638 Неутрално
 4. 4 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  От кого го иска този отговор?

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 5. 5 Профил на Добрия войник Швейк
  Добрия войник Швейк
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  от този доклад ми се изправи косата направо, тук си е като чечня...

  Fast überall wo es Glück gibt, gibt es Freude am Unsinn. ~Friedrich Nietzsche
 6. 6 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  И сега кво? Като гледам, с изключение на утрепаните, останалите са си на същите, че и по-добри позиции. Нито Баретата, нито Маргините, нито Очите, нито Галевите са в затвора. Единственият играч с по-влошено положение от тогава е МВР. Вече никой не ги уважава и брои за сериозна институция..

 7. 7 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 574 Любопитно

  Те тия от Wikileaks много знаят бе

 8. 8 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  К'ви големи риби - к'ви пет лева?!
  Големите риби, с големите пари, поръчват музиката.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 9. 9 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 845 Неутрално

  "Батков има здрави политически връзки – през 2008 г. президентът Георги Първанов го награди..."
  С това е казано всичко! Кратко и изчерпателно!

 10. 10 Профил на Васил Йорданов
  Васил Йорданов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonimen":

  Те са друг тип "организирана престъпност" ...

 11. 11 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonimen":

  Наистина е странно защо ТИМ не са вклюЧени.
  Уикилийкс е доста избирателна.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 12. 12 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1506 Любопитно

  Много му е оскъдна информацията на тоз посланик. Трябаше малко повече да се постарае - споменал е само 0.1% от цялата пасмина.

  Те пък американците все едно си нямат организирана престъпност, та толкова учудено откриват топлата вода. Ми при нас е като при вас бе - където има пари има и организирана престъпност. Просто при вас има пари и за малкия човек, а при нас такива за него не остават.

  Жената е покана за щастие
 13. 13 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 524 Неутрално

  " И, благодарение на пропуск в законодателството, изискващ физическото присъствие на всички обвиняеми и адвокати, които винаги са прекалено болни, за да се явят в съдебна зала, братята бяха пуснати под гаранция през декември 2007 г. и все още са на свобода."
  Българското законодателство е направено така, че да обслужва интересите на престъпниците. Понякога виним само съдебната власт, а трябва да виним на първо място законодателната. Как никой не направи промени в това законодателство в посока справяне с организираната престъпност? Никой няма полза от премахване на престъпността, защото тя е необходимата почва за кражби, далавери и незаконно забогатяване на политиците от всички цветове, както и на техните спонсори, приближени и шуробаджанаци.

 14. 14 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  ТИМ!?

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 15. 15 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 648 Весело

  Ех, Хилъри ...
  Ами то инфото е в нет-а!

  http://vbox7.com/play:bdf5028ab5

  Всичко е казано там. Схемите, начините ... и т.н.

 16. 16 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  "Моля за подробна информация за връзки между престъпници и официални представители на правителството".

  Това пише през декември 2010г. държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън
  ................
  Значи с кака Хилъри имаме нещо общо. Американците не пасат трева. В САЩ мафията и държава се сляха още в краят на 50-те години. Работническите синдикати бяха най-напред превзети, после чрез тях се лансираха техни хора нагоре по стъбата на държавната администрация и така чак до Конгреса.
  Проблемът е общ, но у нас държавните органи служат за тяхното прикриване и захранване с информация , а там - за залавянето им.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 17. 17 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Без силен натиск отвън, постоянно управляващите България- Батков, Черепа и ТИМ никога няма да си тръгнат. Ритника обаче може да дойде само от едно място- българското общество, което спи своя юнашки сън.

  Всяко следващо правителство ще среща само по-силен отпор на запада за промяна и популистичния шум от арести на хора с име от енциклопедия Британика ще е все по-кратък и неефективен. Да му мисли Гоце с АБВ.

 18. 18 Профил на Брадвата
  Брадвата
  Рейтинг: 524 Неутрално
 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Хилъри я е яд за 1000та долара, които отказа от Илия Павлов. Сега явно търси някой да й прати повече

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 409 Весело

  В правителството или в 4астния сектор

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 21. 21 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonimen":

  Да де, а ТИМ?

 22. 22 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Като порчетох статията се убеди че мафията си има държава.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 638 Неутрално

  След като Валентин Златев,изцяло се разпорежда на територията на българия,може да даде най точна информация за бизнеса на престъпниците ни.

 25. 25 Профил на skatelite
  skatelite
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ам ТИМъ верно го нема .. хехе .. ама те щот са на светло и строят стадион /за водна топка за сега/.

 26. 26 Профил на I Owe You    (IOU)
  I Owe You (IOU)
  Рейтинг: 868 Гневно

  РУСКАТА ВРЪЗКА???
  ???


  Съвсем на глупави ни правят тия от bivol.bg. Батков е човек на Чорни! Спор няма! А Чорни е човек на Шлаф. А Шлаф, моля, е самата Австрия. Уби бащата на Краси във Виена! За него що не пита тая кекерица Клинтон. Батков ходи заради Шлаф да преговаря със сръбския телеком. Батков и сега е в надзорен съвет на Мтел, а Мтел е австрийски телеком. А австрийският телеком е израелски. А и зa ТИМ е пропуснато????Ебати и тенденциозната информация.Пфу! Гнусни американски подлоги! ТИМ ви плащат, дееба и вашта мама, дееба.

  zionism= The Graetest Threat To World Peace
 27. 27 Профил на I Owe You    (IOU)
  I Owe You (IOU)
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#22] от "nicoleta":

  Ники, забравяш Косово, сладка.

  zionism= The Graetest Threat To World Peace
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#26] от "I Owe You (IOU)":
  точно така е !

 30. 30 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ако трябва да се разплита октопода до край,ще се стигне до първанов и от там до путин,няма как да е иначе.

 31. 31 Профил на I Owe You    (IOU)
  I Owe You (IOU)
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#22] от "nicoleta":

  Според тая статийка албанците нямат равни в цяла европа.
  http://svpressa.ru/politic/article/45733/

  zionism= The Graetest Threat To World Peace
 32. 32 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#27] от "I Owe You (IOU)":

  Косово държава ли е???

 33. 33 Профил на I Owe You    (IOU)
  I Owe You (IOU)
  Рейтинг: 868 Разстроено

  До коментар [#32] от "nicoleta":

  Според тебе и мене, не е. Но според американците, Е.

  zionism= The Graetest Threat To World Peace
 34. 34 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 810 Неутрално

  нищо което публиката не чете всеки ден по ежедневниците...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 35. 35 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#17] от "Трезвен":
  Без помощ от Евросъюза не можем да се оправим.Но преди това,ще трябва да дойде на власт ,такава партия,която не е зависима от ДС и Русия и да проведе желязна лустрация.След това ще ни е необходима от евросъюза 10 хилядна жандармерия,защото само по черноморието се разхождат около 20 хиляди руски мутри въоръжени до зъби.Даже Валентин Златев в Лукойл си има собствена армия

 36. 36 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#22] от "nicoleta":
  а собственик на държавата е началника на боко тиквата,Валентин Златев,от БСП

 37. 37 Профил на trifon.74
  trifon.74
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Въздух под налягане.
  Обичайната за "Уикилийкс" мъгла от общи приказки, гримирана със "свръхсекретност".
  Тази информация общо взето представлява синтезиран вид на всичко, което се публикува в пресата.
  Всъщност, дори не всичко.
  Ако това е работната информация, върху която тяхната администрация базира стратегическите си решения, значи са много зле.
  Съмнявам се, щатските служби да набират информация по толкова аматьорски начин.
  Нищо "свръхсекретно" няма в това, което четем.
  "Уикилийкс" се превърна в една "особена" медия - пощенска кутия, в която американската администрация публикува свои теми, на които придава уж секретен и случаен характер.
  А, по-горе четем поредната журналистическа разработка, подписана от "Ордуей"

 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4313 Неутрално

  Показателно е, че наред с разните Пилета, Пръчове, Барети и т.н., в тази грама се споменават и имена на "почтени" бизнесмени като Черепа и Батков. Очевидно никого не могат да излъжат, че са си откъснали опашката, както ги учеше Илийката Павлов. За съжаление, западните посолства останаха единствената рална опозиция на клептокрацията в България.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 982 Весело

  Мадам Клинтън да се обърне към Алексей Петров - туй е неговия ресор и е коректно да не се подминава ...

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 40. 40 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#24] от "kitaec__":Ако това,което твърдиш за В.Златев,е вярно,то би трябвало тогава да си информиран къде той дава информацията за бизнеса на престъпниците ни?

 41. 41 Профил на 4itanka_vs_nsbop
  4itanka_vs_nsbop
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не мисля, че една единствена дипломатическа грама на американското посолство е достатъчна за да изброи всички престъпни елементи и техните мрежи в България. Нека числото бъде поне двуцифрено и ще чакам още публикации на "Биволъ"/"Уикилийкс" за да попълня колекцията.

 42. 42 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#40] от "molesan2":
  Началниците на висшата престъпност у нас са в москва,а Валентин Златев е ръката на руската мафия у нас.

 43. 43 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#42] от "kitaec__":

  Глупости! Всички знаят, че рептилоидни извънземни са поставили под контрол Барак Обама, а останалите световни политици са по-надолу в йерархията.

 44. 44 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Гневно

  Американците да не се правят на ощипани моми , ами да пратят една дивизия командоси да излови за една нощ родните мутри и олигарси , да ги натоварят на един кораб и да ги гръмнат насред черно море!!!

 45. 45 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  еее, този път са изпуснали г-н борисов, бизнесът му с амфети и цигари не е споменат

  Времето е наркотик, много от него убива.
 46. 46 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Ето ви пример:Държавата плаща 1 млн. лева за лечение на облъчените работници от семейна фирма на Батков-http://www.bivol.bg/gitava.html

 47. 47 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#44] от "kimba3":
  Да ги пратим в Сибир,там ще им предложат друга любов

 48. 48 Профил на true
  true
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Струва ми се, че има грешка в годината, преди 6 месеца?

  "Това пише през декември 2010г. държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън в секретен документ до американското посолство у нас. "

  Вероятно става въпрос за декември 2009.

 49. 49 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonimen":А Трантора?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 50. 50 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Май посолството на Америка хептен не са наясно какво става в България. Или са влезнали в дяволска сделка със СИК и ТИМ?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 51. 51 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Весело

  "Моля за подробна информация за видовете производства и имената на компании, в които български (или чужди) престъпници са инвестирали, придобили или смятат да придобият..."
  ---------------------------------------------------
  Ами как да пише за ТИМ в доклада след като на са компания???

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 52. 52 Профил на Goebbels
  Goebbels
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#3] от "anonimen":

  А Маджо, Пашата, Прани гащи......

 53. 53 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#44] от "kimba3":
  Е,ако ги гримнат в яз. Искър не те ли устройва???


  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 54. 54 Профил на Брадвата
  Брадвата
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Това тук за Т.Батков и Божков както и пасквила за Бойко Борисов през май си е чиста Българска журналистическа измислица "подписана" от Американското посолство.Ами тия пичове от Биволъ преди да пишат нещо да си направят елементарна справка в Търговския регистър там на всичкото отгоре освен всички фирми са им предоставени и финансови отчети и то напълно безплатно.Кой ли не омаскариха тия боклуци за да разсипят или бизнеса на някой или да бутнат от власт?Пълна гадост!

  treasurer
 55. 55 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 582 Весело

  До коментар [#53] от "rodos":
  въобще защо трябва да е в море или язовир може и гемията да потъне
  не е ли по лесно на улицата един по един с по един...
  така е и по ефтино
  но нека да поизчакаме докато се поизбият сами пък после които е останал жив тогава

 56. 56 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonimen":
  Наистина е много странно пропускането на ТИМ в доклада. Да не би да е бил цензуриран за пред медиите.

 57. 57 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 925 Гневно

  А кое е общото между всички тия престъпници, обединяващото звено, за което американският посланик нищо не казва (защото, очевидно толкоз му е акълът!) - БСП. Няма един от тези престъпници, който по някакъв начин да не е свързан с тази партия или като минимум с нейни висши водачи по някакъв начин!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 58. 58 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#22] от "nicoleta": Николетка, ти сега ли се раждаш или току що падаш от Марс? И изведнъж откриваш, че има и топла вода, за да се изпличкаш?

 59. 59 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Все повече се убеждавам, че Wikileaks е активно мероприятие за манипулиране на обществеността по света. Просто в него са синтезирани, след щателна подборка, вестникарски публикации! Те пряко или косвено "клеймят" неудобните на САЩ, прикриват или възхваляват удобните. В голяма степен обслужва и оста на глобалното противопоставяне Русия - САЩ. Всичко това гарнирано с разследвания и арест на собственика на сайта, постоянно изваждане на нови "зайчета" от ръкава и т. н. Все едно гледаме сеанс на Сенко или на Астор. И тълпата прехласната охка, ахка и ръколяска. И мозъците все повече се изглаждат...

 60. 60 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Тоя Ордуей не е бил много наясно. Нормално: временно изпълняващ...

  Единственото интересно в списъка му е първата позиция. Обикновено я пропускат.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 61. 61 Профил на gogoggggggg
  gogoggggggg
  Рейтинг: 581 Весело

  Не знаех, че данчо пръча е такава голяма величина!

 62. 62 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 753 Гневно

  [Wikileaks: Хилари Клинтън иска информация за бизнеса на престъпниците в България]
  ===========
  И аз искам. И да допълнят списъка. И Wikileaks да не се правят на разсеяни! Колко пъти ги призовавам да кажат, откъде се източват повече пари - през енергетиката или през строителството? Да казават веднага! Иначе ..."след дъжд качулка".

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 63. 63 Профил на georgi2025
  georgi2025
  Рейтинг: 466 Неутрално

  прави ли впечетление, колко близки и високи са цените на някои мобилни оператори. това какво означава?

 64. 64 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1441 Весело

  Жена в тежък климактериум не става да "държавен секретар" на САЩ.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK