Парламентът избира днес членове на съдебния съвет със спорни качества

Парламентът избира днес членове на съдебния съвет със спорни качества

© Надежда Чипева, КапиталКандидати, които с нищо не могат да допринесат за подобряването на работата на Висшия съдебен съвет (ВСС), а единият - със спорни професионални качества и морал. Такива са изводите на неправителствената организация "Български институт за правни инициативи" (БИПИ), която провери единствените издигнати за членове на ВСС – Нестор Несторов и Кирил Гогев.


От БИПИ са събрали цялата публична информация за двамата прокурори, данни за доходите и имотите им и за професионалната им дейност и са я изпратили на депутатите. Парламентът гласува днес за Несторов и Гогев и се очаква да одобри кандидатурите им за двете свободни места в съдебния съвет.


В писмо до парламентаристите от БИПИ им напомнят, че управлението на съдебната система е в безпрецедентна криза, която се отразява на доверието в правосъдието и на всеки магистрат. Двете места във ВСС са вакантни от две години, след като членовете му Стойко Стоев и Иван Димов подадоха оставки заради контактите си с Красьо Черния. Парламентът обаче не даваше знак, че ще ги попълни до юни, когато откри процедура за номинации. В нея се включиха само независими депутати, гравитиращи около ГЕРБ, които издигнаха Несторов и Гогев.
Според БИПИ при силното обществено напрежение и искания за прозрачност на назначенията в съдебната власт предвидените за днес 10 минути за представяне на кандидатите и 10 минути за изслушване и въпроси няма изяснят как двамата ще работят във ВСС.


"Кандидатуратата на Нестор Несторов повдига сериозни въпроси относно професионалната му етика и доверието, което той би трябвало да вдъхва като член на върховния орган на съдебната власт. Официалната му биография по-скоро е пример за това какъв не трябва да бъде един кандидат за член на ВСС", заявяват от БИПИ.Те припомнят на депутатите, че Несторов беше наказан дисциплинарно за забавянето на разследването за убийство срещу бившия хазартен бос Валтер Папазки. След това пак беше наказан, защото е упражнил натиск и се е намесил в проверка срещу съпругата му. Сам признава, че е помогнал на Никола Филчев, тогава все още зам.-министър на правосъдието, за разследването за контрабанда на антики срещу брата на бъдещия главен прокурор. Несторов на два пъти е проверяван за необяснимо охолен начин на живот, а в декларациите му пред Сметната палата има разминавания.


"Тези факти са достатъчни, за да подкопаят доверието в този кандидат и допълнително да компрометират работата на ВСС", обясняват на депутатите юристите от БИПИ.Проверката за Кирил Гогев не показва толкова скандални факти, но не дава аргументи защо дългогодишният военен прокурор е добър избор. Той е известен най-вече с безславното разследване на смъртта на 14 войници. След номинирането на Гогев имаше слух, че е оттеглил кандидатурата си за съдебния съвет, но той не го направи официално и днес парламентът ще я гласува.


От БИПИ призовават депутатите да променят правилника си така, че да се публикуват пълни данни за кандидатите за ВСС, те да излагат програмни намерения и да имат повече време, за да се представят пред парламента.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alexander_1
  alexander_1
  Рейтинг: 8 Весело

  То пък оставаше и парламентът да избере хора с достойни качества. В България е въпрос на чест да избереш полуграмотни, продажни, корумпирани и компрометирани хора на възлови постове.

  Пък и като се вземе предвид от какви "качествени" хора е съставен самият парламент, може да се сетиш и за останалата част от всяка българска институция...

  Цялата тази цигания взе да идва до гуша. Свине! От четири години Европа тырши циганията на България, и от четири години ние се правим на ударени с мокър парцал...

  Ако бях Европа, щях да изритам България като мръсно коте из кебапчийница... Заради наглостта да се вярва, че циганиите които се правят в България минават незабелязани...

 2. 2 Профил на alexander_1
  alexander_1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "От четири години Европа търпи циганията на България..."

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Просто трябва Съдебната система да се разруши напълно,и да се изгради наново,като новите съдии се избират с доказани професионални,морални качества и тестове за лоялност единствено към законите и неподкупност,конкурсите за които пък да се проведат от европейските структори.

  Сегашното положение е вече нетърпимо!Съдебната система се е превърнала в напълно затворена,само за бивши комунистически величия и децата им,които по правило са свързани с мафията,че и с дребните престъпници!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Всички качества могат да бъдат оспорени. Критерият в такъв случай по традиция е според политически съображения.

  Yet another blue planet.
 5. 5 Профил на Imigrant
  Imigrant
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Поговорката е казала:" Всеки народ си заслужава управниците."
  Докато харода избира такива и след това продължава да ги търпи промяна няма да има.

  Imigrant
 6. 6 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1026 Разстроено

  Аз пък очаквах заглавие “Парламентът избира днес членове на съдебния съвет с неоспорими качества“. Но млъкни, сърце! Ще чакаме!

  heruvim
 7. 7 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 581 Весело

  Айде стига сте се занимавали с глупости.

  Закривайте този ненужен съвет и да се приключва.

  Достатъчно търтеи има на масата!

 8. 8 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Несторов е боклук!Дано не го одобрят.

 9. 9 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  Другари,
  Като знам самият Парламент, с какви "безспорно качествени" хора е пълен - представям си, какво ще изберат.

 10. 10 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  ГЕРБ, които издигнаха Несторов и Гогев.
  Те припомнят на депутатите, че Несторов беше наказан дисциплинарно за забавянето на разследването за убийство срещу бившия хазартен бос Валтер Папазки.
  ...........
  Гонката срещу Папазки хронологично погледнато, беше извършена в периода 1998-2001г. След това четем:
  "През това време съдийският състав оглави Антон Станков, който бе министър на правосъдието в кабинета Сакскобургготски.През октомври 2001 г. обвинението срещу врачанския хазартен бос Папазки като поръчител на убийството на друга своя жерттва - Искрен Ценов, е снето и делото срещу него - прекратено. "
  Все пак влиза в затвора и си прави бизнес офис със Златко Баретата в болницата "Токуда", където ги посещава и Куйович (на Румбата чиляка).
  А, това е актуално и реално:
  "До момента за по-малко от 2 години, врачанският бос на групировката „Империал”, поне 20-тина пъти, съвсем официално е ползвал домашен отпуск в размер на 5 дни. И през 2010 и през 2011 Папазки е пуснат в домашен отпуск за 5 дни, за да празнува настъпващата Нова година. Но празниците, не са единствените ваканции на хазартния бос.

  Още от самото начало той е „глезльото” на шефовете и по специално на ексшефа на Софийския централен затвор и настоящ на ГД”ИН” Митко Димитров.

  Още от постъпването си в затвора Папазки разполага с мобилен телефон и лаптоп с безжичен интернет. Нещо повече, докато работи на „външен работен неохраняем обект” по заповед на шефа на общежитието в Кремиковци, затворникът всъщност си строи собствена къща и на практика живее извън затвора. "

  nemo malus felix, minime corruptor.
 11. 11 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Т.н. съдебна система в т.н. държава България не съществува! ИЗДАВАТ СЕ НАПЪЛНО ПРОИЗВОЛНИ АКТОВЕ НА ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ОБЕКТИВНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ И ЗАКОНА, И СА ПЛОД НА ДРАСТИЧНАТА КОРУМПИРАНОСТ И/ИЛИ НЕКАДЪРНОСТ НА МАГИСТРАТИТЕ! Има отделни компетентни и достойни магистрати, но те не променят общата картина на ТОТАЛЕН ПРОИЗВОЛ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА! Призовавам всички пострадали от некадърната и корумпирана съдебна система за ОБЕДИНЕНИЕ НА СИЛИТЕ ЗА СПРАВЯНЕ С ТОВА ОГРОМНО ОБЩЕСТВЕНО ЗЛО!

 12. 12 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#10:"СДС"] докато работи на „външен работен неохраняем обект” по заповед на шефа на общежитието в Кремиковци, затворникът всъщност си строи собствена къща и на практика живее извън затвора. " [/quote]

  Приятелю,
  Така е по-справедливо, отколкото до строи къща на Началника на затвора.

 13. 13 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#3:"lz2"]Просто трябва Съдебната система да се разруши напълно,и да се изгради наново[/quote]

  Просто трябва политическата система да се разруши напълно и да се изгради наново.
  Всички неототалитарни структури организаци и институции трябва да се разрушат и изградят по нов прозрачен и демократичен начин.

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 14. 14 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#13:"schwarz"]Всички неототалитарни структури организаци и институции трябва да се разрушат и изградят по нов прозрачен и демократичен начин. [/quote]

  Скъпи другарю schwarz,
  И аз съм на същото мнение. Препоръчвам ви една много добра статия по въпроса /ако случайно не сте я чел/:

  http://www.point-of-view.org/?p=113

 15. 15 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 562 Неутрално

  "Просто трябва Съдебната система да се разруши напълно,и да се изгради наново"
  Ало, герберския Ан-2 под №3, не ти минава селския тарикатлък - нали твоите предлагат и избират тези двама корумпирани прошляци. Много сте тъпички бе момчета и момичета, пък и нахални - не забравяйте все пак, че ви плащат от нашите данъци

 16. 16 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Свестните у нас считат за луди"

 17. 17 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Нали си имаме премиер със спорТни качества, така че и тука ще са такива

 18. 18 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Просто трябва политическата система да се разруши напълно и да се изгради наново.
  Да, но кой да го направи???

 19. 19 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#5] от "Imigrant":

  Единствения изход е революция и публични екзекуции на всички управляващи от 44-та до сега!!! Иначе с гласуване няма как - те всички играят заедно, абсолютно всички!!!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 20. 20 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Интересно какъв отговор ще дадат вносителите на бележките на БИПИ?! Или по-скоро вносителите са мюретата, които с това заплащат "кооптирането" си в групата на ГЕРБ? Гласуването ще даде отговор!

 21. 21 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#19] от "forum_terrorist": И теб ще те назначим за пожизнен президент - терорист!

 22. 22 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#21] от "kirkor":

  Да разбирам, че ти без президент, не можеш...парламент с депутати също са ти нужни, нали?!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  До коментар [#15] от "baly":

  Аз пиша не кой какво да направи,а КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ!Малко е сложно за комунистическите ви мозъчета,КОИТО МАГАТ САМО ДА ПОВТАРЯТ ТОВА,КОЕТО КАЗВАТ ОТ ЦЕНТРАЛАТА,А ДОРИ И НЕ ГО РАЗБИРАТ!ЖАЛКО!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на abvgz
  abvgz
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Трудно се намират гербери с подходящи качества.
  Всеки гербер трябва да отговаря на няколко ключови изисквания, което много силно стеснява възможностите:
  1. Да е по-тъп от вожда (ББ) - това е много тръдно изпълним критерий, като знаем че ББ е прочел 2 книги през живота си, не знае чужди езици (а и българския му е малко спорен), не помни какво е казал преди 15 минути и така нататък
  2. Да не блести с нищо, за да не засенчи вожда - не може да е по-висок, по-красив, по-силен и така нататъка, че какво всички знаем Бойко е по-по-баш-най.
  3. Да не се знае много за далаверите му - такива вече са се намърдали в другите партии и сега за герб останаха само отявлените бандити.
  ...

 25. 25 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  В нашата държава има няколко мафиотски клана, които за повечето неща се разбират и понякога се карат помежду си. Нашите партии са тяхна собственост. Не рядко са в управителните им органи. От тях се излъчват членовете на Парламента, общинските съвети и кметовете, шефовете на държавните институции, на полицията, овладяли са и съдебната система. Отделно от това те са истинските частни собственици на едрия бизнес от всички икономически браншове в страната.
  Всичко това се знае от 90% от обществото. То не е тайна за никого.
  Веселата част е в извода, който си прави всеки един от тези 90%, че ако той реши да бъде нещо повече в живота си трябва да се цани за мафиот първо

  Отделете време навреме.
 26. 26 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  ИзбраХА ГИ !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 27. 27 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1441 Гневно

  само хайдути... по-добре да няма съдебна власт

  Времето е наркотик, много от него убива.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK