Александър Налбантов ще е районен прокурор на София още 5 години

Александър Налбантов ще е районен прокурор на София още 5 години

© Цветелина НиколаеваШефът на Софийската районна прокуратура Александър Налбантов получи втори мандат на поста. Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува единодушно кандидатурата му.


Вотът беше явен, какъвто трябва да е изборът на всеки шеф съдебната система след януари 2011. Изборната комисия изчете имената на 20 членове на съвета, които са пуснали бюлетина за Налбантов.


Единствен конкурент за поста му беше следователят Бойко Атанасов, който не получи нито един глас.
В концепцията си пред ВСС Налбантов направи отчет на това, което е свършил в районната прокуратура през последните 5 години. Посочи, че през 2006 г. над 90% от делата са били просрочени, а сега се забавят едва 0.4%.


Главният прокурор Борис Велчев подкрепи Налбантов и заяви, че е много трудно да ръководиш най-голямата прокуратура в страната, в която работят млади и неопитни прокурори. Това е едно момче, един мъж, който подхожда с огромна отговорност към работата, каза Велчев. Шефът на инспектората Ана Караиванова заяви, че Налбантов е един от малкото началници в системата, които веднага след като проверка установи проблем, се заемат с разрешаването му.


Преди две години доклад установи хаос и безотговорност в районната прокуратура. Екип от обвинители провери ведомството, ръководено от Налбантов, и той получи тежки критики за авторитарност. Налбантов обори повечето от критиките.


Някои членове на ВСС нападнаха Атанасов, че не познава добре районната прокуратура, и дори се чуха реплики, че се е изложил в представянето си. Следователят обаче говори за един от основните проблеми там – че един прокурор пише обвинителния акт, друг се явява в съда да го защитава, на следващото заседание делото получава друг и така работата не се върши максимално добре. Думите му останаха без коментар от членовете на ВСС, само Иван Колев заяви, че няма как в Софийската районна прокуратура един обвинител да се занимава с едно дело от начало до край, но не обясни защо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK