Спонсорите на МВР - от съдилища до шивашки фирми

Тонове бензин, кучета, химикалки и санитарни възли са сред предоставеното на полицията

Спонсорите на МВР - от съдилища до шивашки фирми

© Дневник
- Има компании редовни спонсор

Над 6.5 млн. лв. (само за първите три месеца на 2011 г.), тонове бензин, химикалки, стари принтери, кучета. Това е само малка част от описанието на даренията за МВР в страната. Чрез заявление за достъп до обществена информация "Дневник" получи данни за това кои точно са спонсорите на министерството.


От отговора става известно, че най-често се дарява бензин. В Стара Загора например фирма е дарила 10 "санитарни възела", а Столичната дирекция на МВР се е сдобила с кучето Атила - "порода белгийска овчарка, на една година, рижаво на цвят".
Дирекцията с най-много спонсори за миналата година е в Стара Загора. След нея са Хасково, Пловдив, Пазарджик, Бургас. Най-малко спонсори има в Ямбол, Русе и Габрово.


Подаръците за МВР бяха посочени като проблем в доклада на Европейската комисия, огласен преди ден. В началото на юли в. "Сега" писа, че сред дарителите на полицията в Перник са фирми и лица, които са или разследвани, или са осъждани. Това обаче не е изолиран случай. Разследването на "Дневник" потвърждава такава практика и на други места.


Банки, общини, съдилища и прокуратури, телекомуникационни компании, които предоставят бензин, топлофикации и ВиК дружества са сред спомоществователите. Появяват се и фирми, свързани с активисти на ГЕРБ. Има и строителни компании, производители на облекла и на изкуствени торове. Фигурират и спортни клубове - футболни, баскетболни и колоездачни.


Има спонсори от чужбина. Има компании, които повече от веднъж на година даряват на една и съща дирекция на МВР.


Потърсихме част от фирмите, които са дарявали, за да разберем защо са го направили и имало ли е полза  за тях. Някои отговориха, други - не. Някои отрекоха да са подпомагали полицията.


Докато премиерът Бойко Борисов се зарича да изпълнява препоръките на Еврокомисията, а вътрешният министър Цветан Цветанов уверява, че няма нищо нередно в получаването на дарения, на сайта на МВР стои линк към регистър на спонсорите. Той обаче е празен.


Очаквайте пълната информация по градове за спонсорите на МВР и реакциите на дарителите в броя в понеделник.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на idiot_ot_bg
  idiot_ot_bg
  Рейтинг: 425 Любопитно

  ,,Докато премиерът Бойко Борисов се зарича да изпълнява препоръките на Еврокомисията, а вътрешният министър Цветан Цветанов уверява, че няма нищо нередно в получаването на дарения, на сайта на МВР стои линк към регистър на спонсорите. Той обаче е празен''. Собственик на средно голяма шивашка фирма ( с личен състав от около 200 труженички) в БГ си докарава по нечестен път....по 70-80 хил.лв месечно и то от гърба на ....,,простите и защитени от кодексът на труда шивачки ''. Примери бол.....колкото си пожелаеш!!!! Тук в тази статия е мястото,където трябва да бъде упоменато и името на соц.министър. Немалка е и неговата ,,заслуга'' (все пак, той някога е бил представител на синдикална организация и то заемащ висок ранг там в Подкрепата ). Всичко се вижда с просто око,но инспекцията по труда не вижда и не чува,защото шумът на парите (рушветът....рушветът) отдавна е заглушил и заслепил всички. Стига да имат воля и ще получат всичко на куп! Неспазване на условия на труд - шум, прахоляк,осветеност на работното място.липса на стаи за хигиена на тези жени и най-вече положеният извънреден труд (по 5-6ч. извънредно) ,който на практика не трябва да го има...... пък и не се заплаща както подобава!!! И няма да има дарения ли????

 2. 2 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Просто супер. Срещу 100-ина литра бензин за полицейските опелчета и стария ми принтер и лаптоп мога да си осигуря спокойствие и уважение...

  Но в интерес на истината подобно нещо се прави и в САЩ. Има едни фондации, които ти се обаждат по телефона да искат дарения в полза на пенсионираните, ранени или убити полицейски служители. Ако дариш, ти дават едни сини лепенки които си свободен да залепиш където искаш, вкл. и на задната броня на колата си. Няма нищо официално разбира се, и не че ще ти помогне ако те спре ченге, но със сигурност няма да попречи...

 3. 3 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Откъде накъде съдилищата ще даряват на МВР, кой ги е упълномощил да раздават парите събирани от моите данъци. Като имат излишни пари да ги върнат в Бюджета.

  Sofianec
 4. 4 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Банки, общини, съдилища и прокуратури, телекомуникационни компании, които предоставят бензин, топлофикации и ВиК дружества са сред спомоществователите. Появяват се и фирми, свързани с активисти на ГЕРБ. Има и строителни компании, производители на облекла и на изкуствени торове. Фигурират и спортни клубове - футболни, баскетболни и колоездачни...."

  "Хиляди, маса народ..

  Дълбоко сред мрак и мъгла.


  Из тъмни долини
  - преди да се съмне
  из всички балкани
  из дебри пустинни
  из гладни поля
  из кални паланки
  села
  градове
  дворове
  из хижи, колиби
  из фабрики, складове, гари
  хамбари
  чифлици
  воденици
  работилници
  юзини
  заводи


  по пътища и по завои
  високо
  по сипеи, урви, чукари, бърда
  през слог
  и рид
  през глухи усои
  през есенни жълти гори
  през камънаци
  вода
  мътни вади
  ливади
  нивя
  лозя
  овчарски пладнища
  глогини
  изгорели стърнища
  трънаци
  блата
  изпокъсани
  кални
  гладни
  навъсени
  измършавели от труд...

  Даряват!
  На МВР!

  Лепенки?
  Знаци?
  Индулгенции?

  Чисти са? Изпрани, изгладени и колосани. От МВР.
  Идиоти? Не!

  "Нощта се разсипва във блясъци
  по върховете.
  С л ъ н ч о г л е д и т е
  п о г л е д н а х а с л ъ н ц е т о!
  Зората от сън се
  пробуди....

  Ecrasez l’infâme
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 525 Весело
 7. 7 Профил на Пльок
  Пльок
  Рейтинг: 397 Весело

  хаха ама то и на определени дирекции ли можело? интересно кой дарява ГДПОБ

  а Столичната дирекция на МВР предлагам да се сдобие с още кучета, т.е. всичките бездомни псета - да ги потренират малко, да ги подържат гладни и после ще има по-малко престъпници...

 8. 8 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Весело

  Много хубава таблица. Препоръчвам да се изготвят такива за всичките мисловни (?) криволичения на негово високопреосвещенство Б. Б. през последните 6 месеца, както и за всичките мисловни (?) криволичения на правителството Му за същия период.

 9. 9 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 948 Любопитно

  Смешно...спонсори на полицията, тъпо и срамно!

 10. 10 Профил на manowar
  manowar
  Рейтинг: 395 Весело


  Който не ги е дарявал, нека пръв натисне минуса
  Дори дарение от 5 лв за почерпка на пътя се брои...

 11. 11 Профил на инсп. Петров
  инсп. Петров
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Ние с колегата искаме да кажем че и нас ни даряват.
  Дават хората бе, сега какво - да им откажем ли?
  Той в ръцете ти бута, пък ти да му трошиш хатъра, па грехота е!
  Па случва се некой пусне една хартишка на пътя ти чистиш след него и оп, току намериш некоя банкнота. Валят се парите по улиците ще знаете.
  Кога сме могли - отказваме, и ние сме хора, но то само като ги видиш с тия влажни погледни на невинни кошути и как пъхат в ръчичките, пъхат ли пъхат, и не ти дава сърце да им откажеш.
  Но, щом началството е рекло - ще отказваме, няма начин.

  Добър ден! Вашите документи за проверка?
 12. 12 Профил на Jordan
  Jordan
  Рейтинг: 1400 Неутрално
 13. 13 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Когато на силово и санкциониращо ведомство се "даряво" , това много наподобява мутренското "доброволно" спонсорство. Тогава държавата каква е ? Ами какъвто министър председателя, такава и държавата.

 14. 14 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 450 Гневно

  Ако утре Господ ме нацели у главата проста с една кесия жълтици(намерил на улицата, ударил от тотото), па реша да даря, колкото и да се чудя, все болници, домове за сираци и подобни ще ми додат на акъла. Ако още помисля, мога да се сетя за музеи и опери. Но за дарение на МВР, признавам, никогиш не бих се сетил.
  От къф зор? Щото като студент ме прибираха ли? аз нямам лошо пиянство. Те се заяждаха с мен. Честна дума.

 15. 15 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#14] от "kodjauzun":

  Не би се сетил, ама те мутрите подсещат. Като подсещаха за застраховки преди 15-20 г.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 16. 16 Профил на kant
  kant
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Тези 6,5 милиона лв. дарения които се оповестяват са само официалните дарения. Неофициалните вероятно надхвърлят тази цифра. Неофициалните основно са за горива и се правят по следния начин: от МВР се обаждат на фирми, че не им стигат парите за обход на патрулките и за да им гарантират предпазване от евентуални кражби от обектите искат пари за гориво. Като си купи МВР гориво, представя фактурите на фирмата, а тя си го изписва като разход по техните автомобили. Така няма официални документи за дарения.
  Може да се случи така, че официалните дарения да се прекратят, а "неофициалните" да продължат.
  Това е стара порочна практика, но е необяснимо министърът и министър председателя / "щом така искат от Брюксел, ще спрем"/ да не виждат нищо нередно в това и точно тук е проблема.

 17. 17 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 506 Неутрално

  може ли да видим справките?

  gorskia
 18. 18 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Това си е милиционерски рекет върху цяла държава. Мутрата си въведе мутренски номера от славните деведесет ...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 19. 19 Профил на RockyCoast
  RockyCoast
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#18] от "BBC":

  Мдаа,това си е чист рекет от 90-те години....то и тогава охранителните и застрахователните фирми казваха,че хората доброволно са отишли и застраховали колите,магазините и заведенията си при тях и нямало нищо незаконно...

  .
 20. 20 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  А бе няма ли кой да дари конната полиция с метли, найлонови чували и лопатки!
  Изпоосраха Борисовата градина с тези мекерета. Не може да се кара нито колело, нито да се бута бебешка количка от фъшкии.

 21. 21 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 506 Гневно

  това със спонсорството в МВР е едно от най-гнусните издънки на МВР, честно! Като знам кои са им спонсори, просто губя всякаква вяра в безпристрасността на полицията.

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 22. 22 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Весело

  Като че ли търговците на горива ще се окажат най-заслужилите спонсори на народната милиция.

  Защото опелките, макар и скромнички и смотани колици, пак на гориво вървят.... Е-еех като един ден минем на зелена енергия производителите на олио също ще помагат в ''борбата срещу...''

 23. 23 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1275 Любопитно

  "...вътрешният министър Цветан Цветанов уверява, че няма нищо нередно в получаването на дарения..."

  Естествено! Важното е как го чувстваш. Нали така отговори и новата председателка на СГС?
  Но защо никое друго ведомство не може да се похвали и с 1/10 от успеваемостта на МВР? Дали не поради липса на опит?

 24. 24 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#8] от "Митридат":

  Още не е измислен достатъчно мощен софтуер (дори тпзо на НАСА), който да обхване, изчисли и изографиса динамиката на "мислите му".

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  За мен няма и капка съмнение, че идеята за "даренията" е лично на Боко Тиквата - той така си е свикнал от времето, когато е събирал такса за "охрана" на магазините по Витошка.

  Може предишните ни премиери да са били всякакви, но нито един от тях не е бил уличен гангстер.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK