Шефът на ВКС видя проблем в комуникацията на съда с Еврокомисията

Лазар Груев

© Юлия Лазарова

Лазар ГруевЧаст от изводите и констатациите в доклада на Европейската комисия /ЕК/ можеха да бъдат други, ако беше по-добра комуникацията ни с комисията. Това каза председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Лазар Груев по повод представения на 20 юли документ, който оценява съдебната реформа и борбата с организираната престъпност и корупцията. С критичен тон в него беше записано искане съдебната реформа да бъде обявена за национален приоритет и спешно да се подобри отчетността на магистратите и разследващите.


Лазар Груев добави, че комуникацията с ЕК се осъществява основно от правителството и е необходимо да се внесат корекции в това отношение. Той посочи, че е очаквал в доклада, в малко по-голяма степен да бъдат отчетени огромните усилия на съдиите.


Шефът на ВКС изтъкна, че обученията на съдиите са се увеличили два пъти през последните две години и това е нямало да остане незабелязано, ако е имало кой да го каже на комисията. Груев даде пример и с данни, които според него са важни, но не са повлияли на доклада, тъй като не са стигнали до експертите в Брюксел. Според него съдът работи по-бързо, защото през 2010 г. делата са се увиличили с 15%, а със 17% повече са приключените процеси. 26% повече пък са съдебни актове, които са издадени в разумния тримесечен срок.
Председателят на ВКС заяви, че всички институции, ангажирани с борбата с организираната престъпност и корупцията, трябва да работят заедно, според конституционните си правомощия. Той отбеляза, че първото, което трябва да се случи у нас е да се осъзнае думата "заедно", а след това да се говори за комуникация с ЕК.


По повод изказванията на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за съдиите у нас, Груев заяви, че самата Еврокомисия ни казва, че не трябва да даваме оценки кои са добрите и кои са лошите и, че за състоянието на правосъдната ни система не са виновни само съдът или само прокуратурата.


Шефът на ВКС обяви още, че ще активизира контактите си на ниво върховни съдилища в ЕС. Той вече е свикал национално съвещание на съдиите през октомври (в момента съдилищата са във ваканция - б.ред.), което да обсъди изводите от доклада и какви стъпки могат да бъдат предприети.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 880 Гневно

  Е как пък никой от тея мекерета на каза: "Виновни сме"! Все няко друг им е виновен!

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 2. 2 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1002 Весело

  Тоя пак успя да ни разсмее, голям гоьнсуратлък, цъ-цъ-цъ....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 3. 3 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 587 Разстроено

  ужасно некадърен възел!

 4. 4 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1472 Любопитно

  Тоя е голям смешник!
  На кривата ракета - космоса и пречел....
  Пак нищо неразбрали - хората ви казват да си подадете оставката. Всички!

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 5. 5 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 484 Весело

  Е, поне комуникацията с Москва е на ниво.

 6. 6 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Като ни спряха еврофондовете преди 2 години, комуникацията ни беше виновна, сега пак ни е виновна. Какво искат, преки телефони ли, повече командировки ли (на запад, а не при Путин)

 7. 7 Профил на D.Todorov
  D.Todorov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  комуникацията с ЕС не е проблем, не е проблем и компетентността на ниските нива за да се хвалим с обучението им. Големият голям проблем е зависимостта на високите нива, които отравят всичко. Не може съда да решава с такова безочие случаи като "Стависки", "Борилски" и т.н. и да се жалваме за лоша комуникация. За тевтерчетата да не говорим, че ще стане съвсем абсурдно.

 8. 8 Профил на kostaki05
  kostaki05
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Само не разбрах каква е връзката между изискването да се подобри отчетността на съдиите и решаването на делата в разумен срок.
  Обвинителният уклон в решенията на бг съда обяснява добре значението, което думата "заедно" има за Лазар Колев и колегите му

 9. 9 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ами като имат проблем с комуникацията поне Лазар Груев да беше подал оставка, нали е шеф, нали носи отговорност.Какъвто и да е проблема някой трябва да носи отговорност, а не да се оправдават постоянно като първолаци.
  Затова трябва да си ходят такива като Лазар Груев защото само се оправдават.

 10. 10 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Тоя докога ще се прави на улав? Май нищо няма да се промени, докато не започнат хиляди хора с гьостерици в ръка да се събират пред съда и да обясняват кротко какво очакват от нашите магистрати.

  Няма шики-мики.
 11. 11 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Палячо!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 12. 12 Профил на vermilion
  vermilion
  Рейтинг: 477 Неутрално

  На змията трябва да и смачкаш главата, нищо друго не помага.

 13. 13 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 793 Гневно

  Това с недостатъчния административен капацитет и лошата комуникация много се изтърка вече!

 14. 14 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 628 Неутрално
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2972 Весело

  Ха-ха-хааа!

  Да си припомним последната година на СерГеят и компанията троглодити.
  И тогава беше същото - все се оказваше, че "комуникацията" им била крива ...


  P.S. Всякакви прилики и аналогии с лицата и институциите от тази статия не са случайни

 16. 16 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Оставка! Оставка и нищо друго!

 17. 17 Профил на Христо Кошев
  Христо Кошев
  Рейтинг: 8 Весело

  Уважаеми г-н Груев,

  Благодаря Ви, че успяхте да внесете светлина в темата с критиките към работата на Съдебната Система в България, за чиято дейност Вие отговаряте.

  Това ми дава право мислия, като Ваш пряк работодател да заявя:
  Когато не се справя с работата си, служителят се освобождава и се назначава нов. Моля сега да ме осветлите с какво Вашият случай е по-различен.

 18. 18 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До темерута от снимката Лазар Груев - ПОДАЙ СИ ОСТАВКАТА, веднага щом свърши срещата ти с другаря Путин!!!!!

  в случай, че пак нещо не си разбрал.

  Моралът не е порок!
 19. 19 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Г-н професоре, не смятате ли,че затруднената комуникация се получава заради това, че топмагистрати сте вие и такива като Вас – доц. Б.Велчев, проф. Мингова, в КС – проф.Евг.Танчев – Малкия Пъпеш. Освободете постовете си и ще видите, че нещата ще потръгнат, защото връзкарите няма да имат зад гърба си такива топмагистрати. Останете си университетски преподаватели, а начело на съдебната власт да застанат хора от кариерата. Вие сте умен човек и сам разбирате, че крепостта, наричана статукво, се защитава до време, след което е по-добре да напуснете сами постовете си, за да избегнете възможността да ви освободят оттам. Мисля, че за 22 години в системата навлязоха доста млади хора-невръзкари. Те могат спокойно да заемат вашите места. И няма непрекъснато да се оплакват, че усилията им за реформиране остават неразбрани от ЕК, а ще се заемат най-после да сторят това, което вие и такива като вас вече толкова години не желаете да вършите - да освободят червените кхмери, връзкарите и некадърниците от съдебната система.

 20. 20 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Проф. Груев заяви, че за състоянието на правосъдната ни система не са виновни само съдът или само прокуратурата. Разбира се,че сте прав, г-н професоре. Политиката и дереджето на съдебната власт се определят от топмагистратите –шефовете на ВКС и ВАС, шефът и членовете на ВСС, гл.прокурор, председателите на петте апелативни съдилища и тези на СГС и САС. Не може гл.съдия на и гл.прокурор да са кабинетни учени, а не такива от кариерата и да се разчита на тях да оправят една дълбоко консервативна по природата си система; това никога не може да стане - вие сте най-пресният и убедителен пример. Ние може шеф на ВАС да бъде съдия с ниво на обучение Магнаурската школа – Симеоново. Това си е личност с милиционерски похвати, които няма да се променят. Не може шеф на ВСС да бъде също кабинетен учен – проф.Мингова, която беше назначена във ВСС поради факта, че преди това беше зам.председател на парламентарната група на НДСВ. Видяхте, че и с ВСС нещата хич не вървят добре. Не може да напълните НО на елитните съдилища СГС и САС със съдии –връзкари – и там нещата са забатачени, делата като правило се забавят недопустимо и по важни дела се издават странни присъди. Като връх на всичко , в тях все още не са назначени постоянни шефове, а все още се разпореждат и.д.-та. Не може шефовете на адм.съдилища във Варна и Бургас да се разследват за рушвети и фалшификация на документи. Не може върховни съдии да участват в нечистоплътни сделки с ОПС-имоти – та те съдят други за такива „акции”! И накрая: не може съдиите да имат доверие вече под 10%, а вие да продължавате да ги защитавате. Разбирам, че повечето сегашни съдии са били ваши възпитаници, но вие много добре знаете максимата, че от всяко дърво свирка не става! А вие напълнихте системата с пискуни. Професоре, разбирам, че повечето съдии са честни, съвестни, с достойнство хора. Но техните шефове ги избирахте вие, от ВСС. Дали не е по-добре да си вземете „пискуните” и кой откъдето дошъл...
  Приложение: Връзкари в съда бавят делата
  Просрочилите определен брой процеси да бъдат изхвърляни, предлага шефът на Инспектората на ВСС
  Стандарт, Събота, 02 Юли 2011
  Безконтролност и назначаване на прекалено много хора с протекции водят до забавяне на решенията по делата от страна на съдиите в София. Това отчете като резултат от проверка на инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) шефът на инспектората Анна Караиванова. ... "Съдебната сага ще приключи с реформа отдолу. Има хора, които не искат такава реформа да се случи - такива, които са си купили съдии, комфортно им е с такъв съд", коментира Караиванова. Тя сподели, че би предложила да се освобождават съдии, които са просрочили определен брой дела с над определен срок за определен период от време. "Накрая няма да издържи някой от политиците и ми се струва, че ще рестартират съдебната власт. Ще изгорят свестните, а тези с досиетата, зависимостите и разработките ще останат", прогнозира А.К..

 21. 21 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1002 Гневно

  До коментар [#19] от "GMG":
  До коментар [#20] от "GMG":
  Много ++++++++++++++++++++++++++, там е заровено кучето, превръщането на нашите съдилища в семейни оод-ета, и тези псевдо-магистрати са в основата на усещането за липсата на елементарно правосъдие у нас.
  Гнус ме е, че са ми преподавали, всъщност и като преподаватели са доста жалки...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 22. 22 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Тоз пък ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 23. 23 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ако все пак се направят някакви промени в конституцията.Нека да има един закон за всички и да гласи- Който не си свърши работата да бъде Уволнен.

 24. 24 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Гневно

  Съдебният процес има три страни: Обвинител/прокурор/ , Защитник /адвокат/ и Съдия / независим, решаващ по съвест/.
  Еее, питам тогава, какво правят адвокати и прокурори във ВСС, органа назначаващ съдиите?
  Кой съдия ще се противопостави на адвокат , защитаващ доказан престъпник, след като е зависим административно от него?
  Цялата система на подбор и назначения в съдебната система е създадена от политиците , маскирани като демократи , с една цел,защита на интересите на върхушката .
  Проверете колко съдии, прокурори и адвокати са били или са членове на ВСС.

 25. 25 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#20] от "GMG":

  Браво, мой човек. Радвам се, че в България са останали хора с мислене, въпреки тяхната система на промиване на мозъците.
  Желая ти успех! Разбира се, те са поставени на тези позиции, за да пазят статуквото на червените кхмери и както и в университета подтискат мислещите студенти, така на новите си позиции ще мачкат и ще говорят безсмислици, нищо не значещи изрази, които са запред баламите. Виж ги само как са настъпателни, когато получат и най-малката критика. Тя системата им прогнила и комунистическа, а те казват, че трябвало да е самостоятелна и всички заедно да запретнем ръкави...
  Смях в залата! Дори и сдуми не могат да оборят един максимално смекчен доклад!

 26. 26 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  И тази комунистическа отрепка,дето Валентин Златев го подпира,
  се прави на интересен

 27. 27 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Лазар Груев трябва да бъде обект на разследване и клиент на собствения си съд. Той е един корумпиран подлец и позор за професията си. Омръзна ми такива престъпници да решават българските дела, време е краят им да дойде.

 28. 28 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 918 Гневно

  "...по-голяма степен да бъдат отчетени огромните усилия на съдиите"

  Да, "огромните" усилия на съдиите

  С "огромни" усилия съдиите дадоха 3 години условно на пияния убиец Стависки.
  Пак с "огромни" усилия осъдиха Мануела Горсова да плати 20000 лева "обезщетение" на душманена си - същия този пиян убиец Стависки.
  С още по-"огромни" усилия признаха за виновен Ковачки за укриване на 16 млн лв и му дадоха три години условно.

  Иоще, и още, и още...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 29. 29 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Добавка към горното:

  16 млн лв данъци

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 30. 30 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Да бе комуникацията била виновна.
  Да ги докарате на някой банкет и да ги черпите, че да не пиат истината...
  то да не е 80-а година и това да не са другарите от ОТК
  Дела, з акоито имате срок 1 месец ги бавите 3 години!
  какво да ви напишат освен че не си вършите работата?!?

 31. 31 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Вие, г-н Груев първо трябва да имате нормална комуникация с Прокуратурата и МВР, за да се получи ефективна съдебна система - убеден съм, че това го знаете...
  Поради това, че никой от вас тримата(с г-н Велчев и г-н Цветанов) не може да си подтисне егото сте точно като орел, рак и щука.
  А предложението за тези срещи и обсъждания на най-високо ниво трябва да дойде от Премиера - тогава, който откаже участие значи не иска реформи.
  Публикувайте мотивите в интернет, разяснявайте по значимите случаи,
  защото точно те обръщат колата на съдебната система!
  Когато се разминава на големите на деня, обикновените хора няма как да Ви повярват!

 32. 32 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  Аз пък виждам проблем в липсата на желание на ЕС да постави мораториум върху правосъдната система на България. По този начин българският народ е обречен на ГЕНОЦИД веднъж от българските магистрати и втори път от Е.С.!!!!

 33. 33 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 595 Весело

  На калпава ракета космосът и е крив.

  И в морето ми е до колене .....................
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK