Шефът на ВКС видя проблем в комуникацията на съда с Еврокомисията

Лазар Груев

© Юлия Лазарова

Лазар ГруевЧаст от изводите и констатациите в доклада на Европейската комисия /ЕК/ можеха да бъдат други, ако беше по-добра комуникацията ни с комисията. Това каза председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Лазар Груев по повод представения на 20 юли документ, който оценява съдебната реформа и борбата с организираната престъпност и корупцията. С критичен тон в него беше записано искане съдебната реформа да бъде обявена за национален приоритет и спешно да се подобри отчетността на магистратите и разследващите.


Лазар Груев добави, че комуникацията с ЕК се осъществява основно от правителството и е необходимо да се внесат корекции в това отношение. Той посочи, че е очаквал в доклада, в малко по-голяма степен да бъдат отчетени огромните усилия на съдиите.


Шефът на ВКС изтъкна, че обученията на съдиите са се увеличили два пъти през последните две години и това е нямало да остане незабелязано, ако е имало кой да го каже на комисията. Груев даде пример и с данни, които според него са важни, но не са повлияли на доклада, тъй като не са стигнали до експертите в Брюксел. Според него съдът работи по-бързо, защото през 2010 г. делата са се увиличили с 15%, а със 17% повече са приключените процеси. 26% повече пък са съдебни актове, които са издадени в разумния тримесечен срок.
Председателят на ВКС заяви, че всички институции, ангажирани с борбата с организираната престъпност и корупцията, трябва да работят заедно, според конституционните си правомощия. Той отбеляза, че първото, което трябва да се случи у нас е да се осъзнае думата "заедно", а след това да се говори за комуникация с ЕК.


По повод изказванията на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за съдиите у нас, Груев заяви, че самата Еврокомисия ни казва, че не трябва да даваме оценки кои са добрите и кои са лошите и, че за състоянието на правосъдната ни система не са виновни само съдът или само прокуратурата.


Шефът на ВКС обяви още, че ще активизира контактите си на ниво върховни съдилища в ЕС. Той вече е свикал национално съвещание на съдиите през октомври (в момента съдилищата са във ваканция - б.ред.), което да обсъди изводите от доклада и какви стъпки могат да бъдат предприети.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK