Да пазим ли децата от рекламите на храни

Да пазим ли децата от рекламите на храни

© Георги КожухаровПо света много държави обмислят ограничения в рекламите на храни със съдържание, което доказано води до затлъстяване и болести. В България няма никакъв знак, че може да се мисли за нещо подобно.


Преди около две седмици управляващите в Унгария приеха "данък чипс" - налог, който трябва да оскъпи нездравословни храни като чипс, някои шоколадови десерти, газирани напитки. Правителството на Виктор Орбан не е изключение сред политиците, които обмислят как да намалят консумацията на junk food – бързи храни, които са доказано вредни и водят до здравословни проблеми.


В края на април Конгресът в САЩ съвместно с няколко държавни агенции съобщи, че започва обсъждане на доброволни практики, които да се използват от хранителната индустрия при маркетинг, насочен към деца. Като причина беше посочено увеличаващото се затлъстяване при подрастващите, което се влияе и от рекламите. Като по-драстична мярка в САЩ дори има предложение деца със свръхтегло да се отнемат от родителите им за известно време.
А в България...


България не е останала встрани от мисълта как децата да се хранят по-здравословно, но тук инициативите са предимно на ниво идеи и все още няма сериозни ограничения за рекламата и маркетинга на вредни храни. Наредба за храни за малки деца и такива на зърнена основа определя какво могат да съдържат бурканчетата и кутиите, предлагани за деца. Косвено това трябва да ограничава продуктите, които се продават като храни за деца – в зърнените, към които се добавят мляко или сок, както и в бисквитите мазнините не трябва да бъдат повече от 3.3 грама на всеки 100 килокалории.


В България точна законова дефиниция на вредна храна няма – това е едно от най-трудните задачи в държавите, където решават да ограничат консумацията им. В Унгария имаше спорове как ще се определи кои храни са вредни, като се има предвид, че и традиционната национална кухня може да се причисли към тях заради широкото използване на пърженето и свинската мас.


"По принцип няма забранени храни. Има по-подходящи и по-неподходящи", коментира д-р Пламен Масларски, педиатър в болница "Вита". Въглехидратите не са враг, просто те са по-вкусни и затова приемаме повече от тях, казва лекарят. Освен това организмът ни не може да живее без въглехидрати, въпросът е под каква форма и в какво количество, обясни д-р Масларски.Да пазим ли децата от рекламите на храни

© Дневник


Колко са виновни рекламите


Педиатърът не отрича заведенията за бързо хранене – стига да не ядем основно там. В противен случай според него забраната да се посещава "Макдоналдс" за едно дете ще го превърне в "забранен плод" и по-късно може да издигне подобен тип храна на пиедестал – и ще се получи обратният ефект.


Според Ева Борисова от Асоциация "Родители" в България има голям проблем със здравословното хранене и затлъстяването на децата, а рекламите на вредни детски храни допринасят за това.


"Самите реклами са създадени да продават, а децата са най-възприемчиви, понеже нямат вътрешно съпротивление", казва Борисова. Тя смята, че самите фирми трябва да се саморегулират и да приемем, че децата не са умалени възрастни, а имат специфични потребности, включително и за храната.


Според д-р Масларски не може да се каже, че дадена реклама предлага вредна храна, защото продуктите са минали контрол, за да може да се продават. Но е хубаво децата да не гледат много телевизия и родителите да внимават техният мироглед да не се определя от рекламите, казва лекарят.


"Големият проблем на регулацията е, че тя казва какво да не се прави, а трябва да има позитивни модели", казва Ева Борисова. Според нея в България се действа "на парче" и не се влагат средства за изграждане на хранителни навици, а после се плаща за здравеопазване.


Само пожелателно


Директивата за аудиовизуалните услуги на Европейския съюз залага ограничения в рекламите на храни с вредни мазнини, високо съдържание на захар и сол, но препопръките са пожелателни, не задължителни. Според Директива 2010/13/ЕС (публикувана е в Официалния вестник на съюза на 15 април 2010 г.) държавите от ЕС и Европейската комисия "насърчават доставичиците на медийни услуги да изготвят етичен кодекс". Този кодекс трябва да определя кои реклами не са подходящи за детски предавания, защото предлагат продукти с мазнини, трансмастни киселини*, сол, натрий, захар, чиято прекалена употреба не е препоръчителна.


Казано просто – медиите в държавите от ЕС трябва да седнат и да направят пожелателни правила за рекламодателите си, с които преди, след и по време на детски предавания, в списания и публикации за деца не трябва да се предлагат солени чипсове, вафли, силно подсладени зърнени закуски. У нас досега медиите не са давали никакъв знак дали биха се събрали, за да готвят етичен кодекс за рекламодателите си.


Иначе съседна Румъния, с която е модерно да се сравняваме, беше на крачка от въдеждането на данък върху fastfood, който трябваше да оскъпи храната от вериги като "Макдоналдс" (McDonald’s), KFC. След доста спорове как точно ще се каже, че дадена храна е вредна, а друга не е, и донякъде заради кризата проектът беше изоставен.


Да пазим ли децата от рекламите на храни

© Юлия Лазарова


Няколко съвета


Повечето от родителите знаят на теория какво е полезно за децата им и какво е вредно, но по-често полезното им се струва прекалено сложно, бавно за приготвяне и скъпо. Д-р Пламен Масларски дава няколко съвета какво да включва едно детско меню – няма шаблон, за който да кажем, че е за предпочитане, но трябва да се има предвид, че организмът на малките им по-високи изисквания от този на един зрял човек.


Детето губи до 20-25% от енергията си за растеж, докато при възрастните тя отива за поддържане на функциите на организма, разказва лекарят. "Децата трябва да се хранят пълноценно, да се спазва балансът на веществата и да се приема достатъчно прясна, свежа храна и фибри. Трябва да се приема от всичко, има баланс на веществата, които да се приемат. Дали този баланс ще е под формата на яйца, риба, месо – това вече е личен избор на детето и родителите."


Д-р Масларски посочва, че е желателно детето да свиква с естествени вкусове, защото вкусът на човек се регулира от това, което яде – колкото по-сладки храни приемаме, толкова повече сладко ни се иска. Така че поне докато можем да контролираме храната на децата, да не ги оставяме да се изкушават от по-силни вкусове и по-атрактивни храни.


Да пазим ли децата от рекламите на храни

© Анелия Николова


И още едно доказателство, че рекламите имат роля в затлъстяването – в края на юни изследване на Университета в Ливърпул доказа, че телевизионни спотове на junk food засилват апетита на децата за такава храна. При наблюдение на деца между 6 и 13 години се е установило, че те имат по-голямо желание да хапнат нещо сладко и мазно, след като са гледали реклама на такива храни, отколкото ако гледат реклама на играчки например.       Мляко в класната стая
Инициативата на ЕС "Училищно мляко" е създадена, за да насърчи консумацията на мляко и млечни продукти в училищата. В България детски градини, предучилищни заведения и начални училища получават помощи, за да предлагат на децата мляко и продукти от него. По данни на Агенцията по храните през учебната 2009/2010 г. общо 3.14 тона мляко и млечни продукти са били разпределени сред учениците. Целта на ЕС е да ограничи изкуствени продукти, "сглобени от сухо мляко, бактерии, маргарин, консерванти и оцветители", казват от агенцията. От миналата година у нас започна и "Училищен плод" – също инициатива на ЕС, с която на деца от III група в детската градина до IV класа в началното училище два пъти седмично се дават плодове и зеленчуци. За изминалата учебна година в инициативата са включени 120 хил. деца.

*Трансмастните киселини се съдържат в много малки количества в естестевените масла и се повишават значително при хидрогенирането им. Това е процес, през който е преминал например маргаринът. Изследвания доказват, че има тясна връзка между приема на трансмастни киселини и редица заболявания, основно такива, свързани с повишен холестерол.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Д-р Масларски посочва, че е желателно детето да свиква с естествени вкусове!!!!!!!!!!!
  Право в десятката (ама това значи почти всичко да си произведаш сам или да имаш баба на село)!
  Не съм убеден,че дори БИО-то ни е био а за лъскавите опаковки в които ни пробутват Лай...да не говорим!
  П.П. После се чудим що сме нация от хипертоници и на сума ти народ им е опериран гъзът. А истината е ,че основно ни раболява манджата с която се тъпчем от зората на демокрацията!

 2. 2 Профил на Дойчин Баня
  Дойчин Баня
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Както бе казал великият Самюел дьо Герт: Преливане от пусто в празно.
  Почерпете едно бургаско във Варвара и ще ви разкажа играта, и за храната.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Основния враг на семейните ценности са безконтролния достъп до телевизия и интернет. Но понеже родителите смятат, че не е необходимо напълно да се отдават в гледането на деца, а да отделят време и за себе си, това време за възпитание се оказва недостатъчно. Ненавременното обръщане на внимание в последствие като геометрична прогресия води до резултат, който изисква много повече усилия, за да бъде преодолян впоследствие, в частен случай и за хранителните навици.

 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  Всичко с мярка относно децата и
  определено ДА на въпроса от заглавието !
  Ако помогнем,родители И държава,децата да си
  създадът добри навици относно храната те
  просто ще имат по качествен живот за
  дълги години.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  скоро тук може да е като в Сомалия по причина некадърно управление. Подобни теми са малко смешни в тази пожарникарско-вифаджийска криза...

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 6. 6 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  Не. Достатъчно е да ги научим сами да разпознават мошениците, след това рекламите нема да имат значение.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 7. 7 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Децата неизбежно гледат телевизии с детски филмчета. Където има реклами. И от там се задействат нещата: няма как един малчуган да разбере, че това, което дават по телевизията може и да не е добро, дори и да му се обясни (как ще разбере, че нещо, което свързва с филмчетата и изглежда хубаво за него, може и да е вредно?). Така че, единствената истинска възможност, е ограничение на рекламите по детските телевизии, което няма как да се случи. Тоест - няма спасение.

 8. 8 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#7:"woland"]единствената истинска възможност, е ограничение на рекламите по детските телевизии[/quote]

  Що, писано ли е някъде, че детето задължително трябва да гледа телевизия?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 9. 9 Профил на f.w.nietzsche
  f.w.nietzsche
  Рейтинг: 388 Неутрално

  пак е заседнала хартия
  ще намеря ситемния

  харпуна рулира

 10. 10 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Няма ли кой да ги забрани
  тия фалшиви
  реклами за храни?!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 11. 11 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Защо е необходимо да се ограничават рекламите?
  Според моите наблюдения много родители не са наясно,какво причиняват на децата им определени храни.
  Тези родители действат първосигнално,щом не го убива веднага,значи не му пречи,а и защо да му обяснявам,убеждавам и т.н. в неща които и на мен не са ясни,когато е по лесно да му мушна хамбургера в ръцете отколкото да му приготвя например зеленчукова супа?
  Възпитанието започва в семейството,формирането на характера и всякакви навици-също.
  Затова нека се замислим!

 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  [quote#4:"EREBUS"]Всичко с мярка относно децата и
  определено ДА на въпроса от заглавието !
  Ако помогнем,родители И държава,децата да си
  създадът добри навици относно храната те
  просто ще имат по качествен живот за
  дълги години[/quote]

  ====================================
  ====================================

  ++++++++++++++++++++++++++++++++
  ++++++++++++++++++++++++++++++++
  ++++++++++++++++++++++++++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Най-нормално ми се струва въобще да е забранена рекламата (на каквото и да е) насочена към деца.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  MAD in BG
 14. 14 Профил на f.w.nietzsche
  f.w.nietzsche
  Рейтинг: 388 Неутрално

  наште ако ше го приемат тоя закон покрай чипса да забранят и чалгата ако може тя също е вредна за здравето макар че не е доказано

 15. 15 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  то да беше само храната...

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 16. 16 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#8] от "jubal harshaw":
  Очевидно нямаш деца Ако имаш деца и двама работещи родители, просто нямаш никакъв избор. Няма смисъл да се влиза в детайли.

 17. 17 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#16] от "woland":

  Един начин да се избегне телевизията с рекламите е детето да гледа някой филмчета от компютъра, който преди това родителя е харесал. Няма реклами, агресия, .......

 18. 18 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Много деца не гледат телевизия, изцяло решение на родителите е това.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на Черната пума
  Черната пума
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Да пазим ли децата от рекламите на храни" - да, задължително!

  Дива и кръвожадна, храни се с комунисти.
 20. 20 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 465 Весело

  До коментар [#3] от "ХДС":
  -----------

  ти си най-близо до истината.........

  НАС , родителите няма кой да опази , ..ние сме индоктринирани - как ще пазим децата от "болест" от която самите ние сме "болни"!
  колко от твоите познати различават Рекламата от Маркетинга !?
  българинът е особен вид същество - творение на садистично/мазохистичните течения в генетиката за създаване на свръх..(ТЪП) индивид
  ---------
  на Последно място в Европа сме , 20 год гласуваме за" тоя що клати гората" , след което псуваме,оплакваме се но пак сме същите !
  е как да възпитаваме с толкова много "дефицити" в главите децата си ????
  ----------
  Крушата не пада по-далече от.........

 21. 21 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Наскоро осъзнах ясно, че животът ми след 40 щеше да бъде много по-добър, ако като дете ме бяха приучили само на тези две неща: да не преяждам и да си пазя зъбите.

  Yet another blue planet.
 22. 22 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Защо се заблуждаваме рекламите са точно за това да си създадат потребители.Решението е просто никаква телевизия аз самата не гледам от три,четири години и ви гарантирам че не съм умряла.

 23. 23 Профил на sava_chapanov
  sava_chapanov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Тя смята, че самите фирми трябва да се саморегулират..."

  Докато фирмите гонят максимизиране на печалбата, това никога няма да се случи!

 24. 24 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Преди около две седмици управляващите в Унгария приеха "данък чипс"..."
  А тази абсолютно йезуитска история с данъците върху вредния чипс и отровните цигари ме е вбесявала винаги.
  Ми забранете ги. Откажете се от приходното перо, щом един продукт е доказано вреден и грижата за здравето на хората наистина е на първо място.
  (и аз пуша, никак няма да ми е приятно, ако отведнъж изчезнат цигатите, но мисля, че това с данъка е аморално)

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 25. 25 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 465 Весело

  До коментар [#22] от "mimeto71":

  Цитат : Защо се заблуждаваме рекламите са точно за това да си създадат потребители

  -------------
  Мименце ,

  Тежко им на заблудените ,

  новите екологични чипсове са като новият морал в политиката - докато има консуматори на" нови продукти" ще има и кой да ги продава..като с наркотиците...кой може да пребори пазара освен наркозависимите..........
  АКО СЕ ОСЪЗНАЯТ !!!

 26. 26 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#25] от "Шукри Шашкъноглу":

  На свинята каквото предложиш това яде,при хората е същотоЗамисли се от един килограм картофи колко чипс може да се направи,а вече чувам че и от картофи не го правят.Истината е една максимизиране на печалбите тук няма морал,срам и тем подобни има алчни хора които от боклуци правят пачки.

 27. 27 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#13] от "Huku":

  Прав си, има здрава логика в това. Както на децата е забранено от закона да сключват валидни сделки, така и е незаконно на практика да бъдат те "бомбардирани" с реклами насочени директно към тях, тъй като всяка такава реклама на практика провокира бъдещи покупки (пак сделки). Това е вид рекет за родителите, тъй като обикновено те са готови да задоволяват детските мераци, а децата естествено не биха могли да знаят кое е добро за тях. Отвратително е заради алчността на търговците да се допуска "зарибяване" на децата с лъскави, но откровено вредни реклами

 28. 28 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Рекламите промиватмозъка при това доста успешно.Детските геймове и някои детски рисувани филмчета ,като Том и Джери ,култивират агресия ,но трудно можем да забраним гледането на телевизия в къщи ,единственото което можем да направим е да насочим децата да гледат стойностни предавания като Дисковъри , да ги насърчаваме да четат книги и мислят самостоятелно.

 29. 29 Профил на gesler
  gesler
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Изпуснахме духа от бутилката и сега ще гоним Михаля(( Спомнете си колко известни лица участват в рекламите на различните боклуци от рода на чипс, сладки , снаксове и тем подобни.... Децата много се влияят от рекламите.

 30. 30 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#29] от "gesler":

  Този дух е изпуснат почти навсякъде по света, за съжаление. Остава, обаче, едно изпитано и незаменимо средство за противодействие - личния пример и внимание на родителите

 31. 31 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Безалкохолните напитки със захар са най-големия бич. Една чаша дневно проваля резултатите от 5 дневно здравословно хранене и спортуване ,както нулира и ефекта от всякакви диети. Не че и тези с подсладители са полезни. На второ място традиционно у нас високата консумация на хляб и то бял хляб. Би трябвало да се разреши единствено производство на хляб само от пълнозърнесто брашно и никаква продажба на бял хляб. На трето място по злини са консервираните храни също традиционно наблъскани с колосални количества сол. За консервация може да се използва замразяване. Компоти , туршии - сол, захар като се прибави и дистреса от калпавото държавно управление (без политизация, но е факт) всичко това ни праща в класациите за нации с ниска продължителност на живота.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 32. 32 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ние от 5-6 години изобщо нямаме телевизор, и не сме усетили никаква липса. Детето си ма'а и сланина, и боб, и спанак, и каквото му дадеш изобщо (същото, което ядем и ние, т.е. никакъв junk fod; и не, сланината не е вредна) и си е живо и здраво.

  http://ide.li/
 33. 33 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#31] от "Dr_Doolittle":

  Подкрепям напълно аргументите ти. С тази разлика, че във всяка държава ще чуеш оплаквания за "калпаво" управление, затова не ни е толкова голяма специфика това. Проблема е в ниската здравна култура но хората най-вече. Сигурно малко родители познаваш, които са показали на децата си,че т.нар. "безалкохолни напитки" са пълен боклук, включително и скъпите енергийни такива. Децата са като попивателна на навиците на родителите си.
  Трагично е положението и със сладкишите. Сладкият вкус е най-силно дразнение на вкусовите рецептори в сравнение с останалите вкусове и пристрастяването към него е най-лесно. Повечето деца стават жертви на това в детството си, ако нямат достатъчно внимание и грижа за това от родителите си

 34. 34 Профил на kiselo_mliako
  kiselo_mliako
  Рейтинг: 714 Разстроено

  Не мога да се начудя на майките които смятат за престижно да си водят децата в Макдонълдс като награда и ли за празници.
  И да ги тъпчат със вредни храни.Пържено, мазно, панирано, газирано!
  А напоследък виждам толкова много ненормално пълни дечица и младежи.
  Бе, направи му в къщи едно домашно сготвено ястие или салатка....много по полезно и от пържени картофи, коли и сандвичи!!!

  Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  До коментар [#4] от "EREBUS":

  Бъркаш с тезата всичко с мярка. Все едно децата да могат да пушат по една цигара на ден. Прочети какво пише за аспартама например.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 36. 36 Профил на Ах, морето
  Ах, морето
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ние трябва да приемем данък "Дюнер".

 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  До коментар [#11] от "Наблюдател":

  Защото трябва да се защитят децата от неграмотните им родители, а и защото здавноосигурителната система може да блокира при такъв ръст на болестите.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 38. 38 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#11] от "Наблюдател":

  Абсолютно си прав. Родителите да си влязат в ролята на такива, защото е тяхна отговорност с какво се хранят децата им. Когато едно хлапе влязло в болница с пневмония, щото излапало пет кутии сладолед, чия е вината? На рекламите на сладоледа, или на близките, които му давали пари да си купува, само и само да го махнат от главите си да не им мрънка.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 39. 39 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#16] от "woland":

  Очевидно не си гледаш децата както трябва. Оправданието с "много работа" е смешно - аз също работя много, но децата са на първо място и не им оставям време за глупости.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 40. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  До коментар [#31] от "Dr_Doolittle":
  До коментар [#34] от "kiselo_mliako":

  Не става въпрос за захар, бяло брашно, пържено и панирано, а за химически субстанции пред които захарта е като цяр. Такива, които не се разграждат, организмите ни не произвеждат ензими. Един от най вредните са хидрогенираните мазнини, които са ограничени в щатите, а ЕС си затваря очите. Също мононатриевия глутамат, който води до зависимости.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 41. 41 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Докато детето не стане купувач с левчета в джоба (до към 7 г възраст) не могат да се винят рекламите. Родителите са тези , които му купуват това от телевизора. След това моделът се възприема, пренася и детето купува това с което е свикнало в първите 7 години или под натиск от групата в училище. Залети сме от уникални боклуци в хранителната индустрия. И сами сме си виновни ,че поощряваме индустрията на кренвирши , сиропирани закуски, понички, баници, марципанени блокчета, всякакви долнокачествени бонбони, измислена боза с подсладители и какви ли не полуфабрикати. 95% от маргарините у нас са с вредните транс-изомери на мастните киселини. За деца по-добре да се използва краве масло, отколкото маргарин. За възрастни по добре растителни мазнини за мазане вместо маргарин. И не знам и аз какво толкова харесват на веригите McDonalds и подобни. Това са си закусвални от съветски тип - без покривки , та даже и без прибори, в които често и мият пода в краката на хранещите се. Инцидентно при липса на друга възможност, както и да е , но редовното хранене и то възприемано като супер преживяване с децата е глупаво. На всеки конгрес на американските гастроентеролози веригите McDonalds, KFC, PizzaHutt, Taco Bell, Burger King са заклеймявани като много лош модел на хранене. У нас на тях не се гледа много критично, даже посещенията там нелепо се възприемат като израз на по-висок стандарт на семейството в обществото.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 42. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  До коментар [#41] от "Dr_Doolittle":

  Знаеш ли кои са 5-те процента маргарини без транс-мастни киселини?
  Аз мисля, че всички растителни мазнини са течни /фъст.масло?/ и се хидрогенират /може и часично/ за да се втвърдят.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 43. 43 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#34] от "kiselo_mliako":

  Трагичното е,че все по-малко майщи изобщо готвят в къщи. Може да видиш дори перфектно обзаведени с кухненско оборудване жилища, което оборудване никой не е използвал. Безумна е психологията, че колкото по-малко време отделяш за приготвяне на храна у дома - толкова по-качествено живееш (това е мечтата на мнозинството т.нар. "майки". А тези неща не зависят дори от доходите на хората, защото друга легенда е,че само богатите хора можели да си позволят качествена храна. Това е оправдание за мърлячи само

 44. 44 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ах, морето":

  Този данък и сега се плаща... но по доктори после

 45. 45 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#41] от "Dr_Doolittle":

  Всъщност рекламите се правят от и за родители.... За съжаление хората не си дават сметка изобщо каква опасност ги дебне все повече на пазара на храни. Не случайно преди няколко години един мъдър американски футуролог беше казал: "Скоро хората ще разберат,че парите не стават за ядене"

 46. 46 Профил на kiselo_mliako
  kiselo_mliako
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#43] от "gaudien":

  Да, трагично е защото ги хранят от бебета с изкуствени млека и пюрета, като ,че ли ръцете им са в пръстени(а може и така да е)

  Просто мързел и безотговорност.
  Не е от липса на време...защото и да го заведеш детето някъде пак време трябва.
  На младите майки им липсва възпитанието да готвят ...не са научени просто.

  Напълно зависи от родителите да се изградят правилните начини на хранене още от бебешка възраст.

  Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
 47. 47 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Полезната храна" от училищния стол рядко е добре сготвена. Ако джънк-фууда е по-престижен, а и по-вкусен от добрата храна, как да обвиняваме децата, че го предпочитат?

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 48. 48 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 918 Разстроено

  Децата трябва да се пазят не само от рекламата на храни! Много по-вредни са рекламите на прах за пране!
  Те определено и недвусмислено увреждат детската психика!
  Всичките тези реклами тип "Леля Мария" трябва да ги забранят, или да им се отпусне по-либерален режим - да се излъчват след 24:00 часа, подобно на рекламите за вибратори и секс телефони!

 49. 49 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#46] от "kiselo_mliako":

  Всичко опира до патологично увреден начин на мислене... всъщност може би проблема с вредните храни за децата е в синхрон и с проблема за ниската раждаемост.... Днешните "майки" (независимо от размера на доходите си, или по-скоро колкото по-висок доход имат) мислят само как да се отърват от домашни ангажименти за сметка на повече време за кафенета и козметични процедури. Ако успеят да постигнат последното - много се "издигат" в очите на приятелките си и с това се смятат за "много успели" жени. Времето за деца (за общуване и възпитание чрез общуване) се смята за изгубено за удоволствията на живота... Тъжно ми е за такива жени, но те са вече мнозинство и едва ли скоро ще разберат,че така се обричат на нещастен живот, но за съжаление заедно с децата и съпрузите си

 50. 50 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#47] от "Минаващ":

  Логиката да ядеш само "по-вкусната или по пикантната" храна прилича на тази да предпочиташ само лъскавите и ефектни дрънкулки пред истинските произведения на изкуството. Ролята на родителите е бавно, но сигурно да възпитат децата си да се хранят не само с езика си, но и с мисълта си

 51. 51 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#17] от "ХДС":
  Това е временно и не особено добро решение.

  До коментар [#22] от "mimeto71":
  Ако не си видяла - за децата става дума. Какво ще прави един самостоятелен възрастен индивид с времето си - не е за тази статия.

  За останалите коментари, предполагащи, че детето ще живее извън обществото, в пашкул, създаден от родителите: това не е никаква алтернатива, така се създават психопати и социопати. Въобще, като гледам, няма опити за размишения, само рефлексии.

 52. 52 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#49] от "gaudien":

  Малко е прекалено да се поставят всички майки под общ знаменател!
  Между другото, в последните дни се повдигна въпроса за новите изисквания към храните в детските заведения. За съжаление, тези, които най-много викат, че децата в градините трябва да ядат плодове и "био-храни", купуват най-много зрънчо, зайо байо и бонбони за смучене.
  Така или иначе, всичко започва от родителите и се дооформя от средата...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK