И Агенцията по заетостта призна по-голяма безработица

Промяната се дължи на актуализация на базисни данни, непипани 10 години


Точният критерий са регистрираните в бюрата по труда, а не статистиката от анкетите
Тотю Младенов, министър на труда


9.56% е безработицата през юни

Най-накрая Агенцията по заетостта актуализира данните за икономически активните, от които изчислява безработицата. Това доведе до парадокса въпреки по-малкото регистрирани в бюрата по труда през юни коефициентът да се увеличи и да доближи най-високите нива от зимата.


Причината е, че до май агенцията определяше безработицата, като пресмяташе дела на регистрираните в бюрата по труда от всички икономически активни, но по данни на Националния статистически институт (НСИ) от 2001 г.
Наскоро приключилото преброяване на населението на България показа, че десет години по-късно броят на хората в тази група е намалял с близо 357 хил. души. Това автоматично вдигна безработицата до 9.56%, въпреки че безработните са намалели до 318 хил.


Институцията актуализира данните за първи път от 10 години, въпреки че НСИ обявява икономически активните всяко тримесечие. Забавянето поставя под съмнение точността на информацията на агенцията.


Освен това за пореден път данните на подчинената на министерството на труда структура драстично се разминават с тези на НСИ. Според официалната статистика в началото на февруари безработицата е била 15%, което нарежда България сред страните с най-тежко състояние на пазара на труда. Разликата се дължи на това, че Агенцията по заетостта брои само регистрираните на трудовата борса.


Обикновено там се записват само хората, които имат право на обезщетение за това, че са останали без работа. Статистическият институт определя броя на безработните чрез анкети сред представителна извадка от домакинства, заради което винаги отчита по-висока безработица. През последните месеци министърът на труда Тотю Младенов многократно опроверга данните на НСИ.


"Безработните, които се регистрират в бюрата по труда, съставят верния профил на безработицата. Техният брой е единственият критерий за равнището й, а не статистиката от анкетите, която не е точна", коментира той преди време.


Положителната новина е, че регистрираните в бюрата по труда през юни са с над 10 хил. по-малко спрямо май. Това се дължи на по-малкото съкратени и на повечето хора, започнали работа в частния сектор и програми за субсидирана заетост, финансирани от държавата и от еврофондовете, както и на големия брой безработни с прекратена регистрация заради нарушения.


Тревожен факт е, че над половината от безработните са с ниско образование, без квалификация и не могат да си намерят работа повече от година. Данните потвърждават, че в кризата най-малко се наемат младежи и хора в предпенсионна възраст. Такива са над половината от записалите се в бюрата по труда.


През юни работа са започнали 19 500 души. Най-много свободни места са обявени в преработващата промишленост и търговията. Предприятията от двата бранша обаче са съкратили и най-много работници. Търсенето на кадри в селското стопанство, строителството, хотелите и ресторантите намалява.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vrangel67
  vrangel67
  Рейтинг: 225 Гневно

  Какво ще рече ниска квалификация, като гледам все такива места се обявяват: готвачи, сервитьори, шофьори, охранители общи работници а за специалисти са много малко, бе просто стига сте обвинявали хората, просто ни е такава икономиката няма търсене на работници, защото няма икономика. Мисля че в момента е най добре колкото по малко знаеш толкова по добре. На общия работник му дава 20 лева и обяд а на мен като специалист 30, но без обяд единственното ми утешение е че аз работя всеки ден а общака когато му потрябва.

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2557 Любопитно

  "Най-накрая Агенцията по заетостта актуализира данните за икономически активните, от които изчислява безработицата..." - е, и какво от това щом Тотю си има различен метод?!? А и за осигуровките може да стане ясно защо не са събрани според прогнозите, може би пак на Тотю-вите подчинени!?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Това е лъжа! Дянков каза, че вече сме излезли от кризата! Вчера го каза човекът - аз му вярвам, да, на него, а не на очите си! От две години чакам с нетърпение поредния Гергьов и после Димитровден с надежда да се сбъднат прогнозите на задокеанският пратеник. Тъкмо днес вече повярвах и ето - нов стрес, увеличавала се безработицата. Нарочно говорят така, да дразнят, не ги срам!

 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Министър Тотю най - напред да си направи една ревизия в Бюрата по Труда защо като свърши платената регистрация посредника предлага някаква бланка за доброволно отказване от регистрацията а ако откажеш те привикват и те пращат там където нямаш нищо общо с дадената специалност и като откажеш ето ти прекратяване поради нарушение.
  Да стана министър е много малка вероятността но да стана безработен е 100% сигурно и отивам пак при същите държавни служители и се сещате как съм постъпил за да си нямам неприятности във бъдеще време а кой им спуска някакви устни нареждания също министър Тотю трябва да отговори ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  До коментар [#3] от "mik2":

  И аз им се чудя на българите, американския шаман вече няколко пъти ги вади от кризата, а те пак намират начин да се набутат в нея, а сега са изобретили и метод за увеличаване на безработицата!

 6. 6 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  " " " . . . И Агенцията по заетостта призна по-голяма
  безработица. . . " " "
  ====================================

  Статистика = стъкмистика !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 7. 7 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Весело

  къде е сега значката да ни обясни

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Весело

  ..."над половината от безработните са с ниско образование, без квалификация и не могат да си намерят работа повече от година"..Аз пък не мога да разбера защо държавата стимулира разплода на точно тези хора? Толкова ли сме богати...

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Любопитно

  Не ми се мисли с колко ще се увеличи безработицата ако се приведе бюрокрацията и разните други ведомства на държавна хранилка в нормален вид?

 10. 10 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Стъкмистита, еквилибристика, куха реторика, нова методология - както и да го погледне човек, положението е ЗЛЕ!
  Проблемите са както такива свързани с "кризата", така и такива със структурен характер...
  Както се отбеляза вече, калпаво ни е структурирана икономиката, та....

  * половината от безработните са с ниско образование, без квалификация и не могат да си намерят работа повече от година.
  * в кризата най-малко се наемат младежи и хора в предпенсионна възрас

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 11. 11 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Света излиза от кризата ,само ние и разни южноевропейски
  социалистически тарикати ,гърци ,испанци и др продължаваме с потъването.

 12. 12 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Крива работа. Единствената обективна статистика трябва да се опира на няколко фактора - брой заети/самонаети, % заети от всички в трудоспособна възраст; от тях в частния сектор - %, в обществения сектор - %. Тези данни ги има в НОИ и са актуални - всеки трудов договор се регистрира, независимо дали е в частна или в държавна организация; всеки собственик на фирма също, свободните професии също. Няма нужда от мнението на министъра, анкети, интервюта и ала-бала. Дайте фактите и данните, ние изводите ще си направим сами.

 13. 13 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ми то като се замисли човел, за нивото на БГ заплатите не може да има много мераклии за работа. Или трябва да си съвсем изпаднал, или да си си на работа, дето преди всичко си почиваш от домашните задължения

 14. 14 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#5] от "svoboden":

  Американския шаман е най- големиа лъжец и цялата шайка от гроб вървят и мятат лъьи имали сме най-голям ръст на промишленото производство съчетано с най-голяната безработица ,сигурно марсианците произвеждат в Българските фабрики...

 15. 15 Профил на МУНЧО
  МУНЧО
  Рейтинг: 279 Неутрално

  1. Спешна оставка на министър ТМ!
  2. Спешна промяна на отношението към малкия и средния бизнес, което е в ОСНОВАТА НА РАСТЯЩАТА БЕЗРАБОТИЦА
  3. Спешна редукция на неприсъщи разходи на правителството

  СПЕШНО СПЕШНО СПЕШНО

 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#12] от "kalin_m":

  И тази статистика няма да е точна. Защото маса народ пък работят без договори и получават доходи неотчетени от НОИ!

  Да не говорим за купищата рентиери които получават доходи и се водят безработни.

  Въобще при 60% сива икономика, всякакви статистики са пълен шит и няма никакъв смисъл да се правят, защото в тях няма нищо вярно!

 17. 17 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#15] от "МУНЧО":
  Да ,ама ако се направи всичко както трябва, къде ще иде келепира
  няма да има далаверка. Ми господата за чии са влизали в политиката и трошили пари по кампании? Това е остава само
  Терминал 1 .

 18. 18 Профил на МУНЧО
  МУНЧО
  Рейтинг: 279 Неутрално  До коментар [#16] от "niakoi_si": купищата рентиери - някакви данни или догадки са това

  какъв % от доходите са от рента?

 19. 19 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#16] от "niakoi_si":
  Става въпрос за данни за официална заетост, не за доходи. Неофициална заетост са също кражби, проституция и незаконна търговия, например наркотици. Никой не брои и селскостопанските производители, като физически лица - кой селянин плаща здравни вноски например. Но това е обект на други изследвания. Някои от тези неща имат връзка с официалната заетост. Ако има голям дял на неофициално заети - да отговори ресорния министър.

 20. 20 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Все едно ви казват нещо ново. Беше очевидно че методиката на АЗ е сбъркана и става само за пропагандни цели. Беше очевидно, даже без преброяването, че данните на НСИ по-точно отразяват ситуацията на пазара на труда. Няма как едновременно да имаш спад на безработицата и спад на потреблението. Няма как доходите в домакинствата от заплати да падат, а заетите да растат.
  Сегашната икономическа ситуация има ясна диагноза. Депресия. Ако мерките от Конвергентната програма на този кабинет бъдат прилагани последователно, депресията на икономиката може да продължи цяло десетилетие. Бизнесът да се адаптира към това и да лази. На средния българин му се налага да сърба попарата дето си надроби през лятото на 2009, а една шайка пеликани ще се угоят още. Това е картинката.

  Ecrasez l’infâme
 21. 21 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#19] от "kalin_m":

  Що плескаш глупости?
  Погледни в НСИ заетите в селското стопанство. 700 хиляди. Наети - 60 хиляди. През заетите обаче се изчислява Брутната добавена стойност. В съответния сектор. И излиза, че в сектора селско, горско стопанство и риболововъдство БДС е три пъти по-малко от услугите. Щото леля на село е произвела десет кила домати и ги е плеснала на пазара за продан.. Леля става заета.
  Като не познавате методологията на НСИ, поне не се изказвайте.  Ecrasez l’infâme
 22. 22 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "През второто тримесечие на 2011 г. 1 710.7 хил. от населението на възраст 15 - 64 навършени години са икономически неактивни (извън работната сила), а коефициентът на икономическа неактивност е 34.4%"

  Това е по-верният процент на безработицата.

  "През второто тримесечие на 2011 г. общият брой на заетите лица на възраст 15 и повече навършени години е 2 934.0 хил., а относителният им дял от населението на същата възраст - 45.3%.
  В сравнение със същия период на 2010 г. броят на заетите лица на възраст 15 и повече навършени години намалява със 138.1 хил., или с 4.5%, а относителният им дял -с 1.7 пункта."

  Без коментар.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#18] от "МУНЧО":

  В София и големите градове огромен. Само се замисли колко човека познаваш живеещи под наем. И после се замисли колко от тях получават фискални документи за платения наем.

  Доходите от наеми в големите са сериозни, но не подлежат на никава официални статистика.

 24. 24 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#20] от "Graf":

  Българин получава и ще получава само това което е заслужил

  Така, че нищо ненормално или неморално не се случва!

 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#19] от "kalin_m":

  Ресорния министър, т.е. оново синдикално леке, не става и чеп за зеле от него. Какво искаш да отговаря, като той освен да мрънка и за циври, че не му отпускали пари, друго смислено не може да свърши.

  Абе синдикалист, какво да го коментираме. Паразит, който имаше нещастието да получи отговорност. Най-черния му кошмар се сбъдна

 26. 26 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#22] от "The.Teacher":

  Как се е отразила кризата и "мерките" през последните три години върху заетостта става ясно точно през тези показатели.
  През третото тримесечие(най-високата точка на заетостта) на 2008 са 3 417,3 милиона, а през второто тримесечие на 2011 г. - 2 934 милиона.
  Близо половин милион души са станали ненужни. За каквото и да било.


  Ecrasez l’infâme
 27. 27 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  [quote#24:"niakoi_si"]Така, че нищо ненормално или неморално не се случва![/quote]

  Първата част от изречението е ясна, но втората е признак за липса на знания що е туй морал. Не само, че е неморално, но е чак престъпно. Поради факта, че българинът не прави връзка между първото и второто, дереджето му ще е такова, но това не променя факта на пълната аморалност на случващото се.

  Ecrasez l’infâme
 28. 28 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако всички "заети" в агенциите бъдат изхвърлени на улицата, тогава ще разберат и то на свой гръб, каква е истинската картинка! Не че и сега незнаят, но работата им е да ни убеждават, как всичко цъфти и просперира, а светлото бъдеще е на хоризонта.

 29. 29 Профил на hunin
  hunin
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Ако има институция която да обслужва интересите на всички управляващи до сега това е статистиката. Гледам и не вярвам на ушите си. Инфлацията переше на горе, статистиката вика няма такава, безработицата се увеличава, а статистиката я намалява. Иначе ги признавам, големи професионалисти са, получават цифри винаги угодни на властта.

 30. 30 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#28] от "Musashi":

  Те могат да убеждават само хора, които не знаят как да си отворят сайта на НСИ, БНБ и т.н. или пък не могат да четат. И май са доста тези хора

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 31. 31 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#21] от "Graf":
  Това което цитираш само по себе си показва неадекватната методика във връзката заети/наети. Няма как чрез общия измерител БДС да се изчислява конкретна заетост - брой лица. Тази разлика - заети минус наети - 640 хиляди какво показва - някакви еквилибристики за отчитане на бартерните отношения в БДС или какво? Къде са им на тези хора социалното, здравното и пенсионното осигуряване - те собственици на фирми ли са или са самонаети? И какви са тези лица извън селскостопанския сезон - заети или безработни? Или и НСИ го тресе политическия курс и прилага алабализми?

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 33. 33 Профил на МУНЧО
  МУНЧО
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#23] от "niakoi_si": Значи купища БГ хора дават под наем и са безработни.
  За мен това е алогично твърдение: За да имаш имот, да го спечелиш, значи си способен на нещо.
  А щом си способен, защо да си безработен?
  Рентиерите не качват или свалят безработицата.......

 34. 34 Профил на МУНЧО
  МУНЧО
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Защо ГЕРБ се проваля в икономическата си политика и особено силно в политиката на заетостта, доходите и потреблението?
  1. Грешно целеполагане
  - влизаме в еброзоната
  - влизаме в Шенген
  - строим Спорни зали, стадиони, черкви, музеи, велоалеи,
  - осъществяване на КОНТРОЛ ИЗВЪН ЗАКОНА, т.е. вместо да се налагат наказания според законите се СЪЗДАВАТ КОНТРОЛНИ ОРГАНИ: БОРКОР, БОРЧВОР, ИНСПЕКЦИЯ.....
  2. Грешното целеполагане води до грешни действия и
  .......................

 35. 35 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Весело

  ...."Агенцията по заетостта брои само регистрираните на трудовата борса"..Така е по лесно. Има регистриран, има проблем.. . .

 36. 36 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 442 Гневно

  Тазгодишното преброяване на населението извади наяве сбъркан модел за отчитане на безработицата. Агенцията по заетостта е правила изчисленията си на база на данни за населението отпреди 10 години, въпреки че Националният статистически институт всяка година актуализира демографската информация на база регистъра ЕСГРАОН.
  След като излязоха данните от новото преброяване се оказа, че безработните през май т. г. не са първоначално обявените 8,87%, а с почти процент повече - 9,56%. Причината затова е, че през последните 10 години икономически активното население на страната е намаляло с 374 653 души.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK