Работодател търси талант

Работодател търси талант

© ДневникСъживяването на икономиката в световен мащаб и отварянето на нови работни места отново постави проблема с недостига на квалифицирани кадри. През последните три години гладът за знаещи и можещи служители беше притъпен от слабото търсене заради кризата.


Оттласкването от дъното направи проблема по-очевиден, тъй като работодателите разбраха, че се нуждаят най-вече от талантливи и мотивирани хора, за да имат успех в бизнеса.


Това показва изследване на световната компания за човешки ресурси "Менпауър" за недостига на таланти през 2011 г. В него са анкетирани 40 хил. мениджъри от 39 държави от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Близкия изток и Африка.
Влошаването на пазарите принуди компаниите да се научат да са по-продуктивни с по-малко работници. През последните години те откриха, че могат да постигат високи резултати и с ограничени ресурси, стига да имат на разположение точните служители в точното време.


Техният талант се превърна в ключово конкурентно предимство. Заради това въпреки очевидния излишък от хора, търсещи работа, предприемачите все по-трудно успяват да намерят подходящи кадри, които да отговорят на повишените изисквания и на новите бизнес модели. При това не само за ръководни и ключови позиции, но на всички нива.


Основните причини са, че кандидатите нямат опит, технически умения и знания за конкретния бизнес. Всеки трети работодател в света заявява, че е изправен пред подобен проблем. Делът им е най-голям от 2008 г. насам, но все още е далеч от нивата отпреди кризата, когато над 40% от компаниите трудно попълваха свободните си позиции, показва проучването на "Менпауър".


Най-големи трудности имат работодателите в Япония, където 80% от компаниите трудно откриват обучени хора. В Индия, Бразилия, Австралия, Тайван, Румъния, САЩ и Аржентина повече от половината от компаниите се оплакват от този проблем. В България 42% от фирмите също полагат много усилия, за да намерят подходящи кадри. Най-малко оплаквания имат в Полша, Ирландия, Норвегия и Перу.


В България - липса на умения, но претенции за заплата


В световен мащаб всеки четвърти работодател твърди, че кандидатите за работа са без необходимия опит. Също толкова предприемачи са на мнение, че на местния пазар на труда няма хора, които да отговарят на профила за съответната позиция. 22% от фирмите казват, че основният проблем е липсата на технически умения. Недостатъчното знания за бизнеса и ниската квалификация също са сред главните пречки за намиране на подходящи кадри.


Ситуацията в България не прави изключение. Половината от анкетираните 750 работодатели са заявили, че най-голямото препятствие е недостигът на кандидати. Липсата на технически умения и опит, на бизнес и академични знания също затруднява мениджърите при наемането на персонал. Интересен факт е, че у нас всеки пети работодател се оплаква, че кандидатите за работа искат по-голяма заплата от предлаганата.


В световен мащаб подобен проблем имат едва 10% от компаниите. Сред по-рядко посочваните проблеми са липсата на необходимите ценности, интелигентност, умения за общуване и неподходящ характер. Нито една българска компания не смята, че проблемите може да се коренят в лошия й имидж.


Усилия и от двете страни


Проблемите са знак, че компаниите трябва да преосмислят методите си за подбор на персонал, се казва в изводите от изследването. Те трябва да анализират дали търсят на правилното място, използват ли подходящите подходи, за да стигнат до потенциалните си служители. За да се преодолее проблемът с липсата на технически умения и опит, компаниите и правителствата трябва да инвестират в обучения, с които работната сила да стане по-квалифицирана.


Изследването обаче показва, че засега едва една пета от фирмите насочват усилията си към обучението на настоящите си служители, а само 6% засилват сътрудничеството си с образователните институции, за да разработят учебни програми, с които недостигът на знания и умения да бъде запълнен.


С оздравяването на икономиката работодателите ще се изправят пред остра конкуренция за таланти, които да им помогнат да запазят конкурентоспособността си на фона на повишеното търсене на стоки и услуги. Заради това организациите трябва да преразгледат моделите, по които работят, и да насочат усилията си към развитието на служителите, които имат най-голям принос за компанията, и да им помогнат да разкрият пълния си потенциал.


Те трябва да преосмислят политиката си към работната сила, като я съобразят с демографската ситуация, развиващите се пазари и новите технологии, съветват от "Менпауър". Кандидатите е необходимо да положат усилия. Те трябва да се стараят редовно да подобряват уменията си и да посочат това в автобиографиите си, за да покажат, че развиват капацитета си в крак с новите изисквания на бизнеса.


Бодра смяна не се задава

В България преброяването на населението показа, че въпреки високата безработица в момента в близко бъдеще проблемът с липсата на работна ръка ще се задълбочава. В момента на всеки 100 пенсиониращи се се падат 70 души между 15 и 19 години. Само преди 10 години на мястото на същия брой възрастни на пазара на труда са влизали 124 младежи.


За да преодолеят недостига на подходящи кадри, една четвърт от компаниите по света заявяват, че са променили стратегията си за подбор. Други работодатели наемат хора, въпреки че в момента нямат необходимите умения и знания, но ги обучават. В България този подход се прилага от 60% от компаниите. Едва 8% от работодателите в световен мащаб заявяват, че увеличават стартовите заплати, за да станат по-атрактивни за кандидатите.


Изследването показва, че през 2011 г. у нас най-трудно се намират инженери, мениджъри, занаятчии и секретарки. По-слабо е търсенето на търговски представители, счетоводители, финансисти и машинни оператори. В световен план най-голям проблем за пета поредна година е намирането на квалифицирани техници и кадри в търговията. Търсенето на инженери и на работници също е засилено.


Шофьорите отпаднаха от топ 10 на най-търсените професии и бяха заместени от специалистите по информационни технологии. Като цяло в света все по-остър става проблемът, че младежите избират да учат дисциплини, които не отговарят на потребностите на пазара, а това ще направи все по-трудно намирането на подходящи кадри в бъдеще. Например в България психологията отново е желание №1 на кандидат-студентите, а за инженерните специалности няма голяма конкуренция.Проблемите в България


- На пазара на труда няма подходящи кандидати
- Липсва им опит
- Нямат технически умения
- Липса на бизнес и академични знания и квалификация за сектора
- Кандидатите искат по-висока заплата от предлаганата
- Не притежават подходящи ценности и мислене
- Липсват им умения за общуване
- Няма кандидати, които да работят на половин работен ден или по проекти
- Липсват им подходящи личностни качества
- Не искат да сменят досегашната си работа


Страни с най-голям дефицит на кадри


1. Япония
2. Индия
3. Бразилия
4. Австралия
5. Тайван
6. Румъния
7. САЩ
8. Аржентина
9. Турция
10. Сингапур
11. БЪЛГАРИЯ
12. Хонконг
13. Мексико
14. Гърция
15. Германия
16. Белгия
17. Панама
18. Коста Рика
19. Канада
20. Италия

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Идеалният кандидат за работа според българският работодател изглежда така:
  години 20
  трудов стаж 25
  поне 3 висши образования
  поне 5 чужди езика
  да е готов да работи за 240 лв

 2. 2 Профил на Bizareste
  Bizareste
  Рейтинг: 880 Любопитно

  "Кандидатите искат по-висока заплата от предлаганата"

  Ами ако предлаганата е адекватна на задълженията вработата може би няма да искат...

  http://bizarotrips.com - Live Creative
 3. 3 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Икономическата логика е работникът да изработва за работодателя си 2х на заплатата си. В БГ логиката е да изработва поне 20х.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 4. 4 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Оттласкването от дъното направи проблема по-очевиден, тъй като работодателите разбраха, че се нуждаят най-вече от талантливи и мотивирани хора, за да имат успех в бизнеса."
  ............ Явно авторът не говори за БГ. Кризата у нас е идеалната среда за някои работодатели да наемат квалифицирани кадри на ниска заплата. Всички приказки за липса на таланти са ала-бала. Като знаем "талантите" на голяма част от работодателите можем лесно да съдим за техните критерии и преценки.

 5. 5 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1050 Весело

  талант търси как да се оттърве от работодател... и да се куртулиса на некой остров в южния пасифик...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 6. 6 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 624 Весело

  "Всеки ПЕТИ БГ-работодател се оплаква че кандидатите искали по-високо заплащане от предлаганото", казва "Дневник". "Всеки ПЪРВИ БГ-кандидат се оплаква че работодателите предлагат по-ниско заплащане от исканото", казвам аз.


 7. 7 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 716 Весело

  Мда. Водеща фирма търси java програмисти на по 400 лева.

  Java или JavaScript, за водещата фирма това е без значение.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 8. 8 Профил на lunarbase
  lunarbase
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дааа, идва времето на роботите. Просто хората вече каквото и да правят не могат да удовлетворят нуждите на работодателя. Щом и в страна като Индия с над 1 млрд. души население има дефицит на кадри, нещо не е наред.

 9. 9 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#3] от "Реконструктор": Тази сметка куца! В сферата на услугите разходите за персонал имат най-висок дял от сумата на всички разходи. Заплатата на един служител не е всичко, което работодателят плаща за него. Ако се прибавят и осигуровките и другите свързани разходи, лесно се слагат още 50% над заплатата. В Западна Европа са дори много повече. Ако една фирма от сферата на услугите има разходи за персонал над 40%, тя не може да прави печалба. Или по Вашата сметка, всеки служител ако изкара два пъти заплатата си, тъкмо ще покрие персоналните разходи с малко отгоре, за другите да не говорим! Четири пъти заплатата е минимума, за да носи печалба на фирмата. Разбира се, това са груби сметки, но принципно правилни. Знам го от собствен опит като ръководител на фирма в България преди 15 години. Не вярвам много да се е променило сега.

  heruvim
 10. 10 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Много съм любопитен да узная на какво се основава класацията под репортажа и от какъв източник е. Струва ми се невероятно да има липса на квалифицирана работна ръка в Япония с високото ниво на образование и дисциплина на населението, както и в пренаселена Индия с износа на квалифицирани специалисти. Липсата на инженери е разбираема - те имат тежко следване, създават нови технологии, но шефове са им икономисти и юристи, които обират парсата или с финансови трикове, или с правоизвъртане. Мога само да потвърдя от личните си наблюдения в САЩ, че има прекалено много служители, които са полуграмотни и не могат да разделят на две магарета сено, камо ли да обслужват клиенти, но все пак имат работни места. За това мога да напиша книга. Мениджерите им на ниско и средно ниво са само малко по-добре квалифицирани, грубо казано могат да четат и да пишат. Ако се яви квалифициран кандидат, той не се представя на работодателя, а на негови представители и ако те забележат, че той е опасен за тях, не го вземат под някакъв предлог. Това е положението в болшинството средни фирми, големите все пак имат малко по-добра система на подбор, но и там ефективността е незадоволителна.

  heruvim
 11. 11 Профил на DonAngel
  DonAngel
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  А га оптимизираа "талантите" не риваха, а?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  -- Дончо https://doncho.net
 12. 12 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 733 Гневно

  До коментар [#2] от "Bizareste":

  Като млад инженер, но вече с близо 8 години стаж и поне език и компютърни умения по добри от старите инжинери, бих заявил че заплатите въобще не отговарят на работата която върша!
  Хубаво - започнах с ниска стартова заплата, но рабодотателите просто "забравят" да я увеличават!
  Напоследък сериозно се замислям да замина за Германия, където има глад за инжинери, заплатите са добри, а и на последно място - НЕ ТЕ КАРАТ ДА РАБОТИШ НЕПРОФЕСИОНАЛНО! и то хора които нищо не разбират от работата ти - което също е явление тук!

  За едни благата, за други ла*ната
 13. 13 Профил на jdj
  jdj
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Интересна статия или по-скоро опит ) Мишел! Нищо лично, ама нормалната практика изисква, когато се цитира изследване, да бъде показано. Така ще бъде по-достоверно. В Германия има 7 % безработица и тя е най-ниската от 1990 година /по данни на Евронюз/. Ако те са след нас в класацията, някак си ми става гордо ))))

 14. 14 Профил на gelkata15
  gelkata15
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам да попитам колко от работодателите знаят,разбират и могат да работят това за което определят заплатите?

  ААГ.
 15. 15 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#14] от "gelkata15":

  Работодателите в Бг като се видят с малко пари веднага си купуват 1-2 фирмени джипа, къща, фирмена микровълнова печка и хладилник и т.н всичко фирмено, а не си плащат на хората както трябва или да инвестират в иновации и екология.
  С 2 думи - ПАРВЕНЮТА!

  За едни благата, за други ла*ната
 16. 16 Профил на Andrey Siderov
  Andrey Siderov
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Да се оплакваш, че на даден пазар предлаганата стока или услуга струва определена цена според мен най - малкото означава че не разбираш нищо от принципите на функиониране на икономиката. Все едно си представете брокерите на WALL STREET да започнат да се оплакват от цената на петрола- че е висока- а пък качеството е ниско! Ами много ясно - количеството като намалява - при равни други условия - цената на предлаганата стока или услуга ще се повишава. Господи колко тъга има по този свят!

 17. 17 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#10] от "херувим":

  В моята фирма имаме двама негри от програмата на Клинтън за "позитивна дискриминация" , които са завършили селски университети със стипендии за футбол и борба(!). Та тия двамата не само , че нищо полезно не вършат ами и само плетат интриги и се оплакват , че не ги промотират понеже са черни. Общо двамата са подали над 15 иска за дискриминация (която си е факт , защото хората ги е страх да говорят с тях понеже никога не се знае за какво могат "да се обидят" ).

  Hamster
 18. 18 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#17] от "John Galliano":

  Туй са щатски неволи - говорим за БГ!

  За едни благата, за други ла*ната
 19. 19 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#18] от "ivaylo_kolev":

  В БГ кърлежите поне могат да бъдат уволнявани...

  Hamster
 20. 20 Профил на spirp
  spirp
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Темата е доста интересна, но "закъсняла" със своето появяване.
  Ахилесовата пета на бизнеса в Бизнеса в България още от неговия старт, бе, че на хората наемани за работа се гледаше и продължава да се гледа на тях като "длъжници" към работодателя, който е "благоволил" да им даде договореното месечно възнаграждение. В Българските фирми няма изградени критерии за развитие на работното място. Да не говорим, че малко са хорта, които са наясно точно какво трябва да работят и до къде се простират правата и отговорностите на работното им място. Българският работодател трябва ТОТАЛНО да промени СЪЗНАНИЕТО си и да отчете реалността в която развива бизнеса си - 21 век. В съществуващата действителност вече се работи с понятията - ЗНАЕ и МОЖЕ, а не с понятието - ИМАМ ЗАВЪРШЕНО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ. Открито подкрепям коментар №12. В личностен аспект не можем да си позволим провал в структуиране на нашето бъдеще, надявайки се на ОСЪЗНАВАНЕ на бизнес средата в България, че трябва да се управлява, а не командва. Държава, която уважава, отглежда и развива интелекта в кадрите си е просперираща, а кадрите наистина работят с удоволствие, защото знаят, че получават възнаграждението си за постигнати резултати и не е нужно да има обучения по мотивация, защото заинтересоваността е проявена от двете страни - работодател и нает за конкретната длъжност.

  http://karierna-investicya.blogspot.com/

 21. 21 Профил на vicktoria888
  vicktoria888
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Работодателите се оплаквали. Прекрасно!!!
  Аз се оплаквам много повече.
  Имам квалификацията, знанията и опита, но:
  - заплатите са колкото да не умра от глад
  -досега нито един работодател не иска да ме прати на курс, за да поддържам нивото си - правя го сама
  -работодателите са силно неграмотни и нямаме общ език, за да си говорим професионално
  -само в най-големите чужди компании правят нормални финансови анализи, българските фирми са силно назад в това отношение
  Така че, когато фирмите плачат, че нямало необходимия квалифициран персонал, да кажат дали има кой да го оцени и да му заплати труда?!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK