ВМРО пита за проучване на шистов газ в Добруджа

Има ли проявен интерес за проучване на залежи на шистов газ на територията на област Добрич. Това искане по Закона за достъп до информация внесе днес областният координатор на ВМРО и общински съветник в Добрич Йордан Йорданов до областния управител Желязко Желязков, съобщиха от местната партийна структура. Притесненията на войводите са решението на Министерски съвет от юни за за сключване на договор с "Шеврон" за проучване на залежи на шистов газ в Североизточна България.


Според информацията на ВМРО в територията на разрешението за проучване попада изцяло площта на община град Добрич и изцяло или голяма част от територията на общините Добричка, Тервел, Крушари, Генерал Тошево и Балчик, а в последните две кметства вече е получено разрешително и за конкретни точки за проучване. От партията очакват отговор от областния управител към кои общини, честности и терени проявават интерес инвеститорите, както и сроковете за започване на проучването. Един въпросите към областния управител е и какви гаранции ще бъдат поискани от инвеститора за опазване на питейната вода, околната среда и почвата и какво ще е взаимодействието с кметовете на общини за извършване на ОВОС в набелязаните райони.


От ВМРО са внесли и актуално питане до кмета на община град Добрич Детелина Николова във връзка с опасността от заразяване на питейните води в районите, от които се водоснабдява градът и очакват отговор на утрешната сесия на общинския съвет.


Позицията на ВМРО е, че методът за добиване на шистов газ е също толкова рисков за хората и околната среда, колкото и самото проучване. Данните на политическата структура са, че технологията изисква забиване на сонди на дълбочина от 2 до 4 км., след което чрез хидравличен удар с вода и стотици химикали се разрушават шистовите скали, за да се освободи газът. Няма технология, която да дава решение за канализирането и усвояването на цялото количество освободен газ и немалка част от него се разпространява свободно заедно с химикалите, чрез които е извлечен, твърдят от партията. Проучванията им сочат, че химикалите попадат в подземните води по пътя си към земната повърхност и заедно с освободеният газ се абсорбират и в почвата. Така възниква реалната опасност да бъде увредена за десетилетия напред житницата на България, предупреждават още от ВМРО. По данни на войводите в повечето държави, където се добива шистов газ, включително и в САЩ, проучванията се извършват далеч от населени територии в пустинни или полупустинни райони.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Трудно е за човек да си представи по-варварска и самоубийствена и същевременно напълно икономически необоснована стопанска дейност от добиването на шистов газ. На реализаторите на тази идея трябва да се търси криминална отговорност.

  Yet another blue planet.
 2. 2 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#1] от "uran":

  ++++++++++++++++++++

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 3. 3 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 897 Любопитно

  ...има опасност от заразяване на питейните води в районите, възниква реалната опасност да бъде увредена за десетилетия напред житницата на България!

 4. 4 Профил на v3n0m
  v3n0m
  Рейтинг: 529 Любопитно

  Дневник, поне името на България можеше да напишете без правописни грешки.

  Без революция сме загубени во веки веков.
 5. 5 Профил на v3n0m
  v3n0m
  Рейтинг: 529 Неутрално

  По темата - ако има какъвто и да е шанс да се увреди житницата на България, то не трябва да се правят никакви експерименти с добив на шистов газ. Дори и да успеем да извлечем някакъм газ, последиците върху българската икономика и природа ще са непоправими.

  Без революция сме загубени во веки веков.
 6. 6 Профил на Иво Мирчев
  Иво Мирчев
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Хайде стига истерични глупости. Нека да проучват, пък да видим...
  Глупост е в следващите години да сме зависими от държава като Русия.

  http://www.ivomirchev.com
 7. 7 Профил на Ах, морето
  Ах, морето
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "Mirchev":

  А не е ли още по-глупаво да си затрием житницата?

 8. 8 Профил на Иво Мирчев
  Иво Мирчев
  Рейтинг: 568 Неутрално

  И как се затрива "житницата"? Дайте пример в световен мащаб, където в следствие добив на шистов газ да се е "затрила" такава площ?

  http://www.ivomirchev.com
 9. 9 Профил на kamenvasilev
  kamenvasilev
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#8] от "Mirchev":

  виж как в Google Earth: координати 39.47198,-107.723536 и наоколо

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK