Кражбите растат, хората дори не търсят полицията

Икономическата криза увеличи кражбите и нападенията

Кражбите растат, хората дори не търсят полицията

© Дневник




- Емиграцията намали тежката престъпност

Българите все по-малко вярват на полицията и предпочитат да не се обръщат към нея, когато станат жертва на престъпление. Това показва докладът "Динамика на конвенционалната престъпност 2001- 2010 г." на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).


Причините хората да не търсят помощ от органите на реда не са "нито икономически, нито криминални, а по-скоро са продиктувани от политическата ситуация и доверието към правителството", се посочва в анализа.




Според ЦИД другата причина за недоверието е, че се увеличават престъпленията с по-незначителни щети и гражданите не смятат, че полицаите ще си дадат труда да разследват кражбата на един телевизор или пет кокошки. Затова предпочитат сами да намерят извършителя или да се обърнат към друга институция - например прокуратура или кмет на по-малко селище.


Така нежеланието на потърпевшите да подават оплаквания в полицията изкривява и реалната картината за престъпността. Най-добра илюстрация на ситуацията дават данните за домовите кражби - според МВР за две години те са се увеличили само с 11%. Според анкетата на ЦИД обаче ръстът е с цели 61%.


В доклада се посочва още, че битовата престъпност се е увеличила заради кризата - кражбите от домове, от коли, нападенията. За сметка на това криминалната престъпност (убийства, отвличания, въоръжени грабежи) е намаляла. Една от причините за спада при някои деяния е емиграцията - активният криминален контингент търси изява в Западна Европа, установи ЦИД.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK