Чиновниците вече ще декларират допълнителните си доходи пред министъра

Чиновниците вече ще бъдат задължени да декларират и допълнителните си доходи пред министъра, а за назначенията и наказанията им ще отговаря главният секретар на ведомството, а не министърът. Това предвиждат промените в Закона за администрацията и Кодекса на труда, които бяха одобрени днес от правителството, съобщи пресслужбата на кабинета. 


Целта на промените е да се създаде по-голяма прозрачност при изпълнение на служебните задължения и превенцията срещу корупцията сред служителите в държавната администрация, е посочено в съобщението.


Инициатор на промените е Съветът по административна реформа, а вносител е вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който отговаря за административната реформа в правителството. Идеите за тези промени в двата закона са дошли от Министерството на регионалното развитие, казаха членове на съвета.
Одобрените от кабинета промени в двата закона въвеждат задължение за държавните служители и работещите по трудово правоотношение да декларират пред органа по назначаването своето имотно състояние, получените през предходната календарна година възнаграждения, свързани с полагане на допълнителен труд, както и името на този, който им ги е изплатил, е посочено в съобщението на правителството.


И сега чиновниците от различни ведомстваа са задължени да правят това пред Националната агенция по приходите и Сметната палата по други закони. Целта на новите промени е да има систематизирана информация за допълнителната работа на чиновниците във ведомството, в което работят, обясниха от Министерския съвет.


Не министърът, а главният секретар вече ще може да назначава, уволнява и наказва експертите в дадено министерство е другата предлагана промяна в Закона за администрацията. В момента главният секретар има право да назначава, ако е изрично упълномощен за това от ръководителя на ведомството, само чиновниците на трудови договори. Сега ще може да прави това и за висшите длъжности, като назначенията при тях минават през конкурси. Целта на тази промяна е министрите да могат да се разтоварят от несвойствени функции и да се съсредоточат в изпълнението си на основните - разработването и правенето на политики, е посочено в съобщението. За тази промяна нееднократно е настоявал министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. В момента той е обявил конкурс за избор на нов главен секретар, след като уволни предишния Галина Тодорова.


С други промени в Закона за администрацията се предлага създаването на обща уредба относно консултативните съвети, която включва единно основание за създаването им и ясното им дефиниране като административни структури, създадени от Министерския съвет.


За да стимулират чиновниците, половината от държавните ведомства раздават допълнително материално стимулиране, сочи докладът за състоянието на администрцията през 2010 г. Според документа над два пъти са скочили разходите за консултантски услуги, като през миналата година министерствата и общините са похарчили близо 20 млн. лв. за 5503 външни експерти. Най-много консултанти са ползвани за даване на експертни становища при реализация на проекти и оценка на имущество. Липсата на достатъчно административен капацитет може да бъде една от причините за двойния ръст на разходите за консултантски услуги, е посочено в доклада. Разходите за телефони пък възлизат на близо 28.5 млн. лв., като активните номера са над 149 хиляди, от които над 78 хиляди са служебните мобилни телефони.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Станислав Димитров
  Станислав Димитров
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А стига не може да бъде чиновниците да се отчитат.

  SKUPE stanislav-32
 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Според документа над два пъти са скочили разходите за консултантски услуги, като през миналата година министерствата и общините са похарчили близо 20 млн. лв. за 5503 външни експерти."

  Съвременната законна форма на подкупа. Добре е да се види депутатите колко са смукнали от тия пари, като се включат и тези на Доган, който с хуманитарно образование даде консултация по хидроинженерство против милион и нещо.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  Още един лост за изнудване в ръцете на началника.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1391 Весело

  Аз моите не ги отчитам пред жената, камо ли сега да почна пред началника...

  الرجل الكبير
 5. 5 Профил на Evgeni Dimitrov
  Evgeni Dimitrov
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Не знам как ще накараш един чиновник от висшия ешалон да декларира своите 10% "комисионни".Просто няма как да стане,защото те се дават под масата, а там фактури не дамат!

  Това което днес направим за добро, утре поколенията ще благославят!
 6. 6 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Това е израз на юридическо невъзпитание. Очевидно липсата на административен капацитет и образование доминират и дори екскалират в сегашното правителство. Когато специалист в министерство публикува научна статия, това как ще го отрази и оцени министърът? Главният секретар не е работодател. Нима и това не се знае от министрите? Отсъствието на реформи олицетворява хаоса на безсилието.

 7. 7 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1194 Разстроено

  "Одобрените от кабинета промени в двата закона въвеждат задължение за държавните служители и работещите по трудово правоотношение да декларират пред органа по назначаването своето имотно състояние, получените през предходната календарна година възнаграждения, свързани с полагане на допълнителен труд, както и името на този, който им ги е изплатил, е посочено в съобщението на правителството."

  Някой прочете ли това добре? Променят не само закона за администрацията, но и кодекса на Труда. Според тази новина РАБОТЕЩИТЕ ПО ТРУДОВО ВЗАИМООТНОШЕНИЕ трябва да декларират пред органа по назначаване своето имотно състояние, допълнителния си труд и името на изплатилия сумите. Така... Ако някой доработва на хонорар извън офиса, има малка фирма или нещо такова, той е длъжен да даде на шефа си пълна информация за приходите и клиентите си(???!!!). Ако купиш кола, направиш депозити или нещо такова, пак си длъжен да го кажеш на шефа. Така приет текст би касал всеки български гражданин на заплата! Защо се променя точно КТ и защо не се казва примерно "работещите по трудов договор в държавни учреждения или фирми с над 50% държавно участие"? В момента промените не биха касали само администрацията, а са обобщаващи.
  Някъде има ли начин да се съди държавата за промените в КТ, ако се приемат в предлагания вид? Аз не искам шефът ми да знае с кои хора работя или какви са приходите на моята собствена фирма, колко съм спестил, какво съм купил и не съм чиновник. Заради чиновническата корупция ще ме наказват и мен с вменяване на антилогични задължения по закон? Как се връзва това с принципа на търговската тайна? За чиновниците- ок. Те работят за държавата, търговските сделки, свързани с плащания от бюджета, не трябва така или иначе да са тайни освен при купуване на адски секретно оборудване за армията, тях има защо да ги гонят за корупция, в договорите си имат забрана често за работа извън ведомствата си- примерно данъчен не може да води счетоводство... И пак там защо данъчен да обяви примерно клиентите на фирмата си за продажба на обувки на шефа си? Нещо е съвсем объркано, а можеше просто да има изискване за ЧИНОВНИЦИ да има декларация за имотното състояние и определение, че информацията за всякакви плащания към тях за еди кои си видове услуги- консултантски и т.н., няма право никой да ги крие, както стана при Цветанов- изплатилите сумите искали да се запази търговската тайна, но да не може да се вижда примерно за фирма с търговска дейност и продажба на стоки кои са клиентите. И да има един регистър на държавните поръчки, който да не е скрит с никаква търговска тайна- документация по поръчката, оферти, избран изпълнител, сума описани в публичен регистър със свободен достъп. Там се плаща с пари на данъкоплатците, та няма как да се позовава никой на търговска тайна, а вече всеки би могъл да разнищи корупция- има подписи на членове на комисии, фирмите може да се проверят в ТР за свързаност с хора от администрацията, офертите и договорите ще са видими и няма никой да ги покрива. Защо се бяга от такива текстове за публичност и регистър на държавните поръчки?

 8. 8 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  [quote#5:"Иван Иванов"]Не знам как ще накараш един чиновник от висшия ешалон да декларира своите 10% "комисионни".Просто няма как да стане,защото те се дават под масата, а там фактури не дамат! [/quote]

  Грешиш, отдавна под масата почти не се дава. Много трудно после се изкарват парите на светло, а иди да доказваш доход за 6 апартамента като Цветанов- с клизма едва доказа, че е гладувал, откак работи, и пенсионери са му подарили имоти, а цените, на които точно той е купувал, са примерно 40-50% от пазарните. Затова и системата е смазана- дават ти поръчка или ти вършат работа и ти се спуска на коя фирма или на кой консултант да платиш еди каква си сума за консултации по поръчката или като на подизпълнител, друг път ф. Защо изведнъж всички политици почнаха да стават консултанти според теб?

 9. 9 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  [quote#5:"Иван Иванов"]Не знам как ще накараш един чиновник от висшия ешалон да декларира своите 10% "комисионни".Просто няма как да стане,защото те се дават под масата, а там фактури не дамат! [/quote]


  Грешиш, отдавна под масата почти не се дава. Много трудно после се изкарват парите на светло, а иди да доказваш доход за 6 апартамента като Цветанов- с клизма едва доказа, че е гладувал, откак работи, и пенсионери са му подарили имоти, а цените, на които точно той е купувал, са примерно 40-50% от пазарните. Затова и системата е смазана- дават ти поръчка или ти вършат работа и ти се спуска на коя фирма или на кой консултант да платиш еди каква си сума за консултации по поръчката или като на подизпълнител. Защо изведнъж всички политици почнаха да стават консултанти според теб?

 10. 10 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До модераторите:
  Може ли да се изтрива? Искам да си изтрия коментар 8, защото се записа, без да е довършен, а нямам никаква опция за това и сега имам два еднакви коментара с лека корекция на написаното в единия... Къде изчезна триенето? Ползвам firefox 4, ако е нещо до проблем с javascript.

 11. 11 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Допълнение към коментар 10:
  Не, няма html код за триене изобщо. Нова политика ли има за триенето?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK