МВР и прокуратурата се разминаха за убийството в Борисовата градина

Обвинението опроверга вътрешния министър

Убитата Яна Кръстева

© Дневник

Убитата Яна КръстеваМВР и прокуратурата се разминаха за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Пет дни след като вътрешният министър Цветан Цветанов заяви от парламентарната трибуна, че има "безспорни доказателства" за един от заподозрените – Николай Русинов, прокуратурата реши да не му повдига обвинения. Градският прокурор на София Николай Кокинов обяви, че "няма достатъчно доказателства, които да потвърждават съпричастността на Русинов към смъртта на жената".


Николай Русинов беше задържан на летище София във вторник, след като миналия петък беше обявен за общонационално издирване. Оказа се, че той е бил в Турция. Това пък опровергава столичната дирекция на полицията, откъдето също в петък съобщиха, че няма как Русинов да е в съседната държава, защото няма международен паспорт.


Помолен да коментира защо полицията обяви Русинов за съучастник в убийството, Кокинов заяви: "Не е моя работа да коментирам това, но България е правова държава и обвиняем за престъпление е този, за когото реши прокуратурата." Той каза, че решението да не се повдига обвинение на Русинов е взето на съвещание на целия разследващ екип.
Яна Кръстева беше открита на 10 юли в Борисовата градина. Аутопсията показа, че тя е удушена. За убийството й вече беше задържан  Пламен Трифонов. Намерените на местопрестъплението косми според полицията по морфология са сходни с тези на Трифонов.


Пред "Капитал" криминалистът Григор Вълков заяви, че по "морфологичните признаци не може по категоричен начин да се установи лицето, на което те са били". "Според мен, след като се обсъжда само резултатът от морфологичната експертиза, няма изведена ДНК на тези косми", смята още Вълков с над 30-годишен стаж в МВР. Софийски градски съд остави в ареста Трифонов заради опасността той да се укрие.


Днес Кокинов заяви, че Русинов е разказал, че се е запознал с Яна вечерта преди убийството. Двамата са танцували, забавлявали са се, пили са много алкохол, а след това в близост до мястото, където впоследствие е намерен трупът й, са правили доброволен секс.


"Двамата са се оттеглили в храстите за няколко часа", каза Кокинов. Той посочи, че мъжът е пипал вещи на Яна и така е оставил следи. Русинов твърди, че в пет и половина е оставил спящата Яна в храстите и се е прибрал в дома си.


Според Кокинов думите му се потвърждават от проверка за местонахождението му чрез клетките на мобилния оператор. Освен това имало и други веществени доказателства, че Русинов е оставил Яна жива. Фактът, че в ръцете й са намери косми на първия задържан и заподозрян за смъртта й Пламен Трифонов, също подкрепят тезата за невинността на Русинов, обясни прокурорът.


Има два варианта - Трифонов да е следил Русинов и момичето или случайно да се е натъкнал на заспалата Яна и да се е възползвал от нея, стана ясно от думите на прокурора. Кокинов каза, че още не са готови всички експертизи и не може да се твърди със сигурност дали Трифонов я е изнасилил.


Русинов е обяснил пред прокуратурата, че се е укрил след смъртта на Яна, тъй като след като научил за убийството, се притеснил, че ще бъде обявен за съпричастен към престъплението.

    С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK