Приятели и граждански организации почетоха паметта на Димитър Паница (обновена)

Приятели и граждански организации почетоха паметта на Димитър Паница (обновена)

© Надежда Чипева, КапиталПриятели и граждански организации почетоха паметта на Димитър Паница, който почина на 80-годишна възраст след продължително боледуване в Париж.


"Животът му ще продължи в паметта на хората, които го познаваха и обичаха, и с дейността на гражданските организации, вдъхновени от него. Покланяме се пред светлата му памет!", написаха в специално обръщение Американският университет в България, Аутуърд Баунд – България, Българско училище за политика "Димитър Паница", Джуниър Ачийвмънт – България, Институт за изследване на близкото минало, Институт за пазарна икономика, Нов български университет, Сдружение "Деца и юноши", Фондация "Миньо Балкански", Фондация "Свободна и демократична България".


Управителният съвет на "Училището за политика" изразява дълбока тъга за кончината на основателя на училището Димитър (Дими) Паница.
"Дими си отиде, заобиколен от своето семейство и обичан от всички нас. Трудно е да се изрази колко много ще ни липсва неговата енергия, загриженост, ентусиазъм, всеотдайност и огромна любов към България", се казва в обръщение към завършилите и приятелите на училището, подписано от Юлиан Попов, председател на Управителния съвет  и изпълнителния директор Ирина Алексиева.


"Предстои ни да мислим и преоткриваме многото неща, които Дими направи за България. Сред тях Училището по политика заемаше особено място в сърцето му. За него то беше голямата надежда за постоянната промяна на България и за защитата на нейното достойно място в света", се казва в обръщението.


В него се отбелязва, че на последното си заседание управителният съвет е взел решение да кръсти училището на името на неговия основател, защото "Дими беше човек, който въплъщаваше в душата си и поведението си всичко онова, към което училището се стреми – самочувствието на български гражданин и гражданин на света, безграничната инициатива и предприемчивост за всяка достойна
обществена кауза, неспирната енергия и най-вече огромната любов, която щедро споделяше с всички нас."


От днес до вторник от 10.30 до 17.00 ч. ще бъде отворена книга за съболезнования в офиса на училището ул. "Иван Шишман" 17.


Външният министър Николай Младенов също поднесе своите съболезнования за кончината на Дими Паница. "С голяма тъга и болка научих за смъртта на големия човек, на моя истински приятел и велик българин Димитър Паница", пише в писмото си до Ивон Фукард, съпруга на Паница, министърът. "Дими беше за всички нас един силен пример за мъжество и смелост, за упорито отстояване на принципи, за  честност и почтеност. Неоценим е неговият принос за изграждането на съвременна, демократична и свободна България. В личен план мога да кажа, че загубих скъп приятел, наставник, духовен ориентир и най-добър съветник. Ще ми липсва много!", написа българският външен министър.Димитрий - Иван Евстатиев Паница е роден на 2 ноември 1930 година в София. Заедно със семейството на родителите си напуска България през 1948 г. и прекарва целия си професионален живот в изгнание между Европа и Съединените щати. Журналистическата му кариера в списание ReadersDigest (САЩ) започва като младши репортер през 1952 и завършва през 1994 като заместник главен редактор.


През 1990 г. Дими се завръща в България и година по-късно заедно със съпругата си Ивон Паница основават Фондация "Свободна и демократична България", за да подпомогне процеса на демократизация на българското общество и утвърждаване на ценностите на плурализма, свободна преса, пазарната икономика и обществената толерантност.


Дими Паница е сред основателите и дългогодишен член на борда на Американския университет в България (AUBG), а от 2001 г. е Doctor Honoris Causa на университета.Той е основател, дългогодишен председател и почетен председател на Управителния съвет на Българското училище за политика, което от месец май 2011 година носи неговото име. Дими е един от създателите на "Джуниър Ачийвмънт – България", на "Аутуърд Баунд – България", на Сдружение "Деца и юноши", на Института за изследване на близкото минало. Той е сред основателите на Института за пазарна икономика – София.


Дими Паница е основател и председател на Изпълнителния съвет на Журналистическите награди "Паница" (1994 – 2003) и на Наградата за гражданска доблест "Паница".


Той е почетен член на Българската академия на науките (1999 – 2010г.) и член на Настоятелството на Нов български университет.


Дими Паница участва в Консултативния комитет на годишната Международна награда за гражданска смелост в Ню Йорк, член е на борда на Балканската фондация за децата и младежта (BCYF). Той е дългогодишен член на Международния институт за стратегически проучвания (IISS) в Лондон, на Англо - американската пресасоциация в Париж, на френския Форум на бъдещето, на Института за демокрация в Източна Европа (IDEE), на международната Тристранна комисия.


Едно от последните му големи начинания е гражданската инициатива за връщане на българските архиви от Русия.
 

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  поклон

  Времето е наркотик, много от него убива.
 2. 2 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Агентите на всички чужди разузнавания не са българи по призвание а само по произход! Един достоен пример за това си отиде, пъклото го е приело с широко отворени врати!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK