Българите работят най-дълго, но най-малко

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (217)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vava
  vava
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Слабата производителност на българските работници..."

  На това му викаме "скатавка" в нашето село.

 2. 2 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 793 Неутрално

  "Около 60% от работещите българи са продавачи, шофьори, бармани, сервитьори, охранители, снабдители. В същото време намаляват тези, които произвеждат - оператори на машини, техници, монтажисти." За каква производителност говорим, въобще!

 3. 3 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 932 Неутрално

  "защото един работник може цял ден да се подпира на лопатата", смята и Светлозар Петров, управител на компания за подбор на кадри."
  А мениджъра, дето е допуснал това, плува във въздуха, бял и чист
  Сериозно - работа на меиджъра е да не допуска това, да планира и ръководи. Докато средния български ръководител предпочита да си затваря очите за проблемите и след това да се отървава от последствията с викане. Затова и резултатите (производителността на труда) са такива мижави.

 4. 4 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ми не чух някой да предложи нещо, пък и защо след като производителността е 2. 5 пъти по ниска от ЕС, заплатите са 14 пъти по ниски.

 5. 5 Профил на vermilion
  vermilion
  Рейтинг: 468 Неутрално

  М-да, абсолютно съгласен. Скатавката е пълна и си е характерна черта на работника. Производителност имат германците, те затова нямат криза. А на това отгоре и безработицата им спадна в дни на криза.

 6. 6 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Около 60% от работещите българи са продавачи, шофьори, бармани, сервитьори, охранители, снабдители. В същото време намаляват тези, които произвеждат - оператори на машини, техници, монтажисти."

  Ами кво се чудите - там са парите. Един познат наскоро разправяше, как заварчика от цеха във Видин се махнал при заплата 500 лева и отишъл в Гърция да бере домати за 1200 евро...Като ги съпоставиш нещата и се вижда, че икономиката ние базирана не на производство, а на услуги. А те пък разчитат на платежоспособни хора. И затова - бум през лятото, а останалото време леш....Или изходите през терминал 1/2.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 7. 7 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Истината за нашата "ниска" производителност ще лъсне в момента, когато се премахне това понятие "работна заплата" и се въведе часова ставка - както в Америка. Уморих се да повтарям, че българинът го крадат всички, като му вменяват някаква вина - ето, заплатата ти е ниска, оти не бачкаш! Да, ама не, както би казал бай Петко!

 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Щетите, нанесени от чиновник, подпиращ бюрото, са много по-големи от работник, подпиращ лопатата....

 9. 9 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Трябват немски мениджъри по фирмите, а ако не можем да си ги позволим, тогава поне немски работници. И ща се опраим. :Р

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 10. 10 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Слабата производителност не се отразява на заплатите. А на липсата на такива. При производителност средно с 41,5% би трябвало заплатите да са най-много 3 пъти по ниски. Разликата от 3 до 14 пъти се инвестират от техните работодатели в яхти , лимузини и хотели, не в повишаването на производителността или условията на работа. От там страда и цялата бг. икономика, като няма нормални заплати , няма и вътрешно потребление. Трябва да се криминализира забавянето или неплащането на заплати, както кражбата защото си е чиста кражба .

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 11. 11 Профил на Restless
  Restless
  Рейтинг: 420 Весело

  "заплатите - 14 пъти по-малки в сравнение с Дания например"

  Е много "добро" сравнение, с една от страните с най-висок стандарт!
  Според мен не става въпрос на организация, а до цялостна мотивация и желание!
  Няма смисъл да си кривим душите - българинът обича да си минава леко, ако може да спи и да прави пари, най-добре ще е! Ама знае да се оплаква... Не става всички да са шефчета! :-P
  Ако ще и сто години да работи, то тия осем часа на ден, като ги уплътнява, като за четири, няма как да стане! Аз го лъжа, че работя - той ме лъже, че ми плаща!

  Стой здраво на краката си в настоящето. Не изпускай бъдещето от поглед. Миналото помни за да не допускаш същите грешки два пъти.
 12. 12 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Весело

  Те ни лъжат че ни плащат, ние ги лъжем че работим

 13. 13 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1294 Любопитно

  Мда... неприятно е.

  Българина е хитър, което му пречи да мисли и от това да работи ефективно.... защото се чуди как да прецака системата, работодателя, другарчетата си, но не мисли как да се организира да свърши всичко за 6 от 8 часа и да почива два от тях. Затова и куца всичко... защото никой не инвестира в собствената си ефективност, не мисли за утре, че трябва да бъде по-добър, защото тези след него ако стои на едно място ще го настигнат и т.н... българина просто си мисли, че има само днес, от време на време се сеща, че има утре, но никога не допуска, че има и вдругиден.

  Жената е покана за щастие
 14. 14 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 667 Весело

  До коментар [#2] от "ban":Банчо,всяка трудова дейност,включително в сферата на услугите,формира националния доход,а от там и производителността на труда.Може да си клатиш краката цял ден,но да напишеш филмов сценарий,който реализиран да донесе милиард приходи-много повече от копането на хиляди души.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 15. 15 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 572 Весело

  Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим.
  Параграф 22 ....До кога ?

 16. 16 Профил на Фасулко Коматков
  Фасулко Коматков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Поредното просташко твърдение! Производителността на труда у нас е ниска, а не тази на Българският работник. Българският бизнес инвестира в лизингови луноходи и архитектурни извращения, а не в иновации и технологии, това е истината, иначе ръцете ни разполагат с по пет пръста, като всички хора по света...

 17. 17 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1299 Неутрално
  "Основните причини за ниската производителност на труда у нас са фактът, че голямата част от работните места са в сектори с ниска добавена стойност, липсата на инвестиции от държавата и частния бизнес в модерни технологии, малкото квалифицирани кадри и лошата организация в компаниите."

  [quote#5:"vermilion"]М-да, абсолютно съгласен. Скатавката е пълна и си е характерна черта на работника. [/quote]

  [quote#1:"VaVa"]"Слабата производителност на българските работници..."

  На това му викаме "скатавка" в нашето село.[/quote]

  Де го чукаш, де се пука. У техно село му викали скатавка. Може. Другият, и той умен. Като в Умно село. И той видял бедата в скатаващите се селяндури...
  Мъка. Тъма египетска, би казал Булгаков... Вервам, сега ще ме юрнат и заради лекаря, написал Театрален роман. И не само.
  Не бе. Неграмотни и неквалифицирани претенциозни малоумници сте. Това е. Тези, дето пишете тук. Простотии.
  Няма как производителността да е 41%, а доходите - 10 пъти по малки, и да се сблъскате с мотивация в работника.
  Скатавка? Тъпанари. Класическия термин е експлоатация. Дивашка и безскрупулна...
  Възпитаникът на Ленинградския университет, преподавателят по научен комунизъм Красен Станчев няма да го коментирам. Горните дебили си го заслужавате. Да ви преподава основи на капитализЪма..

  Ecrasez l’infâme
 18. 18 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Това за производителността на труда е най-голямата лъжа и простотия. От какво зависи производителността на труда? От разделението на труда+машини+автоматизация+роботизация? Реално производителността на труда в една държава зависи от това колко производсвени мощности има на нейната територия. Ако сравним работник работещ в Лидл Мюнхен(1300 000) и Лидл София ще видим, че имат една и съща производителност. Цените може да се каже че са еднакви, като някои от тях са по-евтини в Мюнхен. Потреблението е сходно, защото човек ще купи това което му е необходимо. Единсвената разлика е в размера на заплатите, която предполагам е 5-6 пъти в полза на германеца. Къде тук е производителността?
  Другата дивотия на така наречения модерен свят, която нагло ни пробутват е производство с висока добавена стойност. Това означава произведения продукт да ти го продадат 100-500% надценка, което си е жив обир, кражба.И за капак на всичко тия хай-тек ... да не казвам какво си продават скъпотиите в бедните страни на лизинг.

 19. 19 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#16] от "Фасулко Коматков":
  В нормалния свят Капитала е "сиво вещество". Тук на назначените капиталисти им липсва. "Сивото вещество" създава и управлява технологии и машини за да се произвежда!
  Тук назначеният капиталист управлява бентлита и т.н.
  Абе Абсурдистан!

 20. 20 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1294 Весело

  До коментар [#17] от "Graf":

  Графе - там където бачкам има минимум и максимум като надскачането на максимума зависи от постигнатото от колектива, като оценката се и базира и спрямо приливите и отливите в определените периоди. Я си помисли дали не бачкат...??? Едно време като беше твърда заплатата имаше много мъртви души, а сега да видиш само как живнаха... но много се работи за улеснение на работата. Малко трудно се възприемат новостите, но свикват и после е по-лесно.

  Жената е покана за щастие
 21. 21 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Виц:
  Шеф в енергийно дружество към бачкаторите Нане, Вуте и Геле:
  - И да земете да турите тоа кабел оти ток немат ората ти Нане, че копаш, Вуте, че тура кабело а Геле, че зарива.
  - Арно шефе, че го туриме.
  На другия ден на края на работния ден отишъл да види що е свършено и гледа кабела пак си стои там където е бил.
  - Що работихте бре ?
  Нане:
  - Е па я копах.
  Геле:
  - Е па я заривах.
  Шефа:
  - А кабело оти не турихте бре ?
  - Епа Вуте не дойде на работа оти ие ногу болен.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 22. 22 Профил на dimo784
  dimo784
  Рейтинг: 411 Неутрално

  'Според председателя на Института за пазарна икономика Красен Станчев причина за ниската производителност е прекалено голямата регулация на държавата в икономиката.'
  Ами Красене хич не си прав. Ниската производителнст е такава защото производителността не се получава от това кака Мара колко човека е подстригала днеска а от това колко пари им е взела за подстрижка. (БВП / изработените часове) (http://en.wikipedia.org/wiki/Labour_productivity).
  Като цяло ако кака Мара е в Дания и там подстрижката струва 28 пъти повече отколкото тук и тя направи половината подстрижки които прави тук, пак ще излезе че е 14 пъти по-производителна. Тоест производителността има някакъв смисъл като макро икономически индикатор, но не за това колко или как работят хората, а колко е скъпо в съответната държава. И няма общо с държавните регулации - не че иначе не съм съгласен с теб, че трябва да се намалят де.

 23. 23 Профил на Boris Popov
  Boris Popov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  виц:
  Работниците пред един обект викат на бригадира:
  Шефе,забравихме си лопатите ,кво ще правим?
  Подпирайте се един на друг,ей сега ще ви ги донеса!

 24. 24 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Калпав мат'риал се е паднал на тая прекрасна земя. А управници кат' слънце, банки кат' месечина, закони в непрестанно подобрение, сърцати и интелигентни бизнесмени и всичко нахалос - само зарад едни неграмотни мързели - наемни работници.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#4] от "jerry68":

  И аз това питам - защо при "...производителност на труда едва 41.5% от средната за ЕС" заплатите не са на същото ниво, като първото е вечния аргумент на работодателите?

 26. 26 Профил на Don Octavio del Flores
  Don Octavio del Flores
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всички тези коментари показват, че повечето от вас нямат идея какво е производителност на труда и как се изчислява.

 27. 27 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  производителността е функция на инвестициите - няма производствени инвестиции, няма и ефективна работа. Не мисля, че трябва да се обвиняват българите, че работели по-малко, напротив - трябва да се обвиняват собствениците на производствени предприятия, че не правят инвестиции, но пък и те не ги правят, защото не искат, а защото условията за бизнес в РБ са изключително негативни. Това е омагьосан кръг, който олигархията желае да върти по причина, че богати "капиталисти" е равно на богата средна класа, която да работи, а от там и независими български граждани. Тук 5 000 - 10 000 души - предимно, обвързани с политическата олигархия държан 90% от собствеността. Такава е картинката - бананова република без банани.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 28. 28 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#20] от "bgpainter":

  Познати са два вида мотивация. Негативна - с тоягата, и позитивна - с моркова или захарчето. По работеща е втората, но местните дресьори познават само калъчката и нагайката.
  Под статията изпълзяха някакви субекти, дето си мислят, че начинът на работа бил черта на народопсихология и "тяхно село".... Щото са толкова уни. В смисъл, малоумни са.
  Станчев плеска мантрите на "Новото време" по същият начин, както е плескал мантрите за най-прогресивния строй.
  Препоръчвам това на Станчев това, вместо да мучи в захлас глупости: http://argumenti-bg.com/6890/zashto-sme-bedni/


  Ecrasez l’infâme
 29. 29 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#17] от "Graf":

  Подкрепям Вашето мнение. Мога да добавя, че освен ,,дивашката експлоатация" позволявана от всички български правителства, до ниска производителност води и липсата на инвестиции в промишлеността (доколкото такава има). Само с услуги не става, трябва и да се произвежда! Никой, обаче не прави инвестиции в такива дейности, заради бавната възвращаемост на вложените средства. Иска сега и днес да стане милионер.

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 30. 30 Профил на Opsss
  Opsss
  Рейтинг: 470 Весело

  dimo784,
  Съответно, ако производителност = произведена продукция/ изработените часове и приемем, че в краткосрочен план произведената продукция е константа, то намаляването на изработените часове ще доведе до нарастване на производителността на труда. След като производителността на труда нарасне и надхвърли 50% от средната за ЕС, то заплащането трябва да отчете този тренд и също да се увеличи. Така в национален мащаб ще се постигнат по-високи заплати при по-малко отработени часове, което ще гарантира по-добро финансово състояние на индивидите и стабилност на финансовата система. Ако положим тази хипотеза на проверка посредством плавилото на Парето ще стигнем до извода, че 20 процента работа ще гарантират 80 ръст на производителността. В заключение, извода е работете 5 пъти по-малко

 31. 31 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  Слабата производителност на българските работници - едва 41.5% от средната за ЕС, се отразява и на заплатите - 14 пъти по-малки в сравнение с Дания например.

  И бихте ли ми обяснили сега другари,
  Как при "производителност от" 41.5%, се получава, не два пъти по-ниска заплата, а цели 14.
  И какво означава думата "производителност" Един таксиметров шофьор, сигурно трябва да кара с над 100 по софийските улици и тротоари, за да настигне колегите си в Дания. Една сервитьорка, сигурно трябва да ви сервира десерта с кафето, докато си пиете ракията със салата - за да е по-производителна. За другите женски професии, не ми се говори.
  Тезата "производителност-богаттво", е стара теза другари. Най-големите тюфлеци на света, които никога не са пипнали каквато и да е работа, са най-богати - сиреч, те са най-производителни!

 32. 32 Профил на kiselo_mliako
  kiselo_mliako
  Рейтинг: 675 Неутрално

  ""Около 60% от работещите българи са продавачи, шофьори, бармани, сервитьори, охранители, снабдители. В същото време намаляват тези, които произвеждат - оператори на машини, техници, монтажисти.""


  Да, продавачка съм защото унищожиха производството в което работех.А произвеждах(ме) доста конкурентоспособна стока.

  Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
 33. 33 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 880 Любопитно

  [quote#31:"joseph_stalin"]Как при "производителност от" 41.5%, се получава, не два пъти по-ниска заплата, а цели 14. [/quote]
  A сега!

 34. 34 Профил на nmemory1
  nmemory1
  Рейтинг: 367 Весело

  Работа ли ? Ко е тва?

 35. 35 Профил на f.w.nietzsche
  f.w.nietzsche
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ок тва може би няма връзка с темата но човек тря си обича работата толкова е просто

 36. 36 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Основните причини за ниската производителност на труда у нас са фактът, че голямата част от работните места са в сектори с ниска добавена стойност, липсата на инвестиции от държавата и частния бизнес в модерни технологии, малкото квалифицирани кадри и лошата организация в компаниите.[/quote]

  Не може да слагаш висока добавена стойност в страна с неплатежоспособно население. Иначе губиш клиенти и фалираш.
  Държавата инвестира достатъчно, но частния сектор (в едрия му вариант) предпочита да инвестира в лимузини, футболни отбори и т.н. Малките фирми са поставени в тотална изолация от правителството.
  Висококвалифицираните кадри ги изгонихме с мизерното заплащане.

  ☭= ☠
 37. 37 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1294 Любопитно

  До коментар [#28] от "Graf":

  Няма тояга - обсъжда се оптималният вариант за всичко и се работи.
  Не обичам репресивните методи, обичам да преговарям.

  Жената е покана за щастие
 38. 38 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Разстроено

  До #1- Бурканджи Йово- Ниската производителност на българският работник се дължи на калпавата организация наложена му от българският работодател и за това е виновен не работника , а на работодателят му...
  Ако аз съм ти работодател и ти дам една кирка и една лопата за да копаеш трап, няма да ти стигне цял живот за да изкопаеш толкова , колкото ще изкопая аз с моят багер за месец!!! И за това няма да си виновен ти , а ще е виновен работодателят ти!!!
  Явно всички умни селяни са забрачали , кой в Гърция , кой в Испания, само Тъпанар Йововците от село са останали да ръсят тъпотии из нета!!!

 39. 39 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 533 Неутрално

  От около три години насам изнасяме за Белгия и Гърция от продукцията на фирмата, като не слагаме етикет на производител. Клиентите ни само лепват на кашона стикер на тяхната фирма и продават с песни. И с дзверски надценки, хехе. Така се прави висока производителност, а не като нас - с чуковете.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 40. 40 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  До коментар [#4] от "jerry68":Ами защото се сравняват официални данни.А в България поне 50%от доходите се укриват!

 41. 41 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1299 Любопитно

  До коментар [#37] от "bgpainter":

  Нямах предвид частния случай. Говорех по принцип. В БГ е въпрос на чест работникът да бъде заклеймен като мързелив, скатаващ се и тъп. С прозаична цел. Да бъде обран.
  Като са им толкова лоши работниците, що не си внесат едни германци? Или гърци? А?

  Ecrasez l’infâme
 42. 42 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#37:"bgpainter"]Не обичам репресивните методи, обичам да преговарям. [/quote]

  Скъпа bg, драга painter ,
  Бихте ли ми дала пример, за успешни ваши преговори от позицията, в която сте се самопоставила?
  Лично аз, другарят Сталин, никога не започвам преговори, ако за отсрещната страна, все още съществува, дори и един единствен, спасителен изход.

 43. 43 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Нормално е!
  Двама цигани с кирки ще изкопат много по малко, от колкото един западняк с Катерпилар (да речем). С допотопната техника, с която разполагаме, никой не може да очаква добра производителност.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 44. 44 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#41:"Graf"]В БГ е въпрос на чест работникът да бъде заклеймен като мързелив, скатаващ се и тъп. С прозаична цел. Да бъде обран. [/quote]

  Уважаеми другарю Graf,
  Защо си мислите, че това е само в БГ? Нима останалите работодатели по света, са подложени на грабеж, от страна на работниците и служителите си?

 45. 45 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#18:"ЗА Революция"] От какво зависи производителността на труда? От разделението на труда+машини+автоматизация+роботизация? Реално производителността на труда в една държава зависи от това колко производсвени мощности има на нейната територия. [/quote]
  Не, преди всичко - от организацията. Ако има свястно ръководство, което знае какво прави, другото са дреболии. Знаещият ръководител ще знае и какво да направи, за да е работният процес ефективен. Незнаещият, с колкото и "автоматизация" и други такива да разполага, пак ще е с ниска производителност. Главното в работния процес са хората, не машините. Машини могат да се направят, да се купят ... но без човек, който да знае как да ги използва и най-вече - как да си организира труда, са безсмислени.

 46. 46 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 470 Гневно

  До коментар [#36] от "earthquake":
  Може! И Живков го проумя преди 40 и повече години! Високотехнологичните сектори - ИТ, телекомуникации, биотехнологии, модерно едро земеделие - всичко, с което дръпнаха изостаналите азиатски страни са сектори с висока добавена стойност. България имаше и все още тук таме има подготвени (планирано комплексно, с образование на всички етапи подготвени) кадри, които да развиват такива области. Сега, когато това е политика на ЕС, какво виждаме у нас? Понеже на власт са хора от подземния свят, свикнали с рекет да печелят бързи пари, няма никакъв шанс да се разиват сектори с висока принадена стойност. Асфалт, асфалт и само асфалт(и чалга за мезе) - докато не асфалтират и последния профил в мозъка на българите - това ни чака с това правителство!!!

 47. 47 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Това отдавна е известно.

  I had a dream, Joe
 48. 48 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 436 Весело
 49. 49 Профил на small
  small
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#9] от "metalogy":

  Това е до съзнание!Немците не са тези които ще ни оправят,ако сами не си промениме съзнанието и господ да слезне и него ще го оте..м!Чисто и просто ако сам не си помогнеш няма кой да го направи!

 50. 50 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#44] от "joseph_stalin":

  Но в България, е в пъти по- засилено, Йосиф Висарионович.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 51. 51 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  НАЙ-ВАЖНОТО Е КАКВО ПРОИЗВЕЖДАМЕ, А НЕ КАК, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ТОВА.

 52. 52 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ВСИчКО ВЪРВИ НАЗАД ТУК ЗАРАДИ ПОЛИТИЦИТЕ

  Welthauptstadt Germania
 53. 53 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1047 Весело

  Както е казано у нас-"Който не работи,не трябва да краде!"
  Българинът е комплексар/и аз,разбира се!/-най-големия трудолюбец,женолюбец,акълолюбец и неоценен-затова си измисля еговерсии през вековете.През това време другите народи работят и съзидават живота си!
  "Кибик " е дума,която обяснява,защо Иван Хаджийски не е станал поет!

 54. 54 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  [quote#50:"ръпончо"]Но в България, е в пъти по- засилено, Йосиф Висарионович. [/quote]

  Напълно сте прав другарю!
  За съжаление...

 55. 55 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#46] от "Стенли1": Не се напрягай да мислиш много- физиология , а за да има читав мозък трябва да има и добра кръвоносна система !

 56. 56 Профил на Лодка в гората
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  До #14-yanee-Дори 50% от доходите да се укриват , заплатите пак не би трябвало да са 14 пъти по-малки от производителността!!! Ако не можеш да смяташ наум, смятай на пръсти , или си пусни елка-та на компа!

 58. 58 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Става дума за държавни фирми, или администрация. В частна, това не се случва.

 59. 59 Профил на 10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Основните причини за ниската производителност на труда у нас са фактът, че голямата част от работните места са в сектори с ниска добавена стойност, липсата на инвестиции от държавата и частния бизнес в модерни технологии, малкото квалифицирани кадри и лошата организация в компаниите.

  това казва всичко в статията колко е мързелив Българина. Аз никъде не прочетох,че се скатава и тнт...Проблема е в "бизнесмените" ни които дават работа но не и пари...

 60. 60 Профил на ръпончо
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#53:"globus"]"Кибик " е дума,която обяснява,защо Иван Хаджийски не е станал поет! [/quote]

  Приятелю,
  Мисля, че на Иван Хаджийски му е достатъчно, че е станал "Иван Хаджийски". Много ми харесва думата "станал"! Извън нейния сексуален отенък в мъжки род, тя се ппревръща в пародия. На една жена, не може да и е "станала". Или поне не би следвало, да се употреби подобен израз - не, че няма такива случаи.
  Васил Левски не е "станал" революционер, както и Христо Ботев, не е "станал" поет. Защото, след "ставането", следва неизбежния период на отпускане и релаксация. А Левски и Ботев, не мога да си ги представя в отпуснато състояние на революционер, или поет-революционер. Затова е по-правилно да се каже - те са.
  И мисля, че точно този "тип производителност", най-много липсва на съвременните българи.

 62. 62 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1294 Любопитно

  До коментар [#42] от "joseph_stalin":

  Лично аз си глася преговорите като преди това наблюдавам обстановката достатъчно време. След като целя определен резултат с тях е наложително да разгледам освен моята позиция и чуждата... нали??? Та тъй като моята за мен е приоритетна е още по-наложително да подходя по най-задоволителният начин. И да... понеже в повечето случаи, че дори и почти всичките резултат се постига задоволителен, то мога само да се усмихна .
  Аз съм на принципа - няма по равно, има борба

  Жената е покана за щастие
 63. 63 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  И не за себе си

 64. 64 Профил на Лодка в гората
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1047 Весело

  До коментар [#60] от "ръпончо":

  Наистина,бях трудовак и изграждах Родината!Проблеми!

 66. 66 Профил на ръпончо
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  До коментар [#57] от "kimba3":Товае само част от причината,не твърдя за цялата!И освен това трябва да се види каква е средната производителност в Дания,защото се сравняват средните заплати на 2те държави.Разбира се,голямата вина е на работодателите,които трябва да въведат необходимите технологии и режим на работа,които да доведат до по-висока производителност на труда.Но назначените "бизнесмени" на прехода инвестираха почти само в строежи на МОЛ-ове и хотели по черноморието,и резултатът е налице!Малцина са от тях,като Гриша Ганчев,който поне ще остане в историята като автопроизводител...

 68. 68 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  Хахахахахахаха, те щото западноевропеиците са много работливи ... производителността им е само в това ка да завъртат статистиката че Европеиската комисия и тъпи журналисти да вадят такива заключения ... а да забравих също в оправдания защо нещо което правим от десетилетие е невъзможно и тн ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 69. 69 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#62] от "bgpainter":
  Скъпа другарко bgpainter,
  Не очаквах такъв тривиален отговор!
  Казвате, че преди преговорите, наблюдавате обстановката, предварително. Достатъчно време. И какво правите, ако обстановката междувременно се е променила. Или недай си боже, не сте забелязала тази промяна. Значи вашата увереност
  почива на чисто умозрителните ви анализи и разсъждения над
  отсрещната страна и ситуацията. Грешка другарко! Липсва ви
  психологическия подход - противникът трябва да бъде опипан
  и подушен. Аз никога не преговарям с хора, които не харесвам.
  И защо мислите, че ще се случи нещо страшно, ако задоволите претенциите на отсрещната страна, жертвайки част от интереса си за момента. Може да загубите пари, но да спечелите приятели. И ако сте играч огт голяма величина, би следвало да знаете, че приятелите не са като проститутките - тях не можеш да си ги поръчаш по телефона, когато си в труден момент и внезапно ти потрябват.
  Та исках да кажа, че и капитализмът трябва да има човешко лице, скъпа ми bg, драга painter.

 70. 70 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#62] от "bgpainter":

  Сега остава да кажеш, че заставаш с гръб към светлината и всички ни ще изтрепаш.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 71. 71 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1294 Весело

  До коментар [#69] от "joseph_stalin":

  Обстановката винаги се променя, а да губя умея.... но благодаря за характеристиката.

  Жената е покана за щастие
 72. 72 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1086 Весело

  [quote#62:"bgpainter"]Лично аз си глася преговорите като преди това наблюдавам обстановката достатъчно време. [/quote]
  Не губиш ли много време така? И когато счетеш, че познаваш вече обстановката, на която база да вземеш решение, току виж обстановката вече се променила. Не знам в каква сфера са ти преговорите, но в днешното динамично време трябва да мислиш в движение, защото ако днес обстоятелствата са едни, утре вече са други.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 73. 73 Профил на schibalancho
  schibalancho
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Алоо Дневник какви са тези глупости,от делно що не погледнете и други изследвания че сме най големите крадциц, измамници и т.н.
  някой направили си труда да по изследва как се работи в чужда фирма и по колко работат ТЕЗ ГОЛЕМИ РАБОТАЧИ
  алооо дневник мисля си вече че никой от вас не е минавал табелата СОФИЯ пък камоли да е излизал в Чужбина,ако изкате
  Б Е З П Л А Т Н О ще ви стана кореспонден да влезите час
  снимки,клипОве и всичко квото ви трябва от ДАНИЯ,ГЕРМАНИЯ,ХОЛАНДИЯ,БЕГИЯ,ФРАНЦИЯ,НОРВЕГИЯ,ШВЕЦИЯ И Т.Н
  ПОНЕЖЕ ЯВНО СТЕ АБСОЛЮТНО НЕКОМПЕТЕНТНИ АЗ ЩЕ ВИ ПОМОГНА Б Е З П Л Т Н О ДА ВЛЕЗИТЕ В ЧАС

 74. 74 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Публикувах коментар за подвеждащото заглавие на статията,който се е изпарил в небитието.Като цензура ли да го разбирам?

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 75. 75 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Каква производителност, хора?
  Нацията прогресивно застарява, младите са декласирани, а тези, с потенциал и амбиции заминават там, където ще ги оценят.
  Каква производителност - какви дивотии.
  Тези, които можеха да я направят отдавна ги няма тук.
  Цървулите ги изгониха, а сега се жалват, че не могат да направят доход.
  Ако мога да ги успокоя - доходите ви прогресивно ще намаляват, а бандитите ви прогресивно ще се увеличават.
  И накрая познайте до кого ще стигнат.

 76. 76 Профил на New Kobold
  New Kobold
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Мили Дечица,

  у Дойчланд работниците от идно 40 годин съ чужденци... и гедераци...

  Дойчо годавашеф.... требе мусамудъможи дъпиши катората...

 77. 77 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Да, българите работят най-дълго - на 10-14часов работен ден със стаж 37години и 40 години за мъжете. В момента втора категория трудещи се трябва да имат осигурителен стаж 43?! години! При този стаж и работен ден, при унизително ниската заплата е чудно, че още сме живи!

  нели ангелова
 78. 78 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Българите работят най-дълго, но най-малко"

  ЗА НАЙ-МАЛКО ПАРИ (пропуснали сте най-важното).

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 79. 79 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#3] от "woland":


  "А мениджъра, дето е допуснал това, плува във въздуха, бял и чист
  Сериозно - работа на меиджъра е да не допуска това, да планира и ръководи. Докато средния български ръководител предпочита да си затваря очите за проблемите и след това да се отървава от последствията с викане. Затова и резултатите (производителността на труда) са такива мижави[/quote]
  А мениджъра, дето е допуснал това, плува във въздуха, бял и чист
  Сериозно - работа на меиджъра е да не допуска това, да планира и ръководи. Докато средния български ръководител предпочита да си затваря очите за проблемите и след това да се отървава от последствията с викане. Затова и резултатите (производителността на труда) са такива мижави"


  Мениджъри казваш....

  "http://www.facebook.com/group.php?gid=101487096564917" 80. 80 Профил на New Kobold
  New Kobold
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Значи има ипозле... в Индия хората работят катгрешни дяволе насмени зарад белиячувек... по 12 часа / 6 днивседмицата.... и мъни-йог.... махараджата кат кажиченема и дуфашсупата...

 81. 81 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#69:"joseph_stalin"]Та исках да кажа, че и капитализмът трябва да има човешко лице[/quote]

  Драги Коба,
  В последно време не пиша, но твоя коментар ме провокира.

  Едно време ти олицетворяваще едната страна на два антагониста. Социалните придобивки на западното общество са постигнати единствено и само по една причина - КапитализЪма имаше нужда да има добро лице за пред раята си. Същото важи и за социализЪма, макар там да се наблягаше на духовното - светлината в тунела.

  Сега след като единия строй рухна, се забелязва един сериозен завой на дясно, но за съжаление не към идеалния случай на свободен пазар, конкуренция и т.н. а по-скоро един олигопол във всяка сфера. Както знаем, от комунизЪма или по точно от късния соц. реализъм, това не води до нищо хубаво ...

  Всяка една система има нужда от коректив, за да бъде тя стабилна. В омента няма такъв и се започват все по-сериозни осцилации, за които, ако не се намери коректив, ще придобият чудовищни размери и ще унищожат статуквото.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 82. 82 Профил на New Kobold
  New Kobold
  Рейтинг: 110 Неутрално

  В България има прозводствъ детса организирани катората... вервайте ми...

 83. 83 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Около 60% от работещите българи са продавачи, шофьори, бармани, сервитьори, охранители, снабдители. В същото време намаляват тези, които произвеждат - оператори на машини, техници, монтажисти."

  Ами това е разковничето... човек произвежда толкова колкото някой е готов да предложи за продукта или услугата му. А ние сме пълни с продавачи, сервитьори и порчие и съответно работата им не струва нищо. Има пренасищане с такива професии. За сметка на това липсват висококвалифицирани кадри за доходни производства и услуги. И проблемът не е че няма търсене за такива кадри. В България има редица фирми предлагащи изключително добро, европейско заплащане, например в IT-сектора, които имат изключителни проблеми да си намерят свестни работници. Там е проблемът - ниска квалификация и ниска международна конкурентноспособност и оттам произлизаща ниска продуктивност.
  Проблемът съвсем не е само в калпавият мениджмънт който организира работата (макар и той да носи своята отговорност), скромните ми наблюдения са че у нас в повечето случаи ако не седиш на главата на работника, той няма да свърши нищо както трябва, къде от липсващ трудов морал, къде от лоша квалификация. Или трябва непрекъснато да им обясняваш какво точно трябва да правят или резултатът е пълен с грешки. И пак стигаме до липсата на квалификация. И проблемът за това е и до голяма степен в матрияла, който "знае" и "разбира" от всичко и си мисли че значи може и да работи всичко... А то не е така. Не случайно в Германия дори за да станеш бояджия се чиракува 3 години.
  И най-добре си личи тази липса на квалификация по това че въпреки че сме част от най-големия вътрешен пазар на света (ЕС), почти всички са се вперили само във вътрешното търсене и разчитат само на българския пазар за да си пласират стоките или услугите. А с новите технологии и модерни начини за транспорт и комуникации, не е нужно да си голяма фирма за да излезеш на европейския пазар. Ако те бива и си конкурентноспособен можеш да изнасяш и бурмички дето ги произвеждаш в работилницата в гража, или IT-услуги или счетоводни услуги а да си седиш у село. Тогава ще се получават и европейски доходи. Обаче трябва стабилно качество и отговорност.
  Това е и за всички които плюят по работодателите че не създавали добри условия. То работодател и работник не са касти към които принадлежиш по рождение. Защо не пробват и те да са работодатели, като начало на самите себе си, като самонаети и да си организират по-доби условия за производителност...

 84. 84 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено! Комунизма не си отиде от България, той остана в главите на повечето българи...

 85. 85 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Хем най-дълго, хем най-малко! Оксиморона какво обяснява? Така ли се нарича липсата на икономика - най-ниска производителност? Еми ние си купуваме всичко от китайците, навсякъде китайска стока - безобразно евтина. Като се огледам около себе си, не откривам нищо българско - нито стола, нито бюрото ми, нито химикала, нито компютъра, нито монитора. Български са най-вече обувките, бельото ми, някои дрехи. Това е.

  нели ангелова
 86. 86 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#13] от "bgpainter":

  По-правилно няма как да се каже!
  Поздрави!

 87. 87 Профил на ducksmile
  ducksmile
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Да, много често чувах от мои колеги, че аз за толкова пари няма да си давам толкова зор или фирмата да не е на баща ми, че да се трепя. Вината е и в двете страни, но има фирми, които наистина искат да работят и да плащат на своите служители има и такива, които не им ценят добре труда.
  Но за заводи... какво да ви кажа, вече в цяла Европа е така, всичко се изнася към по бедните страни

 88. 88 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#79] от "popovski31":

  Не си прав и т,и мениджъра са му делегирани функции които тои трябва да изпълнява, от които тои делегира на подчинените си, НО отговорността за свършената работа е само и единствено на него и пред началника му(борда на фдиректорите) не може да вика "Джо Бло у Канада се 'усра" ... така рекурсивно нагоре и надолу по веригата и да видиш дали ще има проблеми след това, също зверките наказания пред строя и щедрите поущрявания са много важни, особено в Европа, за да лети галерата на където искаш ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 89. 89 Профил на New Kobold
  New Kobold
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Вината е винаги в собственика...

  Веригата е собственик -----> Мениджмънт -----> Изпълнители

  Трендът е изпълнителите все повече да са външни....


  Вервайте ми....

 90. 90 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#71:"bgpainter"]Обстановката винаги се променя, а да губя умея.... но благодаря за характеристиката. [/quote]

  Скъпа другарко,
  Обстановката наистина, се променя /предполагам, че имате предвид международното положение/, но на Политбюро, не му е безразлично, в каква посока се променя, същата тази обстановка, за която говорите. Затова ще ви го кажа по Сталински - обстановката, освен да се наблюдава, трябва и да се променя. В наша полза другарко.
  Казвате, че умеете да губите. Отново допускате грешка! Бих ви посъветвал, да развиете това качество в противниците си, а не у себе си. Ако сте тръгнала в неправилната посока - върнете се.
  И накрая - зарежете я моята характеристика. тя не може да бъде обективна, поради ограничената си база данни. Вгледайте се в живота си - той е истинската ви характеристика. Ако постигнатото ви задоволява, значи вие сте наистина, една успяла жена. Предстои ви само, да убедите и всички останали в това. Ако нещо ви мачка и притиска - бъдете решителна. Притиснете го и ако и това не е достатъчно - смачкайте го вие!
  Надявам се, да не приложите съветите ми , спрямо мен.

 91. 91 Профил на New Kobold
  New Kobold
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Значи сега ша ви светна как стават нищатъ!

  Нали знаете мистър Гекко от оливърстоунския филм "Уолстрийт I" ?

  Като прототип служи истинският спекулант Карл Айкан, който сега е дрът та пращи....

  Той си вложил 30% от парите в акции на Моторола (която е риалишити).... и стана главен акционер.... и я разби на две фирми - Моторола Солюшънс и Моторола Мобилити.... и сега ги действа яко менеджерите... шаимнадуе шушоните.... вервайте ми....

 92. 92 Профил на New Kobold
  New Kobold
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Значи какво запомняме днес?

  За лошата организация....винаги.... ама винаги е виновен собственикът(ците) на фирмата....

 93. 93 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Весело

  Отново социалистическото възпитание взема връх. Андрешко е герой, а всеки работодател е чорбаджия-изедник.

  Работникът, сиреч Андрешко, е чист като сняг и никога не е виновен за нищо. Той е честен, трудолюбив, високо-квалифициран, ама пусто тия лоши работодатели му пречат да се изяви.

 94. 94 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Мда, у нас само децата са българско производство.
  Ама, за всеки случай им вижте стъпалцата да не би да пише Made in China..

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 95. 95 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [Българите работят най-дълго, но най-малко]
  ===================

  Е-е-е, има и такива , който са работи ли и у нас и в Западна Европа, и в САЩ, и на други места. Има разлика м/у българи и ...българи.

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 96. 96 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  От изнесената информация за процента на производителност у нас спрямо средната производителност в ЕС и съотношението на нашите заплати към тези в ЕС излиза, че поговорката си абсолютно вярна.
  Българинът залудо работи.....

 97. 97 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#81:"capricornicus"]Сега след като единия строй рухна, се забелязва един сериозен завой на дясно, но за съжаление не към идеалния случай на свободен пазар, конкуренция и т.н. а по-скоро един олигопол във всяка сфера[/quote]

  Приятелю,
  И аз не бих могъл да го кажа по-добре. Победата разгащва. И плъховете от потъващия кораб на победения, чевръсто се преселват в трюмовете на победителя.
  Америка стана велика с Бащите на демокрацията и Конституцията си, а не с прецакването на Източния блок. Нито с тегавите си войни, в които има прекалено много логистика и твърде малко - военна победа. Икономиката се препълни от кредити и консуматори. Няма ги вече мъжките момчета с неизтощима енергия, които отиват вечер да се забавляват с гърлите. Прекалено много пари и вещи - и твърде малко усмивки.

 98. 98 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Ами как да е. За двете последни правителства, държавата е допуснала едвам 75 млн. лв, от ОП "Конкурентоспособност да отидат за технологична модернизация на производствените ни предприятия, а цели 400 млн. - за фондове, от които ще се възползват само банките. Това е статистиката от 2007г до 06.2011. Ако производител пожелае пари, то той ще бъде разхождан по инстанциите години наред докато изобщо се откаже от намерението да ползва евросредства. Обикновено заради дъмпинговият китайски внос, печалбите не позволяват да се вземат кредити за строителство или за технологично обновление. Явно и това Правителство слугува на олигархията и няма никакво желание да развива малък и среден бизнес. Да не говорим за лобиските закони и решения на Правителството за налагане на монополно положение на ТИМ в много области на икономиката. За икономически активните необвързани с мафията българи остава само ишлемето и сивата икономика. Дано оцелеем.

  не съм избягал
 99. 99 Профил на Boris Popov
  Boris Popov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Очевидно много хора не им е ясно за какво точно става дума,като се говори за производителност на труда на ниво икономика.На база отделно предприятие,много предприятия в България не са много назад или са съвсем на нивото на западните си аналози.Съвсем друга става картинката,когато се сметне общата производителност за цялата икономика,която много лесно се смята като брутния национален продукт, изчислен през паритета на покупателната способност се раздели на броя на работоспособните българи.Тука вече се намесва огормния брой неефективни държавни структури, огромния брой не работещи(кои безработни,кои не искащи да работят),както и един друг елемент-аз примерно съвсем добре знам ,че касиерката в предприятието ми не е натоварена и на 20%,обаче не мога да наема 20% касиерка,така или иначе тя ми трябва,но просто не мога да я натоваря повече и да сикам,понеже няма достатъчно бизнес,работата е умряла.Тука става малко като омагьосан кръг-няма производителност , понеже няма достатъчно бизнес и няма достатъчно бизнес поради ниската производителност и оттам ниските заплати.

 100. 100 Профил на New Kobold
  New Kobold
  Рейтинг: 110 Неутрално

  В бизнеса не е като в политиката където прост народ избира кухи политици....

  При фирмите собствениците изцяло дирижират оркестъра.... и имат всички опции тоз оркестър ако не е виртуозен, поне да не свири фалшиво....

  Проблем в днешно време при големите корпорации е как собствеността е разбита и главните акционери държат по един-два процента от акциите.... и няма кой да дирижа оркестъра като хората...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK