Световната седмица на кърменето 2011 акцентира върху общуването

Световната седмица на кърменето 2011 акцентира върху общуването

© ShutterstockДнес се открива Световната седмица на кърменето, която традиционно се отбелязва от 1 до 7 август. Тази година акцентът, който се определя на международно ниво, е върху общуването и ролята на различните комуникационни канали в оказването на подкрепа за кърменето. Организатори на събитията в България са доброволческите организации "Ла Лече Лига България" и Национална асоциация "Подкрепа за кърмене".


Темата засяга комуникациите като важен аспект на активната обществена подкрепа за кърменето. Тя обхваща общуването между различни култури, между половете и поколенията - например как да предадем идеята за ползите от кърменето на децата и тийнейджърите, какво сме научили от нашите майки и баби, как да говорим по темата с мъжете, така че да им помогнем да бъдат бащи на здрави и щастливи кърмачета.


Акцентът върху комуникациите е свързан и с използването на глобалните канали за общуване като интернет, мобилните технологии и социалните мрежи, чрез които информацията и посланията за кърмене могат лесно да достигнат на хиляди километри разстояние, обясняват още организаторите.
Новото тази година е, че освен срещите с бременни жени, семейства с малки деца и посещенията в родилни отделения програмата включва и онлайн семинари с практическа помощ за успешно кърмене. В тях могат да участват и хора, които нямат възможност да присъстват на място, обясни за "Дневник" международният консултант по лактация и "Ла Лече" лидер Таня Русева. Така по думите й информацията за кърменето ще може да се ползва лесно и анонимно от разстояние.


Според Таня Русева в България има още много неща, които трябва да се направят за добрата комуникация в областта на кърменето. В момента начинаещите родители страдат от липса на информация. Всичко необходимо може да се научи от интернет, но знанието там достига само до по-образованите семейства с по-добър социален статус. В България все още няма цялостна мрежа за оказване на подкрепа за успешно кърмене, каквато има в други развити страни по света. Тя трябва да започва още от лекаря, който регистрира бременността, и да продължава в родилните отделения и след раждането, като включва училища за бременни и групи за взаимопомощ между кърмещите родители, смята Таня Русева.


Тази година събитията от Световната седмица на кърменето ще обхванат над 20 града в страната, съобщиха още организаторите.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 768 Весело

  Само дето мнозинството лекари бързат от втория ден да препоръчат закупуване и полване на адаптирано мляко. А веднъж започнеш ли да дохранваш - край с кърменето.

  Докато лекарите не започнат активно да препоръчват кърменето и да помагат на майките, нищо няма да стане. Ще има само подобни инициативи на самоинформирали се майки.

 2. 2 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 497 Неутрално

  оставете жените да имат право на свободен избор - който иска кърми, който иска дохранва с адаптирано мляко.

  изключително порочната практика да се рекламира кърменето чрез страх - да знаеш какви страшни неща ще се случат на детето то ако не кърмиш- създава стрес у майката и води до задълбочаване на стреса в семейството.

  та да кажа пак - всеки трябва да има право на свободен избор , освободен от чувството за вина.

 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  По случай празника възнамерявам лично да се уверя в качеството на на съвременните mammary glands - как са на пипане, на твърдост, обемът им достатъчен ли е за изхранването на децата, да не са ненужно пристегнати с разни подпръги (сутиени, корсети и др.) Тежка, но важна за бъдещето на човечеството седмица се очертава.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#3] от "Dehumanizer":
  Дано не попаднеш на малко силикон... Все пак при пипане си трябва съгласие и разрешение - освен ако не си мед. лице

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#2] от "leko_uchuden":

  За да е свободен изборът, той трябва да е информиран. У нас информация няма, ако не си грамотен и достъпваш интернет. Излишно е да ти казвам, че повечето педиатри у нас живеят още в 70-те години, всичко се лекува с антибиотици, а адаптето е много хубаво, защото нЕкои компании им плащат, за да го препоръчват. Няма нищо по стряскащо за майката от приказките на доФторите, че детето им не наддава достатъчно и трябва да се дохранва. Излишно е да казвам, че в 90% от случаите това са глупости. По данни на СЗО едва 3% от майките страдат обективно от липса на кърма.

 6. 6 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 497 Неутрално

  много по страшно е да ти обяснят,ч е ако не кърмиш детето ти до 1 година след 30 години ще развие жестоки алергии от които ще страда цял живот, че на 16 години ще е дебело, защото не си го кърмил, а не защото не ти пука как се храни.

  всичко, което се базира на страха, независимо от кои идва, трябва да се игнорира и да се пазим от него.

 7. 7 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1094 Весело

  "...и след раждането, като включва училища за бременни и групи за взаимопомощ между кърмещите родители, смята Таня Русева."Похвално начинание.Дядо ми и баща ми са откърмили всичките ми лели и чичовци,братя и сестри.Аз обаче се оказах не толкова напредничав родител и поверих кърменето на жена ми.

 8. 8 Профил на selena
  selena
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Добра инициатива! Кога ли науката ще открие начин мъжете да износват бебето и после всичко друго и кърмене? направо си представям някои мои познати мъже бременни!

 9. 9 Профил на selena
  selena
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#6] от "leko_uchuden":

  Майка ме е кърмила до три месеца и съм и много сърдита! щом учените доказват, че майчината кърма е незаменима значи е така!

 10. 10 Профил на Restless
  Restless
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#3:"Dehumanizer"]да не са ненужно пристегнати с разни подпръги [/quote]
  Хахаха, уби ме с тоя лаф!

  Ех, сега ще ориганизират групово кърмене в градинката пред театъра сигурно... Например на мен ми е неприятно, когато някоя мама извади гърдата си да накърми бебето, докато си пият кафето с мъжа ú и неговите приятели... Някой ще каже, че ех сега пък ти това е естествено, е да де ама аз го намирам за прекаляване вече, ох вижте колко сме естствени и как не ни пука...
  За мен това си е интимен процес между мама и бебето и той трябва да протича необезпокояван, защото не е само физически но и психологически, укрепва се връзката между двете. Не знам, сигурно в това отношение съм сдухана нещо

  Стой здраво на краката си в настоящето. Не изпускай бъдещето от поглед. Миналото помни за да не допускаш същите грешки два пъти.
 11. 11 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 630 Неутрално

  И аз съм на мнение, че всяко преиграване е вредно.

  Прекрасно е детето да се кърми, но категорично съм против крайните заключения, как кърменето дава вечно здраве, а дохранването с адаптирано мляко е гаранция за болести и страдания.

  Защото ако се тръгне в тази посока също така неуморни кампании трябва да се водят срещу прането на детските дрешки с прах за пране, използването на омекотители, мазането с всякакви млека, кремове и т.н. Достатъчно са доказателствата, за ужасните вреди от тези продукти. Но кажете ми колко от вас перат на ръка с домашен сапун, мажат детето с мас или зехтин???

 12. 12 Профил на Станимира
  Станимира
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#2] от "leko_uchuden":
  До коментар [#6] от "leko_uchuden":

  Като бременна, която се информира за кърменето през последните месеци мога да кажа, че никой не ме е заплашвал за негативите от некърменето независимо дали говорим за организациите организатори на събитието, уебсайтове/блогове в интернет или списания, които говорят по темата. Даже напротив, виждам голямо разбиране за майките, които поради различни причини не могат/нямат възможност (здравословни или свързани с работата им) да кърмят.

  За това пък от посещенията ми на отворени врати в няколко АГ болници/отделения, (почти) навсякъде се обяснява на майките как е препоръчително да си почиват нощем и да оставят бебето в отделението, където нямало да бъде проблем за бъдещото му кърмене, ако то бъде хранено с адаптирано мляко.

  За някои от държавните болници съм чувала истории разказани от първо лице за това как на жените не е било помагано да закърмят бебетата си в първите дни и как е помогнала санитарка или чистачка, на която въобще не й е работата, но се оказала наоколо, дожаляло й и помогнала. Така че определено има нужда от информиране и прокламиране ползите от кърменето както към бъдещите майки, така и към лекарите/акушерите.

 13. 14 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dehumanizer":

  Ъ, ти още малко ще искаш да го пробваш и на вкус?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 14. 15 Профил на Evelina Kourteva
  Evelina Kourteva
  Рейтинг: 226 Неутрално

  до №10 ако трябва да кърмиш тайно и в къщи и детето яде на 2-3 часа, нямаш шанс да мръднеш от апартамента си... и гарантирано ще станеш сдухана мама. като ти е неприятно да гледаш как някой кърми не гледай. процеса протича необезпокояван, ако майката не се безпокой, а не ако околните не се безпокоят.

 15. 16 Профил на aliceofoz
  aliceofoz
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#10] от "Jasmina":

  На мен пък позицията, че майката трябва да се свре сама вкъщи, за да кърми далеч от човешки очи (за да не смути някой като Жасмина) ми се вижда еснафска, а и незапозната. За да е успешно кърменето, поне в началото, то трябва да е доста често. Вредно е, и физически, и психически, майката и бебето да се затварят час по час вкъщи, за да не би да смутят някой пуритан. Кърмещите по градинки и кафета майки го правят доста дискретно, далеч повече плът се вижда от някоя тръгнала на дискотека девойка, отколкото от кърмещата майка. Също така, не разбирам защо трябва да зяпате кърмещите майки - гледайте си вашата работа и няма да ви пречат!

  Иначе аз лично не бих се включила в акция по групово публично кърмене, защото за мен се подразбира, че е ОК да се кърми публично и няма нужда това да се издига като знаме.

 16. 17 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#6] от "leko_uchuden":

  Алергии от адаптираните млека се развиват и не след 30, а само след три години.
  С майчината кърма се предават не само белтъчини, мазнини и въглехидрати в точно необходимото за бебо съотношение и от необходимия произход, но и антитела, които майката си е създала чрез общуването с различни зарази.
  ТЕ не могат да се добавят в адаптираните млека. От тук следва, че некърмено дете ще боледува много по-често, от това, което се кърми, защото то просто няма тази защита.
  Да не говорим че коластрата, първото мляко, е незаменимо като състав.
  Кърменето не се препоръчва когато:
  1. Майка е болна от вирусни и бактериални инфекции
  2. Приема определени медикаменти
  3. Когато е наркоманка или алкохоличка
  4. Когато организмът и е прекалено изтощен от чести бременности, или от тежка бременност.
  5. Когато има сериозно възпаление на гърдите.
  Естествено, че е право на избор, но жените трябва да знаят какво правят и да изберат дали ще си развалят бюста и ще си създават неудобства, или ще гледат едно често боледуващо дете.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 17. 18 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#10] от "Jasmina":

  И от какво по-точно трябва да им пука на кърмещите майки?
  Да не би да правят нещо срамно?
  Градът е пълен с ..... гърли, дето като клекнат им се виждат не само прашките, но и съдържанието на прашките, а силиконът им прелива отвсякъде, откъдето може да прелее и в това няма нищо срамно, а в кърменето има?
  Бъди сигурна че на бебо никак, ама никак не му пука за мнението ти и връзката с мама се осъществява вън и независимо от твоето съгласие, абсолютно интимно и необезпокоявано, амин!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 18. 19 Профил на Restless
  Restless
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#18] от "rapidfire":
  До коментар [#16] от "aliceofoz":

  Не съм казала, че има нещо срамно, нито че трябва да се заврат в тъмен ъгъл, това не знам къде го прочетохте Просто не ми е приятно да си вадят гърдите, където свари положението. Нито пък изисквам от някой да не го прави - изразих мнението си, не е нужно да се палите толкова.

  Аз не бих го направила, моят бюст си е достояние само на мен си и на детето ми. Въпрос на гледна точка, а съм сигурна, че има и други, които я споделят- дори и малцинство


  Стой здраво на краката си в настоящето. Не изпускай бъдещето от поглед. Миналото помни за да не допускаш същите грешки два пъти.
 19. 20 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#19] от "Jasmina":

  Ами хората ти казаха - като не ти е приятно - обърни се на другата страна и не гледай.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 20. 21 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#17] от "rapidfire":

  Много моля НЕ правете такива абсолютни обобщения, защото просто не отговарят на истината!
  Моя приятелка, която не можа да кърми повече от 4 мес беше изпаднала в депресия, за това, че е ужасна майка и едва ли не убива детето си, понеже няма повече кърма. И то вседствие на такива изказвания! Всеки има право на избор и подобни агресивни камрании не помагат на никого.

 21. 22 Профил на Станимира
  Станимира
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Тук въобще не става въпрос за вменяване чувство на вина, а за правото на достъп до информация и подкрепа, за да може по-малко майки да се чувстват безпомощни и да трябва да се отказват от кърменето в случай, че са можели да вземат някои известни и лесни приложими мерки за справяне с положението.

  Хубаво е да се правят кампании разгласяващи позитивите от кърменето спрямо храненето с адаптирани млека, но и да осъзнаваме, че не всичко е в нашия контрол и колкото и добро желание да имаме да кърмим и да отгледаме дете по най-добрия за него начин понякога няма да успяваме.

  Хора сме и е важно да сме направили всички необходими стъпки информирано. От там нататък, никой не може да ни обвинява, че не сме положили усилия. Тази, а и други кампании, са ценни именно с достъпа до информация, който предоставят, за да вземем необходимите мерки. А хора, които говорят винаги ще има.

 22. 23 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 497 Неутрално

  между другото трябва да се спомене че т.нар Ла Лече Лига е пряко свързана с евангилистите в САЩ и именно те я насърчават и развиват (въпреки легендите за скромния й произход) като реакция на либерализацията на американското общество.

  тази т. нар. лига има същата цел , замаскирана по далеч по-
  добър начин, със движението жените да не ползват упойка при раждането, защото господ ги наказал с болката заради греха, довел до изгонването от рая.

  движението с кърменето, което го рекламира като панацея за всичко и играе с чувството за вина у майката в момента, в който тя е най - уязвима и както казваше баба ми "с единия крак в гроба" е начин за поддържане на консервативните американски ценности.

 23. 24 Профил на Станимира
  Станимира
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#23] от "leko_uchuden":

  Аз съм не леко, а доста учудена на твърденията Ви. Почти няма акушер-гинеколог или акушер в Бъглария, който да съм чула през последните месеци проучване по въпроса, който да не изтъква ползите от кърменето минимум до 6 месечна възраст. Баба Ви, която споменавате, също е кърмена и е кърмела своите деца - Вашите родители. Това е естествения и най-добрия начин да се храни кърмачето (не случайно се казва "кърмаче" - а не "адаптирано млекарче" и той е признат от всички. Сега Вие изкарахте лекарите, а и собствените си родители, евангелисти и почитатели на американските ценности.

  Недейте така. Това са важни въпроси. Тук говорим за информираност, а вие внасяте дезинформираност.

  За плюсовете и минусите на епидуралните упойки не им е тук мястото да ги обсъждаме - те са също част от информираното решение - и биват дискутирани във всяка книга касаеща бременността. И истината е, че имат плюсове, но имат и минуси, докато за кърмата минуси няма доколкото ми е известно.

 24. 25 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#24] от "Станимира":

  Станимира, преиначавате нещата - информацията е едно, но заклеймяващите слогани тип - цитирам изказване от по-горните постинги "От тук следва, че некърмено дете ще боледува много по-често, от това, което се кърми, защото то просто няма тази защита." - целят манипулация точно на чувството за вина, а не информираност. В не малък брой от случаите "информативните" кампании използват точно този тип подход.
  А най-малкото такова заключение е НЕ вярно.

 25. 26 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1452 Гневно

  До коментар [#21] от "zenola":

  Абе госпожо!
  А вземете да почетете малко медицина преди да ме учите кое е истина и кое не! Нищо не е обобщено, тези неща ги пише във всеки учебник по детски болести за студенти и се учи в в четвърти курс!
  Когато майката няма кърма използването на АМ е indicatio sine qua non и никакъв избор няма!
  Никой не говори за такива случаи! Тези храни са били разработени точно за такива жени и не знам на какво основание някой трябва да се депресира или да се чувства виновен! Като няма - няма! Използва заместител.
  Но да се спира изкуствено кърмата с медикаменти, както правят някои кокони защото имали нещо по-важно в живота си от това да си кърмят детето, или за да не им увиснат циците, или щото някой малоумен мой колега ги е зарибил колко Хуманата е по-добра от майчиното мляко е невероятна дивотия!
  Както е дивотия някой да се чувства престъпник щото му е спряла кърмата!
  Хайде да си заровим главата в пясъка и да кажем на черното бяло, за да не вземе да се депресира случайно някой!
  Не е лошо да четете и други неща освен глупостите в bg-mama!
  Аман от ... големи бели птици, дето си въобразяват, че всичко знаят!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 26. 27 Профил на aliceofoz
  aliceofoz
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#26] от "rapidfire":

  [quote#26:"rapidfire"]Не е лошо да четете и други неща освен глупостите в bg-mama![/quote]

  Във въпросния сайт се срещат разбира се всякакви мнения, включително глупости, (както във всеки форум, включително този), но като цяло, бгмамма има важна и положителна роля за популяризирането на кърменето и за взаимопомощ за успешно кърмене. А на вас медицинските лица няма да ви е излишно да се запитате защо в нашата държава подобен сайт има такъв огромен успех. Причината е, че той запълва ниша, създадена именно от арогантността и некомпетентността на лекарите у нас. Препоръките, които се дават тук на майките са доста по-различни от тези в Западна Европа - по много въпроси - от кърмене, през забелване на пишки, до даване на антибиотици. Да не говорим за надменното отношение на лекарите към неплащащите, а често и към плащащите пациентки в този момент от живота им, когато са най-уязвими - при раждането. Докато в чужбина непрекъснато ти обясняват какво точно се случва с теб, на мен за задаване 2 пъти по време на естествено раждане на въпроса "какво е това" (за неща, които поставят в системите и то без да съм по никакъв начин изразила протест срещу слагането) ми се развикаха изключително грубо, че не е моя работа. Та, именно отношението към родилките и майките на българския лекар е в корените на процъфтяването на форуми като бгмамма.

 27. 28 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Бг мама има три типа хора - нещастни поради проблемите кпито имат, да не дава господ, втори тип вярващи - фснатици на тема кърмени, хранене и др. такива и трето хора търсещи онфотмация. Последните биват уплашвани , манипулирани от групи едно одве с настървението на проповедник в южна америка. Да черпиш съвети от бг мама е поставяне на риск семейство и дете.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 29 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Оставете майките на спокойствие - всеки да носи отговорност за себе си. Това не е религия - това е животът на хората и всеки трябва да го живее по своя си начин.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 30 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#27] от "aliceofoz":

  А вие задавате ли си поне понякога въпроса, кое е довело до това поведение на лекарите?
  Хайде прочетете пак по-горната дискусия и си отговорете сама.
  Съвършено добронамерените ми съвети бяха обявени с неприятен, за сметка на това категоричен и нетърпящ възражение тон, за неистина и манипулация от една ..... дама, която очевидно хал хабер си няма от елементарни медицински понятия.
  Колко подобни изцепки според вас може да понесе един лекар, който дава нощни дежурства, носи отговорност, слушат му телефона, нападат го качулки и за в благодарност го плюе всеки, който има слюнка в устата и си въобразява че знае повече от него?
  Уважението е двустранен процес.
  Продължавайте в същия дух и в Бг ще останат точно тези лекари, които сте си заслужили. Чух наскоро, че ще окуражават циганите да завършват медицина.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 30. 31 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#25] от "zenola":

  Дрън-дрън. Ако беше участвала в поне една такава кампания, щеше да знаеш, че там фокусът е съвсем в друга посока. Кампанните обучават майките как да кърмят, как да преодоляват проблемите по регулирането на кърмата, как спокойствието е най-важното и че не бива при първите проблеми да тичат за адапте, а да изчакат 2-3 дни организмът сам да се регулира.

  И, между другото, ако не кърмите, циците ви пак ще увиснат.

 31. 32 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#30] от "rapidfire":

  Гледай сега, не може да се отрече, че много лекари се държат с пациентите като идиоти. Два пъти сменяхме личната педиатърка на детето, защото и двете лекуваха кихането с антибиотици, а първата даже не знаеше за ваксините достатъчно (когато петвалентната ваксина не беше още финансирана от здравната каса, въпросната г-жа не беше даже чувала за нея).

  А че хората са също масово идиоти, дума да няма. Така че нещата са симетрични в нашата мила родина.

 32. 33 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#26] от "rapidfire":

  В моите мнения аз се обръщам с доста повече уважение към събеседника си от вас. И квалификации не правя, само си изказвам мнението. Обикновено към лични нападки преминават хора, на които им липсват други аргументи.

  Не черпя информация от форуми по въпроси засягащи здравето на семейството ми.

 33. 34 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#33] от "zenola":

  На мене не ми липсват аргументи на със силен вятър и ... човек който си въобразява че знае повече от специалист не се спори.
  Не знам откъде си черпите информацията, но не е от учебника по детски болести за студенти.
  Горещо ви го препоръчвам.
  Ако за медици ви затруднява, пробвайте за среден медицински персонал.
  До коментар [#32] от "Знам и Мога":
  Пич, при такова отношение и такова заплащане, всеки, който не страда от излишен мазохизъм си стяга куфарите за накъм слънце залязва.
  Само до юли тази година са подадени 1000 молби за превод на документи на лекари. Сещаш ли се кой ще остане? Ама както казват хората, каквото повикало, такова се обадило.
  Край на спора.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK