Омбудсманът поиска върховният съд да определи давността на сметките за парно, ток и вода

Омбудсманът поиска върховният съд да определи давността на сметките за парно, ток и вода

© Асен ТоневОмбудсманът Константин Пенчев поиска от Върховния касационен съд (ВКС) веднъж завинаги да прекрати разнобоя между съдилищата за това каква е давността за сметките за ток, вода, парно и телефон. Той е внесъл искане до общото събрание на гражданската и търговската колегии, за да излязат с тълкувателно решение дали монополистите могат да търсят от клиентите си парите по сметки за 3 години или за 5 години назад.


Законът за задълженията и договорите регламентира, че давността е 3 години за т.нар. договори за периодична доставка. Повечето съдилища приемат, че тези на потребителите с електроразпределителните, водопреносните и топлофикационни дружества са точно такива. Затова постановяват, че те не могат да принудят клиентите си да плащат сметки, по-стари от 3 години.


Това е разбирането и на самия Върховен касационен съд (решение № 168/22.12.2009 г. по т. дело №408/2009 г.) и макар това решение да не е тълкувателно, то е задължително за всички магистрати.
Въпреки това има съдии, които не приемат практиката на ВКС и заявяват, че ще се съобразят с нея само ако е под формата на тълкувателно решение. Затова те постановяват, че има 5-годишна давност за вземанията на монополистите.


Омбудсманът цитира такъв пример в искането си - решение №4386/18.07.2011 г. на Софийския градски съд по гр. дело №7341/2011 г. В него съдиите Геника Михайлова, Милен Василев и Елена Шипковенска приемат, че договор с топлофикация не е такъв за периодична доставка и следователно давността е 5 години.


Ето какви са техните мотиви:


Както в правната теория, така и в съдебната практика е безспорно прието, че договор за периодично изпълнение е този, при който длъжникът трябва през определено време да извършва няколко еднакви, повтарящи се през определен или неопределен период от време престации, като това трябва да се отнася и до двете насрещни престации по договора. В случая процесният договор за продажба на топлинна енергия не е за периодично изпълнение най-малкото поради това, че престацията на топлопреносното предприятие няма периодичен характер – тя нито е еднаква (доставеното количеството топлинна енергия е различно през различните дни, седмици или месеци), нито е повтаряща се (тя е по-скоро с продължително изпълнение – доставя се постоянно, ежедневно, непрекъснато, а не през определени периоди – включително и в неотоплителния сезон постоянно се доставя в абонатната станция топлинна енергия за горещо водоснабдяване, а в отоплителния сезон се доставя единствено допълнително количество енергия за отопление, т.е. разликата е само в количеството на доставката през различните сезони).

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Без давност!!! Няма аз да плащам тока на мутрите и Факултето, алоуууууу!!!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 2. 2 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Да, ама сигурно пак ще минаваме през съда, за да ни удостоверят давността, т.в. ще има келепир за юристите и циганите, а за останалите ...... То май това е и целта

 3. 3 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 782 Весело

  3 или 5 - все едно. Ако не те намерят, тези пари дружествата могат да ги сложат в графата, в която не става дума за печалба. Константин Пенчев, докато беше шеф на Върховния административен съд, не проявяваше такава активност, а би могъл.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 4. 4 Профил на neorientirana
  neorientirana
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Всяка дума от тези мотиви е платена от параджиите.Много силно лоби имат и в парламента и им гласуват каквото искат.Как може аз да плащам за тръбите дето минават през моя апартамент и отиват да топлят съседите.Добре те ме топлят съвсем малко,но аз дето се топля с климатик не топля ли и аз съседа.И защо не ми плащат ,като ползват моя вещ-моите тръби. Червената мафия контролира енергетиката.

 5. 5 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Давностен срок трябва да има и наистина е хубаво да бъде еднакъв. Трябва обаче съответните дружества да си събират вземанията в рамките на давностния срок и ако не са си ги търсили да си остават за тяхна сметка (по законов път), а не след като изтече давностния срок да ги отчитат като загуба и ги калкулират в нови (естествено по-високи) цени. Така отново ще плащаме заради тези които не са си платили своеременно сметките.

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 6. 6 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Това омбудсман си е сладка службица, само вицепрезидент е по лесно и безметежно.

 7. 7 Профил на Violet
  Violet
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Пореден абсурд, който заробва почтените платци и поощрява некоректните! Монополистите доставчици на ел. енергия, вода и топлоенергия продължават да нямат интерес да си събират таксите, а да отчитат високи загуби от несъбраните и "аргументирано" да защитават по-високи цени пред ДКЕВР. И какво излиза, че се поощряват потребителите, които не си плащат сметките към монополистите?!

  Време е да дойдат новите "Горяни": http://www.youtube.com/watch?v=sw5FbEOGFJ4
 8. 8 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 616 Гневно

  ...Тоя фалира всички ТЕЦ ..така се прецакват коректните платци..

 9. 9 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Как пък веднъж омбудсманът не се загрижи за коректните платци и клиенти!?!?

 10. 10 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#9] от "mick":
  топлофикация София е коректен платец към онбудсмана - и разбира се той се грижи за интересте и...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 11. 11 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "neorientirana":

  Ами наистина си неориентирана. Прочети си договора за покупко продажба на апартамента. Ако не си го затрила ти или баба ти, де

  Та там пише едни неща за общи части, включае въпросните тръби. Т.е. съгласно този договор, тръбите не са твои, а на всички живущи. И това че минават през вас, няма никакво значение, ти нямаш еднолични права над тях! Това е записано в договора ти и ти или някой навремето го е подписал. Т.е. бил е съгласен с това. От тук насетне всякакви подобни въпроси са излишни - ти си страна по този договор и си длъжна да го изпълняваш!

  Капиш?

 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А омбудсмана се изсра на физиономията си! Съда също! Просто казаха - скатавайте се 3(5) години и няма нужда да плащате НИЩО!

  Ебем ти държавата смотана. Щом и омбудсмана се прояви като типичния Андрешко!

 13. 13 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1157 Любопитно

  "...Това е разбирането и на самия Върховен касационен съд (решение № 168/22.12.2009 г. по т. дело №408/2009 г.) и макар това решение да не е тълкувателно, то е задължително за всички магистрати.

  Въпреки това има съдии, които не приемат практиката на ВКС и заявяват, че ще се съобразят с нея само ако е под формата на тълкувателно решение. Затова те постановяват, че има 5-годишна давност за вземанията на монополистите..."

  Какво значи да има съдии, които не приемат практиката на ВКС? Това да не е детска градина или сборище на вещове?

 14. 14 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 859 Неутрално

  За да ви "удостверят давността" от монополисите не е нужно да минаватае през съд, а просто трябва да изпратите писмо до съответното дружество, което може и трябва да ви изготви сума базирана на сметките от последните 3 години. Също така повечето дружества могат да ви предложат схеми за разсрочено плащане...
  Специално за потребителите, които не ползват парно, но им начисляват сметки (аз също съм така) - не плащайте! Вече има европейски директиви и рано или късно ще станат факт и в посткомунистическа България. Никъде из Европа няма такъв филм като да не ползваш услуга, а да плащаш за нея! Не се хващайте на уведомленията със заплащителен характер - те нямат никаква правна стойност и единствената им цел е да ви сплашат!
  Със свалени радиатори и прекъсната топла вода никоя Топлофикация няма да заведе иск срещу вас - причината за това е, че вече са осъдени за преминаването на Тяхните тръби през Вашата частна собственост!

 15. 15 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Моят случай е аналогичен. Спрял съм парното и топлата вода преди 3 години и нищо не плащам. Въпреки, че получавам всеки месец доста големи сметки. Правил съм и доста жалби преди това, но без резултат. Въпросът ми е дали могат по някакъв начин да ме накарат да платя.

 16. 16 Профил на tukashen
  tukashen
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Вторник,02.08.2011. ЗЗД ,стр. 10 -2.ПОГАСИТЕЛНА ДАВНОСТ
  .......
  Чл. 111 С изтичане на тригодишна давност се погасяват:
  в) ВЗЕМАНИЯ ЗА НАЕМ,ЗА ЛИХВИ И ДРУГИ ПЕРИОДИЧНИ ПЛАЩАНИЯ.- какво има за тълкуване ? ? ?

 17. 17 Профил на strk
  strk
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#4] от "neorientirana":

  Имаш права по конституция, че никой не може да се задължи да ползваш услуга, която не желаеш. С подходящ адвокат ще можеш да осъдиш топлофикация да ти плаща наем за тръбите, които минават през апартамента ти.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#16:"tukashen"]в) ВЗЕМАНИЯ ЗА НАЕМ,ЗА ЛИХВИ И ДРУГИ ПЕРИОДИЧНИ ПЛАЩАНИЯ.- какво има за тълкуване ? ? ? [/quote]

  А данъците и такса смет, които се плащат периодично /на една година/ влизат ли?

 20. 20 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Геника Михайлова, Милен Василев и Елена Шипковенска са най-некадърните съдии в Софийски градски съд и изобщо в България.

  Предразсъдъците са за ограничените.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK