Съдът върна временно лиценза на "Лукойл", митниците ще обжалват

Съдът върна временно лиценза на "Лукойл", митниците ще обжалват

© Анелия НиколоваАдминистративният съд на София спря предварителното изпълнение на решението на шефа на митниците Ваньо Танов за отнемане на лиценза на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.


Ако това разпореждане на съда влезе в сила, "Лукойл" ще има лиценз, докато траят споровете му с митниците за това дали правото на компанията да произвежда и държи акцизни стоки е отнето законно. Към днешна дата обаче компанията все още няма този временен лиценз.


От агенция "Митници" съобщиха, че ще обжалват в "законно установения срок". Той е 7 дни от официалното уведомяване на ведомството за днешните определения на съда. Очаква се жалбата да бъде подадена в последния момент, за да се удължи максимално срокът, в който рафинерията все още няма лиценз.
Тогава делото ще бъде препратено във Върховния административен съд (ВАС), който ще се произнесе окончателно дали "Лукойл" ще получи временно право да работи. Според някой юристи ВАС е задължен да излезе незабавно с определение за спирането на отнемането на лиценза, а според други срокът за това е две седмици.


Днес съдът излезе с две определения. Те са с идентичен текст, но са два отделни акта, тъй като "Лукойл" има два лиценза и е подала две жалби срещу отнемането им.


В днешните си определения съдът заявява, че е по-добре, докато компанията води дела с митниците, да разполага с лиценз. Иначе на "Лукойл" ще бъде причинена "значителна или трудно поправима вреда".Магистратите са направили този извод заради договорите на компанията с БДЖ и "Столичен автотранспорт". "Лукойл" има договори за доставка на горива с двете дружества и ако не ги изпълнява, ще дължи неустойки и ще претърпи загуби. Доставките за "Столичен автотранспорт" са за 29 343 600 лв., а с железниците за 100 656 000 лв. Съдът цитира и рамково споразумение между Министерството на финансите и "Лукойл" за доставка на горива за изпълнителната власт за 50 млн. лв.


Решението е мотивирано и от твърденията в писмо на "Бългериан Авиейшън Груп", че не съществуват алтернативни източници за доставка на авиационни горива.


Друга причина е, че с отнемането на лиценза за "Лукойл" отпадна т. нар. режим на отложено плащане на акциз и без значение кога компанията ще продаде произведените от нея горива тя трябва незабавно да плати акциза за тях.


Съдът заключва, че спирането решението на Танов "не би застрашило важни държавни и обществени интереси с оглед на обществените интереси, които биха били застрашени при незабавното му изпълнение". Освен това магистратите подчертават, че постановеното от тях спиране не може да осуети последващо изпълнение на заповедта.


Днешните определения не са произнасяне на съда дали лицензът е отнет законно или не. Същинското дело за това ще се гледа на 31 август.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK