Евростат: България е на второ място по ръст на безработицата в ЕС

Евростат: България е на второ място по ръст на безработицата в ЕС

© ДневникБългария е на второ място по ръст на безработицата в Европейския съюз, показват последните данни на европейската статистическа служба Евростат. През юни 11.4% от икономически активните българи са били без работа. Година по-рано безработицата е била 10.1%. Единствено в Гърция ситуацията на пазара на труда се влошава е с по-високо темпо. Безработицата там е скочила до 15%.


През юни най-ниска е безработицата в Австрия (4%), Холандия (4.1%) и Люксмебург (4.5%). Най-високото й равнище продължава да е в Испания (21%), Литва (16.3) и Латвия (16.2%).


Като цяло в Европейския съюз безработни през юни са били 22.473 млн. души. За предходните 12 месеца те са намалели със 706 хил. души.


Спрямо година по-рано безработицата пада в 19 държави, но в 7 се увеличава. Единствено в Люксембург остава без промяна. Най-голям спад има в Естония от 18.8 на 13.8%. В Латвия и Унгария ситуацията също се подобрила значително.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK