Митниците ще обжалват определението на съда за "Лукойл"

Агенция "Митници" ще обжалва определението на Софийски градски съд, с които се отмени предварителното изпълнение на решението на Ваньо Танов, за отнемане на лиценза на "Лукойл Нефтохим" и "База Росенец".<br />

© Георги Кожухаров

Агенция "Митници" ще обжалва определението на Софийски градски съд, с които се отмени предварителното изпълнение на решението на Ваньо Танов, за отнемане на лиценза на "Лукойл Нефтохим" и "База Росенец".Агенция "Митници" ще обжалва определението на Административния съд, с което се спират решенията й за отнемане на лиценза на рафинерията "Лукойл Нефтохим" и терминала за обслужване на танкери "База Росенец".


В същото време от централата на "Лукойл" в Москва заявиха пред агенция "Ройтерс", че очакват да подновят работата на рафинерията до края на настоящата седмица.


"Заводът може да се върне към (нормален) режим (на работа) до края на седмицата, а може би и по-рано", цитира агенцията думите на прес-секретаря на компанията Дмитрий Долгов. Той обаче не обяснява на какво основава прогнозата си.
От пресслужбата на Агенция "Митници" коментираха, че жалбата ще бъде подадена в законово установения срок от 1 седмица. Дотогава "решението на директора за предварително изпълнение за прекратяване на действието на лиценза е в сила, тъй като определението за прекратяване на предварителното изпълнение може да бъде оспорено в седемдневен срок и не е окончателно", казаха от митниците.


При отнет лиценз рафинерията няма право да зарежда, произвежда и продава готови горива. Днешното определение на Административния съд спира само предварителното изпълнение на решенията на Ваньо Танов, но не отменя по принцип решенията за отнет лиценз. При спиране на предварителното изпълнение рафинерията може да запази статута си на лицензиран данъчен склад, но определението на съда ще влезе в сила едва след като изтече едноседмичният срок за обжалване на Агенция "Митници" и то се разгледа.


Ако митниците обжалват, за произнасяне по жалбата също ще са нужни до 2 седмици.


Ако съдът спре предварителното изпълнение, рафинерията и "База Росенец" ще продължат да функционират като лицензирани данъчни складове. Това ще продължи до окончателното произнасяне на съда дали самите решенията за отнемане на лиценза се отменят или не, което може да отнеме месеци.


Средство за отлагане на решението на ВАС е Агенция "Митници" да обжалва днешното определение на съда в последния възможен момент, т.е. чак идния понеделник.Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK