Синдикатите питат защо заплатите не растат

Пламен Димитров

© Дневник

Пламен ДимитровСиндикатите подновиха исканията си за увеличаване на заплатите в частния сектор. "В няколко сектора производството се увеличава, но няма увеличение на заплатите и заетите, напротив. При добива на въглища например има ръст от 13% за първите три месеца на тази година, но вместо това да увеличи работните места и доходите броят на работниците в бранша е намалял с 1.7%, а средната заплата - с 0.8%", мотивира искането президентът на КНСБ Пламен Димитров.


Според работодателите за ръст на доходите може да се говори само в браншовете, в които икономическото състояние се подобрява. Бизнесът настоява увеличението да е съобразено с производителността на труда. Според данните на Националния статистически институт индустрията е секторът, при който възстановяването от кризата се усеща най-бързо.


Причината е, че голяма част от продукцията е за износ, а търсенето на международните пазари започна да расте още в началото на 2010 г. Продукцията в преработващата промишленост също расте, макар и по-скромно. По-значителен ръст има в производството на изделия от каучук и пластмаси, в машиностроенето и химическата промишленост.
Спад има при ремонта и инсталирането на машини и оборудване, производството на дървен материал и изделия от него (без мебели), както и на цигари.


Данните на НСИ показват още, че през първото тримесечие на 2011 г. ръстът на заплатите в услугите е бил много по-голям от този в преработващата и добивната промишленост, въпреки че в двата сектора производителността на труда и приносът към БВП са значително по-големи.


Най-голямо увеличение на заплатите тази година са получили юристите, счетоводителите, консултантите, рекламистите, маркетолозите и социолозите.Настояват и за 10% увеличение за чиновниците


КНСБ ще настоява средствата за бюджетни заплати да се увеличат с 10% от догодина, заяви президентът на организацията Пламен Димитров. И преди няколко месеца синдикатите предложиха това с мотива, че фондът за възнагражденията на чиновниците е "замразен" втора година. Това обаче беше опровергано от доклада за администрацията, според който средната заплата във ведомствата миналата година се е увеличила. Ръстът се дължи основно на т.нар. допълнително материално стимулиране, което се дава няколко пъти годишно или като 13-а заплата и беше забранено от финансовия министър Дянков в антикризисния му план. Социалният министър Тотю Младенов вчера отказа да коментира исканията на КНСБ.

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 778 Неутрално

  е как защо да се дигат заплатите на робите ? те трябва и без пари даже да искат да работят за святото и мило отечество , за идеята само дори . Ето заради това мислене на работодателите никога няма и да има повишение на заплатите , щом могат ще жулят и на 200 лв и без пари ще карат да работят хората .

 2. 2 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Според данните на Националния статистически институт индустрията е секторът, при който възстановяването от кризата се усеща най-бързо.

  Каква индустрия ? Къде я видяхте ? Да не сте объркали държавата , за която говорите ?

 3. 3 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Гневно

  Пенсионерите питат, защо пенсиите им не растат, според приетите принципи в българското законодателство. Нали уж щяха да се индексират според някакъв си индекс и според някакви си швейцарски правила??? Индексът расте - пенсиите, не!!!
  Брутният вътрешен продукт на България е 2,5 пъти по-малък от средния в ЕС , а заплатите ни са цели 14 пъти по- малки от средните в ЕС!!! Ще ни каже ли някой, кой краде труда на българските работници и селяни???
  Ще ни каже ли някой , колко пъти са по-малки пенсиите ни от средните в ЕС и кой краде от тях ???
  Кой ни краде??? Кой окраде и продължава да краде от пенсионните фондове и Здравната каса??? Само Боко Тиквата и мекерето му Симеон Дянков ли, или и компанията им???
  ИЗРОДИИИИИИ ! ! !

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2361 Весело

  "Най-голямо увеличение на заплатите тази година са получили юристите, счетоводителите, консултантите, рекламистите, маркетолозите и социолозите." - даа, все с добра ПРОИЗВОДИТЕЛност! Къде са картофите?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Днес за трети път писах на Пламен Димитров за замразените пенсии. Става дума не че не се повишават, а защо новите пенсии при еднакви лични данни на пенсионера, са с 15% по-високи от старите. Това е така, защото се повишава средномесечния осигурителен доход за страната. КНСБ и Димитров мълчат като задници. вероятно имат съглашение с управляващите.

 6. 6 Профил на kiror
  kiror
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ех българска овцо ,,,,защо тъй жално и тъжно блееш,,,за по голяма ясла явно блееш ,но ще получиш само коричка хляб както е от 700-800год насам,,,безумно си обичам родината ,но държавата я мразя до дъното на душата си

 7. 7 Профил на dekodekov
  dekodekov
  Рейтинг: 461 Неутрално
 8. 8 Профил на panta60
  panta60
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Как не случихме нито на политици нито на чорбаджии?Криза ли глупости ,как може да си спукваш гъза от работа и работника винаги да е капо ?Наскоро си говорехме със едни момчета от съседна фирма .Бачкат само за износ за цялата Европа , взимат 400 лева от които 200 лева банкомат другите на ръка .Естествено осигуровките на 200 лева. Еоткъде да дойдат пенсиите бе хора?Сигурно ще стана банален но пак ще дам пример със Германия.Шефа във Хамбург си беше срил едно старо мерджанче във гаража ,та го базикам дай ми го ,няма да ми плащаш няколко месеца и ми го дай .Отговора беше като въпрос Ти слушаш ли класическа музика ?във такава кола се слуша само класика.Та се сещам за нашите цървули .

 9. 9 Профил на Румен Йорданов
  Румен Йорданов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не се притеснявайте ,на почти всички заети в бюджетния сектор им дават допълнителни пари под масата,под всякаква форма.Миналия месец на полицаите са им дали половин заплата повече.

  Румен Йорданов
 10. 10 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 521 Любопитно

  А за нощният труд - защо Синдикатите си затварят очите? - Бил редовна смяна?!? Дивотия - 2 лв. на нощен труд отгоре!
  Кога ще се преборят за тарифа за час труд под, която никой няма да има право да плаща?!?
  Имам чувството, че Синдикатите не знаят какво точно правят - явно не живеят сред трудещите се хора... резил... защитавали правата на работниците... как?!

 11. 11 Профил на Фасулко Коматков
  Фасулко Коматков
  Рейтинг: 418 Гневно

  Сетила са Мара да са побара! Така силно ми се иска да опраша майките на всички лидери на синдикатите, но няма да го направя, за да не ми премахнат коментара, и все пак ще е хубаво ако някой от въпросните боклуци ме чете, да се сети за майка си...

 12. 12 Профил на f.w.nietzsche
  f.w.nietzsche
  Рейтинг: 367 Неутрално

  тоя ми е супер противен

 13. 13 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Щото парите освен да се раздават, трябва да се и изкарват.

  Държавните служители пък са нереално много за оредялата ни държава. Четохте ли статията, къде производителността е най-ниска? Жалко, че няма статия за това в коя държава се цъкат най-много новинарски сайтове и Фейсбук в работно време.

  В момента парите за пенсии идват от данъци и от това, че се обират парите за пенсии на следващото поколение. 1-2 милиона работещи в частния сектор просто не могат да изработят повече. За да има социална справедливост, за тях пенсии въобще няма да има.

 14. 14 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ми спретнете един национален протест бе! Ама не ви стиска. И като ви покани на среща Боце виете като глухи кучки... Та да му помпате рейтинга. Ама така заплата не се вдига и интереса на работниците не се защитава!

 15. 15 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 572 Гневно

  ..Искам всички които прочетат моя пост да запомнят това....Преди влизането ни в ЕС бяхме с почти еднакви заплати с Румъния , сега те ни изпреварват почти 2 пъти ..Причината се корени в нашия манталитет всеки да се спасява сам или на гърба на другарите си ( или по точно зад гърба ) ..не можем да се организираме и да си направим работещи синдикати ..и запомнете това че ние пак ще изумим света с това ,че поради недостиг на работна ръка , работодателите ще са принудени да търсят работници от Молдова , Беларус и пр. , НО тъй като нашите заплати са достатъчно изостанали за да ги привлекат те ще си ги договарят на по високи и ще се окаже, че гастарбайтерите ще работят рамо до рамо с бг. но на по високи заплати...

 16. 16 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тоя на снимката го питайте колко уши има по главата, да го видим дали може да бори изобщо до толкова.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 17. 17 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Този човек на снимката ми е адски противен . Мечтая си за икономика без синдикати ...... това което предлагат е тъпо да не кажа малоумно !

 18. 18 Профил на wasteland
  wasteland
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Работодателите искали заплащането да се върже с производителността на труда...

  Ами по данни на Евростат производителността на българина е 43% от средната за ЕС.
  Заплатата на българина обаче е 8% от средната за ЕС...

  А де! Май проблема не е в работниците и служителите, ами в "бизнесмените" от социалистически тип...

  http://www.sofiawars.com/register/44120/
 19. 19 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#18] от "wasteland":

  Имай в предивд ,че именно тези бизнесмени ТЕ дават работните места и ТЕ внасят данъците и ТЕ внасят осигуровките ! В условията на пазарна конкуренция заплатите трябва да зависят от пазара на труда , от производителноста и съответно от характеристиките на икономиката, а не от тъпоумните помисли на шепа идиоти (синдикатите). А замисли се колко конкурента е нашата икономика и кои са отраслите ни с висока добавена стойност , за да искаме високи заплати ....

 20. 20 Профил на wasteland
  wasteland
  Рейтинг: 418 Неутрално

  бедността на българина си има два вида причини - обективни и политически.
  Обективните са, че пенсионният фонд беше изнесен зад граница от комунистите и сега работим на солидарен принцип - ние плащаме пенсиите на пенсионерите, помощите на безработните и циганите, а ни остава да се надяваме, че когато ( ако ) дойде време ние да получаваме пенсии, тогавашните работещи ще плащат нашите...
  Проблема е обаче, че с това циганизиране на нацията - след 30 години, когато трябва да се пенсионирам, едва ли ще намеря циганина, който трябва да работи и да ми изкарва пенсията...
  Друга обективна причина е некадърността на довчерашни свинари, кравари, бармани, директори на заводи, подставени лица, спортисти и т.н. да се справят с реалностите на пазарната икономика... Затова неслучайно наричам българските бизнесмени - бизнесмени от социалистически тип. Социалистически, не социален...

  Субективната причина да сме бедни пък е само една - държавната политика от много години насам да се държи населението нарочно бедно, за да няма време и настроение да мисли за глупости по поводи за които в белите държави щяха да висят обесени хора по уличните стълбове...

  решенията са две - или по най-бързия начин ставаме граждани и колектив, или събираме пари за билет и хващаме такси до Терминал 2 !
  Ама като гледам манталитета и настроението на хората - няма да е нито едното, нито другото - ние сме обречени и като нация, и като народ и като държава...

  http://www.sofiawars.com/register/44120/
 21. 21 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ама кога в нашата мила татковина се е плащало както трябва. Всички знаят, че в частния сектор се бачка яко, по 10-12ч. И като попиташ дали няма да вдигнат заплатите всички шефове изревават на умряло, как било криза, ама дали не сме гледали Дянков по тв. какво казал и как трябва да се бачка по здраво и че пари няма. И слушам същия как обяснява как след няколко години ще стигнем Румъния и по нататък Гърция..........абе тия добре ли са? Пак лафове за светлото бъдеще....ай сиктир бе, тоя филм сме го гледали вече.

 22. 22 Профил на wasteland
  wasteland
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#19] от "ямболия":


  "ТЕ" не плащат нищо... Пак сбърканото социалистическо мислене!
  Аз като работя си изработвам и данъка, и осигуровките, и печалбата на лешпера ( най-често ) в костюм, който се чуди дали да си купи БМВ Х5 или АУДИ Кю7...

  Думите, че заплащането трябва да зависи от производителността чии са ? Именно на бизнеса... Супер...

  Но аз цитирах официални данни, според които БВП на човек от населението в България е 43% от средния за ЕС. За справка - на Румъния е 44% от средния, а на Гърция - 97% от средния. И това без да смятаме сивата икономика.

  На този фон заплата 5 пъти!!! по-ниска от реалната, означава, че просто някой ни краде ама наистина много здраво и този някой не са работниците и служителите...

  http://www.sofiawars.com/register/44120/
 23. 23 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 862 Неутрално

  [quote#21:"jerry68"]
  И слушам същия как обяснява как след няколко години ще стигнем Румъния [/quote]
  През 2001г. се говореше, че сме пред Румъния.
  Докараха Симеон, който за 800 дни щеше да ни направи богати, защото ОДС не заслужавали да управляват толкова интелигентен и работли народ!
  Кво стана ве, защо ще стигаме Румъния?

 24. 24 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 862 Неутрално

  [quote#23:"shumkar"]
  Кво стана ве, защо ще стигаме Румъния?[/quote]
  Докато Румъния инвестираше в заводи и производство, и сега купуваме "Нокиа" произведени от румънци, след 2001г. инвестирахме 1 200 000 000 евро в ГЬОЛ!
  За какви заплати говорите ве? Е там, в гьола е повишението на заплатите ни!

 25. 25 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Гневно

  До #22-wasteland-Не просто 5 пъти /500% !!!/, а 5,6 пъти/560%!!!/.
  Извинявай, че те поправям, но това показва аритметиката, а тези 0,6 които си пропуснал да включиш са цели 60% в повече!!!Поправям те , защото синдикатите реват само за някакви си мижави 10%!!! Останалите 550% в чий джоб влизат???
  Навремето Карл Маркс е обвинявал капиталистите в това , че за 300% са способни да убият родителите си,а за 330% печалба са способни да разпалят война в която да се избият и собственните им деца!!! Историята само доказва прозорливостта му.
  Сами виждате как за 560% печалба българските работодатели "Честни капиталисти"със собственните си ръце унищожават българският народ подлагайки го на нечуван, унищожителен ГЕНОЦИД!!!
  Ако българските работодатели бяха хора , а не крадливи изроди подлагащи на геноцид собственния си народ , сега минималната заплата би трябвало да бъде около 1200, а средната поне около 2000 лева!!!
  Къде са българските синдикати при това положение да изкарат хората на улиците??? Спат!!!
  Има ли синдикати в България въобще??? Не!!! Само някакви жалки креатури правещи свирки на крадливите ни "честни капиталисти" за жълти стотинки!!!

 26. 26 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Защо живеем бедно? Кой ограбва нашия труд? Реторични въпроси. С такива синдикати заслужено сме най-бедните в Европа. Досега да сте чули нашите синдикати да са организирали ЕДНА ОБЩОНАЦИОНАЛНА СТАЧКА? Не, нали? Чирикат докато влязат при управниците и на тъмно си направят договорките, получават си комисионите и млъкват! Как не ги е срам! Две години, вече трета доходите замръзнали, но не и цените! И нищо! Мълчание! Сякаш сме Швейцария на Балканите с най-високия стандарт.10% увеличение? Не, драги - поне 100% трябва да искате! Дори и те са малко, но поне първата крачка! И никакво отстъпване!

  нели ангелова
 27. 27 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Народът - прост,
  Животът тежък, скучен

  Никола Вапцаров
  Защо не растат заплатите като расте икономиката? Ами защото не намаляваха когато икономиката намаляваше. Когато беше пика на строителството, общи работници с основно образование се мръщеха на 1000 лева. Имам един приятел, не можеше да намери хора да разтоварят 5 камиона пръст. Искат по 150 лева на ден на ръка. Тогава никой не питаше абе ... нормално ли е човек, с основно образование да взема такива пари ама.. такъв беше пазара, и бизнеса се опитваше да оцелее. Сега .. ама не растат ами не растат! Да му е минавало на някой през ума че предприятието можеби е задлъжняло към доставчици към НАП към митници а и Дянков пита "Абе защо не растат данъчните постъпления?" и идва да ти запечати предприятийцето, че дължиш ДДС , а ти как да го платиш като на теб не са ти платили вече 3 месеца.
  Такива ми ти работи драги ми смехурковци. От страни на другия винаги му е лесно.
  А синдикатите са най-големия тумор и за бизнеса и за работниците. Последният бастион на номенклатурата, лапачите и тунеядците. Предлагам Дневник да пуснат една анкета "Знам ли какво правят синдикатите и чувствам ли се по някакъв начин защитен от тях" - няма да се учудя ако бизнеса мисли повече за работниците си, отколкото тези търтеи.

 28. 28 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#26] от "vera56":

  Абе вие не разбрахте ли, че отмина времето на държавно регулираните цени и заплати?
  Не разбирате ли че като поискате увеличение на заплатите с 20%, просто няма да получавате никакви, защото предприятието ще затвори. Знаете ли как се осигуряват 200 заплати? А 1000? Знаете ли колко други разходи има една компания?
  Както и да е, не знаете и няма да разберете. Земята на тези които я обработват, предприятията - държавна собственост. Смърт на чорбаджиите и лихварите народни изедници. И ББ на власт за винаги ( че приликата с др. Тодар е явна)

 29. 29 Профил на almistmu
  almistmu
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Уважаемият господин Пламен Димитров вместо да ми се усмихва щастливо от снимката да вземе да организира Национална стачка!
  С червени знамена, защото червеното знаме е знамето на работниците, каквито сме ние,а не с някакви пембени.
  Синдикатите непрекъснато доказват и показват,че са синекурни мижитурки.
  Хайде на протест!
  Искаме работа ,искаме си заплатите, осигуровките, здравеопазване ,каквото заслужаваме.Искаме интересите на Родината ни да се определят и защитават от честни хора, а не от тъмни субекти, търчащи всеки ден до едно посолство.
  И на пенсионерите пенсията да бъде 90% от брутната им заплата!
  Представете си, че днес сте на работа, всички колеги ви носят цветя,плачат,че се пенсионирате.Плачат може би защото от утре се превръщате в хленчещо старче или старица, които могат да си купуват една кофичка кисело мляко и половин хляб на ден и непрекъснато чакат на подаяния.
  Алоооо ,граждани, на къде така?

 30. 30 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  А знаят ли неуважаемите синдикати в България, че има работници, които работят без почивен ден 12 - 13 часа в денонощието и осем месеца не са взимали заплати? Колко страшно е да си безплатен кадър, да ходиш на работа и да не получаваш и малкото, което имат да ти дават? За тези работници никой не говори! Това е частната сфера.Конкретен пример - Матеко АД! Хората работят по 2,3,4,5,6,7,8 месеца, лъжат ги, че ще платят и накрая си тръгват и това е! И после имало работа, но не искали хората да работят! Как да работиш за някой, който няма никакво намерение да плати? Във форумите има стотици такива фирми. И за магистралите се плаща по същата схема - бачкаш и не знаеш кога ще ти платят и дали ще ти платят. Ама Плевнелиев и Боко режат ленти и се тупат в гърдите! Тези ленти са кръвта на робите!Шефът на Матеко и Плевнелиев са първи дружки. Защо Плевнелиев не попита приятеля си Гинчев от колко месеца не е плащал заплати и защо? Защото не го интересува.Но пък е най-одобряваният министър. Това е практика при днешните управляващи! Те имат сметка от кризата и я предизвикват - всеки ден криза! Високата безработица е в тяхна полза - много робска работна ръка и то безплатна! И ние сме в ЕС?! Та какво от това!

  нели ангелова
 31. 31 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#27] от "gsb":

  Да ,тия пък работници - искали заплати! Бачкали по 12-13 часа, не почивали! Знаят ли колко трудно е на шефа да си купува джипове, да обикаля по света, да си делка комисиони с министрите? Не знаят ли че шефът инвестира в предприятието си, изплаща скъпа техника, машини, има любовници, ходи по купони, почива на Хаваите? Като му останат пари, тогава ще плати! И на НАП, и на доставчиците! Велик бизнесмен е българинът! Не от всяко дърво става свирка, ама на българина най му се иска бизнес да има, щот има далавера! Стандартът му висок, къщата голяма, гаражите пълни с хубави коли, децата по западни колежи учат! Еех, Ганьо, Ганьо! Всичко му е обратно на нашия бизнесмен, щот приоритетите са му криви. Вместо да задържа кадрите си, да инвестира в тях и да му работят, Ганьо бизнесмена пръска луди пари по бляскавия си живот и мисли, че на работника не му трябват пари, неговите деца не ядат, той пък няма нужда от храна..... Тъй де, криза е, като иска пари - да напуска!

  нели ангелова
 32. 32 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#30] от "vera56":

  Ето, твоят пост съдържа отговора на всички беди! Защото ДЪРЖАВАТА не си върши работата и НАРОДЪТ ПРОСТ както вече казах.
  Т.е. въпросът не е защо не растат заплатите, а защо не се спазват законите ( в частност трудовото законодателство) Много е важно да се питат правилните въпроси на правилното място. Като ревнете "Ама заплатите са ниски" и някак се наложи на бизнеса да вдигне заплатите, какво мислите че ще стане? Честните предприемачи, които ПЛАЩАТ заплатите на хората ще трябва да ги вдигнат и... да фалират. А хората за които говориш ще продължат да работят по 12 часа без събота и неделя и да НЕ ПОЛУЧАВАТ вече по-високите си заплати
  Не става само с кряканееее, трябва и акъл!

 33. 33 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#31:"vera56"]Вместо да задържа кадрите си, да инвестира в тях и да му работят[/quote]
  Това искрено ме разсмя
  Ама КАКВО да работят бе, нали трябва да измислиш какво да работят, на кого да го продадеш това, ... всъщност ако цифрята след ника ти е годината на раждане... няма смисъл да обяснявам

 34. 34 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#18] от "wasteland":

  Къде ги извади тия 8% от средната за ЕС? Глупости пишеш.

  А като не ти харесват "социалистическите" бизнесмени - стани ти бизнесмен и раздавай средно-европейски заплати. Само не ми казвай, че не можеш, защото..... Ако не можеш, то е защото нямаш топки за това. Друга причина няма!

 35. 35 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  И аз нямам намерение да ти обяснявам. Ясно обясних, че българинът е сбъркан работодател. Мога да дам пример с две чужди фирми - Фесто и Ролман. И те инвестират в производството си, но плащат на 100% данъци върху реални заплати, работи се точно 8 часа! Това са бели фирми и много здрави! Как успяват и просперират? А българският бизнесмен е като тебе -мрънчо и експлоататор. Да ме извинят малкото читави работодатели, защото има и такива, но те са изключение. Та казваш трудно е да си бизнесмен? А да съм твърдяла, че е лесно? Това казвам и аз - от всяко дърво -свирка не става! Ама Ганьо си мисли друго. И после ... фалит.

  нели ангелова
 36. 36 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#31] от "vera56":

  Бизнесмените ни незнам дали са Ганьовци, но за работниците ни съм сигурен. Всъщност сигурен съм, че целокупния БГ народ е съставен предимно и основно от Ганьовци.

  Така, че не търси вината само в бизнесмените, те са просто .... българи. Т.е. от кофа с ...... каквото и да забъркаш, все..... ще получиш Работници, бизнесмени, политици, магистрати и т.н. - Ганьовци

 37. 37 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#35] от "vera56":

  И защо мислиш че повечето български фирми не правят същото?
  Защото има хора, които не го правят ли?
  Пак казвам, питайте правилните въпроси !

 38. 38 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Синдикати, най-благата работа, популизъм на килограм по време на криза. Вечните защитници на интересите на трудещите се, особенно преди избори. Ако държавата се разрови в "стопанска" им дейност, ще има хляб за всички социално слаби.

 39. 39 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#33] от "gsb":

  Вместо да задържа кадрите си, да инвестира в тях и да му работят- цитат на коментар #31 от “vera56”

  Това искрено ме разсмя
  Ама КАКВО да работят бе, нали трябва да измислиш какво да работят, на кого да го продадеш това, ... всъщност ако цифрята след ника ти е годината на раждане... няма смисъл да обяснявам

  Естествено, че ще те разсмее! Фесто при кризата увеличават заплатите с по 200 лева на година, плащат по 14 заплати, при раждане на дете плащат още една пълна заплата, при положение, че нашата държава плаща някакви си 150лв. еднократно. Кадрите се обучават, ходят на курсове, учат английски.... Кариерното развитие е факт! Но какво да обясняваш на български бизнесмен! При това собствениците на фирмата са изключително доволни от филиала в България и искат да построят още един много по-голям филиал. Така че смешката колко лошо работим и малко произвеждаме не е валидна!

  нели ангелова
 40. 40 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Фесто и Ролман са немски фирми.

  нели ангелова
 41. 41 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#40] от "vera56":

  Ама сериозно? Не знаех че са немски! А знаеш ли какво ще стане с Фесто и Ролман, когато им наложат да вдигнат заплатите? Ще си изнесат предприятията в Кюрдистан или Китай!
  Какво правят Фесто и Ролман в България според теб? Дошли са защото в Германия няма толкова квалифицирани шивачки като теб ли? НЕ! Просто са изритали на улицата немските ти посестрими, защото са искали високи заплати, и са дошли тук, за да ти плащат мизерно и пак да си доволна! Ето така просперират. Ако видиш колко струва един костюм Ролман, ще почнеш да бълваш змии и гущери и срещу тези изедници

 42. 42 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#41] от "gsb":

  Много е досадно, когато във форума се спами! Тъй че последно - аз съм бюджетен служител, заплатата ми не е мръднала от 3 години. Не съм държавен чиновник. Фесто и Ролман увеличават заплатите на работниците си значително - по 200 лева расте заплатат на квалифицирания работник, има много бонуси, 14 заплати. Защо в България има филиали на Фесто? Те имат филиали в почти всички държави от източна и западна Европа. Но казват, че са най-доволни от българския филиал, защото се работи отговорно и качествено. Заплатите са далеч над средните в България. Всеки специалист може да отиде да работи и във фирмата - майка в Германия, Холандия, където иска. Но те се чувстват добре и тук.

  нели ангелова
 43. 43 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#42] от "vera56":

  Викаш, никой не иска да се мести от Гоце Делчев в Мюнхен а?
  Повярвах ти!

 44. 44 Профил на wasteland
  wasteland
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#34] от "niakoi_si":

  Ами иди питай Чичо Гошо - той знае всичко. Аз тези данни не съм си ги изсмукал от пръстите
  Да разбирам ли, че си един от кадърните работодатели, който като изкара 5 лева първо реинвестира 3 от тях в нови технологии, за по-добра производителност, а не бърза да изхарчи 4 от тях за да си сложи силикон в новата любовница
  Та - за данните си има Гугъл и официални и неофициални статистики.

  Колкото до това, че държавата няма как да регулира заплатите в частния сектор - напротив - начини бол - преки и косвени. Най-прекия е да се вдигне поне 2 пъти минималната заплата и оттам вече да тръгне базата за всички останали заплати
  Другото - че Бай Свинар Гергов, като няма да може да си плаща нормални заплати на работниците има два изхода - или да си затвори крадливия бизнес или да ходи да купува Панаира в Узбекистан и да се надява, че там хората ще му работят без пари.

  И защо си мислите, че се заяждам ?!

  Думите, че заплатите трябва да са обвързани с производителността са на същите тези работодатели
  Е да, ама за да достигнем СРЕДНИТЕ европейски заплати, с този темп на повишаване на производителността - БВП на човек от населението ни трябва да стане 3 пъти!!! по-висок от този на Люксембург ( държавата с официално най-високия БВП на човек от населението в света )

  Значи - като видя "бизнесмен" в кола за 300 000 лева - на мен просто ми е ясно, че той не я е изработил, а я е откраднал от работниците си
  Аз знам, че на българските бизнесмени най-добре ще им е, ако работниците си плащат за да им работят ( като се замисля, май има и такива случаи ), но дали това е правилно ?

  А за синдикатите имам само една дума - пълен ташак са

  Ама пак казвам - след идиотското управление на БКП и последвалото на БСП, СДС, ДПС, НДСВ - такива са реалностите - шибана държава с прост народ

  какво ли се обяснявам

  http://www.sofiawars.com/register/44120/
 45. 45 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Да си кажа и аз мнението .Първо ,най виновни за състоянието са
  управляващите с техните непоследователни политики и постоянни необмислени промени на парче.Тяхното нежелание
  за съдебна реформа и съответно бърз и справедлив съдебен процес е едно от основните неща което отблъсква бизнеса със сериозни намерения от тези територии.
  Втората причина е импулсивноста ,неграмотноста и лесната
  манипулативност на по-голямата част от народа.След управлението на ОДС /със всичките му трески за дялане/което
  успя от дефакто фалирала държава и икономика да съживи страната и да я ориентира трайно към НАТО и ЕС българина
  за благодарност предпочете Крадлив Дедо с глупостите му за 800 дни.След това мазохистично си избраха Тройна Ламя, а сега за капак ни натресоха Мутрата Тиквар.Българският народ
  като цяло е със почти никакви познания в областа на икономиката,банковото дело и правото и съответно лесно бе подведен колко лошо са управлявали ОДС.Това е политическата страна на въпроса.
  Другият момент е чисто практичен.Бизнеса в БГ нямаше равен старт /за което се погрижиха основно БСП и ДС/и равни възможности.Шепа назначени бизнесмени от БСП завзеха ключови сегменти от икономиката и с нелоялна конкуренция и
  стари милиционерски похвати не позволиха на честните бизнесмени започнали от нулата да се развиват.В резултат се създаде олигархичният модел на икономика в БГ.Поради некадърноста на назначените бизнесмени едрият бизнес /държан почти изцяло от тях/ в БГ е крайно непродуктивен и
  неконкурентен.Дребния и среден бизнес беше оставен да се спасява както може но редовно стриган до голо от власта.
  Отделно и там по-сладките хапки бяха овладени от средният ешалон на власта с техни приближени или подставени лица.
  Логично такъв модел на икономикатане е в състояние да издържа огромната за мащабите на БГ бюрократична машина
  чиято некомпетентност и алчност повече пречи отколкото помага за развитието на каквато и да е икономика в БГ.
  Като прибавим и проблема със застаряването на нацията
  голямата емиграция на предимно квалифицирани хора и неуспехите с озаптяването и интегрирането на циганите
  лежашти на гърба на осигурителната и социална система и
  нещата се избистрят.
  Първо големият капитал и ресурсите са в ръцете на шепа червени назначени бизнесмени които не са кадърни а и нямат желание за промяна на статуквото.Второ еврофондовете
  бяха възприети от НДСВ ,Тройната ,и Боко като лесни за крадене пари.Като ги плеснаха през ръцете от ЕС те решиха ,че
  ако не могат да ги откраднат ,то и няма да ги дадат на нормалният бизнес.За банковият сектор и лихвената му политика мисля ,че вече доста българи разбраха ,че не може да е източник за финансиране на нормалният бизнес.
  Та да си дойдеме на думата производителност 2-3 пъти под средната за ЕС .Според мен добра въпреки по-горе изложените
  причини.Лошото в случея е че един бизнес /какъвто и да е /има доста високи постоянни разходи които първо трябва да бъдат покрити а сладката част от печалбата идва след надхвърлянето им дори и с 50% ,да не говориме за 100 или 150%.Ще дам един опростен пример.
  Предприятие/с капитал около 600-700 хил лв/ реализира продажби за 100 000 хил на месец
  при норма на печалба 30% ,тоест преди данъци и разходи 30 000 грубо.Има 5 човека персонал.Тоест всеки от тях е заработил по 6 000лв.Какво следва,следва наем за помещение
  или вноска по ипотечен кредит около 2000-3000лв.Следва
  лизинг за оборудване 4-5000 лв.Следва ток,вода,охрана и др такива
  2-3 000лв,следва транспорт,горива, поддръжка пак около 2-3000лв Следват амортизационни отчисления върху активите
  около 1000лв,Идват разходи за счетоводна кантора,за служба по трудова медицина,за фирма за дезинфекция ,за фирма за поддръжка на фискални устройства и ред още глупости около
  1500лв Така сега идва данъка убиец ДДС 20% тоест 5000лв
  ,следват заплати 5* 800лв -4000лв осигуровки 5*150 -750лв
  други непредвидени разходи ,такси, итн 500лв .
  Да видим какво става около 23 000 разходи следва и 10% данък печалба 700лв. Тоест на собственика му остава около 6000 печалба преди данъци след тях около 4500лв.
  Хайде кажете как да даде заплати по 2-3000 лв,ми той ще фалира.А оборот 100 000 за малка фирма с 5 човека никак не е лош за БГ.Ако фирмата успее да дигне продажбите с 50% при същите разходи тогава се появяват едни около 10 000 повече
  и заплатите биха могли да станат по 1500лв.За съжаление в БГ
  при тази стагнация фирма с 5 човека да успее да пласира стока за 150-200 хил месечно си е почти утопия.Та надявам се разбрахте колко е важен мащаба в едно производство или търговия.А мащаба в БГ в момента е свит до и под критичният минимум.

 46. 46 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  +++++++++++++До коментар [#28] от "gsb":

 47. 47 Профил на wasteland
  wasteland
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#45] от "Крез":

  Ама айде сега да не си спомняме за глупостите на Костов, заради които го наказаха хората, а не щото са се вързали на простотиите на Дедо

  Колко от виновниците за Виденовото управление ( че и за по-предишните ) осъди Костов за 4 години - и то при положение, че си беше направил съда негов ? Костов имаше цялата власт - абсолютната - с такава и БСП дори не разполагаше преди 2 години...
  И какво направи ? Скри досиетата и се опита с тях да държи изкъсо някои хора
  Направи приватизацията с РМД което си беше чисто източване на икономиката
  Затвори Корабостроителния завод във Варна ( гарантирано печеливш ) и остави едни 5000 човека без работа и покрай тях се лиши от едни 100 000 гласа.
  Създаде хора като Бисеров, Цонев, Добрин Митев и т.н.
  Не ми се продължава  http://www.sofiawars.com/register/44120/
 48. 48 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#45] от "Крез":

  Ееех Бруте.... това трябва да си го разпечата някой и да си го закове на стената ама.... надали.
  Комунизма си е тук, ДС си е във властта и държи ресурсите, народа си говори в 3то лице множествено число "Не дават заплати, вдигат цените, .. " някои ТЕ не е ясно кои и само такива като теб и мене се опитват да направят нещо и да хванат някоя заблудено прелитаща стотинка, да я разделят с работниците си и данъчните, и накрая да бъдат оплюти и от едните и от другите
  И ТЕ ТАКА!

 49. 49 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#47] от "wasteland":

  Абе иди се скри бе! Дойде Симо и каза за 800 дни и по 5000 лева с ниска лихва, като му дойде времето.... и ОФСИТЕ ревнаха в един глас ИИИИИИХААААА са ше падне яденье! Всички ше караме джипове, (този символ на просперитета български).
  Смешното е че по време на Симо наистина се дигнаха заплатите ама пак сте недоволни

 50. 50 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#47] от "wasteland":

  Е колко е лош Костов е коментирано стотици пъти,така ,че
  няма да споря.След пропагандата на ДС мозъка на болшинството
  българи ,даже и на свестните от тях е така промит ,че просто няма смисъл.
  Да попитам /без да изкарвам ОДС и в частност Костов светци/
  Кой би успял за 4г да реши едновремено икономическите и политически проблеми в държавата при положение ,че я получава фалирала с заплати съответно 5 долара и пенсия 3долара?
  А за съда си в дълбока грешка ,той винаги си е бил на БСП.
  Как иначе ,ще обясниш ,че не мина закона за лустрацията
  предложен от ОДС пред конституционният съд?
  Е мен ми е ясно ,че сините власт скоро няма да видят
  щото вярно допуснаха доста грешки, но да избереш на власт
  БСП и ДПС заедно с Крадлив Дедо и то само 8г след като БСП
  е докарало страната до фалит и 4 г след възтановяването и
  от ОДС си има едно име простотия и то голяма.
  Българина все чака ,спасителя,все някой да го оправи не помни ,не мисли,поддава се на манипулации по лесно от маймуна
  и докато е такъв ,ще си тегли хомота.
  Плюйте по сините ,избирайте си все креатури на БСП и ДС
  и се чудете що нищо на никъде не върви.
  Хубаво де,Сините сгрешили.Ми БСП като за трети път /ББ си е чист комунист/ вече фалират държавата що матряла им дава толкова пъти власта отново и отново?

 51. 51 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#45] от "Крез":

  Писах +
  Но имам въпрос: Подобни са почти, ако не и повечето фирми в Б-я, е как така безропотно се съгласяват с всичко, с безбройните платежни документи, с безкрайните бюрократични спънки и най-новото: свързването с НАП и още по-важното покрай това свързване - пълненети на гушите на моб. оператори???

 52. 52 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#47] от "wasteland":
  А за хората дето казваш ,че ги е създал грешиш тях ги създаде ДС
  точно за да пречат на ОДС

 53. 53 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#51] от "ju.li":
  Не е безропотно ,но нормалният дребен и среден бизнес
  няма много лостове за въздействие върху управляващите.
  Не разполага с ресурси и поради големият си брой трудно се
  организира.Кажи как да се бориме с държавният рекет облечен в закон особено при тази съдебна система? Виждам ,че имаш реален поглед върху нещата това е едно добро начало ,дано повече хора проглеждат. Е и ние от малкия и среден бизнес си имаме трески за дялане но основното е страха от държавна репресия. В БГ дори да си изряден държавата ако реши може да те съсипе и с бързото ни и справедливо правораздаване не можеш да се защитиш.Това е една от основните причини заради която вече и аз /както доста такива като мен/ мислиме за изнасяне от държавата и преместване в нормална такава .
  А матряла да си търси заплатите от тези дето ни натриса за управляващи последните десетина години.

 54. 54 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#9] от "Румен Йорданов":

  Интересно, като стане дума за гледане в чуждата паничка и хоп - всички гледат в чиновническата паничка?!?! Може би защото чуждата паничка винаги е по-пълна и с повече мръвка?!?!

  А иначе как така имам приятел, работещ във фирма от Топ 3 в бранша и получава официална заплата колкото мен и четири пъти повече в плик под масата? И един друг приятел, ама той във Фирма от Топ 10 на бранша, и той така - уж законно получава даже по-малко и от мен, ама в плик под масата още три пъти колкото моята заплата? Пък един друг - официална заплата на половината на моята, ама всеки три месеца ДМС от пет до десет заплати? Или един друг, дето работи за фирма, която в "ценоразписа" си е включила % за стимулиране на служителите?

  Оставам с шизофреничното усещане, че когато е моето "пликче" и моето ДМС е ОК, но когато става дума за държавните служители - бой по мръсника, той сам ще си измисли за какво е омразата?

 55. 55 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#54] от "kh":
  Виж сега ,гледаме в канчето на чиновника ,щото ние го пълниме
  един вид ние сме работодателите му.Държавата само преразпределя изкараното от нас .И другият момент е ако не те кефи заплатата на чиновник отиди и ти в частният сектор,нужда от кадърни има навсякъде.В заключение сложи си ръката на сърцето и кажи ,че бюрократите в БГ си вършат съвестно работата,спазват законовите срокове и не са в болшинството си рушветчии.Ако си от малкото читави там
  бягай докато системата и тебе не е покварила.

 56. 56 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#54] от "kh":
  И още само един въпрос.
  Не мислиш ли ,че администрацията е доста пораздута в БГ ,да кажеме с едни 30-40%, и доста щуробадженашка примерно
  пак 30-40%?

 57. 57 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#53] от "Крез":

  Не знам как трябва да се направи, но си мисля, че трябва някакво обединение и търсене на помощ от някоя от правозащитните организация с добри юристи...
  Ако не направите нещо, а само говорите как ще си стегнете багажа, ставате доброволни жертви; работниците ви започват да се чувстват несигурни и неангажирани, а д-вата няма да се спре сама.
  В сегашната ситуация се поставяте в изолация и губите съпричастност...

 58. 58 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#55] от "Крез":

  Напълно съм съгласен, но ако може да направя едно, две малки уточнения:
  От една страна Държавата наистина преразпределя % от БВП, но пък бюджета се пълни (профанно казано) най-вече от ДДС, който е косвен данък. Не е ли всеки зает в държавната администрация данъкоплатец? До колкото помня втори по размер приходоизточник в бюджета са акцизите, а до колкото помня те също са косвен налог? Ако не съм прав и всъщност данък "Печалба" (извинявам се ако бъркам името му) е най-голям източник на данъчни приходи в бюджета - поднасям извиненията си.
  Наред с това със сигурност в момента, в който заплатата спре да ме кефи, а работата ми престане д абъде стимул за мен ще потърся ново професионално поприще.
  И не, не мога да си кривя душата и да твърдя, че в държавната администрация всичко функционира съобразно представата ни за "идеална администрация". Но пък ми доставя удоволствие всеки един разговор, при който представител на голяма (честна и частна) фирма ми каже "Ми виж сега, дай ми едни пет милиона аз да си направя проектчето, пък резултата да не го мислим от сега" WTF?!?!?! И ако администрацията скърца, буксува и къса нервите, то не един път представители на големи фирми са късали моите нерви с небрежното си отношение към поетите ангажименти, с некомпетентността си при реализирането на някакви цели и с наглия мързел, с който се опитват да прехвърлят своите договорни задължения за изпълнение от мен и колегите ми.
  Нека завърша така - "чиновничеството" е състояние на духа и характера и като такова не е монопол на държавната администрация. Мога да посоча десетки примери на чиновническо отношение, демонстрирано от представители на частния сектор, ако и да е основно от сектора на услугите.

 59. 59 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#57] от "ju.li":

  Ами знам ли, такъв е предприемача. Не е по протестите. Има правила (добри или лоши) и гледа дали може да изкара някой лев. Ако може - влиза ако не може - излиза. Не е по синдикатите, сдруженията оплакванията и реването. Между другото аз лично не мога да се оплача от бюрокрацията, плащам си на фирма, човека се оправя. Излиза понякога някоя и друга простотия, ама обикновено е ден до пладне, все пак държавата не иска да заколи тези, които я хранят.
  По-скоро иде реч за НЕРАВНИЯ старт дето споменаваше Крез. Просто пазарът е малък и доминиран от държавата и псевдо държавни образувания а апетитните хапки се разпределят къде с лицензионна политика, къде с не дотам законни методи (като корупция или директно бой по тиквата ако се бъркаш) и парите, които иначе биха влезли в икономиката и биха създали наистина мощни и конкурентно-способни български фирми, изтичат в частни джобове.
  Учим се и ние в движение. Брандиране, имидж, организация и прочие, но това създава уродлива среда и провокира изграждане на уродливи умения, което пък води до неконкурентноспособност на външните пазари.

 60. 60 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#59] от "gsb":


  [quote#59:"gsb"]По-скоро иде реч за НЕРАВНИЯ старт дето споменаваше Крез. Просто пазарът е малък и доминиран от държавата и псевдо държавни образувания а апетитните хапки се разпределят къде с лицензионна политика, [/quote]

  Неравния старт вече е минал, и всяко съгласяване с настоящето полжение и продължаващото "брулене" ви прави уязвими, струва ми се...
  Не давам съвети, а просто констатирам...

 61. 61 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#58] от "kh":
  Добре де,явно си от малкото кадърни и работещи в администрацията/то е ясно ,че без бюрократи не може/ но кажи
  защо не усвояваме средства от ЕС,защо при ревизия на държавни поръчки над 80% са опорочени?Вината основната на бюрократите и тези дето ги командват в БГ управляващите
  е изкривяването до уродливост на пазара и разбиването на нормалната конкуренция ,оттук и всичко следващо по веригата
  5-10% свръх богати /обикновено политици и висши чиновници
  плюс назначени бизнесмени/ и 90% хора борещи се за оцеляване ,средна класа от дребен и среден бизнес няма ,натикани сме в ъгала.

 62. 62 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#60] от "ju.li":

  Ето тук грешиш. Не е минал, тук си е с пълна сила. Както каза Доган навремето, поне половината средни или големи фирми са ако не с моята благословия, то поне с моята усмивка - цитат по памет, може и да не е точно така но смисъла е този.
  Държавни поръчки, евро пари, сладките браншове ( енергетика, телекомуникации, алкохол, храни ако щеш) са с благословия - къде с лицензи, къде с някои похвати за които държавата си затваря едното око а Темида и другото.
  Мога и Гергов да ти цитирам по памет "На всеки от нас му е дадена писта по която да тича"

 63. 63 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#60] от "ju.li":
  Не знам колко пъти си се сблъсквал с администрацията в БГ,
  факт е ,че тя дори със съдебни решения не се съобразява ,та се налага да я съдиме в Страсбург а промяна не се вижда .Това е защото не носи никаква отговорност за действията или бездействията си.
  И повярвай ми и аз като теб ги мислих нещата ,но след 15г бизнес тука съм твърдо убеден ,че терминал 1 е най правилното и бързо за мен решение.В момента доизплащам ипотека,след стабилизиране на бизнесчето си посъбирам някой лев ,разпродавам всичко и мисля да се пробвам с бизнес в нормална страна.Все пак живота е един и срещу вятърни мелници не мисля да се боря,още повече ,че матряла показва с гласуването си ,че желае да си живее в кочинката.
  Да ме прощаваш ,но вече не съм идеалист .Бизнеса ме направи прагматик.

 64. 64 Профил на ilko_76
  ilko_76
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моят шеф казва така: Що да ти давам повече като работиш и за 400лв., безработни много. Криза няма има нагли работодатели.

 65. 65 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#64] от "ilko_76":

  Усещаш ли как си противоречиш? Щом има достатъчно безработни, съгласни да работят за 400лв, значи криза ИМА!

  Но това не е лошо. Преди кризата беше обратното. Сулю и пулю идваха с претенции за заплати над 1000лв. , ама не знаеха как да напишат елементарно СиВи. И понеже имаше глад за работна ръка, такива сулювци си живееха добре. Нормално ли беше един общ работник да докарва по 1500-2000лв. на месец??? Е дойде време нещата да се обърнат. Сега работодателя извива ръцете. Те нещата са си циклични.

 66. 66 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#44] от "wasteland":

  Сбъркани са ти представите за живота, бизнеса и т.н.

  Първо - колко влагам в силикон и колко реинвестирам в бизнеса е лично мой проблем. Теб и работниците това не ви касае. Ако не ви харесват трудово-правните ни отношения - не съм ви вързал за работното място. Но и не ви плащам да ми давате акъл

  Второ - Това колко е "кадърен" един работодател се определя само по един единствен признак - колко печалба е натрупал за себе си и за инвеститорите в бизнеса. Отново не е работа на работниците да определят колко им е кадърен работодателя. Като им се струва некадърен - отиват при друг или те самите стават "кадърни" работодатели.

  Трето ама не маловажно - колкото повече влагам в нови технологии и механизация - толкова по малко се нуждая от хора! Усещаш ли иронията, а? Хората са заменим ресурс! Особенно ниско образованите. Затова и цената им е евтина!

 67. 67 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И още нещо във връзка с безработицата и ниското заплащане. Разберете едно - трудовия пазар в БГ е характерен с НИСКОТО СИ КАЧЕСТВО. Т.е. голяма част от трудозаетото население е ниско образовано с ниска или никаква квалификация. Това неминуемо значи едно - НИСКО ЗАПЛАЩАНЕ!

  Приемете го - БГ в момента се състезава със страни като Китай, Виетнам, Малайзия и прочие където се правят продукти с ниска добавена стойност. Това значи НИСКИ ЗАПЛАТИ. За това не са виновни бизнесмените - те просто се нагаждат да печелят според зависи от ситуацията. При това ниско качество на работната сила, няма как да правиш продукти с висока добавена стойност. Правиш евтини боклуци. Генерираш ниски единични печалби и високи обеми. Това значи ниска цена на труда.

  Има изключения де, но това е общото състояние. Ганьо получава ганьовска заплата. Справедливо и логично е.

 68. 68 Профил на dejo
  dejo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Заетите лица в България са около 3,35 млн., а членовете на КНСБ са 350 000 според тях самите. Т.е. те представляват около 10% от работещите българи. Така че могат да говорят от името на 10% от работниците.

 69. 69 Профил на wasteland
  wasteland
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#66] от "niakoi_si":

  Ей затова ти говоря, че няма калпави работници, а има некадърни управители и мениджъри - докато преобладават шефовете на фирми с елементарно мислене като твоето, ако ще и по БВП да задминем Люксембург - пак ще получаваме, колкото да не умрем от глад

  Е разбира се - за да можеш ти да си купиш джипката, за която си мечтаеш от малък и да се правиш на гъзар на светофарите, като не чакаш наравно с простолюдието

  http://www.sofiawars.com/register/44120/
 70. 70 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#69] от "wasteland":

  Боли нали? Истината боли, ама трябва да се казва, така че не плюйте Някой _си че ви я казва. Джиповете са болка само на чалгаджиите. Те са прекалено крещящи и непрактични за истинските предприемачи, само че това няма как да се побере в главата ти. Не можеш да си представиш че някой има 90 000 лева в джоба си и няма да ги даде за джип. А това, което аз и още няколко човека тук се опитваме да обясним е, че 90 000 лева са никакви пари за един бизнес и не стигат до никъде но.. както вече казах, няма да разбереш. Трябва да скочиш във водата за да видиш нещата от тази гледна точка. Докато седиш на брега и псуваш хората, които плуват, няма как да ги разбереш

 71. 71 Профил на wasteland
  wasteland
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ах горките предприемачи - жив да ги ожали човек

  Все пак никой от феновете им не ми обясни абсурда производителността ни да е 43% от средната за ЕС, а заплатите ни да са само 8% от средните за ЕС ))

  http://www.sofiawars.com/register/44120/
 72. 72 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#71] от "wasteland":

  Що не си смениш ника на %. 43% 8%.. къде ги видя тези 8% да питам аз? Колко е средната заплата в БГ? а колко е тази в ЕС?
  Я да видя откъде извади тези данни?
  Колко мислиш че взема чисти един общ работник в Германия? 1500 евра трудно. Да ама в Германия. В Полша предполагам е на половина. сметни сега къде е средното и после ела да ми обясниш за 8те %. Да оставим настрана че в тази средна заплата на ЕС влизат и заплатите на евротунеядците (които са огромни) и на банкери и финансови консултанти, които са умопомрачителни, така че голяма част от дисбаланса се формира не от разликата на общите работници, а от това че един депутат в ЕС взема 10 000 евро , а БГ депутата - 1000 (колкото и парадоксално за звучи, ако гледаме %та от средното за ЕС като тебе, най-голямо основание да реват имат.. депутатите и министрите драги ми процентко)

 73. 73 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#71:"wasteland"]Все пак никой от феновете им не ми обясни абсурда производителността ни да е 43% от средната за ЕС, а заплатите ни да са само 8% от средните за ЕС )) [/quote]

  Това изобщо не е абсурд. България е в преход. Преход от тоталитарен социализъм към неототалитарен феодализъм. Номенклатурния бизнес и казионните синдикати си взаимдействат в този преход. Същият този преход не предполага конкуренция, а единичните случай на предприемачество не могат да направятпробив. Те са някакви изключения, които все по-малко се наблюдават. Фирмите с уреден бизнес(които работят по държавни поръчки) не са частни фирми и в истинския смисъл на думата. Тяхната печалба се получава от безбройните схеми за източване исе дели с хората от дугата страна - тези , които дават поръчките. А те са много алчни. Така че всичко си е закономерно.

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 74. 74 Профил на wasteland
  wasteland
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Аз говоря в проценти, щото за разлика от пишман работодателите като теб разбирам от математика, докато явно ти разбираш само от далавери
  Обаче все пак съм добър и ще понапиша нещо по-разширено, барем най-накрая ме светнеш защо заплатите са ниски, а не да ми носиш от девет кладенеца ракия )))

  БВП на България на глава от населението е 43% от средния за ЕС, на Румъния - 45% от средния, докато Люксембург е с ~ 250% от средния БВП за ЕС на глава от населението. Данните са на Евростат и ЦРУ.
  Понеже навсякъде се тръби, че за по-високи заплати трябва да се повиши производителността, следствие на която е този прословут БВП мисълта ми е следната. Средното ПОЧАСОВО заплащане в различните страни на ЕС е цитирам "Евростат привежда данни и за средната работна заплата на час в ЕС – 20,35 евро. Най-висока е тя в Швейцария (33,81 евро), в Исландия (32,37), в Швеция (32,16 евро), в Дания и Люксембург (31,98 евро), а най-ниска – в България (1,65 евро), в Румъния (2,68 евро) и в Латвия (3,41 евро)".
  Така - според моята логика, ако следваме логиката на БВП, то средната работна заплата в България би трябвало да е около 43% от средната за ЕС или около 8,75 евро/час. Обаче тя реално е едва 8% от средната или 1/12-та...
  Всъщност пак по мои сметки получаваме 5 пъти по-малко от това, което реално заработваме и точно това не ми е ясно.
  Румъния при сходен БВП на глава от населението дава с цяло евро на час по-високи заплати...

  И за финал - оня ден по новините казаха, че средната заплата в АЛБАНИЯ?! е 400 евро

  Да са ни честити бизнесмените и държавата ))

  http://www.sofiawars.com/register/44120/
 75. 75 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#69] от "wasteland":
  А да сте си задавали простичкият въпрос,защо в БГ не идват да инвестират сериозни фирми занимаващи се с производство
  а се напълни с банки,застрахователни компании , търговски вериги и
  фондове в строителният бранш? Някой да си е задал този елементарен въпрос?
  Айде помислете пък да си говорим пак.
  Ще дам жокер ,никой бизнес не би рискувал в БГ сериозни суми
  при тази бизнес среда и политическа нестабилност.Дори западни компании с много пари не го правят и са си прави.
  В БГ върви бизнес базиран на бързи удари и касиране на печалбата като фондовете в строителният бранш.Другият момент са банки и застрахователи дето работят с пари а ДМА
  са им смешни суми ,някякви офисчета и то повечето под наем.
  И идва ред на търговците ,правиш хале за 2-3 милиона,избиваш го от входни и други такси,работиш с чужди пари /отсрочено плащане до 90дни/ заплати на редовият персонал по-ниски
  от тези в аналогични БГ фирми а печалбата заминава навън.
  А щях да забравя монополистите ЕРП тата и ВиК ,и мобилните
  оператори, дето пак не произвеждат ,но печалбата им е гарантирана от държавата.
  Та пак питам колко чужди фирми са дошли в БГ да произвеждат
  нещо технологично и ако се броят на пръсти що така?
  Вие кво си мислите даже и БГ компании почнаха да изнасят бизнеса си навън ,пак питам Що така?

 76. 76 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Значи викаш 3520 евро стредна заплата в ЕС! Ами ... може за Германия Швейцария и Австрия
  Но няма смисъл да спорим, както Някой си каза, щом разбираш от математика, защо не се захванеш ти да направиш нещо или не идеш там където заплатата е 3520 евро и сигурен съм, човек с такива познания ще бъде оценен

 77. 77 Профил на wasteland
  wasteland
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#75] от "Крез":

  Прав си за всичко, което си написал, но тук не виждам обяснение на факта, защо са ниски заплатите...

  Казах го няколко пъти - пари в държавата има, но не се изразходват правилно...

  А, че законодателството и бизнесклимата са под всякаква критика - за това едва ли работниците са виновни...

  На всичкото отгоре се получава един омагьосан кръг - работниците си дават заплатите главно за сметки, заеми, данъци и такси и съвсем малка част за да потребяват реални стоки и услуги. А така икономиката съвсем се забатачва - значи и самите работодатели в дългосрочен план имат изгода да дават по-високи заплати, но кой ти гледа в перспектива

  http://www.sofiawars.com/register/44120/
 78. 78 Профил на wasteland
  wasteland
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#76] от "gsb":

  Ами аз ти цитирам данни, а ти ми отговаряш "Аз съм шефа - аз коля и беся"... Ами ок
  Ама после да не се чудиш, що работниците ти или не си дават много-много зор и се чудят как да кръшкат или започват да те крадат
  И да не се оплакваш, че нямало кадърни кадри или имало голямо текучество

  А това аз какво и как - не се притеснявай - аз се оправям някак си Дори и тук.
  Просто обяснявах защо българите сме бедни, ама ти ербап - аз му давам данни - той "що биете негрите"

  http://www.sofiawars.com/register/44120/
 79. 79 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#74] от "wasteland":

  Щом разбираш от матеватика ,ще ти го кажа математически.
  Зависимоста между средната производителност на труда/измерена чрез БВП/ и средното заплащане на труда не е линейна
  и не е правопропорционална.
  Зависиот много други фактори и сложни икономически зависимости ,част от които няколко човека във форума се опитваме отчасти да разясниме.Почетете малко книжки по основи на икономикса микро и макро пък елате пак да спорим.

 80. 80 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#71] от "wasteland":

  Произовдителността ти няма нищо общо с 43% от европейската. Вярвай ми, това са си го измислили синдикатите. Но даже да приемем, че това е вярно, тази пройзводителност произвежда НИСКА добавена стойност. Не можеш да сравняваш производство на автомобили с производство на тениски на ишлеме! Или банкови услуги като в Люксембург с пиянски туризъм на Слънчев бряг. Нашето производство в БГ генерира ниска добавена стойност. Ако щеш постигни производителност 3 пъти над европейската, с производство на евтини боклуци и услуги, ЗАПЛАЩАНЕТО ПАК ЩЕ Е НИСКО!

  Само по себе си производителността не носи повече пари. Носи повече продукт, но ако този продукт няма добавена стойност.... все тая.

 81. 81 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#77] от "wasteland":


  [quote#77:"wasteland"]А, че законодателството и бизнесклимата са под всякаква критика - за това едва ли работниците са виновни...
  А сигурно работодателите са виновни тогава?Коя е основната маса дето на избори ни натриса Крадлив Дедо,Тройната, или
  сега Мутрата? Избирате си ги вие основно наемният труд
  щото ви лъжат ,че за 800дни ще станете богати ,а после не смеете едни протести да направите за да им поискате сметка за лъжите .После работодателите били калпави /не че няма и такива/ Не може да кажеш ,че е калпав работодател с работеща фирма от 15-20г дето не е свързан с властаи не цоца от държавни поръчки.
  Айде веднъж гласувайте с главите си и оказвайте обществен натиск върху управляващите да спазват предизборните обещания и ще видите о чудо за 2-3 години заплатите ви наистина ,ще почнат да растът.

 82. 82 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#77:"wasteland"]Казах го няколко пъти - пари в държавата има, но не се изразходват правилно... [/quote]
  Ето това обяснява различията ни. Колко пъти да кажем че държавата НЕ ДАВА ЗАПЛАТИТЕ! Мина тая, свърши! Минало! Край! Замина си с дефицита на червен пипер и опашките за цветни телевизори пред ЦУМ, ама на вас не ви се харесва

 83. 83 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#77] от "wasteland":
  А" някой си " ти го е обяснил на достъпен език

 84. 84 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Всичко което пиша, го пиша от позицията на човек, който го играе това хоро и не е взел и една държавна поръчка и не дължи нищо на няколкото си служителя и... да, не съм им вдигал заплатите от 2 год. и ми е ясно къде се намира един почтен предприемач, опитващ се да направи нещо полезно защото си гледам сметката всеки месец и.. да на никого не викам ИСКАААААМ ИСКАМ!

 85. 85 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#80] от "niakoi_si":


  До коментар [#83] от "Крез":


  До коментар [#84] от "gsb":

  Не забелязвате ли, че се държите точно като едни малки бойко борисовчета, не търсите подкрепа нито при колегите си нито от работниците си..., всеки от вас се окопава в някаква землянка и не се интересува от околния свят... .

 86. 86 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#85] от "ju.li":
  Бе човек, как и колко пъти да ти го кажеме.Къде по света си видял
  работодателите да излизат на протести а наемният труд да си кюта? Точно обратното е ,вие като основната маса трябва да притискате всяко правителство дето върши глупости,ние работодателите първо сме много малко и пръснати из цялата страна ,второ сме многократно по уязвими икономически от репресивният държавен апарат.Щото в БГ точно за часове
  могат да ти скалъпят нещо и да ти затворят фирмата а ти докато доказваш ,че нямаш сестра ще си фалираш като стой та гледай и никой БГ съд няма да осъди държавата да ти плати щетите и загубите.

 87. 87 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#85] от "ju.li":

  И какво трябва да правим според теб? Да хванем да раздаваме по 2000 евра на калпак, ей тъй за да са доволни синдикатите???

  Ако толкова ви е зор, ще си продадем джиповете и ще се откажем от силикона. Ама по проста сметка това ще стигне за европейски заплати за около 3 месеца. И после какво правим??? Какво да продам после, та да ви осигуря жизнения стандарт който си мислите, че сте заслужили?

 88. 88 Профил на wasteland
  wasteland
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Сега - да не живеех в България - да ви повярвам, че сте невинни

  Ама айде сега - аз може да съм прост пазач, ама не падам от Луната
  Нито пък вашите доводи ще предизвикат друго у мен, освен усмивка
  Пак казвам - българският работодател е с такъв манталитет, че ако има едно лесно да може да накара работниците да си плащат, че работят при него - най-добре
  И както казах - има дори и такива случаи

  Кой решава какво да се произвежда - тениски или космически кораби ? Шефа на фирмата или работника ?
  И ниската добавена стойност не я знам, ама знам абсурдната норма на печалба
  Особено в производството на тениски, макар, че и строителството не лъже

  А "макроикономиста", дето ми каза, че репликата ми "че в дръжавата имало пари", била остаряла, сигурно отъждествява държавата с бюджета
  Аман от такива пишман работодатели честно

  http://www.sofiawars.com/register/44120/
 89. 89 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#86] от "Крез":

  Не се опитвай да обясняваш теория на пазарната икономика на Андрешко. За него ти си гаден експлоататор.

  Въобще българина има много странно разбиране за капитализъм и пазарна икономика. Като гледам пишещите тук - само им липсват каскетите.

 90. 90 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#88] от "wasteland":

  Стани шеф и плащай, колкото смяташ, че трябва. Къде всъщност ти е проблема?

 91. 91 Профил на wasteland
  wasteland
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Проблема е, че в България бизнес не се почва само с желание и акъл

  http://www.sofiawars.com/register/44120/
 92. 92 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  До коментар [#91] от "wasteland": Е, да, то да не е Япония от 17 век, когато основателят на Мицуи бил сираче, което взело за мете разсипания ориз на пристанището, да го чисти и да го продава ... та вижте докъде стегнал!

 93. 93 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#91] от "wasteland":
  Айде бее ,що реши така.Да те светна ли как почнах аз?
  Продадох си къщата в Русе за 32000 долара с тях почнах.И тази къща бе и на майка ми и на брат ми. Години живях под наем.
  Твоето семейство няма ли имот?

 94. 94 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#86] от "Крез":

  Виж сега, съвсем добронамерено се включих в дискусията, като човек независещ от работодател (слава богу), ако до скоро изпитвах известна симпатия към занимаващите се с малък бизнес предприемачи, то днешното арогантно отношение към света извън наистина ДРЕБНИЯ ви живот ме кара да преосмисля някои от позициите си.

 95. 95 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 418 Весело

  "При добива на въглища например има ръст от 13% за първите три месеца на тази година, но вместо това да увеличи работните места и доходите броят на работниците в бранша е намалял с 1.7%"
  Това не се ли нарича ръст на производителността на труда?
  А, не бе, според синдикатите е увеличение на експлоатацията на трудещите се.

 96. 96 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#94] от "ju.li":
  Отлично ,аз пък като наблюдавам озлоблението на хората дори към дребния и среден бизнес /в по-голямата си част почтен/
  все повече се убеждавам ,че решението ми да преместя бизнеса си в друга държава където има закони и правила дето се спазват от всички а не само от балъците.Вие останете тука със здраве и си дигайте заплатите колкото искате.
  Само нещо последните две години откакто Гробарите е..ха мамата на бизнеса и сува ти фирми фалираха и освободиха персонала , безработицата скочи драстично а бюджета все на минус.Порасъждавайте върху връзката на тези събития.
  Нямам какво да кажа повече по темата.

 97. 97 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#70] от "gsb":


  До коментар [#96] от "Крез":


  До коментар [#90] от "niakoi_si":

  Като "чета" поведението ви във форума си представям какви читави работодатели сте, колко плащате на работниците си и как се държите с тях! И очаквате производителност, отговорност и компетентност с такова отношение? Един скромен и умен учстник - wasteland се опитва да ви накара да разсъждавате. Напразно! Високомерие и безпардонност свалят дискусията на много ниско ниво - до вашето ниво. Особено на другарката - gsb. Тя носи палмата на първенството по простотия и наглярство. Поздравления за wasteland! И другаре и другарки капиталисти, като не ви отърва да бъдете работодатели в България, да ви посъветвам с ваш съвет - айде през терминала!

  нели ангелова
 98. 98 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 862 Неутрално

  [quote#91:"wasteland"]
  Проблема е, че в България бизнес не се почва само с желание и акъл[/quote]
  И с пари! Комунистите с пари от куфарчетата, а останалите със свои собствени. И който влага парите, иска да печели, а не да раздава пари на работническо-селската класа и нейните синдикати!

 99. 99 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#97] от "vera56":
  Точно това се каня да направя да изпраша през терминала.
  Разликата е ,че ще замина с капитала си /колкото и да е скромен/
  и с близо 17г опит като предприемач.И да преебан съм щото толкова години нерви и труд няма кой да ми върне ма както са казали бития бит еб...я, еб...н.
  Но мен не ме мислете ,Дори и три или пет работни места да създам там а не като тука 40-50/ в добрите години/гладен няма да остана а и работните места ще са за някоя друга икономика
  и данъците също ,а вие тука се чудете що расте безработицата
  и що са ви мижави заплатите.А какви работодатели сме не знам
  знам само ,че текучеството при мен е малко ,заплатите не са огромни но винаги са били над средните и имам служители със
  по 8-10 г стаж във фирмата, може пък и на тях да оставя бизнеса си ако искат и да ми го изплатят за няколко години.

 100. 100 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#97] от "vera56":
  И знаеш ли кое е най неприятното за БГ? Не ,че аз ще се изнеса с капитала си, лошото е ,че все повече бизнеспартньори обмислят такива идеи .А като се изнесат 20-30 хил фирми от двеста и нещо хиляди тогава ще се усетите за какво иде реч но ще е късно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK