Агенция за еврофондовете ще смени 7-те оперативни програми от 2014 г.

Агенция за еврофондовете, пряко подчинена на премиера, ще смени управляващите органи по сега действащите седем оперативни програми през следващия планов период 2014 - 2020 г. Това обяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев.


Агенцията ще има шест междинни звена, които ще бъдат разположени в центровете на регионите за планиране. С днешна дата регионалните центрове са в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Видин. В междинните звена ще се дават консултации, ще се подават и проектите, като на място ще им бъде и правена административната оценка.


Нови евроексперти няма да се назначават. Половината от сега работещите в различните министерства и ведомства чиновници ще се бъдат преместени в провинцията. Вътрешно проучване показало, че интерес има към Пловдив, Варна и Бургас. Според министър Дончев по-високото заплащане ще бъде достатъчен мотив експертите да отидат да работят в провинцията. В момента най-ниската заплата на еврокесперт е около 750 лв., а най-високата - колкото тази на премиера Бойко Борисов. "Специалистът следва финансирането", каза министър Дончев по повод преселването на еврочиновниците.
Новата институционална реформа ще бъде регламентирана в Закон за управление на еврофондовете, който се подготвя в момента. Той трябва да бъде внесен в парламента през първото полугодие на 2012 г., а новата система за заработи най-късно до края на 2013 г.


С реформата по управлението на еврофондовете се прави централизация на централно ниво и деконцентрация в районите на страната, посочи министър Дончев. Така се решава основният проблем с координацията, който сега съществува между отделните програми, допълни той. Като пример беше даден ремонт на улица, финансиран по оперативна програма "Регионално развитие". Под улицата обаче има водопровод и канал, който трябва да се ремонтират по оперативна програма "Околна среда". Ако двете дейности не са съгласувани или пък общината не спечели финансиране за ВиК проекта, това означава, че не може да разкопава улицата през следващите 5 години за да спази изискването за устойчивост.


Новият модел за управление на евросредствата е бил обсъден с Националното сдружение на общините, академичните среди и неправителствените организации, посочи министър Дончев.


Девет страни от Европейския съюз, сред които Полша, Унгария, Латвия, Литва и Естония, имат централизирана система за евроуправление на средствата, каза Томислав Дончев.


Най-оптималния вариант е реформата в управлението на евросредствата да стане едновременно с подготвяната административната реформа, защото така областите ще се изпълнят със съдържание, смята министър Дончев. Анализът на работната група за административна реформа препоръчва няколко варианта за окрупняване на областите. Единият е 28-те областни центъра да се обединят в 6 на нивото на сега съществуващите региони.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на f.w.nietzsche
  f.w.nietzsche
  Рейтинг: 374 Неутрално

  гледах го по канал 3 и разбрах че искали някво име за не съм мно сигурен но някъв метод по който се генерират компютърни сценарии за икономиката та предложението ми е

  БОРКОР

  майтапя се

 2. 2 Профил на VladTheImpaler
  VladTheImpaler
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До авторката на статията:

  Моля Ви се, прочитайте си поне веднъж писанията преди да ги публикувате. Това направо е несериозно! Толкова двойни букви - все едно клавиатурата ви е посипана с мед и клавишите не отлепят... Да не говорим, че имена на хора са с малки букви, а има и бая думи, който са се простили с по някоя буква.

 3. 3 Профил на Pro-european
  Pro-european
  Рейтинг: 426 Неутрално

  е това е Лили Границки - големият 'спец' на Дневник за недвижимите имоти. Слаба и посредствена статия, кореспондираща на (липсата на) ниво на авторката й.

 4. 4 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Весело

  Опс, от всичко в статията най съществено е последния абзац: АДМИНИСТРАТИВНО ТЕРИТОРИАЛНА РЕФОРМА и окрупняване на областите.

  НАЙ НА КРАЯ )))))))))))))

  и най-умният си е малко прост....
 5. 5 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 479 Весело

  Вървим към Федерация България - от 6 автономни държави.
  Аз като ви говорех...

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK