НДК ще продължи да отдава зали и офиси без конкурс

С решение на правителството практиката, посочена като порочна, беше узаконена

НДК ще продължи да отдава зали и офиси без конкурс

© Дневник
- Цените ще се определят от лицензирани оценители

Залите и офисите в Националния дворец на културата (НДК) ще продължат да се отдават под наем без конкурс, а чрез пряко договаряне. Практиката, която се прилага от години при сключването на договори от комплекса и при смяната на ръководството му беше определена като незаконна, сега ще продължи с разрешението на правителството.


Днес кабинетът прие промени в правилника за упражняване правата на държавата в търговските дружества, в които има собственост.
Така едноличното акционерно дружество НДК беше вкарано в специален списък на фирмите, които по изключение могат да дават имотите си под наем без конкурс. Досега в него беше само дружеството "Агенция дипломатически имоти в страната", което управлява жилищата, предоставяни на чужди дипломати в България.


Мотивите, оповестени от пресслужбата на Министерския съвет, са, че по-голямата част от приходите на НДК са от наеми на офисите, фоайетата и залите за организиране на "културни, научни, образователни, конгресни, обществени и политически прояви". Тъй като за такива събития било невъзможно да се направят бързо търгове за избор на наематели, трябвало да се проведе пряко договаряне.


То обаче ще важи не само за 15-те зали, в които се правят партийни събрания, културни или бизнес събития, но и за ресторантите, магазините и заведенията и 17-етажната административна сграда, която се отдава под наем на фирми, медии, посолства. За повече мотиви за решението от правителството препратиха към вносителите на точката - министерствата на транспорта и на регионалното развитие.


До редакционното приключване на броя те не успяха да обяснят защо изключението се налага за всички имоти в НДК, а не само за залите, в които се организират кратковременни събития.


След влизането в списъка с изключенията ръководството на НДК ще има задължение да отдава имотите под наем при начална цена, определена от лицензиран оценител. Това може и да промени сегашните наеми, чиято стойност не е оповестена публично.


По неофициална информация някои от наемите на офиси са 6-7 евро на кв.м. Брокери на недвижими имоти коментираха, че цените са пазарни, като се има предвид, че сградите, които влизат в комплекса, са стари.


И досега имотите на НДК се отдаваха с пряко договаряне, въпреки че това не беше позволено, а наемите на залите бяха определени по ценоразпис. Практиката за сключване на договори без конкурс беше посочена като едно от нарушенията на бившия директор на НДК Христо Друмев в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, оповестен преди около месец.


Друмев беше сменен с преобразуването на НДК от несъществуващото от години в правния мир творческо-стопанско обединение в еднолично акционерно дружество. Сега директор на комплекса е Тодор Влайчев, в ръководството са още Мариана Чолакова и Десислава Бинева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK