Борисовата градина най-после има стопанин

Борисовата градина най-после има стопанин

© Цветелина Белутова, КапиталСтопанин на Борисовата градина вече ще е само Столичната община. Правителството реши вчера да прехвърли безвъзмездно на кметството управлението на целия парк. Преди това общинският съвет реши, че ще иска само част от градината - между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и алея "Яворов", но сега ще получи всичко.


Частта, която беше поискал съветът, е най-атрактивната и в нея влизат спортните и търговските обекти. Министерският съвет обаче реши да прехвърли на София всички 33 хектара. "Местната власт вече ще управлява целия парк, което ще позволи да влага собствени средства в поддържането и развитието му", обявиха от правителството.


След убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина кметът Йорданка Фандъкова, обяви че общината ще поиска от държавата собствеността върху парка, за да може да инвестира в поддържането му. Приходите ще дойдат от наемите от заведенията, които сега не постъпват в общината, уточни тя.
Досега теренът беше държавна собственост и като "паметник на парковото изкуство" от май 2009 г. би трябвало да е под управлението на министъра на културата. Министерството обаче така и не е поело управлението, защото две години е разработвало правила, които вече се обезсмислят. През това време настъпил невъобразим хаос, тъй като на практика градината не е имала стопанин и никой нищо не е контролирал.


"Наша проверка показа, че търговските обекти в парка са били отдавани под наем от най-различни субекти - бивши и настоящи общински дружества, има и самонастанили се търговци", обясни за "Дневник" областният управител Данаил Кирилов.


Той разказа, че фирма сама си определила наема и започнала да превежда някаква сума на общината, но без договор и разрешително да продава в градината.При проверките търговецът вадел платежните нареждания и твърдял, че е изряден.


Чак сега общината ще направи конкурси за разполагане на търговски обекти и атракциони и само тя ще прибира наемите и таксите. Обещанието е, че парите ще бъдат инвестирани в осветление, камери и поддръжка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK