Полицаят, осветлил даренията в МВР, напуснал системата след натиск

Полицаят, осветлил даренията в МВР, напуснал системата след натиск

© Красимир ЮскеселиевПолицаят от дирекция "Престъпления по пътищата" Константин Иванов, който осветли практиката автомобилите на фирми, които правят дарения на МВР, да не се спират за нарушения по пътя, е бил принуден да напусне системата след натиск. Това става, след като преди време той разказа пред Би Ти Ви за списъка с дарителите на ведомството. Днес Константин Иванов отново разказа пред Би Ти Ви, че е бил подложен на натиск и е трябвало да напусне работата си, защото срещу него са започнали дисциплинарни производства.


"Аз никога не съм се крил, че ще го изкарам този случай наяве. Има сериозно засегнати обществени интереси и като служител на МВР основната ми функция е да защитавам тези обществени интереси. Аз не забравям откъде идва моята заплата - заплатата идва от българските граждани. Това, което съм свършил, смятам, че ми е задължение по служба", заяви пред медията Иванов.


Константин Иванов разказва на комисията, проверяваща случая, откъде, как, кога и защо е получил списък с колите на спонсорите на полицията.
"Аз подадох сигнал на 3 май, но до излъчването на репортажа министерството не направи абсолютно нищо. Трябваше да дойдат да видят нашите автомобили, защото списъците бяха вътре в колите, бяха махнати от караулките, защото изтече информация, че вашата телевизия подготвя репортаж по този случай. Да вземат списъците от колите и тогава резултатите щяха да бъдат много по-различни", разказва бившият полицай.


В действителност проверката протича така: събират 150 полицаи от групата и ги карат да напишат какво знаят по изнесената информация. Само Контстантин Иванов и още един полицай потвърждават и разказват детайлите. Останалите им колеги мълчат.


"Аз останах сам не просто срещу 150 човека, аз останах сам срещу държавата. Не трябваше да ме оставят сам. Искам да ги попитам сутрин, когато станат - какво виждат в огледалото? Достойни мъже ли виждат или нещо съвсем друго? Със страх се управлява в цялата система на МВР.  И това нещо си даде плодовете", смята още Константин Иванов.  


От пресцентъра на МВР казаха пред "Дневник", че за момента няма информация дали ще има повторна проверка по неговия сигнал, както и за това какви са провиненията за дисциплинарните производства срещу него.


Полицаят напуска след 20 години работа в МВР. Казва, че не е имал особен избор, защото след репортажа е бил подложен на натиск. Дисциплинарните производства срещу него са 5, след като става ясно, че той е човекът, извадил на показ даренията в МВР. Наказан е само за едно нарушение - с година порицание. Причините са различни.


"За това, че не са ме намерили на автомагистрала "Люлин", а всъщност не са ме търсили. Направиха ми и една проверка юни месец, че в 13:30 не са ми били чисти обувките", разказва бившият полицай.


Пресцентърът на МВР не дава информация пред Би Ти Ви колко и какви са сигналите срещу полицая. Той разказва, че е осъден на 100 лева глоба заради това, че през 2001 г. по време на работа е нанесъл лека телесна повреда на пиян шофьор след преследване. Очаква атаки срещу себе си. Въпреки това е убеден, че отново би подал сигнала за даренията, дори и да знае крайния резултат за себе си.


"Полицая не трябва да забравя, че е на улицата, за да защитава обществения интерес. Трябва да знае също, че страхът не означава нищо. Защото заради страха може да не се прибереш вкъщи", категоричен е Константин Иванов.


В края на май 2011 г. стана известно, че МВР е събрало от частни дарители над 6.5 млн. лв. за три месеца. Оказа се, че сред дарителите са и разследвани лица, а в техническата част на последния доклад на Европейската комисия тази практика също беше критикувана. Въпреки това обаче преди седмица вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че тази практика няма да бъде прекратена веднага, а ще се намалява поетапно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK