Прокурорите минаха от подслушване към масови арести

Борис Велчев

© Красимир Юскеселиев

Борис ВелчевПодслушването е намаляло двойно през 2011 г., твърди отчетът на прокуратура за първите шест месеца на годината.


Ако за същия период на миналата година те са направили 7198 искания за подслушване и следене, сега броят им е 3345.


По данни на прокуратурата подслушвани и следени за първите 6 месеца на 2011 г, са били 1959 души. За първите шест месеца на миналата година са били 2504 
Този значителен спад идва, след като през последните две години използването на специални разузнавателни средства (СРС) се превърна в любимия способ за разследване на МВР и прокуратурата. След това се стигна до скандалите с изтичането на информация за подслушани разговори на шефа на митниците Ваньо Танов и масовото следене предизвика критики от Европейската комисия.


Изключително честото подслушване през 2010 г. накара главния прокурор Борис Велчев да въведе регистър, в който да се записва кой прокурор колко искания е направил, и така да дисциплинира подчинените си.


Според отчета има положителна тенденция и за ефективността от подслушването и двойно се е увеличил броят на осъдените въз основа на доказателства, събрани със СРС. Миналата година заради данни от спецсредства са осъдени 58 души, а сега са 110.


"Налага се изводът, че прокурорите правилно са преценили голямото значение и роля, които СРС-та имат тогава, когато се използват разумно и при реална необходимост", пише в доклада.


Изоставили страстта си към подслушването, прокурорите се насочват все повече към друга репресивна мярка – задържането. Ако през първата половина на 2009 г. те са поискали от съда да остави в ареста за дълго 1545 души, от януари до юни тази година те са 2275.


"Тази тенденция буди тревога. Подчертаваме необходимостта да се прибягва към мярка за неотклонение задържане под стража тогава, когато тя е абсолютно необходима", пишат от Върховната касационна прокуратура и посочват, че главният прокурор Борис Велчев е загрижен от ръста на исканията за арест. Още повече че, макар и с малко, е паднал процентът на исканията, които след това са уважени от съда. Това става в 82 на сто от случаите.


Прокуратурата отчита, че за първата половина на годината са внесени с 1000 обвинителни акта повече, отколкото за същия период на 2010 г. Близо 28 000 души са предадени на съд.


В доклада се коментира и болната тема за оправдателните присъди по делата от обществен интерес. Статистиката на обвинението показва, че от приключилите 97% са с осъдителни присъди. "Твърденията за огромен брой оправдателни присъди са не просто необективни, а недостоверни и явно тенденциозни. Така се формира негативно обществено мнение срещу прокуратурата, базиращо се на невярна информация", пише в доклада.


Данните показват, че от делата, които прокуратурата води за такива от обществен интерес, за шест месеца са влезли в сила присъди за 2240 души, а само 69 от тях са били оправдани.


Обвинението обаче посочва, че от тези осъдителни присъди все повече са условните. Те са с близо 74% повече в сравнение с миналата година, а ефективните на затвор са намалели с 8 на сто.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Фасулко Коматков
  Фасулко Коматков
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Сега проблема са арестите, така ли?!

 2. 2 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 726 Весело

  Тази тенденция буди тревога. Подчертаваме необходимостта, да се прибягва към мярка за неотклонение "задържане под стража" тогава, когато тя е абсолютно необходима", пишат от Върховната касационна прокуратура и посочват, че главният прокурор Борис Велчев е загрижен от ръста на исканията за арест.

  Ама как да не е абсолютно необходима,необходима е))иначе как да си правят показните акцийки Цецо и Бойко

  bravy
 3. 3 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Велчев, обръсни се бе човеко! Не знам какъв детски спомен те кара да ходиш с костюм и четиридневна четина, но нито е модерно, нито е нормално!

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 4. 4 Профил на sir__lanselot
  sir__lanselot
  Рейтинг: 418 Весело

  "...Обвинението обаче посочва, че от тези осъдителните присъди все повече са условните..."

  Като се занимавате с кокошкарите , а мафиотите не смеете и да пипнете... Истинските бандити не стигат дори до съд, бе Велчев !

 5. 5 Профил на borisstoyanov
  borisstoyanov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Обвинението обаче посочва, че от тези осъдителните присъди все повече са условните. Те са с близо 74% повече в сравнение с миналата година, а ефективните на затвор са намалели с 8 на сто."

  ............................

  Най-важното в цялата статия. Условните присъди не мисля, че плашат много закоравелите мутряги...

 6. 6 Профил на Arexander
  Arexander
  Рейтинг: 624 Гневно

  "Твърденията за огромен брой оправдателни присъди са не просто необективни, а недостоверни и явно тенденциозни. Така се формира негативно обществено мнение срещу прокуратурата, базиращо се на невярна информация". А защо не кажете какъв е % на внесените обвинителни актове спрямо броя на образуваните досъдебни производства. Това е по-важен критерий за качеството на работата на прокуратурата, от % обвинителни актове, завършили с присъда

 7. 7 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1463 Гневно

  Тоя що невземе да се скрие!
  Какви са тия хиляди осъдени, че и за шест месеца? Айде стига глупости!
  Ще ми съдят укриващ данъци в ултра големи размери - условно, и ще се бият в гърдите че свършили много работа.
  Безобразия вършите г-н Велчев! Безобразия!

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 8. 8 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 829 Неутрално

  "Обвинението обаче посочва, че от тези осъдителните присъди все повече са условните. Те са с близо 74% повече в сравнение с миналата година, а ефективните на затвор са намалели с 8 на сто."
  Мдаа,битият си е бит,а пък властимащият в мутро-милицинерската държава си с ..с властта.А иначе престъпността расте,спор няма.И ще расте пропорционално на размножаването на циганите и чалгаризирането на българите.Факт.

 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Сега МВР-то да върне част от кинтите за подслушване....

 10. 10 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 624 Весело

  Докато главния, небръснатия мошеник не бъде изгонен и/или вкаран в затвора, няма да видим бял свят.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 11. 11 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 726 Разстроено

  За миналата година са изхарчени 100 млн. лева за подслушване, а с са осъдени 58 лица. Не знам защо, но тази сметка ме притеснява. Горе-долу по 1.7 млн. на човек излиза. Бая скъпичко... (стоте милиона бяха официално оповестени от предишния шеф на комисията по вътрешна сигурност на парламента Минчо Спасов).

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 12. 12 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 470 Весело

  като е намаляло подслушването защо не са реализирани икономии от мвр по това перо, че да могат родните полицаи вече да не искат подаяния от бизнесмени-патриоти...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 13. 13 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 675 Весело

  0.80% ефективност на СРС миналата година и 3,28% ефективност на СРС тази година. И вие се гордеете с тази ефективност?! Над милион и половина за осъден чрез използване на СРС? Това ли наримчате ефективност? Велчев, ако влезеш в частния сектор с тази ефективност, ще го закъсаш още първата седмица...

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 14. 14 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Проблемът наистина са малкото ефективни(подчертавам) присъди по най-значимите дела.
  Една от причините явно е и в законодателството, което дава такива възможности да се разминеш с условна присъда за доста сериозни престъпления - да не изброявам, че няма да ми стигне страницата...
  И аз съм съгласен с някои от коментарите - щом е така - част от парите за СРС трябва да се пренасочат в новия бюджет - било дори, за да се подобрят условията за работа в следствието примерно.

 15. 15 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#13:"demonoid"]Велчев, ако влезеш в частния сектор с тази ефективност, ще го закъсаш още първата седмица... [/quote]
  За това не е в частния сектор. Иначе цифрите са внушителни: по 1,3 млн лв на осъден. Някой да знае колко са платените глоби (които се дават с действителните присъди...предполагам) и колко имущество, придобито чрез престъпност, е конфискувано?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 16. 16 Профил на Petrunof
  Petrunof
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#11:"Вени Марковски"]За миналата година са изхарчени 100 млн. лева за подслушване, а с са осъдени 58 лица. [/quote]
  Цайс,много си отворен.
  Дай да видим къде прочете за тия 100млн,че нещо хич не ти вярвам.
  Обърнахте го на развален телефон тук.

 17. 17 Профил на Petrunof
  Petrunof
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#11] от "Вени Марковски":

  Това ли имаш в предвид
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2008/09/14/550280_mikov_spasov_i_petkov_vliazoha_v_slovesna_prestrelka/?ref=miniurl
  Ами тези са от твоите бе,убавец.

 18. 18 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1090 Весело

  "Дневниг" е закупил специален софтуер, чрез който мониторите на форумците му са превърнати в терминали за обратно рефлексотранслационно нанохармонично отразяване. Това ще рече, че всички ние седим пред камери, от които ни наблюдават. От мой приятел, който настоява да остане неназован, със сигурност зная, че определена групичка вече е набелязана, а кръгът около нея се стеснява. Тц, не сме от БеСиПе-ту, от СеДиСе-ту сте. Но арестите ще последват неминуемо.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 19. 19 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Близо 2 млн. разход за осъден! Аз мисля, че ако се предлагат по 200 хил на човек хората сами ще се записват и чакат ред да влезнат в затвора. дори за 20 хил. ще има мераклии.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 20. 20 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#17] от "petrunof":

  сигурно има предвид това: http://ikonomika.org/?p=5153
  И това: http://mediapool.bg/show/?storyid=174883&srcpos=4

  Може би това: "Не може за подслушване да се дават 100 млн. лв., а за култура - 80 млн., заявил Вежди Рашидов, срещу когото има силни брожения в арт средите заради закриването на театри. Парите за образование са орязани най-много в частта за капиталови разходи. Намалението е с 23%, или от 4 млн. лева. През 2011 г. те ще бъдат 3 054 000 лева. Това означава, че и догодина няма да има пари за ремонти или нови строежи."
  Във всеки случай, от 100 милиона за две години са станали 100 милиона на година. То затова изтекоха разни напитки и митничари - футболисти от слушалките.

  Ecrasez l’infâme
 21. 21 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Прокуратурата е само едно звено от правоохранителните органи.

  Истината е, че цялата тази система е изградена по съветски образец, все още нереформирана, прогнила и движеща се по инерция от времето на социализма.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 22. 22 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1291 Гневно

  ааа, значи имало файда да се направят публично достояние зулумите на цецо... веднага си прибра ръцете, поне на документи, ' щото съм абсолютно сигурен, че подслушването за кеф тече с пълна сила, иначе какво да прави армията от шапкари, която се храни от нашите пари......

  Времето е наркотик, много от него убива.
 23. 23 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Най-тревожното по отношение на СРС-тата е, че населението на България изобщо не си дава сметка за мащаба на проблемите, свързани с подслушването. Повечето редови граждани са решили, че въпроса с подслушването се изчерпва със специалните операции на полицията. За жалост обаче има множество "частни организации", както български, така и чужди, които разполагат с дори по-значителен потенциал за подслушване и следене от този, който нашето МВР има. Ето например скорошните скандали във Великобритания. Щом в тази примерна демократична държава частна организация е дръзнала да подслушва масирано, включително политически фигури, включително членове на кралското семейство, тогава какво да мислим, че се случва в нашата мила родна България?

 24. 24 Профил на iwanow
  iwanow
  Рейтинг: 193 Неутрално

  Цитат от в-к "Борба" В. Трново: "От началото на годината в областта са били задържани по Закона за МВР близо 2000 души. За същия период на 2010 г. цифрата е била едва 344 души. По-дълго зад решетките с прокурорски мерки са престояли 915 души срещу 200 през м.г. "

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 778 Неутрално

  ""Тази тенденция буди тревога. Подчертаваме необходимостта да се прибягва към мярка за неотклонение задържане под стража тогава, когато тя е абсолютно необходима".... Още повече че, макар и с малко, е паднал процентът на исканията, които след това са уважени от съда. Това става в 82 на сто от случаите."
  ---------------------------
  82% ми се вижда доста висок процент и явно не става дума за масови арести на невинни хора.

 27. 27 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1546 Любопитно

  До коментар [#24] от "iwanow":
  Веселба, а?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 521 Неутрално

  МАСОВО В ЗАТВОРА ? ДА , АМА ,,,,,,,,,,,,,, НЕ ,,,,,,,,,ОТИ ?

 30. 30 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Увеличението на исканията за постоянно задържане под стража е индикатор само за едно. Професионалистите от Цецарника и от Велчарника не знаят какво вършат и е по-лесно да тикнеш някого в ареста за една година, отколкото да доказваш вината му. Този метод трябва да влезе в учебниците под наименованието "Мачкай ги, Цецо". Ако присъждаха обезщетения на невинно държаните под стража, наш Цв. щеше до тук да е на минус 18 апартамента в центъра, а небръснатото Боре щеше да обитава землянката на дедо си шумкарина.

 31. 31 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Да, копанята на милицията беше препълнена с кървави народни пари, та чак преля, но това не доведе до нищо. Просто те толкова си могат. С гледане (слушане) ако ставаше, кучетата щяха да са касапи. Сега... Сега не зле ония сто милиона лева Цецо да ги даде за благотворителност или да ги възстанови в бюджета. Има далеч по-нужни приложения за тях, отколкото да се окачват на маймуните слушалки по главите.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 32. 32 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Е, 97% е чудесно, проблема е в огромното количество условни или с минимален срок за лишаването от свобода. Иначе така статистически всичко е хубаво, но е важно да се показва цялата статистика.

  preklara rara
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK