Борисов: Аз взех решението за "Лукойл", няма да допусна конфликти в правителството

Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Бойко БорисовРешението за отнетите лицензи на "Лукойл" е взето лично от премиера Бойко Борисов и по него в правителството няма разногласия. Това обяви в интервю за Нова телевизия министър-председателят.


Ние имаме един план винаги – борбата със сивата икономика и контрабандата на гориво изисква всички производители, дистрибутори, складове да имат нужните измерватели и всичко това да бъде свързано с НАП, обясни премиерът. Той разказа, че месец и половина преди да изтече крайният срок за монтирането на въпросните уреди финансовият министър Симеон Дянков и шефът на митниците Ваньо Танов са провели разговор с него за това как да се реагира спрямо "Луукойл", след като е станало ясно, че компанията няма да покрие изискванията на закона. Премиерът се поинтересувал как се процедира по закон в такива ситуации и дал съгласието си за отнемане на разрешителните.


На въпрос дали има разногласия между министрите по темата Борисов отговори:"В момента, в който усетя, че има подобно нещо, виновниците ще ги махна. Ма веднага и незабавно! И те го знаят прекрасно. В момента, в който някой се обяви срещу свой колега, ще го махна", обясни Борисов.
Според премиера до началото на декември "Лукойл" ще успее да сложат всички измервателни уреди. Борисов разказа, че в сряда е имал телефонен разговор с президента на "Лукойл" Вагит Алекперов, който се извинил за забавянето и причинените неудобства и уверил, че до края на септември компанията ще направи инвестиция от 1 милиар (премиерът не уточни за каква парична единица става въпрос - б.ред.).


Борисов нарече инсинуации информациите, че отнетите лицензи на "Лукойл" са предизвикали противоречия между Симеон Дянков и Цветан Цветанов. Цветанов просто попита не е ли редно, когато взимате лиценз на най голямата компания, да ни предупредите няколко дена преди това да си попълним резервите, за да не сме подготвени, обясни премиерът. Той обаче не го направил, защото бил сигурен, че има достатъчно гориво и криза няма да има.


Явно няма къде да ни намерят кусур и се хващат за нещо, коментира още премиерът, според когото в кабинета има отлично сработване, а отношенията са чисто професионални. С изключение на жените на Дянков, Цветанов и на Вежди Рашидов, не познавам семействата им. Това са строго избрани професионали от мен и ние нямаме лични отношения, обясни Бойко Борисов."Защо да не се кандидатирам за президент, аз нямам ли права? На мен ми е забранено да се кандидатирам от години за президент, защо?", отговори премиерът, след като водещият заяви, че вече е известно, че той няма да се кандидатира. "Като дойдат президентски избори, настава една истерия... Питам защо и кой го е толкова страх." Борисов повтори, че ГЕРБ има кандидат за президент и той ще бъде обявен на 4 септември.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK