Захарта поскъпва заради липса на производство и надценки в България

Поскъпването на захарта от вноса на суровина до търговските вериги е повече от лев за килограм на дребно, сочат от Министерство на финансите.<br />

© Надежда Чипева

Поскъпването на захарта от вноса на суровина до търговските вериги е повече от лев за килограм на дребно, сочат от Министерство на финансите.Захарта в България поскъпва, заради липсата на производство в България, високите цени на международните пазари и търговските надценки у нас, докато продуктът стигне до крайния потребител.


Това е заключението на анализ, изготвен от дирекция "Икономически анализи и прогнози" по разпореждане на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.


Проучването е насочено към ценообразуването на захарта в България и причините за нейното поскъпване, след като миналата година цената за от продукта на дребно бе 1.6 лв, а сега е 2.5 лв.
В съобщение на министерството се посочва, че "след януари 2011 г. цената на килограм захар от производителя до потребителя нараства с близо 1 лев, което рязко контрастира с тенденциите в предходните години". Поскъпването остава голямо дори и като се отчете покачването на цените на петрола и захарта на световните пазари, което означава, че голяма част от надценката се формира от търговските вериги в българия.


Върху ценообразуването в сектора влияят още ограниченията, поставени от ЕС на държавите-членки след реформата в сектор "Захар", с което значително намаляват стимулите и възможностите за производство на захар в България. Така от 2007 година бариерите за внос на захар постепенно отпадат и евтината продукция на страни от третия свят направи неконкурентно отглеждането на захарно цвекло в България,. Вместо това у нас се внася нерафинирана захар, която се преработва преди да стигне до търговската мрежа.


За периода 2005-2011 г. производството на захар и захарни изделия в България спада, а цените на произвежданите продукти, включително и рафинираната захар, растат.


България разполага и с национална квота само за производство на изоглюкоза в размер на 89.19 хил. тона сухо вещество, а квотата на България за отглеждане на захарно цвекло е напълно закрита.


Според анализа на финансовото министерство най-вероятно е производителите на захар и захарни изделия да формират печалбата си основно от надценка на захарта за вътрешно потребление, но наличните данни не са досататъчни за категорична статистическа оценка, се казва в прессъобщението. От Министерство на финансите допълват още, че заради ограничените възможности за свиване на производствените разходи при липсващ производствен процес на суровината в България, единствената възможност за увеличаване на печалбата остава увеличение на надценката за крайния потребител.


В днешния си брой "24 часа" съобщава, че идната седмица анализът ще бъде предоставен на Комисията за защита на конкуренцията. Регулаторът ще трябва да провери има ли картелиране между играчите на пазара и при доказване, да вземе мерки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK