НАП: 200 000 лв. оборот е укрит от заведения в Слънчев бряг

НАП: 200 000 лв. оборот е укрит от заведения в Слънчев бряг

© Юлия ЛазароваСлед среднощни проверки на заведения в Слънчев бряг 200 000 лв. оборот излезе на светло. За това съобщиха от Национална агенция за приходите (НАП), които са проверявали съвместно с Агенцията по храните и Комисията за защита на потребителите.


Инспекторите установили, че близо три пъти по-малко от действителния оборот отчитат на касовите си апарати нощните клубове и дискотеките в курортния комплекс. Укритите приходи от вход и продажби в четири нощни клубове на плажа, ресторант и паркинг само за една нощ са достигнали близо 300 000 лв., което е три пъти повече от отчетеното на касовите апарати на заведенията през миналия петък.


Едно от най-посещаваните нощни заведения е получило приходи от 111 000 лв. снощи, от които 23 000 за такса за вход. За сравнение приходът на същата дискотека миналия петък е бил около 60 000 лв.
Установените нарушения на трудовото законодателство са 20 - 11 души са работили без трудов договор, шестима са имали сключени граждански, за да прикрият трудови договори.


10 нарушения са разкрили служителите на Комисията за защита на потребителите снощи. Сред най-често срещаните е несъответствието на обявения брой места в заведенията с удостоверенията за категоризация. Друг масов проблем е необявяването на цени и грамажи в менютата, както и заплащането на такса за ползване на тоалетните.


Във всяко от проверените заведения са открити нарушения и от Агенцията по храните, съобщиха още от съвместния екип.


Общо 80 души от четирите институции и полицаи от ГДБОП ще продължат проверките и днес през деня и довечера.


През миналия летен сезон приходната агенция провери близо 80 от най-популярните нощни заведения по Черноморието. За малко повече от месец, "на светло" излязоха близо 4,5 млн. лв. укрит оборот. След проверките всички фирми без изключение увеличиха месечните си вноски по ДДС в бюджета със средно 50%, припомнят от НАП.


"Струва ми се, че тук освен ревизионни актове, ще има и наказателни производства", коментира по повод течащите проверки изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK