Метрото вдигна цените на имотите покрай него

Търговските вериги правят магазините си в близост до бързия градски транспорт

Метрото вдигна цените на имотите покрай него


Жителите на "Надежда" вече може да се счита, че живеят в центъра на София, защото с кола и велосипед са на 10 минути до Централните хали, а с откриването догодина и на втория метродиаметър - за 5 минути." Думите са на премиера Бойко Борисов при откриването на ремонтирания булевард "Ломско шосе" в началото на юли.


Брокери очакват възходящият тренд на цените край метростанциите да продължи

Може да се спори дали "Надежда" е в центъра, но е сигурно, че метрото повиши стойността на имотите край него. Интересът към жилища и обекти, разположени по трасето, му е голям, единодушни са брокери.


Тенденцията, позната от други столици, става характерна и за българската. Според компаниите за имоти интерес има не само към жилищата, но станциите приличат инвеститорите на бизнес сгради и особено тези, които влагат парите си в търговски обекти.


20 - 50% по-скъпи са незастроените терени до метрото от тези в по-отдалечените части на същия районЦените на незастроените терени са между 20 и 50% по-скъпи от тези на по-отдалечените в същия район. Някои от моловете бяха построени, а други се строят в момента в близост до метростанция. Хранителните вериги също планират обектите си в близост до метрото. "Тези места в момента са добра инвестиция, защото се очаква възходящият тренд на цените да продължи", смята Калоян Богданов, маркетинг директор на "Адрес недвижими имоти". 


Жилища
"В последните години се наблюдава повишение на интереса към имотите в близост до метроспирките, като тази тенденция ще продължи и през следващата година, когато се очаква да бъде пусната и втората  метролиния", продължава Калоян Богданов.


5 - 10% по-високи са цените на жилищата до станциите от тези във вътрешността на същия квартал

"Транспортната достъпност е един от факторите, които влияят при покупката на имот, а метрото като най-бързия транспорт определено има предимство спрямо останалите", коментира Николай Атанасов, управител на "Виктория инвест". По оценка на двамата жилищата в близост до станциите на метрото са средно с 5 - 10% по-скъпи от тези във вътрешността на същия квартал.


Христо Бойков, управител на "Би енд Ейч имоти", дава дори по-високи цени до 15 - 20% спрямо останалите, но с уточнението, че това важи само за спирките, през които минават много пътници.
Цените покрай изградената метролиния от жк "Обеля" до жк "Младост 1", както и по строящата се в момента от "Връбница" до жк "Лозенец" се движат в широк диапазон от 500 евро/кв.м до 1400 евро/кв.м, показват данните на агенциите за имоти.


Много шум - това е причината живеещи в непосредствена близост до подземната железница да търсят друг апартамент

Естествено най-скъпи са жилищата в централната градска част - НДК, пл. "Света Неделя", Софийския университет "Св. Климент Охридски" и жк "Лозенец". Докато в покрайнините като "Връбница" и "Обеля" падат повече от два пъти.


Допълнителен стимул за купуване на жилища в близост до метрото е и концепцията на Столичната община за въвеждане на нов вид кратки автобусни маршрути в кварталите, които да водят към най-близката метростанция, посочи Калоян Богданов. Успоредно с бъдещите квартални автобуси до спирки на метрото жителите на тези райони очакват изграждането на велоалеи и места за оставяне на велосипедите пред метростанциите.


Като минус на метрото според оплаквания на хората се определя опасността от напукване на сградите, както и повишеният шум. Преди години при изграждането на линията под бул. "Цар Освободител" се напукаха стените на Военния клуб.


Все повече студенти предпочитат квартири в квартали, до които има метро, отколкото в Студентския град

Тогава от "Метрополитен" категорично отрекоха това да се дължи на прокопаването на подземната железница. При пускането на метрото до "Младост" пък имаше оплаквания на живеещи в квартала от големия шум.


Стигна се дори до единични сделки на продажби на апартаменти, чиито собственици не искаха да са в непосредствена близост до метроспирката, разказаха брокери на имоти. В същото време се наблюдава и обратната тенденция - тези, които живеят в жилище, отдалечено от спирката на метрото, го заменят с близко до нея.


"Спирката на метрото е благоприятен фактор, но не е най-важният при покупката на жилище, защото хората гледат общо квартала - дали има изградена инфраструктура, да е в близост до училище, болница и работното им място", коментира Любомир Станимиров, управител на "Имоти БГ".


Метрото повлия много сериозно и на пазара на наеми, като доведе до значителна релокация на наематели към спирките на метрото. Стигна се дори дотам, че студенти, живеещи в Студентския град, са се преместили да живеят в "Люлин" и дори в "Обеля". Причината е, че до Софийския университет стигат за 10 - 15 минути, вместо да пътуват половин час от Студентски град с автобус, обясни Калоян Богданов.


Бизнес имоти
Инвеститорите в офис сгради и търговски центрове също проявяват интерес към станциите на метрото, показват наблюденията на брокерите. В последните години бяха изградени редица офис сгради по действащата линия основно по бул. "Тодор Александров".


Молове и магазини се строят близо до най-използваните спирки

В момента се вдигат няколко нови обекта в района на хипермаркет "Метро" на бул. "Цариградско шосе", където минава продължението на метрото. В близките две-три години не очаквам да започне строителство на нови офис сгради заради високия процент на незаетите площи, коментира Красимир Димитров, управляващ партньор в "Соуърс риъл естейт". По данни на агенциите за имоти празните офиси в момента са между една четвърт и една трета от всички налични на пазара.


Моловете и търговските вериги задължително съобразяват обектите си с транспортната достъпност, защото това е от изключително значение за посещаемостта на обекта. Не случайно Mall of Sofia беше построен в близост до метростанция "Опълченска", а "Сити център София" е до бъдещата станция "Свети Наум".


На спирка "Западен парк" пък започна строителството на "Мега мол", като плановете на инвеститорите са обектът да бъде пуснат през следващата година. Около бъдещата метростанция "Хан Кубрат" в близост до община "Надежда" също е планирано да се изгради нов търговски център. Така заедно с културния дом и пазара ще се оформи вторичен градски център.


Веригите за бързооборотни стоки също внимателно планират магазините си да са в близост до удобен градски транспорт. Billa беше една от първите, които заеха места до спирките на метрото. Още преди първият метродиаметър да бъде построен, компанията имаше обект в "Люлин", а сега има до самата станция на метрото при Софийския университет. Веригата планира и още един магазин при бъдещата метростанция "Бели Дунав" в жк "Надежда".Брокери очакват възходящият тренд на цените край метростанциите да продължи

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 470 Весело

  Метрото вдигна цените на имотите покрай него
  -------------

  Не е много сигурно , че точно метрото вдига цените на жилищата!
  Цените на жилищата се вдигат от собствениците под въздействие на подобни публикации - всички четат

  Негативните Публикации свалиха цените през последните две год - Позитивните публикации като тази ги вдигат отново !

  Хората, които си мислят , че по-голямото предлагате ще свали още цените се излъгаха - Банките Стартират процеса на поевтиняване,както стартираха поскъпването преди две год , както го Рестартират и сега !

  --------------

  Логиката им е проста :
  ако има търсене на 15 000 апартамента под наем (а е сигурно че са мимимум толкова) - Защо да се наемат на 3 Е/кв като може на 4 Е/кв - срещу бетонираните искания на собствениците никой квартирант не може да устои!
  същата е и ситуацията с продажбите - ако ще се купува - ще се купува скъпо вместо евтино - единственото спасение е въздържание от сделка и плащане на растящ наем ..........или напускане на БГ....а навън 4 Е/кв наем е розов сън
  ----------
  алчността Вече движи пазара на имоти НАГОРЕ - както го движеше страха Надолу до 2010 год !

 2. 2 Профил на Центурион
  Центурион
  Рейтинг: 471 Весело

  На фона на стойността на строителството (терен + строителство + маркетинг) както и съпоставено с доходите на населението цените са много високи. Такова нещо като всичко на един строителен предприемач да му излезе до 400 еуро/кв.м. и да продава на 800-1000 никъде го няма. Разбира се има изключение - високи проценти на обезщетения и скъпи локации (парцел), но това не води до сериозна диференциация на цените. Разликата между Люлин и Докторски Паметник е о/о 400 еуро/кв.м. - в други Европейски столици разликите м/у добър и лош квартал е в пъти, не проценти. Алчността на предприемачите доведе и до това изчадие на пазара - процент общи части!!! Не съм виждал/чувал никъде другаде да има такова нещо в Европа.

 3. 3 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1204 Весело

  Който мисли да тегли кредит за нещо повече от печка и котлони, незабавно да иде на лекар !

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 4. 4 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#1:"Шукри Шашкъноглу"]Цените на жилищата се вдигат от собствениците под въздействие на подобни публикации[/quote]
  Не е така. Ако си до метростанция е като да живееш до работата си: тръгваш за работа късно, стигаш бързо и безпроблемно, без редовните задръствания, не търсиш място за паркиране и т.н.

  От друга страна не вярвам, че идеята за стойки на станциите, където да си оставяш колелото цял ден без надзор, ще проработи. В България сме.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Билла, доколкото ми е известно имат един магазин точно на същото място - да откриват втори пак там?
  А би било напълно нормално цените на имотите до метростанциите да се вдигат.
  Те и без това накъде да падат повече, след като София си остава най-сигурното място за намиране на работа.
  А метрото е удобство - можеш да станеш в 8.15 примерно и в 9 да си на работа.
  А и бензина скъп...

 7. 7 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално
 8. 8 Профил на LI
  LI
  Рейтинг: 8 Гневно

  Мила Лили Границка!
  Жителите на Надежда ВИНАГИ са били на 10 минути от Централни Хали и Св.Неделя! А с метрото ще станат на 5 минути!
  Била има магазин на Бели Дунав поне от 10 години.
  А ти, мила, от колко години живееш в София??
  И с кого спориш къде е Надежда спрямо центъра, мила?!
  За твое сведение Южния парк е оформен на мястото на тухларните на София... Там жабите волно са си квакали по блатата, имали са храница /комари/.
  На Хемус, Й.Николова/Журналист!/ и Ситняково са били колелата на трамвайте 6, 12 и 4.
  София през 70-те - преди великото селско нашествие...

  :)))
 9. 9 Профил на konrad
  konrad
  Рейтинг: 374 Весело

  Метро вдига цените, това че са на топ локация вдига цената, това че е ново строителство вдига цената, това че е ЕПК вдига цената, това че е панел вдига цената, това че е с ТЕЦ вдига цената, това че е без ТЕЦ вдига цената...... Като Ви слушам, това че има цена само по-себе си вдига цената, само дето почти не останаха баламурници. Всички които познава и които са искали апартамент, са теглили кредит 2007-2008 и са си купили, на някои от тях още не са им го построили обаче.... Ама цените винаги нагоре като Ви чете човек. Пускате статии според тоя брокер, според ония брокер, а не поглеждате че дори некъдърниците от НСИ не могат да добутат статистиката поне до плато. Вземете се стегнете.

 10. 10 Профил на The Jew
  The Jew
  Рейтинг: 995 Разстроено

  Тинтири-минтири!

  Trans penis mihi est!
 11. 11 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 531 Гневно

  Тази статия г-жо Гранитска я четох вече преди около месец, два но не си спомням вече къде. Вземете се напънете и измислете нещо свое и ново, стига с тия стари притоплени манджи и едностранчиви статии. Вземете да напишете нещо полезно за купувачите и за продавачите. Стига вече с тия брокерски глупости. Те ваще поръчители агенциите от имоти не разбират, разбират само от комисионерство.

  Sofianec
 12. 12 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#8] от "LI":

  Ако не се лъжа, старото име на Надежда е Юч Бунар. И по спомен комунистите го рекламираха като стар работнически квартал, потънал в кал, но пък пълен с комунисти, предвиждани от Г.Димитров. Без да обиждам никого (дядо ми е имал къща в Надежда преди ВСВ), този квартал си остана един от най-трагичните и до ден днешен. Известно е също че от ЦУМ надолу към гарата си е цигания. Ул. Вашингтон е на 500 метра от Шератон, МС и Президенството, пък си е китайско-цигански коптор. И женксия пазар не е културно средище Та разстоянията не са показателни в София. В Ориента е така.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 13. 13 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шукри Шашкъноглу":

  Френд, нещо за пазар да си чувал? Алчността движела пазара? А какво очакваш - покойната майка Тереза ли да определя цените? Или Боко Умното? Недай боже комитета по цени към ЦК или "Партиен и държавен контрол". Който иска и има пари - купува и то на цена, на която някой продава. Даже по времето на лихвоточките, апартаентите си се котираха относително пазарно. Тристаен - 30 хилки, при заплата 250-400лв. Или не помниш, или си твърде млад, или си прихванал новото ляво, леко замаскирано като антиглобализъм, гражданско общество и т.н. и т.н. По чист пазар от този на панелки в София няма - там ни държава, ни нищо - всичко е пазар на 100%. Оставам настрана безумното желание на всеки, който се е справил със сутрешната баничка, да се огроби за 30г. за 60 кв.м. гробница, ама нали знаеш - на вкус приятели няма.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 14. 14 Профил на jiffylube
  jiffylube
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В Люлин има метро от доста годинки - това направи ли го по-хубав и по-желан квартал? Според мен не.. Иска им се на някои цените да растат, но реалността е друга: с този разполагаем доход толкова, айде ако можете вземете повече от някой, който няма... да видим как ще стане.. В Надежда вече пишат в обявите в близост до метростанция, въпреки че още не е пуснато. Метрото е предимство откъм транспорт, когато всичко, което ти е необходимо , се намира по линията му... Това в много случаи не е така все още...

  П.С. Посочените от брокери цени въобще не са реални, поне с 20-30% по-надолу са..Иска им се и на тях.. А се надявам да са се отсели малко брокерите, защото голяма част бяха абсолютните идиоти - олицетворени на "некоректност"...

 15. 15 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#13:"misho73"]Френд, нещо за пазар да си чувал? Алчността движела пазара? А какво очакваш - покойната майка Тереза ли да определя цените?[/quote]
  -----------
  как да не съм чувал за пазар - всеки ден съм на Женския пазар

  навремето в нашия катун ни преподаваха ОМЛП (основи на Маркс-Ленинската подготовка) и ни убеждаваха , че Пазарът като форма на стоково/парични отношения ще умре,както и капитализЪма като негова функция - но след 10.11.1989 фсичкото догма го отмениха и въведоха езика на парите - а там нема лабаво !
  ---------
  тогава сичкото сиган разбра , че приказките са едно , но само бакърените жици се продават и затова станахме бизнесмени !

  на Вашия / твоя език Пазарът е място за Продавачи и Купувачи

  на езикът на парите Пазарът е място където Банките се запознават с продавачите и купувачите !

  до 2008 Банките се запознаваха с Продавачите
  до 2010 Банките са запознаваха с Купувачите
  ---------
  сега следва нещо ново - всъщност нищо не е ново.......плочата е нова но песента е Стара
  --------
  имоти , бензин,сирене...........къде са Твоите пазарни правила ?

  думата Пазар е илюзорна - наученото във ВУЗа и наученото на "другото" място са като бялото и черното

 16. 16 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#9:"konrad"]Метро вдига цените, това че са на топ локация вдига цената, това че е ново строителство вдига цената, това че е ЕПК вдига цената, това че е панел вдига цената, това че е с ТЕЦ вдига цената, това че е без ТЕЦ вдига цената[/quote]
  Могъл си да го кажеш с много по-малко думи.......МОНОПОЛИТЕ вдигат цените не само на имотите , на тока,бензина,сиренето,
  цървулите ..... думата Пазар съществуваше само при комунизма -
  защото нямаше място за монополи...

  комунизма го отмениха заради монополите а не заради такива като теб

  прави ми впечатление , че не скачате вече на подобни публикации......приемате ги естествено.........има съпротива, но усещате че идва нещо което е извън ресурса ви за въздействие.......
  така е-срещу парите се противодейства само с гол задник -иначе боли повече

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 17. 17 Профил на Black Drakon
  Black Drakon
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#10:"The Jew"]Тинтири-минтири![/quote]
  ---------------
  не се разстройвай , давай го по-оптимистично...........

  нищо че кучетата лаят но това не спира кервана
  и аз кото теб се надявах да купя евтино но се прецаках.....светът не свършва , винаги има и друга възможност

 18. 18 Профил на funstruction
  funstruction
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Логично е да е така. Същото е и навсякъде по света, апартаментите в непосредствена близост до метростанция са с доста по високи наеми.

  http://www.funstruction.net/

  www.funstruction.net - Забавни снимки и куриози от строителството
 19. 19 Профил на Момчил Карабулев
  Момчил Карабулев
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  всъщност в момента "надежда" е откъсната от центъра по отношение на велоспедния транспорт заради ужасния за велосипедисти надлез "надежда". да видим дали и за него ще се вземат мерки след изграждането на велоалеята по "ломско шосе".

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Моето мнение е коренно различно. Развоят на квартали като центъра, "Изгрев" и "Лозенец" ще бъде подобен на градските центрове в големите западноевропейски градове- т.е. гета за малцинства и имигранти. На кого му се живее в пренаселени райони, със стари сгради без асансьор, с един гараж на 20 апартамента, с коли по тротоарите, с циганска гаражна търговийка на всяка крачка....Вече не е рядкост, в таванските апартаменти по тези квартали да се настаняват наематели - роми. Скоро ще почнат да се настаняват и по по-ниските.

 21. 21 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Метрото си е голям плюс за всеки град и да се отрича това е глупост. Второ, естествено е имотите по линиите на метрото да имат малко по-висока цена от останалите.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 22. 22 Профил на mitkopom
  mitkopom
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Софиянци най сетне проумяха, че решението на проблемите с ужасния трафик е елементарно - МЕТРО!

 23. 23 Профил на nikola karaivanski
  nikola karaivanski
  Рейтинг: 793 Неутрално
 24. 24 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 531 Неутрално

  добро утро. блоковете близо до станция е нормално да имат малко по-високи цени от тия, дето не са близо до станция. ама чак пък целите квартали - не се вързва. каква ти е ползата от метрото, щом до него стигаш за половин час

 25. 25 Профил на martin pavlov
  martin pavlov
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "Жителите на "Надежда" вече може да се счита, че живеят в центъра на София"

  Може, ама не са..

 26. 26 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Кога 5-ицата до Княжево ще се обърне на метро влизайки под земята?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 27. 27 Профил на Margon
  Margon
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#20] от "cinik":

  Дори и да стане, ще мине много време. А и както се споменава в един коментар по-горе (Шератон и Женския пазар), в София няма зониране според логиката център-предградие, където в центъра да се мотат само клошари. Иначе съм съгласна за качеството на жилищния фонд - изключително амортизирано и старовремско.

 28. 28 Профил на LI
  LI
  Рейтинг: 8 Гневно

  До misho73 /коментар 12/:
  Уточнявам: Юч Бунар е кварталът около Опълченска/Сливница/Стамболийски-МОЛ-а - наистина бил, там и сега е къщата-музей на Г.Д. Не е там Надежда - бъркате!
  И нищо общо с Вашингтон/Женски пазар!
  Другаде е била къщицата на дядото...

  :)))
 29. 29 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 424 Весело

  [quote#1:"Шукри Шашкъноглу"]Цените на жилищата се вдигат от собствениците под въздействие на подобни публикации - всички четат [/quote]

  Абсолютно съм съгласен!
  Имам диплома за оценител на имоти, но не се занимавам активно с това. Един познат малоумник, на който имота му пряко сили струва 100к, си продава имота от 2 години за 130к при нулев интерес. Сега като прочел, че цените се вдигат го променил на 150 к.
  Какво да коментирам повече?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK