Борисов прогнозира, че финансовите сътресения по света няма да засегнат България

Борисов прогнозира, че финансовите сътресения по света няма да засегнат България

© ДневникБългария няма да бъде засегната от финансовите проблеми в САЩ и някои страни в Европа, а освен това заради "отличната финансовата дисциплина" се очаква след месец Standard and Poor’s да повиши кредитния рейтинг на страната. Това прогнозира премиерът Бойко Борисов пред Би Ти Ви.


Министър-председателят аргументира очакванията си с това, че "всички параметри, които съвременната финансова политика изисква, се спазват – умерено харчене на парите, и то само за структурни проекти: екология, магистрали, зали, пречиствателни станции". Борисов допълни, че от всички тези проекти държавата ще получава огромни приходи.


Вчера Standard and Poor’s понижи за първи път в историята си кредитния рейтинг на САЩ.
Борисов не очаква и дълговата криза в САЩ и Еврозоната да се отрази на парите, които идват в България от Брюксел. Той припомни, че преди дни от Брюксел дори разрешиха да се използват средства от еврофондовете за наемане на експерти от Световната и Европейската инвестиционна банка, "за да можем по-бързо да усвояваме еврофондовете".


На въпрос дали все още смята, че България непременно трябва да се присъедини към Еврозоната Борисов отговори отрицателно и обясни: "Еврозоната трябва да се промени, да станат дисциплинирани и да си направят дефицитите такива, каквито са в България, и едва тогава бихме се присъединили".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK