Иван Костов прогнозира безработица и застой на доходите при нова криза

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (206)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  kokioipi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1194 Разстроено

  Най лошото в цялата ситуация е, че Б.Б. продължава да пази огромната бюрокрация?? Тежеста на кризите е легнала върху обикновенните хора и малкия и среден бизнес....

 3. 3 Профил на nicoleta
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Умен бе, умен...

 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  За кандидатите му не знам, за другото съм напълно съгласен с него.

  Чудя се колко народ е наясно, че икономическата ситуация в България в момента няма много общо с ГЕРБ и ББ...както и че проблемите тук в Америка хич не са създадени и още по-малко могат да се решат от другаря Хюсеинович...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1047 Весело

  До коментар [#3] от "nicoleta":

  Ми ти не го слушай, слушай умниците Боце и СерГей

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 7. 7 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "kokioipi":

  Ако нямаш аргументи, по-добре замълчи.
  Ако и ти като Станишев, Орешарски и сие, а сега и Боко,ще повтаряш,че България ще избегне световната криза ... поне дай някой аргумент,да се посмеем.

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 8. 8 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Иван Костов, лидер на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция в предаването „Тази сутрин” по БТВ

  Водещ: Добро утро. Следващият ни събеседник е Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция и лидер на ДСБ, бивш премиер. Здравейте.
  Иван Костов: Здравейте.
  Водещ: Казахте ни, че през август не сте бил гост и обикновено почивате, сега обаче ви хващаме в София.
  Иван Костов: Да, но и вие нямахте предавания.
  Водещ: През август си има, няма празно. Почивката е за политиците повече. Кажете ни, преди да преминем към темите, свързани с „Лукойл” и тази вражда, която е като че ли и персонална по отношение на вас и г-н Златев, преди това нещо, което вълнува хората и хората с по-ниска финансова култура в страната трудно могат да схванат. Дълговата криза, намаленият кредитен рейтинг на САЩ от 3А в А+ по някакъв начин, вие като финансист, очаквате ли да се отрази на живота на хората тук в България? Да си обърнем ли депозитите от долари в евро?
  Иван Костов: Две причини има за това. Едното е, че планът така, както го обяви г-н Обама, президентът на САЩ, беше изтълкуван негативно от пазарите. Второто е, че опитът на Берлускони да успокои европейските пазари по отношение на италианския дълг също се оказа неуспешен. И двамата изглежда не намериха най-силните думи, най-силните аргументи. В следствие на това падна Нюйоркската борса, а след това и останалите и намаляването на кредитния рейтинг е следващият лош сигнал. Натрупват се сигнали, от които може да се извади заключение, че кризата ще влезе във втория спад. Ние говорихме, че ще бъде във вид на дубъл ве кризата, т.е. два спада един след друг, вероятно на там се отива.
  Водещ: за България преките последствия какви са?
  Иван Костов: Преките последствия са, че няма да може да бъдат повишени доходите вероятно или ще трябват много големи, титанични усилия. Няма да може да бъде преодоляна безработицата. Защото ако влезе в нова криза световната икономика, специално тази част, с която ние имаме преобладаваща част от връзките си, това ще се отрази негативно и на вътрешния пазар на заетостта, на доходите.
  Водещ: Дано да е в по-малък мащаб.
  Иван Костов: Дано да е в по-малък, защото обикновено тези втори кризи не са с такъв дълбок спад като първите. Но от друга страна може да се влезе в дълговременна депресия.
  Водещ: Добре, преминаваме към другите теми. Не че тази е маловажна. Цветя и бонбони в болницата, а после вдигната ръка срещу Бойко Борисов по време на вота и гласуване заедно с Доган и Станишев. Сравнението и думите за бананите са от вчера. Излъгахте ли партньора си?
  Иван Костов: Казаха се много други неща по мой адрес. Аз всичките ще ги пропусна и няма да отговарям.
  Водещ: Защо?
  Иван Костов: Защото това са стари обвинения, това е езикът на бившата ДС, с която ме атакуват в продължение на много десетилетия вече.
  Водещ: Какво имате предвид като език на бившата ДС?
  Иван Костов: Имам предвид двете декларации на парламентарната група на ГЕРБ, изявлението на Искра Фидосова след гласуването на вота. Тези неща имам предвид. Що се отнася до това, което ме питате, премиерът очевидно има къса памет. Той казва и друго. Ако сравним с това, което каза, когато направи правителството- тогава каза: аз ще направя правителство на малцинството. Който иска да ме подкрепя ,да ме подкрепя.
  Водещ: Вие признахте ,че пазарлъци и разговори за коалиция е имало? Нещо, което отричахте първонално.
  Иван Костов:Разговори за коалиция или пазарлъци- кое от двете искате да кометирам? Пазарлъци не е имало. Пазарлъци означава да се разменят някакви стоки. Това е на пазара. Когато се говори за управлението на страната, става въпрос дали да се сподели отговорността за тежката ситуация, в която е страната.
  Водещ: Предлагали са ви министър, министър на здравеопазването? Вие го признахте наскоро?
  Иван Костов: Да.
  Водещ: Вие сте отказал.
  Иван Костов: Трябва да кажа, че е предлаган един министър, защото от другата страна се твърдеше, че ние сме искали 3-4 и т.н. Тези разговори бяха едни-единствени и не дадоха резултат. ГЕРБ отиде на съставяне на правителство на малцинството и каза, който иска да ме подкрепя, да ме подкрепя. Това е фактическото положение те съзнателно избраха този модел и няма смисъл тази вина да се хвърля вторично и да се търси споделяне на отговорност за състоянието, в което се намира управлението. Не може със задна дата да стават тези неща.
  Водещ: Голям е преломът.
  Иван Костов: Изборът е направен тогава.
  Водещ: Голяма е пропастта между занесените банани и вдигнатата ръка по време на вота на недоверие, заедно със Станишев и Доган.
  Иван Костов: Тя е точно толкова голяма, колкото между предизборната програма, предизборните обещания, програмата за реформи и програмата за излизане от криза и това, което има сега. Тя е точно толкова голяма, не е по-голяма.
  Водещ: Дадохте обаче подкрепа за това, което се случи с „Лукойл”- заповедта на Ваньо Танов за запечатване на складове, дадохте подкрепа на Дянков и на Трайков. В крайна сметка съдът ли изигра лоша шега н този случай след като се произнесе и каза: разпломбирайте, отваряйте рафинерията?
  Иван Костов: Съдът се произнесе по това дали да има предварително изпълнение, позовавайки се на аргументи по целесъобразност. При това не дали е правилно налагането на предврителното изпълнение, а целесъобразност. И при това, говорейки за целесъобразност, твърдеше, че ще има тежки вреди върху фирмата „Лукойл”-България. Съдът не е забелязал в бързината, в която се е произнесъл, че лицензът е отнет на „Лукойл-Нефтохим”, а не на „Лукойл”-България.
  Водещ: Какъв е този съд, който не забелязва такива важни неща?
  Иван Костов: Много странен съд. Това е административният съд на София-град.
  Водещ: Според вас е пропуск, а не политическо решение, което цели да удари шамар на правителството?
  Иван Костов: Решение по целесъобразност с аргументи, свързани с търговската компания „Лукойл” и твърдението е, че ще засегне „Лукойл-Нефтохим”, който е с отнет лиценз. Забележете сега колко е интересно това. Договорите, които е сключил „Нефтохим”- България са през борсов посредник. Излиза, че „Лукойл”, ако е прав съдът, е монополизирал стоковата борса в страната, което не е вярно, ще ми се да не е вярно. От тази гледна точка съдът прекрати изпълнението на предварителното производство.
  Водещ:Каква квалификация давате на съдебния състав? Че е некомпетентен или че обслужва...
  Иван Костов: Абсолютно некомпетентен и обслужва интересите на „Лукойл-Нефтохим”, а не на „Лукойл”-България, което е в решението на Софийски административен съд. Това е съвсем очевидно и това е атакувано от Агенция „Митници”. Аз искам да кажа нещо друго. Всъщност подменя се основната тема и тя се подменя от правителството. Свеждането на въпроса до измервателни уреди е неправилно, защото това е само инструментът за контрол. Всъщност интереси на държавата и на гражданите има, които г-н Борисов пренебрегна. Единият е ще противодейства ли той и институциите на страната на злоупотребата с господстващо положение от страна на Лукойл”?
  Водещ: Това не е доказано от КЗК.
  Иван Костов:Комисията в последното си съобщение каза, че се забелязва картелиране около цената на едно на цената на едро на петрола.
  Водещ: Има подозрения.
  Иван Костов: Не, каза, че ще докладва в Брюксел, ако установи господстващо положение. Каза ,че е установила, че в договорите между „Лукойл-Нефтохим” и търговците на едро има клаузи, които ограничават конкуренцията. Казва го директно. За пръв път отговаря нормално на такива обвинения. Още нещо. Измести се въпросът от това ще помогне ли правителството, или ще възпрепятства митническата проверка, която трябваше да установи има ли укриване на данъци и източване на ДДС и акцизи от „Лукойл”.
  Водещ:А има ли, твърдите ли го? Имате ли данни и доказателства за това, поставяйки този въпрос?
  Иван Костов: Това е въпросът. Това е борбата с контрабандата и сивата икономика- това еи по същество проблемът. Когато не се уважи искането на господин Танов и се пусна заводът да работи отново на практика се препятства тази митническа проверка. В момента не може да се каже в условия на работещо предприятие, не може дори да се проведе тази проверка. Това е същественият въпрос.
  Водещ: Но вината не е в правителството, както разбираме. Вие го подкрепяте за хода.
  Иван Костов: има отговорност министър-председателят, когото ние призовахме в декларация на Синята коалиция да застане категорично зад Ваньо Танов и г-н Дянков при отнемането на лиценза и да застане зад аргументите им, с които обжалват сега решението. Защото съдът казва, че страната не е готова, а МС казва, че страната е готова и няма да допусне криза в доставката на гориво. Но едновременно с това аргументите на съда накараха г-н Трайков да пита отново дали има господстващо и злоупотреба с господстващо положение, защото се оказа ,че няма кой да доставя гориво.
  Водещ: Вие ли направихте това господстващо положение, този картел, каквито са вашите обвинения?
  Иван Костов: Това е закон.
  Водещ: Вие ли го направихте, продавайки по време на вашето управление, „Нефтохим”-Бургас? Погледнах архивите- на втората година от вашето управление, 101 млн. долара е сделката, 81 от тези 101 млн. се дават в брой, а държавата отписва тогава 170 млн. дългосрочен дълг на рафинерията по време на Захари Желязков и Агенция по приватизация. В общи линии въпросът е дали вие не направихте възможно това, срещу което сега ритате и протестирате?
  Иван Костов: Три неща трябва да знаете. Първо, че в басейна на Черно море има монополен доставчик на петрол, на суров петрол и това е руската страна, Москва. Второ, има производствено, технологично монополно положение, тъй като предприятието е огромно и преработва големи количества суров петрол в течни горива. То е технологично това положение.
  Водещ: Значи, монополът си е по условие.
  Иван Костов: Той е по условие, той е бил държавен монопол в миналото.
  Водещ: Вие сте продал държавния монопол и той е станал частен.
  Иван Костов: И трето, това ,което очевидно още не разбира г-н Борисов, защото действително не го разбира, това е дали има злоупотреба с господстващо положение. В ЕС не се преследва монополно положение, т.е. господстващо, а злоупотребата с него. Защото наличието на такива големи производствено – технологични предприятия, които не позволяват да има други в съседство с тях, е едно. Това се приема като даденост, защото това е съвременната технология и тя е такава, с големи възможности. от друга страна ЕС е открито място за движение на стоки, хора и капитали.
  Водещ: Сега ми казвате: аз дадох монополно положение ,но те злоупотребиха с него?
  Иван Костов: Казвам, че ако е свободен вносът на горивата, Лукойл-Нефтохим” е малък производител на фона на голямата европейска общност и не може да злоупотребява господстващо положение. Най-важното условие е дали има конкурентен внос. Това е, за което се наблюдава в ЕС. И не случайно КЗК казва, че ще докладва в Брюксел резултатите от своето разследване, защото ако има господстващо монополно положение, то може би, засяга интересите на целия ЕС.
  Водещ: Всъщност, отговаряте на въпроса- да, вие сте направили тази сделка с ясното съзнание, че господстващото положение ще е на лице.
  Иван Костов: И съм бил убеден, че влизайки страната в ЕС, това монополно положение няма да се злоупотребява с него, тъй като ще влезем в голям пазар, където ще има конкуренция. И вижте какво още препятства, като говорим за това, какво препятства връщането на лиценза. Всъщност не се връща лицензът, а се спира предварителното производство. Препятства да се види дали ако се внесат течни горива, цената на горивото ще падне.
  Водещ: А щеше ли да падне, според вас?
  Иван Костов: Щеше да падне, да. Според мен, с около 20 стотинки, между 15 и 20 стотинки. От друга страна обаче г-н Златев е прав, когато иска от държавата тя да препятства да има контрабанден внос, контрабанден внос държавата не бива да позволява, защото този внос е много по-конкурентен предвид на това ,че не се плащат акцизи и ДДС.
  Водещ: По време на вашето управление имаше ли контрабанден внос?
  Иван Костов: По време на всички управления е имало контрабанден внос и е имало борба с него къде по-сполучлива, къде по-несполучлива. При нас борбата беше в голяма степен сполучлива. В този смисъл аз не съм радетел да влезе контрабанден внос, че да бъдат засегнати на интересите на „Лукойл-Нефтохим”.
  Водещ: Той подозира такава схема.
  Иван Костов:Е, няма такава схема, защото очевидно, че държавата е длъжна на „Нефтохим” да не допуска контрабанден внос на гориво.
  Водещ: Ще ви дам два цитата, които засягат вас и заформилия се задочен спор между вас и г-н Златев. Той каза следното на пресконференцията, която даде, че навремето ви е занесъл видеозапис на назначения от вас шеф на митницата на Кулата Иван Будинов как пуска непроверени ТИР-ове. В сградата на „Лукойл” след това били хвърлени гранати. И до ден-днешен се води дело срещу неизвестен извършител, но ние разбираме за какво става въпрос, са думите на г-н Златев. И другият цитат- Иван Костов, министър-председателят, който ни продаде комбината след като две години го е управлявал в условия на държавен монопол, в момента е най-големия радетел да се отнеме монополът. Той лично е подписал с нас договорите и ако аз сом склонен да разбера защо г-н Трайков каза някои неща, не съм склонен да разбера защо г-н Костов ги казва. Надявам се той да няма празни места в паметта си и много искам да го гледам в очите, когато водим този разговор. Половината горива по ваше време били внос, казва той. Отговорът ви?
  Иван Костов: Отговорът е съвсем ясен. Аз съм за това да няма контрабанден внос, защото той възпрепятства конкуренцията. От друга страна, злоупотребата с монополното положение, налагането на картелирането в страната на едро на горивата е това, което кара хората да протестират и това, което вдига цените в страната. От тази гледна точка моят отговор на вашия въпрос- кой спечели от това ,което се разви около отнемането но лиценза, безспорно спечели „Лукойл”. Първо, спечели една голяма пауза, през която да може да произвежда без да дава информация. Надявам се, че това ВАС ще го спре, искрено се надявам да чуе тези аргументи, които излага Държавна агенция „Митници” и от тази гледна точка ще бъде прекратено това положение. От друга страна ще излезе, ако това не е така, че големият печеливш ще бъде разиграването на тази схема на уж борба с монопола и имунизирането на монопола така, че да може спокойно да злоупотребява с господстващото си положение. Това обаче ще бъде голям театър в ущърб на народа.
  Водещ: Репликите за гранатите, които са се озовали на времето в сградата на”Лукойл” след като е бил показан запис за злоупотреби за пускане на непроверени ТИР-ове.
  Иван Костов: Това е абсурдно да бъде свързвано с мен. Срещу мен хвърлят гранати, аз не хвърлям гранати. Това е очевидно за всички, които познават българската политика.
  Водещ: Кой хвърли граната срещу вас последно?
  Иван Костов: Аз разказвах кой е хвърлил граната срещу мен. Очаквам сега правителството да открие кой хвърли взривчето- нали така се произнесе министър-председателят пред нашия офис.
  Водещ: Беше ли това злоупотреба с фактическо положение? Хващам се за тази за монополното- в случая добра реклама за две опозиционни партии, така или иначе без да знаем кой го е направил.
  Иван Костов: Тези хора, които даваха по телевизията ми приличат на ултраси на мен.
  Водещ: Т.е.?
  Иван Костов: На такива фенове на някого, които са готови...
  Водещ: Не ваши?
  Иван Костов: Ние все пак сме Демократи за силна България, съвсем други хора сме. Аз, между другото, чакам да ме повиат за проверка на твърдението дали ние не сме инсценирали този взрив. Прокуратурата не се обръща към нас, не снема показания, н ни търси. Не проверява и другата хипотеза да не би ултраси, безпределно вярващи в някаква друга партия, не са го хвърлили, за да направят услуга.
  Водещ: Шестото ви чувство какво говори?
  Иван Костов: Шестото ми чувство нищо не говори в момента. Говори, че политически обекти не трябва да бъдат мишена.
  Водещ: Това е така безспорно.
  Иван Костов: Това е ужасно, това беше подценено от правителството. Това е грозно развитие на политическата ситуация в страната преди изборите. Това е преди всичко предизвикано от желанието да се всее страх.
  Водещ: От кого?
  Иван Костов: Да се всее страх сред привържениците на Синята коалиция.
  Водещ: Това не ви ли втвърдява? С извинение, може да кажете, че е цинично, но не беше ли удобно. Когато си в опозиция и има взрив пред централата...
  Иван Костов: Хората не се втвърдяват от това. Би било чудесно, но е много романтично като представа да си мислите, че когато това се случи, човек се втвърдява. Най-често човек отказва да се кандидатира за кмет като се случи това. Не желае да поема рисковете на една политическа изява.
  Водещ: Вие казвате, че вашият кандидат за кмет, на Синята коалиция, да се откаже?
  Иван Костов: Не, той е от тези, които се втвърдяват. Но говорим за цялата страна, говорим за стотици, за хиляди хора. Хората са различни и посрещат тези неща по различен начин.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 9. 9 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Защо всеки политик се опитва да си зарови главата в пясъка се питам. Ако трябва да обсъдим безработицата и вменената вина на Българите да се чувстваме второкачествен народ по причина, че имало безработни и работещите да си налягаме парцалите и да не искаме достойно заплащане за труда си. Братя Българи в РБ безработни са основно 1 200 000 цигани, които обаче не искат да работят и се поставят умишлено в състояние на безработни. Това е в основата на нашата криза, всички други кризи, които се въртят в главите на политиците са техни измислици.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 10. 10 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Какво друго да коментира бившия асистент по политикономия на социализма.
  А за Варна балотаж,на "синия" кандидат си е чиста утопия.
  Добре си беше замълчал другарю Костов.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#2] от "dobrich":

  Такъв е предварителния сценарии.
  Да се топи средната класа , бедните да опъват каиша за да може да храним държавните чиновници и чуждестранните монополисти!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Мер Ака Ри
  Мер Ака Ри
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#1] от "kokioipi":

  За съжаление кандидатът им в София е със съмнителни изгледи... а и с това име допълнително намаляват. Между другото, самият Костов подкрепяше другиго, но не беше избран

 13. 13 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#7] от "martin007":

  Световната криза няма се отрази сериозно на България и костов както винаги се изказва некомпетентно. Мъчителният и символичен разтеж в страната ни ще продължи не заради световната криза, а заради липса на реформи. Страхът на мутрата да не сбърка блокира развитието и разтежа.
  Световната криза е продукт на огромни дългове и наситени потребителски икономики, където се консумира толкова много, че просто няма как да се увеличи потреблението и постигне разтеж.
  В България няма нито едно от двете - нито сериозни дългове, нито наситено потребление и проблемите пред разтежа са паразитите в МВР и страхът на некадърен премиер.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 14. 14 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 531 Любопитно

  По-добре да каже, колко работни места бяха отворени през неговото 4годишно управление, вместо да прави "прогнозиране"
  ...

 15. 15 Профил на Мер Ака Ри
  Мер Ака Ри
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Колев":

  Да, проблемите не са създадени от Хюсеинович. Но и той напечата 600 - 700 милиарда. Помним до какво доведе печатането на пари в България - до валутен съвет

 16. 16 Профил на Мер Ака Ри
  Мер Ака Ри
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#13] от "VIVA_BG":


  [quote#13:"VIVA_BG"]разтежа[/quote] е нещо, което се разтяга нали?

 17. 17 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да бе чакаме те да дойдеш на власт че да ни оправиш доходите и безработицата.Все едно от умрял писмо.

 18. 18 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Какво лошо съм казал по-горе, та ми пишете минуси?!???
  Просто 2001 безработицата беше над 20%
  Затова, НОРМАЛНО е да питам, ама много от читателите не са сред НОРМАЛНИТЕ при кликването Плюс/Минус.
  Това е 100% сигурно

 19. 19 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#13:"VIVA_BG"]Световната криза няма се отрази сериозно на България ...
  Световната криза е продукт на огромни дългове и наситени потребителски икономики, където се консумира толкова много, че просто няма как да се увеличи потреблението и постигне разтеж. [/quote]

  И как няма да се отрази???
  Когато тези "потребителски икономики" намалят потреблението на БГ услуги и стоки, хич няма да я усетим световната криза ...
  А какво значи, "потребителска икономика" ? Има ли икономика която не е потребителска ? Я посочи една такава.

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 20. 20 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#19] от "martin007"

  Казвам НАСИТЕНИ потребителски икономики. В случаят е важно прилагателното наситени. Цитирай ме правилно!

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 21. 21 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#18] от "interesen1":

  Първо безработицата през 2001 беше около 14-15%, а не 20%.
  Второ безработицата през 1997 беше към 25%.
  Трето през 1997 държавата беше срината и разграбена, а през 2001 вече чакахме фактическото присъединяване към НАТО и бяхме на половината път към членство в ЕС.
  Четвърто за периода доходите се вдигнаха в пъти, безработицата спадна и се поставиха основите на една истинска икономика и пазар (не коментирам следващото управление, което пре*ба всичко).
  Пето, шесто, седмо и чукурнайсто - очевидно не си спомняш какво е ставало през периода 1991-2001 и за това не се прави на много знаещ.

  Още въпроси?

 22. 22 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#20:"VIVA_BG"]Казвам НАСИТЕНИ потребителски икономики.[/quote]
  Все още чакам определение на "НАСИТЕНИ потребителски икономики" ?
  Може и само на "потребителски икономики" или ако искаш и само на "НАСИТЕНИ икономики" ...

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  [quote#1:"kokioipi"]Иван Крадеца не е съгласен да се краде без негово участие...[/quote]

  Би ли посочил какво конкретно е откраднал?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Късно в петък S&P понижи рейтинга на САЩ от ААА на АА+. Изпълнителният директор на S&P Джон Чамбърс отбеляза, че обикновено на страните са им необходими от 9 до 18 години за подобно възстановяване и САЩ едва ли ще са изключение. "
  и след това Пуйко Борисов , който всички знаем не обича да лъже: "премиерът Бойко Борисов прогнозира, че България няма да бъде засегната от финансовите проблеми в САЩ и някои страни в Европа, а освен това заради "отличната финансовата дисциплина" се очаква след месец Standard and Poor’s да повиши кредитния рейтинг на страната."

  Ама то където е един месец там са и осемнаисет години , карай

 25. 25 Профил на Брадвата
  Брадвата
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Кой ли го интересува мнението на Костов? Та като говорим за Костов се сещам за следното предложение! Бойко Борисов и Р.Плевнелиев могат да направят един прекрасен инфрастрултурен проект за живеещите в областите София, Пазарджик, Пловдив и цяла България за по-бързо преминаване до Илинден - Ексохи ,с.Ковачевица и Никополис ад Нестуум (Гърмен) като вместо пътищата Пазарджик-Батак - Доспат (Костовград) -Гоце Делчев или Белово-Юндола-Разлог-Гоце Делчев да разтоварят трафика през АМ Тракия п.в Церово-Велинград /част от ТRP 5 - лот 22 Б/- местн. Стойчов чарк - с.Плетена-Гоце делчев.Пътя Стойчов чарк-с Плетена е горски 4-та категория дълъг някъде 30 км и засега се минава само с джип, но пък е най-прекия маршрут за Гърция и културния туризъм.Идеята е безплатна за ББ и РП!

  treasurer
 26. 26 Профил на kokioipi
  kokioipi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Много ми стана смешно когато водещия го попита за Валентин Златев и това дали може да го погледне в очите и да каже това което плямпа по медиите и отговора на Костов.....отговор нямаше, ами вместо това се плещеха глупсоти...

 27. 27 Профил на kokioipi
  kokioipi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#23] от "dodge_ram":

  Веднага ти посочвам - сделката за същия този нефтозавод - подарен за 85 млн долара - значително по малко от платените 96 млн евро за Кр.Роналдо да речем . Или пък подарения БГ Балкан чиито имоти струват многооо милиони, РМД-тата...абе списъка е ужаснооооо дълъг и не случайно И.Костов е сред най неудобряваните политици според абсолютно всички социологически проучвания.

 28. 28 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Костов...айде моля те не изказвай мнения относно икономиката, не те бива.

 29. 29 Профил на рИформата идва
  рИформата идва
  Рейтинг: 781 Весело

  Мургавия баро (най-главен циганин) дава мнение заучено от преподаването му по политикономия на социализъма.

  И в морето ми е до колене .....................
 30. 30 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#22] от "martin007":
  това са икономики дето всеки си е задоволил материалните нужди и само дават пари за храна и енергия и си отглеждат следващите поколения и периодично си сменят материалните стоки с по нови модели

 31. 31 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хипчо":

  Благодаря за постинга ти. Единствения ми достъп до това дето става в България е от вестниците.
  Костов може да е всякакъв, да е нанесъл вреди но все пак има разлика между него и Бойко и тя е толкова колкото между икономист и пожарникар. Езика им и мисленето им (ако Бойко изобщо може да мисли) са несравними.

 32. 32 Профил на Charlie Harper
  Charlie Harper
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Просто е казал какво му се ИСКА да стане , за да може да изскочи иззад ъгъла и да викне "Казàх ли ви аз!".
  Да , ама не , другарю Костов! Кредитният ни рейтинг не се вдига заради врачувне , а заради работата , която колкото и да ви е неприятно - се върши.

  58
 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  [quote#27:"kokioipi"]Веднага ти посочвам - сделката за същия този нефтозавод - подарен за 85 млн долара - значително по малко от платените 96 млн евро за Кр.Роналдо да речем . Или пък подарения БГ Балкан чиито имоти струват многооо милиони, РМД-тата...абе списъка е ужаснооооо дълъг и не случайно И.Костов е сред най неудобряваните политици според абсолютно всички социологически проучвания. [/quote]

  Знаех, че това ще кажеш - това ви е втълпено в главите, това си повтаряте. Хубаво е, че поне си го запомнил, или си го имаш написано на листче?

  Ясно - не трябваше да ти обръщам внимание.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 741 Неутрално

  "това е езикът на бившата ДС, с която ме атакуват в продължение на много десетилетия вече"

  Неразбирането на това положение от мнозинството доведе до много вреди на България.

  В този език имаше добре синхронизирани, целеустремени, вулгарни или откровено лъжливи, псевдо-патриотични, конспиративни, добре подплатени излияния срещу управлението и лично срещу Костов.

  За отбелязване е само, че тенденцията се появи след като правителството скъса връзките с мафията и въведе мерки срещу нея.

 35. 35 Профил на kokioipi
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Опааа още една дупчица на коланчето ще се пробива види се !

 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  До коментар [#34] от "Handy":

  Абсолютно точно, поздравления!
  +++

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Весело

  Докато Барато се меша със СК на балотаж най много да стигнат ако имат кадидат в Столипиново Не го слушайте какви ги разтяга , а си пазете джобовете

 39. 39 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Всички, които плюят с такъв кеф и настървение по Костов, са вероятно толкова късопаметни, та не си спомнят от каква криза изведе страната през 1997 г. и след това.
  Когато в края на 1996 г. инфлацията беше такава, че ни плащаха заплатите на три пъти - за да не се стопи докато я изхарчиш.
  НО ПО-ВЕРОЯТНО СА ОТ ПЛАТЕНИТЕ КЛАКЬОРИ, КОИТО ПО-РАНО БЯХА НАЕМАНИ САМО ОТ ЧЕРВЕНАТА ШАЙКА, А СЕГА - ОТ БАНДАТА ОТ ЧЕНГЕТА И ЛАПАЧИ, НАЗОВАВАЩА СЕ ГЕРБ.
  КОИТО ОЧЕВИДНО СИ ПРЕДСТАВЯТ, ЧЕ С ПАРИ МОГАТ ДА КУПЯТ ВСЕКИ И ВСИЧКО.
  КАКТО САМИТЕ ТЕ СА КУПЕНИ ОТ РОДНАТА НИ МАФИЯ.

 40. 40 Профил на v3n0m
  v3n0m
  Рейтинг: 529 Весело

  На всяка манджа мерудия.

  Без революция сме загубени во веки веков.
 41. 41 Профил на donboneti
  donboneti
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Кризата нямало да се отрази на България. Дрън, дрън. Това, че се спазва финансова дисциплина е добре, но то би имало ефект на един по-късен етап. И Премиера признава, че растежа на българската икономика се генерира от увеличения износ, но при една нова световна криза, този износ няма да го има и не само è няма да има растеж, но и ще има нови фалити, увеличаване на безработицата и ли по кратко казано рецесия. А вътрешното производство беше смазано особено през последните две години. Я погледнете в магазина и на пазара каква àст от продуктите се произвеждат в БГ и каква част от малкото продукти произведени у нас са направени от български суровини.
  Уважавам мненията на Костов, колкото и негативи да е натрупал в миналото, все пак е извадил страната от две национални катастрофи. И Бойко вместо да се прави на ощипана булка по-добре да се възползва от съветите му, ако иска да запази рейтинга си, защото Бойко няма никакъв опит в овладяването на кризи и управлението на икономиката на страната. И колкото и добър да е финансовия му министър, когато премиера се намесва некомпетентно в работата му с популистки цели, то този министър не може да си върши добре работата. А за икономиèския и особено земеделския екип - нямам думи толкова ниско ниво на компетенция нямаше дори и при тройката.

 42. 42 Профил на Charlie Harper
  Charlie Harper
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#34] от "Handy":

  "Безработицата в България няма да бъде преодоляна, доходите също няма да може да бъдат увеличени"

  Ето това е езика на ДС , това повтаря агент Сава и другаря Сергей Димитриевич , където и да се изкажат , също както и другаря Костов.
  А езика на Муудис и S&P доста се различава от този на гореспоменатите другари.

  58
 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  [quote#39:"ppopov_67"]ПО-РАНО БЯХА НАЕМАНИ САМО ОТ ЧЕРВЕНАТА ШАЙКА, А СЕГА - ОТ БАНДАТА ОТ ЧЕНГЕТА И ЛАПАЧИ, НАЗОВАВАЩА СЕ ГЕРБ. [/quote]

  Между едните и другите няма никаква разлика, най-често са едни и същи лица, които са винаги с победителя - преди 10 години викаха за царя, после си станаха обратно червени, сега са гербери, после ще тръгнат подир Трактора... Жалки келепирджии.

  А Костов го мразят, защото е държавник от съвсем различна величина, и ИМЕННО защото нищо не е откраднал. Ако беше крал, ако беше милиардер, щяха сега да го уважават, защото на негово място щяха също да крадат и да станат милиардери.

  Бай Ганювщината е жива и жилава в това долно балканско племе.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Долното не съм го писал аз, попадна ми някъде из нета, но е добре да се припомнят някои неща.

  "Когато Иван Костов стана министър-председател на Република България завари:

  1. Месечна инфлация 300%.
  2. Обезценена национална валута, 3000 лв. = 1 долар
  3. Валутен резерв на страната около 200 милиона долара, като при ниво 1,2 милиарда долара, Луканов обяви спиране на плащанията по външния дълг защото резерва е паднал "...под нивото на възможния минимум".
  4. Растяща безработица, достигаща да 16 % официално и над 25% реално заради неработещите, но нефалирани предприятия.
  5. Средна работна заплата 35 000 лв. = 12 долара.
  6. Средна пенсия 18000 лв = 6 долара.
  7. Тотална изолация чрез Шенгенския списък заради високата корупция и престъпност в България по това време.
  8. Прекъснати връзки със световните финансови институции – МВФ и СБ.
  9. Дългове към външни кредитори – над 13 милиарда долара.
  10. Пълен блокаж на държавата и разгул на "бригадирското движение" на мутрите. Власт на СИК, ВИС, ТИМ, 777 и др. такива. Който не плащаше рекет, нямаше право на бизнес. От рекета бяха "освободени" само назначените от БКП/БСП "бизнесмени".

  Какво остави след себе си Иван Костов? Ето какво:

  1. Месечна инфлация 0,2 % – годишна 3%.
  2. Национална валута – 2 лева = 1 долар.
  3. Валутен резерв – 3,7 милиарда долара
  4. Ниво на безработица под 15% с тенденция към ускорено спадане, което стана през следващите години.
  5. Средна заплата 250 лв = 125 долара.
  6. Средна пенсия 130 лв = 65 долара.
  7. Премахване на Шенгенската изолация и свободно пътуване из Европа.
  8. Възстановени връзки със световните финансови институции – МВФ и СБ, както и с Европейската банка. В резултат нарастнало доверие на външния свят към България и рязко увеличаване на външните инвестиции.
  9. Външен дълг на България- намален до 9,5 милиарда долара.
  10. Прогонване на мутрите от живота на народа и държавата. Започва възстановяване на държавността и повишаване на обществената дисциплина. Започна да има ред.

  Така че е добре да си спомните всичко това, да си дадете сметка, кой нямаше интерес от такова развитие на държавата и затова започна да ви пълни главите с измислените "престъпления по време на управлението на ОДС"!"

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 45. 45 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#44] от "Dehumanizer":

  Мерси че ме цитираш.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 46. 46 Профил на Charlie Harper
  Charlie Harper
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#44] от "Dehumanizer":

  Когато Иван Костов стана министър-председател на Република България завари и валутен борд подписан и въведен от служебното правителство на Софиянски , всичко което му приписвате е следствие от този смел акт. Хубаво е да се помни , но да се помни ВСИЧКО , а не само което ни е угодно.

  58
 47. 47 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#37] от "dodge_ram":

  Лошото е, че черната кампания даде (не)особено учудващо добър резултат при нашето насаление. Отдавна (не е откритие на форума на "Дневник", писатели и интелектуалци са установили тенденцията на българина да бъде критикар на чужд гръб.

  За да амбицира и улесни допълнително населението се подхвърлят клишета като: "драгалевската секта" - kikiopi.

  И къщата на Костов беше част от клишетата, и "секта" беше въведено като някакъв абстрактен страшен упадък по времето онова правителство. Така че подборът на думи не е случаен. А в този "речник" имаше и много други, като "разпродадоха", "корупция" и др.

  За отбелязване е също така, как "корупция" стана модерен израз след управлението на Жан Виденов. Някои ще питат как е възможно да се случи след най-провалилото се управление в най-новата ни история. Ами след като за първи път в страната имаше въведени правила за спазване - от правителството, което по този начин предизвика съблюдаването им - нещо с което много хора злоупотребиха.

 48. 48 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#45] от "Десен":

  А, ти ли си го писал? Браво. Попадна ми в някакъв форум, не помня кой, в който се озовах съвсем случайно, мернах този текст и го запазих за всеки случай. Видя ми се подреден, а понеже тия неща съм ги изпитал на гърба си (20 $ заплата в частна фирма и пр.), темата ми е близка.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 49. 49 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не искам да коментирам Костов какъв е, но все си мисля ,че разбира бая повече от Тиквоча. На Костов никога не съм бил и няма да бъда фен, но........ Мутрата е къде къде по жалък от него. И въпреки положителния кредитен рейтинг, което не е лошо разбира се, при управлението на Тиквоча и Шлифера доходите се свиват постоянно и ние сме най скъсаните в Европа и не само там.Отдавна не са ни плашили с Гърция, хахахаха!

 50. 50 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#46] от "Charlie Harper":

  Да, така беше. Служебното правителство нямаше особена възможност да избира, така че въведе валутен борд. Но аз не правя анализ на управлението на ОДС тогава, а просто слагам няколко попаднали ми в нета факта, че народът нещо взе да забравя.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 51. 51 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Другаря Костов ни намеква,че Герб абсолютно се провали,като управляваща партия,особено в социалната политика

 52. 52 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  По отношение на "прогнозите на костов", си спомням, как той не само прогнозириаше, но буквално се "виждаше" във втори, та и трети мандат...

  времето, хората решиха друго...

  Close to the Edge
 53. 53 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#44] от "Dehumanizer":

  Костов имаше пълно мнозинство в НС и можеше да направи много повече. Все пак това дето направи не беше малко. Засегна много хора, България излезе на път, че за да имаш трябва да работиш и това не се хареса на много. Хората се бяха нучили да получават без да работят и новите правила бяха като шок за тях.
  От друга страна Костов се самозабрави и дори заяви "Ще гласуват за нас. Няма къде да идат". Това му изяде главата. Сега пак допуска грешка. Трябва да излезе от ръководството на партията за да може синята идея да се възроди. Това е като правило навсякъде в Европа, загуби ли партия изборите, сменя ръководството.
  И все пак ако трябва да се избира между Бойко и Костов, Костов води с няколко километра. За съжаление нивото на народа е такова че по-му подхожда езика на пожарникаря. Когато сините победиха, това стана предимно в София и голямите градове където е интелигенцията. За съжаление през последните десет години народа изпростя твърде много, голяма част от интелигенцията напусна страната и като резултат простотията управлява.

 54. 54 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#42] от "Charlie Harper":

  Не съм съгласен. Това е начин да се обърне към хората с нещо, което се отнася директно за тях.

  Говори се за вторична криза. При нея и:

  1. Безработицата може да се увеличи

  и

  2. Доходите да не нарастнат.

  Факт, който не бих сравнявал с езика на ДС по какъвто и да е начин. Защото те си служат само с помия, а тук си е просто политически ангажиран (разбира се, с желание за трупане на дивидент - нормално за политик) анализ.

 55. 55 Профил на shileto
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56 Профил на Charlie Harper
  Charlie Harper
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#50] от "Dehumanizer":

  Ами тогава значи си спомняш кой отвори и кой затвори приватизационните процедури за соц-мастодонтите.
  Но понеже други може да не помнят - ще им припомня аз : Жан Виденов направи "конкурс" за Нефтохима с ЕДИН участник , а неговият съратник Костов го приключи със същият участник , без дори да се опита да привлече други.
  И това някои го помним , а други са "забравили".

  58
 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  [quote#47:"Handy"]За да амбицира и улесни допълнително населението се подхвърлят клишета като: "драгалевската секта"...[/quote]

  Това е тънко пресметнат психологически момент: да не спорят с мнението ти за дадено явление, а да те изкарат ненормален, сектант, зомбиран, принадлежящ към някакво маргинално малцинство.

  Аз не се срамувам от уважението си към Иван Костов и мога подробно да обясня защо го уважавам - макар че Dehumanizer го е направил доста по-добре от мен.

  Виж, любопитно ми е по какъв начин половин България може да обясни "магията на царя" през 2001 г. и "магията на пожарникаря" през 2009, та до днес. Ако си припомним, бюлетина за царя пуснаха 46% от гласувалите български граждани - а ако сега направиш една анкета сред представителна извадка от 10,000 души, не повече от 1% ще си признаят, че са гласували в жълто.

  Защо? Защото ги е срам да се излагат, че като последни будали влязоха в играта на ДС, Кинтекс и Мултигруп.

  Хващам се на бас, че след 5 години 1-2 процента ще са тези, които ще си признават публично, че са гласували за Бойко Борисов, при когото престъпниците станаха по-нагли от всякога, защото виждат, че показните му акции са кьорфишек и клоунада; при когото рекетът (даренията за силови институции) беше издигнат в официална държавна политика; при когото пенсионните фондове на народеца за пореден път бяха изядени от държавни чиновници, и пр., и пр.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Предлагам да си спомним какво се случи още в края на 2008 г. и да се опитаме да разберем какво ни очаква. В края на 2008 г. кризата навлезе в България (нищо, че Станишев и Орешарски твърдяха че няма криза) навлезе първо чрез експортно ориентиранита предприятия у нас. Ако не ги знаете кои са - на първо място Аурубис - производител на мед и медни полуфабрикати над 90% за износ. Както и на КЦМ, София мед, Асарел медет, Елаците мед. Та в края на 2008 г. и обемите на износ на мед и цената на медта спаднаха драстично. Същото се случи и с черните метали - една от основните причини Крекиковци да се срути. По същия начин пострадаха Стомана Перник, Алкомет, Промет, Дебелт. На второ място рязко спаднаха поръчките за новопоявилите се компании, които произвеждат чаркове за европейското автомобилостроене. (Епик електононик асембли, Се Борнетце, Сензор найт, Язаки и др) На трето място бързо и радикално намаляха обемите на транспортните фирми. Крахът на строителството и последвалото го драматично свиване на производството на циментовите ни заводи, Каолин, заводите за фаянс и стъкларските заводи дойде малко по-късно - в началото на 2009 г.
  Та... какво ни очаква? Отговорът е в поръчките от света и предимно от ЕС на същите тези предприятия. През 2010 и до сега през 2011 те се развиваха успешно и в общия случай се върнаха и надминаха нивата от 2008 г. Връщането назад ще е мноого неприятно. Ако тяхното производство отново се свие, наистина ще има проблеми с доходите и със заетостта...

 59. 59 Профил на джиджи
  джиджи
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#39] от "ppopov_67":

  не пич ,а реално прогледнали хора.... онези които можем да смятаме 2+2 колко е го виждаме много ясно лицето костов , по точно зад лицето ... а тебе и подобни теб сте ясни в разсъжденията си: "ОТ БАНДАТА ОТ ЧЕНГЕТА И ЛАПАЧИ, НАЗОВАВАЩА СЕ ГЕРБ."
  прочитам тази ви велика мисъл и съм изпълнен с тъга ,че олигофренията ни е заляла в прекомерно голяма степен...

  джиджи
 60. 60 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  А що се отнася за "сделката на позора" приватизацията на Нефтохим, все пак искам да напомня две малко, но винаги забравяни обстоятелство. 1. Все пак сделката беше за 56% от собствеността. 2. Голямата далавера, с която ни примамиха руснаците, беше включването в активите на рафинерията и нефтено находище някъде из Сибир. Това находище още си стои в активите на комбината, но според запознати все още не се експолоатира.
  Та да ви кажа: има и по-интересни въпроси около тази сделка:
  какво става с находището, и кой, кога и за колко продаде остатъчния държавен дял в Нефтохима
  Ако някой знае нещо по въпроса , моля да сподели.

 61. 61 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#57] от "dodge_ram":
  [quote#57:"dodge_ram"] и мога подробно да обясня защо го уважавам - макар че Dehumanizer го е направил доста по-добре от мен. [/quote] Нищо не съм направил, само цитирах намерен в нета текст (то си пише отгоре в коментар №44), излезе, че го е писал "Десен", който също пише тук. А иначе... Когато човек работи по 12-13 часа на две работи за около 40 $ общо на месец (както се правеше по времето на Жан Виденов) и е прекалено загрижен за собственото си физическо оцеляване, че и за това на близките си, кой как и на кого продава "Нефтохима" му е последна грижа.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 62. 62 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#50] от "Dehumanizer":

  Костов не е подарявал "Нефтохим" на "ЛУКойл". Цитат:
  “Шел” за съжаление се отказа от “Нефтохим” и вместо в производство инвестира в бензиностанции и търговия с нефтопродукти.

  http://www.dsb-is.net/forum/viewtopic.php?f=10&;t=393

  "ЛУКойл" е частна руска компания, която се листва на фондовите борси в частност на LSE.

  Yet another blue planet.
 63. 63 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#57] от "dodge_ram":

  Само да не вземе да стане обратното - 1-2% да ги е страх да кажат, че не са гласували за ГЕРБ - че и такива мераци имат някои там.

 64. 64 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#2] от "dobrich":

  "Най лошото в цялата ситуация е, че Б.Б. продължава да пази огромната бюрокрация??"""


  "До момента са съкратени близо 11 хиляди служители от централната държавна администрация, закрити са министерства, агенции и различни регионални звена. Но предстои втора вълна до края на годината, която ще обхване около 2500 чиновници"

  Това е БТВ-http://www.btv.bg/news/bulgaria/institucii/story/110774717-Idva_vtora_valna_na_sakrashteniya_v_administratsiyata.html

  Мама му стара,живеем е ерата Google!!!Провери преди да пишеш.

 65. 65
  Белият Негър
  Рейтинг: 720 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 66. 66 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  [quote#61:"Dehumanizer"]А иначе... Когато човек работи по 12-13 часа на две работи за около 40 $ общо на месец (както се правеше по времето на Жан Виденов) и е прекалено загрижен за собственото си физическо оцеляване, че и за това на близките си, кой как и на кого продава "Нефтохима" му е последна грижа. [/quote]

  Когато е бил продаван Нефтохим, аз не живеех в България, но впоследствие се поинтересувах и ми обясниха информирани хора, че комбинатът е имал значителни дългове - подобно на БГА "Балкан", който привидно е бил "подарен" за шестцифрена сума, но е имал осемцифрени пасиви.

  Виж, ние се отличаваме от ГЕРБавите по това, че не си създаваме кумири. Иван Костов не е ангел, но заслужава уважение и благодарностт, задето изправи България на крака след погромите на комунистическата некадърност. Това е, което искам да кажа за него. не ми е роднина, не живея в Драгалевци, виждал съм го на живо 1-2 пъти в парламента - толкова.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  [quote#63:"Handy"]Само да не вземе да стане обратното - 1-2% да ги е страх да кажат, че не са гласували за ГЕРБ [/quote]

  Черен хумор, I like that.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Икономическите прогнози на Костов се сбъдват. Помня времето когато Боко тъмко се намъкваше в политиката, носен на рамото на Мадридския крадец. Тогава едно юпи, тогавашния финансов министър, предложи сделката с дълга. Имаше само двама които протестираха и това го помня много добре. Единият беше Орешарски, а другият Костов. Костов обоснова прогнозата си съвсем на достъпен език и предсказа загуби за страната и печалба за другите участници в сделката. Точно това и стана. Няколко години по-късно от Министерство на финанисите излезе справка за загубите на страната ни от сделката с дълга. А по морето фамилята Велчеви вече беше построила хотелите си.

 69. 69 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#14] от "interesen1":


  До коментар [#18] от "interesen1":

  Аз лично не харесвам Костов,особено след като гласува заедно с комунистите.Но Костов пое една НАПЪЛНО РАЗОРЕНА държава!!!Нямаше възможност да създава работни места!С магическа пръчка не става.Това което се искаше от него,го направи.Създаде предпоставка за развитие.Започна реформи,които трябваше да се започнат веднага след падането на комунизма и благодарение на които,сме в НАТО и ЕС!!!

 70. 70 Профил на basi mamata
  basi mamata
  Рейтинг: 374 Гневно

  Прав е Костов...Но съкращенията трябва да почнат от МИЛИЦИЯТА!

 71. 71 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#65] от "Белия Негър":
  На мен ми се струва, че с поста си ти каза нещо за себе си! Не само, че не съм нещастник, щастлив съм, че с теб сме на различни позиции. Не, няма да те обидя. Но ти вече се чувстваш обиден, защото има хора с различно от твоето мнение.

 72. 72 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  [quote#69:"popovski31"]Аз лично не харесвам Костов,особено след като гласува заедно с комунистите.[/quote]

  Звучиш ми смислено, затова ти препоръчвам това интервю:
  http://www.glasove.com/ivo-berov-sinyata-koalitsiya-e-v-zadunena-ulitsa-15347#

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 73. 73 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 968 Неутрално

  [quote#57:"dodge_ram"]Аз не се срамувам от уважението си към Иван Костов и мога подробно да обясня защо ...

  Виж, любопитно ми е по какъв начин половин България може да обясни "магията на царя" през 2001 г. и "магията на пожарникаря" през 2009, та до днес[/quote]

  +++

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 74. 74 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Тъжната истина, че във времето на прехода ние сме имали само един компетентен и със стратегия министър-председател. Само един подготвен реформатор. Един-единствен силен държавник, който степенува нещата по важност и свърши забележими неща. И това е Иван Костов, независимо дали ви харесва или не. Би било хубаво да има още на неговото ниво или още по-добри, но нямаше и още няма! Нито пожарникаря, нито хамстера, нито мадридския, Виденов, Беров и т.н. могат да бъдат дори сравнявани с него. Не го величая, само ме яд, ама много ме яд, че не само няма друго успешно управление, но дори и отхвърляме малкото, което е свършено. Беров и Виденов разсипаха държавата и комунистическите мастодонти само висяха като камък на врата на държавата. Огромни задължения - ежедневно и ежечасно. Огромна нужда от инвестиции. Нито Бритиш петролиум, нито Шел се бяха затичали за нашия Нефтохим. Не знам как си го представят критиците че е можело да размножим комбината и да го продадем все на западни фирми, които не искаха и да знаят за него. Проблемът е сега, когато фирмата не спазва законите на страната.
  Сега сме част от ЕС и е много по-лесно да изглеждаме нормална и стабилна държава. Икономиката е раздържавена, имаме някакъв опит, ама забравихме какво наследство ни остави Виденов.

 75. 75 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#56] от "Charlie Harper":

  Дори и повече да са били кандидатите за Нефтохима, всички щаха да са руски фирми. Тези неща не стават с желание а зависят от суровината. Ако България имаше нефт нямаше и да помисли да продава предприятие от този род. Никоя друга, освен руска фирма, няма интерес от Нефтохима.

 76. 76 Профил на Charlie Harper
  Charlie Harper
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#75] от "dissident":

  Вярата е най-силното оръжие...

  58
 77. 77 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#76] от "Charlie Harper":

  За съжаление е безсилно срещу глад и мизерия.
  Не виждам връзка с това дето съм написал.

 78. 78 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#46] от "Charlie Harper":

  Много моля, Чарли, да не си измисляте!
  Правителството на Костов не е заварило вече подписан договор за валутен борд!!!
  Ето един цитат от страницата на икономиста на Отворено Общество, Георги Ангелов:

  "...на проведените през април парламентарни избори Обединените демократични сили печелят мнозинство.

  Валутният борд се въвежда с приемането от 38-то Народно събрание на Закона за Българската народна банка на 10 юни 1997 година."
  http://georgiangelov.com/?p=269

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 79. 79 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Уфффффф...

  Вижте, случва се И. Костов, както и останалите политици в България, да казват някакви верни неща, с които човек е съгласен. Също така, и също толкова често, той и останалите казват неща, които не са съвсем верни или правилни.

  В такива случаи, човек просто може да сверява кой от политиците мисли като него на дадена тема и кой е на някакво друго мнение. И нищо повече.

  Дразнещо е, направо си е отблъскващо, когато подобни случаи се превръщат в някаква агитация. Обикновено това правят симпатизанти, въобразявайки си, че по тоази начин "вербуват" нови съмишленици, че отварят очи. Истината е, че така само правят лошо впечатление, което някак си се разпростира и към този, на когото симпатизират.

  Още от първите избори през 1990, та до днес, се възприе едно много глупаво и упорито клише: че битието ни зависи от нашите избори за политици. Че ще живеем добре или зле в зависимост от това коя партия или личност се е докопала до властта.

  Дори да има такава зависимост, нещо в което лично аз изобщо не вярвам, то тя е минимална. Пренебрежима е по значението си върху битието ни. Напримр, дали ще е меко времето през февруари има несравнимо по-голямо значение за нас, отколкото това коя партия е спечелила последните избори.

  За последните 20 години се изредиха всякакви да ни управляват. Ама буквално всякакви. Ако горното беше вярно (упоритото клише), то би следвало жизненият ни стандарт и битието ни да се лутат нагоре-надолу, да сме на спадове и възходи и това да ни се случва на всеки един избор - от кметски, през президентски, та до парламентарни.

  Истината е, всеки ще го потвърди, че такова нещо няма. И възходите ни, и паденията ни са си наше лично, собствено дело, постигаме и едното, и другото сами и няма как да препишем заслугите за това на който и да било извън нас.

  Не е ли нелепо - да очаквате, че някой, който дори не ви познава и не знае, че съществуватае на белия свят, ще подобрява битието ви, жизнения ви стандарт и ще прави щастлив живота ви?

  Разбира се, изключение са пряко заинтересуваните. Например, не ми е все едно, ако моята партия спечели, пък аз съм депутат - това са 4 годинки сладък и лишен от стресове живот. Безспорно, в този случай, битието ми рязко зависи от резултата на изборите. За тях и за подобни нещата са ясни. А за останалите?

  Костов ще ни оправи, той знае как...! Не ви ли писна? Със същия успех някой чакат да ги оправя Симеон, други пък се надяват на Бат'Бойко... Това са инавлиди. Не е непременно да са с физически недъг, просто са неспособни да се оправят сами и самостоятелно и затова се уповават на помощ отвън...

  Политиците искат власт не за да ви оправят вас конкретно. Или да ви вредят. Вие ги интересувате само дотолкова, доколкото сте инструмент за целите им. Интересува ги властта, не вие - вие сте пътеката, която води към нея, а те са заинтересувани пътеката да е павирана...

  Затова - апелирам: хайде да спрем с радостното хълцане "Той е истиския, той е месията, той е умния, той е можещия...". От една страна са се наредили тези, дето превъзнасят Костов, срещу тях са се наредили поклонниците на Бойко... И какво сега, ще правим състезание кой превъзнася кумирите си най-силно?

  Битието ви си зависи само от вас. И от късмета ви, без него не може. А останалото са глупости.

 80. 80 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#76] от "Charlie Harper": Прав е дисидента Не става въпрос за вяра. Бях в консултантския бизнес по онова време и знам. Шелл бяха специално поканени да участват в тъгра за Нефтохима. Казаха две неща: 1. Заради локацията на комбината руския (уралски) нефт ИМА монопол. Допълнително рафинерията има технологични особености, привързващи я към по-тежкия уралски нефт. Да се захранва с нефт комбината през проливите даже частично излиза скъпо. 2. При горивата НЯМА руски монопол. Така че, ако ще разширяваме своето присъствие на балканите, ще го направим с рафинерия в Гърция, Тургция, дори Албания, но не и в България. Това е положението. Западняците наистина НЕ ИСКАХА рафинерията.

 81. 81 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#79] от "newraven":

  За съжаление българина не може да избере нещо което е добро. Просто няма такъв политик в България. Винаги избира по-малкото зло. Избра ГЕРБ не защото са добри а за да се отърве от Доган.
  На базата на този принцип, да се избере най-малкото зло, би трябвало да е за сините. Не казвам Костов защото той е редно да се оттегли. Да има влияние но да е в сянка.

 82. 82 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  За мен проблемът на ДЕСНИТЕ не е Костов. Проблемът на десните е колко от тях (около 400 хил. избиратели) наистина са с дясно мислене. И колко от хората с определено дясно мислене гласуваха на последните парламентарни избори за ... ГЕРБ!!!

 83. 83 Профил на Charlie Harper
  Charlie Harper
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#80] от "Дамян":

  И сега трябва да се запиташ кой им вади на рашките нефта. Едните са БП , а другите ... Шел.
  Да , всичките руски петролни компании , които ще ми цитираш работят с ноу-хау за добив именно на тези два не-руски производителя , така че интерес точно от тях не липсваше , но имаше обективни пречки...

  58
 84. 84 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#80] от "Дамян":

  Гърците могат да си позволят да имат тяхна рафинерия защото имат излаз към океаните. Дори и те се интересуват от нефтопровода Бургас-Александопулис поради същите причини поради които западни фирми нямат интерес от Нефтохима, транспорт през Босфора. Ако можеше да се транспортира нямаше да има нужда от усложнениата, танкери до Бургас и след това нефтопровод а щяха да карат директно до Гърция.
  Технологията е по-малък проблем. Не е трудно да се промени, дори и да се построят нови инсталации, за да обработва друг вид нефт.
  За търговията си напълно прав. Производство и търговия са две различни неща. Затова и съвсем друга фирма на Лукойл се занимава с това. Грешка на България е че е допуснала Лукойл да затвори напълно цикъла в страната. Лукойл добива, преработва и продава. Всичко това прави като търгува сама със себе си. Това е предпоставка за злоупотреби.

 85. 85 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#83] от "Charlie Harper":

  По добре спри да коментираш тези неща. Навлизаш в зона за която нямаш никаква представа.
  Аз работя в този бранш.

 86. 86 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#44] от "Dehumanizer":
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 87. 87 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#83] от "Charlie Harper":
  БП и Шелл навлязаха в сибирските полете по-късно Когато старите съветски находища започнаха да се изчерпват. Участието им е изключително в разработването на нови находища далеч на изток от Урал. Много по-интересен е въпросът с участието на големите петролни компании в Казахстан и бъдещето на петролопровода от Казахстан през Туркменистан, Азербайджан и ... ТУРЦИЯ. И този петролопровод някак си ни заобикаля...
  Освен това даже и днес, делът на тяхното участие при добива не е особено висок.

 88. 88 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Лидерът на ДСБ прогнозира, че кандидат-кметовете на "Синята коалиция" в София, Пловдив и Варна имат отлични шансове да достигнат до балотаж на местните избори на 23 октомври. "
  Този безпочвен оптимизъм не се връзва с черните краски в останалата част на изказването. Костов още преди да си отвори устата и вече знаем какво ще каже. Тази предвидимост е направо досадна.

 89. 89 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#84] от "dissident": Абсолютно съм съгласен. Нещо подобно казах и аз

 90. 90 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1194 Разстроено

  До коментар [#64] от "popovski31":

  "През 2010 г. администрацията е похарчила почти 27 млрд. лева, или 38% от всичко, произведено в икономиката. За сравнение - преразпределението през 2004 г. е 15 млрд. лева (39.1%). При това тези числа не включват европейските пари"........http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=9864&sectionid=5&id=0000901

 91. 91 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#89] от "Дамян":

  Забравих още нещо. Ако България се съгласи на Бургас-Александропулис ще отпуши bottleneck. Това ще повиши цената на руския нефт достъпен в района на Черно море. Дора само поради тази причина не трябва да се съгласява за нефтопровода.

 92. 92 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#44] от "Dehumanizer":

  Копирам/повтарям/ с удоволствие този пост:

  [quote#44:"Dehumanizer"]Долното не съм го писал аз, попадна ми някъде из нета, но е добре да се припомнят някои неща.

  "Когато Иван Костов стана министър-председател на Република България завари:

  1. Месечна инфлация 300%.
  2. Обезценена национална валута, 3000 лв. = 1 долар
  3. Валутен резерв на страната около 200 милиона долара, като при ниво 1,2 милиарда долара, Луканов обяви спиране на плащанията по външния дълг защото резерва е паднал "...под нивото на възможния минимум".
  4. Растяща безработица, достигаща да 16 % официално и над 25% реално заради неработещите, но нефалирани предприятия.
  5. Средна работна заплата 35 000 лв. = 12 долара.
  6. Средна пенсия 18000 лв = 6 долара.
  7. Тотална изолация чрез Шенгенския списък заради високата корупция и престъпност в България по това време.
  8. Прекъснати връзки със световните финансови институции – МВФ и СБ.
  9. Дългове към външни кредитори – над 13 милиарда долара.
  10. Пълен блокаж на държавата и разгул на "бригадирското движение" на мутрите. Власт на СИК, ВИС, ТИМ, 777 и др. такива. Който не плащаше рекет, нямаше право на бизнес. От рекета бяха "освободени" само назначените от БКП/БСП "бизнесмени".

  Какво остави след себе си Иван Костов? Ето какво:

  1. Месечна инфлация 0,2 % – годишна 3%.
  2. Национална валута – 2 лева = 1 долар.
  3. Валутен резерв – 3,7 милиарда долара
  4. Ниво на безработица под 15% с тенденция към ускорено спадане, което стана през следващите години.
  5. Средна заплата 250 лв = 125 долара.
  6. Средна пенсия 130 лв = 65 долара.
  7. Премахване на Шенгенската изолация и свободно пътуване из Европа.
  8. Възстановени връзки със световните финансови институции – МВФ и СБ, както и с Европейската банка. В резултат нарастнало доверие на външния свят към България и рязко увеличаване на външните инвестиции.
  9. Външен дълг на България- намален до 9,5 милиарда долара.
  10. Прогонване на мутрите от живота на народа и държавата. Започва възстановяване на държавността и повишаване на обществената дисциплина. Започна да има ред.

  Така че е добре да си спомните всичко това, да си дадете сметка, кой нямаше интерес от такова развитие на държавата и затова започна да ви пълни главите с измислените "престъпления по време на управлението на ОДС"!"

  «Акъл море, глава кофпомпа.»
  [/quote]

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 93. 93 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#23] от "dodge_ram":

  Абе нищо!Само дето разпродаде държавата на безценица!Като "Лукойл"!!!Петролна рафинерия на 100-на молиона долара-хахаахахахахахахах.Не ме карай да се смея.

 94. 94 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#50] от "Dehumanizer": Питайте останалите живи пенсионери какво направи с тях Костов? И колко пари от приватизацията вкара в пенсионните фондове!!

 95. 95 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#84] от "dissident":

  Имате ли идея тогава как би могла да бъде разбита тази монополна позиция и злоупотребата с нея в настоящия момент?
  Предполагам, че този монопол е бил изграден по време на комунизма като доказателство за силна и вечна привързаност!?

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 96. 96 Профил на Charlie Harper
  Charlie Harper
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#87] от "Дамян":

  Хаха , те са там от времената на Брежнев , при желание може да се провери , отдавна вече материалите не са секретни , пробвай да потърсиш - намират се , трудно , но се намират.

  58
 97. 97 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#72] от "dodge_ram":

  Няма нужда нищо да ми препоръчваш!Костов можеше да направи много за България.Направи,спор няма,но и отне.Но повече отне.И най-лошото е,че гласува с комунистите...Хората които го следват са най-върлите антикомунисти в БГ и няма да му простят.Костов няма да влезе в следващия парламент,а от това печели левицата....

 98. 98 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#94] от "kirkor":

  По-горе писах за клишетата за Костов, може да се разровите из коментарите и да си попълните колекцията.

  Дано повече хора осъзнаят, че критикарите на Костов демагагогстват, а тези, които одобряват неговото управление говорят с факти и цифри.

 99. 99 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#93] от "popovski31":
  Едно предприятие струва толкова ,колкото са склонни да платят купувачите за него.Когато интереса е само от един купувач,то постигането на нормална цена няма как да стане ,особено ако си притиснат да продаваш бързо.Прибави ,че предприятието е яко задлъжняло и трябват сериозни инвестиции за да заработи.А факта ,че е позиционирано георрафски така ,че снабдяването е рентабилно само с руски нефт и технологично така е построено,в никакъв случай не
  предразполага за наддаване в цената.

 100. 100 Профил на Charlie Harper
  Charlie Harper
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#85] от "dissident":

  Сигурно е

  58
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK