Здравната каса събира оферти за изграждане на софтуер за електронни рецепти

Здравната каса събира оферти за изграждане на софтуер за електронни рецепти

© Георги КожухаровНационалната здравноосигурителна каса (НЗОК) е пуснала обява в сайта си - www.nhif.bg, с покана към фирми, разработващи медицински и аптечен софтуер, да се включат в проект "Електронна рецепта". Оферти могат да се подават до края на август.


Идеята е електронните рецепти да започнат да се прилагат пилотно в София. От касата не могат да кажат кога точно ще започне използването им в столицата. Вероятно това няма да се случи до края на годината, при положение че до септември ще се събират оферти за софтуера.


Цел на проекта е изграждането на централизирана "онлайн" система, която да обхваща дейностите по предписването и отпускането на лекарствени продукти и медицински изделия, посочват от НЗОК. Въвеждането на електронна рецепта ще улесни и пациентите, и лекарите, защото ще даде възможност при допусната грешка при изписването на лекарствата тя да бъде отстранена веднага, без да се налага повторно посещение при лекаря, уточняват оттам.
През юни управителят на касата д-р Нели Нешева призна, че сегашният екип на здравната каса е заварил преди година здравноосигурителна информационна система, изработена от консорциум "БУЛЛ и партньори" за 4.2 млн. евро, но повечето модули не са работили. "Няма да започваме всичко отначало – ще поправяме и надграждаме изградената система", обяви тогава Нешева.


Едно от доизградените от сегашния екип неща е електронно здравно досие на всички осигурени българи. То съществува вече, но е достъпно само с електронен подпис, какъвто имат много малко граждани.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK