И в кризата българите намират пари за лаптопи и мобилни телефони

Потреблението отново се свива

И в кризата българите намират пари за лаптопи и мобилни телефони

© ДневникКомпютрите и мобилните телефони са стоките, които българите продължават да купуват въпреки обедняването, което причини кризата. Това показват данните за търговията на дребно към края на юни, които НСИ публикува днес.


Същевременно най-новата статистика сочи, че търговията на дребно е по-слаба като цяло както на месечна, така и на годишна база. Продължаващото свиване на потреблението, което пък има най-голям дял в брутния вътрешен продукт, показва, че нагласите на хората не са станали по-оптимистични. Те не се решават да харчат повече, което означава, че не смятат кризата за свършила.


Според данните за първата половина на годината намаляват покупките на стоки, за които хората отделят пари, когато се чувстват сигурни за доходите и работните си места. Продажбите на дрехи, обувки и други текстилни продукти спадат с 2.5% на годишна база, а на мебели и домакинска техника - с 4.5%. За разлика от миналия месец през юни има свиване в потреблението на горива (на годишна база) с 1.8%.
Най-сериозно на годишна база растат оборотите с фармацевтични и медицински стоки - с 4.3%. Във време, когато домакинствата харчат главно за неща, без които не могат – храни и лекарства, и за това купуват по-малко други продукти, технологичните джаджи се оказват печелившата карта, чието потребление расте напук на инфлацията и замразените доходи.


В сравнение с юни миналата година техните продажби са се увеличили с 2.7%. Това е четвърти пореден месец, в който тази търговия нараства, а темповете дори се ускоряват. Според представители на бранша подемът се дължи главно на лаптопите и смартфоните.


По мнението на макроикономиста Георги Стоев от анализаторското звено "Индъстри уоч" продажбите на компютри и смартфони растат заради повишаване на техническата грамотност на хората и налагането на електронните комуникации. Според него данните може да показват и някакъв вид инвестиция в дребен бизнес, но в огромната част от случаите е замяна на старата техника с нова.


Божидар Колев, основател и президент на верига "Технополис", също мисли, че хората все повече търсят нова техника. Двуцифрен е процентът на растеж както при лаптопите, така и при таблетите, а падащите цени на мобилни телефони насочват все повече клиенти към смартфоните. По думите на Колев обаче, този пазар първи е бил засегнат от кризата и сега има възстановяване.


"В никакъв случай няма индикации, че има съживяване на потреблението. Има сигнали, но те са откъслечни - каза Георги Стоев. По наши сметки 340 хиляди работни места са били закрити от началото на кризата до сега.


За да се увеличи потреблението, тези хора трябва да си намерят работа, а не това виждаме в момента. Фактът, че сега се приемат заплати по 450 лв., означава, че няма търсене на работна ръка и безработните приемат най-лошите оферти."Растежът в индустрията се забавя


Индустриалният сектор, който пръв и в най-голяма степен се възползва от икономическото оживление на международните пазари, продължава да расте но с по-бавни темпове. НСИ съобщи, че годишният ръст на промишленото производство е 2.2% през юни, като само месец по-рано темпът бе 7.6%. Сегашните данни показват по-нисък растеж именно заради високата база за сравнение, която бе достигната през миналия юни. Ръстът се дължи основно на износа. Индустриалният сектор продължава да разчита основно на чуждите пазари за пласмент на продукцията си. За това с 5.8% расте производството на междинни продукти, които се използват като компоненти или суровини за последваща преработка при създаването на крайни продукти с висока добавена стойност в чужбина. Продукцията на инвестиционни стоки (машини и оборудване) също расте, но и тя е предназначена главно за износ.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на str2sarcasm()
  str2sarcasm()
  Рейтинг: 779 Неутрално
 2. 2 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 521 Неутрално

  ами може би просто е тръгнало от много ниска база

 3. 3 Профил на demolition
  demolition
  Рейтинг: 8 Весело

  Е па я у селУ, как да гледам кравУ без айфонУ... то нема КПД !!!

 4. 4 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 422 Неутрално

  НА ГОЛ ГЪЗ ЧИФТЕ ПИЩОВИ !!!!

 5. 5 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Според мен има някакво обяснение за този феномен.Българинът вече не спестява за жилище,тъй-като то е непостижимо за него,а следователно не спестява и за неговото обзавеждане.Българинът категорично отказва да плаща топлоенергията,която потребява.Българинът не спестява за лека кола,тъй-като с парите за два лаптопа той си купува сносна кола втора употреба,която му върши работа.Българинът не спестява,за да си построи вила,тъй-като той или по-скоро бащите на сегашния българин построиха тези вили при социализма.Българинът,особено пенсионера/а те са 1/3 от населението/ не спестява,за да си купува друхи,тъй-като той или купува дрехи втора употреба,или износва дрехите на децата си или все още носи дрехите,закупени при социализма.

 6. 6 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1296 Весело

  ако немаш голфу у жи си ем, за де си

  Времето е наркотик, много от него убива.
 7. 7 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 572 Гневно

  .."Компютрите и мобилните телефони са стоките, които българите продължават да купуват въпреки обедняването, което причини кризата "...а колко по добре щеше да бъде и да ги произвеждаме , но защо ги няма тези инвеститори ..да дадат обяснение .М. Велчев , Горския цар , СерГея , Орешарски и другите жълто - лилави мастурбатури , нали при тях всичко беше мед и масло и на Бузлуджа течеше амброзия...

 8. 8 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Щом пишем тук, значи имаме лаптопове, както академично казва премиерът. Нямаме пари за тоалетна хартия, но и така се оправяме. А ако ни пуснете малко въздух, евала, шапки долу.

 9. 9 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#4] от "valkiry":

  По- скоро - В гол гъз чифте... пищови

 10. 10 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 727 Неутрално

  От глад умри, но гъзар пръв бъди...

 11. 11 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "......., технологичните джаджи се оказват печелившата карта, чието потребление расте напук на инфлацията и замразените доходи."

  Да, децата също растат!

 12. 12 Профил на gogo_pulev
  gogo_pulev
  Рейтинг: 367 Гневно

  До коментар [#7] от "vlad76":

  Гледам, гербериадата нахлу . Цирковата трупа водена от главния клоун.
  ДА ДАДАТ ОБЯСНЕНИЕ Боко Тъпото, Трайчо Лекето и Симо НЕВДянков и останалите жълтеникаво -кафяви миризливи халюциниращи параноидни шизофреници - нали при тях всичко е по мед и масло и в новата им топсерсемска зала и по псевдомагистралите тече амброзия...

  Това, което ще посоча като фекти е за МИСЛЕЩИ ХОРА, а НЕ за дебилни милиционери !...

  Да направим равносметката на двугодишната перверзия , наречена управление на ГЕРБ :

  За по-малко от две години правителството на ГЕРБ срина конкурентоспособността на страната със 17 позиции. Съгласно най-старата ежегодна класация на конкурентоспособността на икономиките – тази на Международния швейцарски институт по мениджмънт, през кризисната 2009 г. страната ни е заемала 38-ма позиция по конкурентоспособност. След нас бяха такива страни като Испания, Бразилия, Полша, Унгария, Турция, Русия, Италия, Румъния, Гърция.
  През 2011 г. страната се срива със 17 позиции и заема 55-то място (от 59 икономики). След нас остават само Гърция, Хърватия, Украйна и Венецуела.

  Само преди две години България беше в тройката на най-бързо развиващите се страни в ЕС. Сега сме сред последните пет;

  Само преди две години България по ръст на ПЧИ беше втора в света – след Хонконг. Сега сме сред последните.

  Само преди две години България имаше бюджетен излишък над 3% и страната задели милиарди във Фискалния резерв и Сребърния фонд. Сега дефицитът е над 3%, а от фискалния резерв са похарчени над 4 млрд. лв.;

  Само преди две години външният държавен и държавногарантиран дълг на България намаляваше ежегодно и достигна символичното ниво от 13,7%. Само за две години това правителство увеличи дълга с над 2 млрд. лева.

  В анализ на ЕК за усвояването на еврофондовете към 1 май 2011 г. България е на 24–то място по усвояване на средствата от фонд „Регионално развитие”, на 25-то място от Социалния фонд, и на последно място по усвояемост от Кохезионния и Аграрен фонд. За сравнение: през август 2009 сме били на 14-то място.

  За последните две години броят на заетите лица намаля с над 372 хиляди; безработицата се увеличи с 5.6% и нови 170 хил. човека останаха без работа; всеки трети младеж е безработен и търси реализация в чужбина. Броят на обезкуражените лица достигна 260 хиляди.

  Това са ФАКТИТЕ за ГЪРБАВИТЕ КРЕТНЕНИ , без допълнителен коментар !

 13. 13 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 453 Неутрално

  да особено лаптопите, защото те ти позволяват безплатен достъп до света и разнообразни способи за убиване на време. има една такоава логика: като няма пари за друго си цъкам лаптопа вкъщи.

 14. 14 Профил на kumcho
  kumcho
  Рейтинг: 422 Весело

  До коментар [#12] от "gogo_pulev":

  Защо не изчакаш да стане обедно време, та тогава да обърнеш първия стакан?

 15. 15 Профил на Kobra
  Kobra
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Яс си мъйнах смрадфона, от ми писна да кеширам на олигопола на трите дебилни оператора!

  Noone needs the truth.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK