Пари от европейски фондове са осчетоводявани като дарения за МВР, заяви зам.-министър

Пари от европейски фондове са осчетоводявани като дарения за МВР, заяви зам.-министър

© Красимир ЮскеселиевПолучените дарения от Министерството на вътрешните работи за първото полугодие на 2011 г. са в размер на 3 871 000 лв., което е с 40% по-малко от същия период за миналата година. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев, цитиран от агенция "Фокус" по повод на публикация във в. "Сега", в която се твърди, че МВР е получило дарения на стойност 9 млн. лв.
за третото тримесечие. 


Според зам.-министъра от общата сума 3 623 811 са даренията в натура (т.е. различни консумативи - бел. ред.), а по-малко от 250 000 лв. са парични. По-голямата част от парите били дошли от общини или от държавни институции.


Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира, че спекулациите около даренията за МВР са свързани с предстоящите избори. Според него с наближаването на вота, те ще се увеличават "особено в някои ежедневници, които може би обслужват политически и икономически интереси". 
За полугодието на 2011 г. министерството е получило от европейските фондове 15 270 925 лв., които в бюджетния отчет на приходите са осчетоводени като дарения, съобщава зам.-министър Георгиев. По думите му тези пари идват от Европейски фонд "Външни граници", Европейски бежански фонд и от други проекти и програми. 


Дарителите се проучват внимателно, уверява Георгиев: "Всеки дарител доброволно попълва декларация, в която описва, че не е осъждан, не е извършвал криминални деяния." Ако дарителят е юридическо лице, се проверяват лицата, които са в управителния му съвет, казва още той.


Регистърът за даренията в Министерство на вътрешните работи ще започне да функционира през октомври. Институцията работи по ограничаването на даренията, съобщава още зам.-министърът, като пояснява, че министър Цветанов е дал разпореждане за това. Стремежът на МВР е физическите лица да нямат право да правят дарения, отбелязва Георгиев. 


Според информация във в. "Сега" от началото на юли сред дарителите на вътрешното министерство са фирми на получилия условна присъда за източването на близо 17 млн. лв. ДДС Христо Ковачки. Тогава финансовият министър Симеон Дянков настоя МВР да върне парите от дарители със съмнителна репутация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK