МВР ще продължи да взима дарения, но има воля да спре

Вътрешното министерство не е отчело помощ в натура за над 3.6 млн. лв

МВР ще продължи да взима дарения, но има воля да спре

© ДневникМВР няма да прекрати незабавно практиката да получава дарения въпреки забележката на Европейската комисия. Освен това министерството, ръководено от вицепремиера Цветан Цветанов, не е отчело като дарение помощи в натура за над 3.6 млн. лв.


Това се разбра след днешните изявления на зам.-министъра на вътрешните работи Димитър Георгиев. Той съобщи сумата на пресконференция, свикана след "погрешно изтълкуваните" от медиите данни за даренията на МВР. В публикация на в. "Сега" от понеделник се посочва, че през второто тримесечие на годината даренията към МВР са се увеличили и са достигнали 9 млн. лв.


Вестникът се базира на финансовия отчет за първите шест месеца на 2011 г., публикуван и на сайта на ведомството.
Зам.-министърът Димитър Георгиев се позова на същия документ, но с твърдението, че в графата за дарения се включва и еврофинансиране - от Европейския фонд за външни граници, Европейския бежански фонд, Европейския фонд връщане и други проекти.


Така за половин година като дарения МВР е осчетоводило над 15.2 млн. лв. от европейски фондове и даренията в брой за шест месеца се оказват по-малко и от 250 хил. лв., а за второто тримесечие - около 140 хил. лв. "Тенденцията е за намаляване на получените дарения за второто спрямо първото тримесечие на годината", разчете данните зам.-министърът.


Обявените от Георгиев помощи в натура за половин година от над 3.6 млн. лв. не са вписани като дарение в публикувания финансов отчет. На многократно зададения въпрос къде е отчетена тази сума зам.-министърът отговори: "В съответния финансов параграф."


От думите му се разбра също, че МВР няма да спре да взима дарения, но има воля за това. "Тази практика няма да бъде прекратена изведнъж, а балансирано", каза той. Условието е тези средства да бъдат компенсирани от държавния бюджет. Георгиев на практика възпроизведе изказвания на Цветан Цветанов по темата.


След като през май в медиите беше изнесен фактът, че МВР е събрало над 6 млн. лв. дарения за миналата година, вицепремиерът първо мълча, а после обеща поетапен отказ от тази практика. Позицията му дойде след препоръка от премиера Бойко Борисов.


"Говорих и с вътрешния министър Цветан Цветанов, че много бързо те трябва да се очистят от тази практика... не можем да компрометираме системата... дарения - дарения, режем, щото пише", беше коментарът на премиера Бойко Борисов след юлския доклад на Европейската комисия, който квалифицира практиката като неприемлива.


Финансовият министър Симеон Дянков пък поиска МВР "да върне парите, получени от дарители със съмнителна репутация, защото е ведомството с най-голям бюджет в държавата". "МВР и към настоящия момент с рестриктивния бюджет, който имаме, не можем да си позволим повече пари за гориво, което е една от основните разходни части, които правим", отвърна тогава Цветанов.


Заповед на Цветанов за пълна проверка на всеки дарител представи вчера заместникът му. Заповедта обаче важи за даренията след 16 юни т.г., защото тогава е издадена. "Преди нея също е имало проверка на всеки дарител поотделно", каза Георгиев и добави, че все пак практиката на помощите от фирми и частни лица е въведена от предходните управляващи.


Регистър на дарителите ще бъде създаден през октомври. Георгиев обясни, че договорите трябва да се пренесат на онлайн носител, да се качат на сървър и след това да се публикуват на сайта на МВР. По закон обаче физическите лица може да не желаят имената им да бъдат оповестени публично, напомни той.Получени дарения и други безвъзмездно получени суми от страната и чужбина
Януари - март - 6 512 714 лв.
Януари - юни - 15 518 572 лв.


Получени дарения от страната
Януари - март - 103 200 лв.
Януари - юни - 247 647 лв.


Получени средства от ЕС по европейски фондове и проекти
Януари - март - 6 409 514 лв.
Януари - юни - 15 270 925 лв.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Весело

  "МВР ще продължи да взима дарения, но има воля да спре"
  Таз' година "има воля", догодина току виж взели и решение по въпросаТъй де, те 'убавите работи бавно стават, бързината е от лукавия!

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 2. 2 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Да да те и някои полицаи имат тази " воля " да спрат с подкупите , ама все се случва нещо непредвидено в последния момент и се разколебават

 3. 3 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Уффффффф! Аман от нагляри! Да бъдат компенсирани от бюджета ?!? От чий бюджет - на здравеопазването или образованието? Че този милиарден бюджет на МВР за какво е?

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 4. 4 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#666:"Статия"]...минисерството ... не е отчело като дарение помощи в натура [/quote]

  Безплатно ползване услугите на проститутки на "Лъвов мост" не са го отчели като "помощи в натура"...

  И аз искам да стана полицай.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 5. 5 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 648 Неутрално

  А какво стана с онзи списък (на дарителите дето не трябва да се санкционират от КАТ)?

 6. 6 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Вместо да прави бомбастични заявления за наличие на воля,че ще направи това или онова/много модно стана да се заявява "наличие на воля!"То и Марк Твен казва,че имал воля да откаже цигарите и ги отказвал поне милион пъти/,правителството на ГЕРБ да се запретне да регламентира този по начало положителен акт у нас.С дарения е създавана нова България след Освобождението.С дарения на двамата братя е построена сградата на Софийския университет.С дарения са издигнати много православни храмове,издигат се и сега в села,които дори са обречени на отмиране."Спомоществоваел" е дума българска,която предизвиква и уважение и гордост ,че сме способни на това.Няма нищо лошо да се правят дарения за партии,за политически акции/всеки кандидат за президент в САЩ събира от дарения стотици милиони долари за предизборната си борба/.Министерството на вътрешните работи по своето предназначение е призвано да осигурява реда и спокойствието на българските граждани и тази функция е не по-малко важна от функцията на всяка една болница,която също би следвало да получава,а и получава дарения.Човек дарява свой орган,дарява кръв дори за спасяването на човешки живот.Защо един гражданин да не подари някаква скромна сума пари,за да зареди полицейския патрул служебната кола?Но...всичко това строго регламентирано,със закон,прозрачно,открито с публичен отчет.А не по начина,па който това прави ЦвЦв.

 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  "От думите му се разбра също, че МВР няма да спре да взима дарения, но има воля за това. "Тази практика няма да бъде прекратена изведнъж, а балансирано", каза той."
  Някой би ли ми обяснил какво значи израза "МВР няма да спре да взима дарения, но има воля за това." Т.е. има политическа воля, но реалната управленческа воля стене под тежкия хомот на световната / и в частност европейската/ икономическа криза и поради това управляващите политици не могат да си наложат волята да изпълнят общата си политическа воля

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#6:"molesan2"]наличие на воля!"[/quote]
  Крадат го от наказателно правната теория, но го използват в неправилното време и място

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  нека даренията за мвр отиват директно по сметки на фондове за закрила на децата

  Времето е наркотик, много от него убива.
 10. 10 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 472 Неутрално

  А за ДАЙ даренията ще спрат ли

 11. 11 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 645 Весело

  Много хитро...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 12. 12 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1168 Весело

  Не може хем да е желязо, хем да е дървено Това поведение ако не е наглост, тогава какво е определението за тази дума?

 13. 13 Профил на hristo1951
  hristo1951
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И АЗ ИМАМ НАМЕРЕНИЯ ДА НЕ НАРУШАВАМ ПРАВИЛАТА АМА ГИ ПРАВЯ ХА ХА ХА !!!!!!!!!!!!!!!!!

 14. 14 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ми ние може ли и ние да имаме воля да плащаме данъци в тая ..бана държава, ама да не ги плащаме?!?

 15. 15 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Разстроено

  Волевите овладяват склонността си към пороци на мига!!! Безволевите охлюви отлагат във времето...От там е произлязил и вица за опитващият да откаже цигарите пушач:"И утре като не пуша,ще стане един ден , откакто съм отказал цигарите...''.

 16. 16 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Туй е по-смешен от Шоуто на Слави! Туй, всъщност е най-смешен!

 17. 17 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#10:"makendji"]А за ДАЙ даренията ще спрат ли[/quote]

  За ДАИ даренията спряха но за ИААА не

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 18. 18 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Финансовият министър Симеон Дянков пък поиска МВР "да върне парите, получени от дарители със съмнителна репутация, защото е ведомството с най-голям бюджет в държавата".
  ====================================
  Много добре казано. За такива дарители едната воля не е достатъчна.

  Yet another blue planet.
 19. 19 Профил на leti_at
  leti_at
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Хем вълкът сит-хем агнето цяло..

  Типично измъкване по български...това ми звучи като проститутката, която хем ще продължи да прави секс за пари, но пък пък има воля да спре да проституира...

  Ами да си кажат,че ще взимат пари от дарения..и да се приключи..

 20. 20 Профил на dekodekov
  dekodekov
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#6] от "molesan2":

  те онез на с радарите и те доброволни дарители търсят по пътищата

 21. 21 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Полис Бюро на ЦК на БКП

 22. 22 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 816 Весело

  Аз съм така с цигарите, иначе имам волята...

 23. 23 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 871 Разстроено


  Питали Радио "Ереван":
  - Как ЕК стигна до извода, посочен в последния доклад за България, че ГееееРБ имат 'политическа воля за борба с корупцията"?

  Отговорът:
  - След разговори! Ето МВР ще продължи да взима дарения, но има воля да спре!
  Цветанов ще продължи да купува апартаменти със "заеми от пенсионери", но има воля да спре!
  Дупетатите на ГеееРБ ще продължат да вземат "хонорари за консултации", но имат воля да спрат и т.н.


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 24. 24 Профил на Йосиф
  Йосиф
  Рейтинг: 450 Разстроено

  "От думите му се разбра също, че МВР няма да спре да взима дарения, но има воля за това. "Тази практика няма да бъде прекратена изведнъж, а балансирано", каза той."
  Типично за ерата ЦвЦв безсмислено изречение.
  Определено в МВР се държат като повечето от подопечните им - признават вина само при наличие на неопровержими доказателства и в присъствието на адвокат.

  rakas
 25. 25 Профил на Христо Христов
  Христо Христов
  Рейтинг: 395 Разстроено

  МВР има воля , да крадне , ама има воля и да не крадне , епа защо , да крадне , когато му падне , просто сега му е воля

 26. 26 Профил на Elena Georgieva
  Elena Georgieva
  Рейтинг: 242 Любопитно
 27. 27 Профил на joro711
  joro711
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Този вероятно е решил да си купи още 6 апартамента.

 28. 28 Профил на pistons
  pistons
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Искам официално за уведомя мин. Цветанов и мин. Дянков, че в момента фирмата ми се развива единствено и на 100% в сивия сектор. Прекратил съм всякакво отчитане на обороти и печалби с цел не плащане на данъци и осигуровки. И официално заявявам че за сега НЯМА ДА СПРА но имам воля за това.

 29. 29 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#5] от "canuck99":

  Е, как какво стана - няма такова нещо, всичко е зрителна измама, създадена от тройната коалиция и Костов. Само се чудят какво да направят, за да развалят имиджа ни пред нашите евро-атлантически партньори.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 30. 30 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#8] от "dqdomart":Така. Я да си припомним нещо подобно за организираната престъпност. В предишния доклад на Европейската комисия е пишело , че " правителството има воля да се пребори" с въпросната. В последния става "има желание ". Та и тая " воля " ще стане "има мерак".

 31. 31 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#18] от "uran":Извинявай, но аз вече питах : " А изяденото и изпитото, ще го повръщат ли ?"

 32. 32 Профил на nikita_nik
  nikita_nik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Алооооо....господата от МВР и цялата изпълнителна власт, вие нямате ли си екип от специалисти, който да ви посветва да мълчите, че колкото повече говорите, толкова повече се излагате и дразните хората?

 33. 33 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Охххх... до болка ми е познато усещането. Всяка вечер преяждам като прасе, но иначе имам желание да мина на диета, щото съм твърде дебел...

  Birds of a feather flock together.
 34. 34 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1004 Весело

  Е нали даренията бяха пари от ЕС? Цвъчко, кога говориш истината? Ти си кат лъжливото овчарче!

  нели ангелова
 35. 35 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 996 Весело

  До коментар [#32] от "nikita_nik":

  Специално въпросното ведомство и неговия министър Цветан Цветанов - нямат. Аз откога давам съвети на Цецко да си трае, че колкото повече говори - толкова повече затъва...
  Но иначе браво на МВР, имат воля да спрат, но в необозримото бъдеще...Засега ще приемат балансирано "дарения", само от финансово балансирани "спонсори".
  Истината, дами и господа, е че по тези географски ширини, организиранат престъпност си е купила държава. За съжаление...

  PHILIP
 36. 36 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Те и пушачите и наркоманите са така. Имат воля да спрат, но продължават.
  Оставка за министъра! След като основно усилие трябва да е насочено към спиране на подкупите към полицаите, самият министър получава огромни суми за странни консултантски услуги, а самото министерство дарения от мафията.
  Странен морал, странно нещо! Мутрофония!

 37. 37 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 996 Весело

  До коментар [#34] от "vera56":

  Цвъчко и Истина, Истина и Цвъчко - няма как да стане. Това е non-sens.

  PHILIP
 38. 38 Профил на Vasil Georgiev
  Vasil Georgiev
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Интересно е какъв е източника на парите за даренията. Може ли да идват от контрабанда,от наркотици, от проституция и т.н. по- дребни "услуги" загражданите и до явно изнудване за да си свършат работата.
  - Скоро четох ,оплакването на един човек чиито апартамент бил обран. За да си свършат работата в РПУ - то му поискали дарение - да им купи цифров фотоапарат и още нещо- Не му стига на човека че го ограбили крадците ами след тях и МВР
  го ограбило. И нищо не разкрили.
  - А, какво ще кажете за това
  “Плащам по 15 бона месечно на СДВР и никой не ми закача бардаците”
  http://www.monitor.bg/article?id=117764
  И при толкоз много "дарения" дали сумата не е 5-6 млн ,а доста по-тлъста примерно 500-600 млн
  Криенето на списъка с "дарителите" и големият им бюджет 1,2 милрда показват точно това.

 39. 39 Профил на Босил
  Босил
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И аз ще продължа да си пия, но имам воля да спра някой ден

  Говори, че да те видя.
 40. 40 Профил на инсп. Петров
  инсп. Петров
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  И ний с колегата сме тъй - имаме воля да спреме да вземе, ама те хората не ни дават.
  Тургат ни в ръцете, ей един днес вика - земи бе старши само ми остави талона че заплата изкарвам с него, деца жена ме чакат гладни дома, а не изкарам ли - гладория. И бута ли чиляка бута.
  Е как да му откажеш? Вий можете ли, че нас с колегата сърце не ни дава?

  Добър ден! Вашите документи за проверка?
 41. 41 Профил на neorientirana
  neorientirana
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И аз имам воля да цункам Николета-точно да я грабна и тя ми затвори телефона.Цецооо цецо смехории правиш с това имане на воля-издава се заповед и толкова с имането на воля-ако няма воля това е друго нещо.

 42. 42 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#7] от "dqdomart":

  Реалната управленческа воля стене под тежкия хомот на мутренските ангажименти.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 43. 43 Профил на winnie__
  winnie__
  Рейтинг: 395 Неутрално

  МВР работи много усилено, постоянните акции доказват, че наистина работата е много успешна и резултатна, нека да приемат заслуженото.

 44. 44 Профил на Sara
  Sara
  Рейтинг: 443 Неутрално

  При добре свършена работа всичко е наред

 45. 45 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Порочна практика от тотално компрометирано и некомпетентно правителство, което има всички шансове да ни управлява още един мандат.Но "Глас народен-глас Божи!", както казва латинската поговорка.

 46. 46 Профил на Admiral
  Admiral
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Те тези дарения отиват за държавата, демек за хората.И резултата се вижда, по улиците вече става по-сигурно от преди.

 47. 47 Профил на stolichanin
  stolichanin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ами няма как да се спрат от днес за утре тези дарения, но щом трябва ще бъдат спрени. ГЕРБ следва стриктно инструкциите на ЕС и за това България просперира!

 48. 48 Профил на denessie
  denessie
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Радвам се, че виждам резултатите от даренията, защото те отиват за всички нас. Радва ме също така и фактът, че без да се крие, зам-мин. Георгиев опровергава фактите, публикувани в СЕГА. Редно е преди да се оповестява невярна информация, то наличната такава да бъде проверявана.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK