София диша, улица "Шишман" не съвсем

София диша, улица "Шишман" не съвсем

© Анелия НиколоваХайде качвай се в колата, нямаме време!" Подвиква на своя колега запъхтяна и видимо раздразнена служителка на куриерска фирма. Товарният им бус е спрял на ъгъла на затворената заради фестивала "София диша" улица "Шишман" и пресечната й "Иван Вазов". От два дни куриери и доставчици носят на гръб продуктите до клиентите си по новата пешеходна зона.


Само два дни след като София "започна да диша", се появиха първите недоволни от идеята една от най-обичаните от софиянци улица в центъра да остане затворена за автомобили до края на август. Доставчиците трудно зареждат многобройните магазини, а продавачите се оплакват от отлив на клиенти.Фестивалът "София диша" ще продължи до края на месеца. Заради културното събитие движението на автомобили по улица "Цар Шишман" се забранява до 31 август. Ограниченията важат за участъка между ул. "Аксаков" и ул."Граф Игнатиев"."Камионите с лекарства спират вече пред Народното събрание и оттам момчетата ги мъкнат дотук", казва фармацевт, която работи от 40 години в аптека на ъгъла на ул. "Славянска". Кашоните с лекарства били обемни и трудно се носели. "Ефектът от тая пешеходна зона е абсолютно обратен", обобщава тя, след като подмята, че оборотът значително е намалял последните дни. Едно от обясненията е, че обикновено клиентите спират с колите си пред аптеката, пазаруват и си тръгват. От вчера обаче идвали "само комшиите". "За 5 часа са минали само няколко човека. Не знам къде ходят", чуди се тя и посочва през прозореца друга гледка - сервитьори от близкото заведение, които в индианска нишка пренасят каса по каса дневната поръчка бира. "Вчера 20-тина каси премъкнаха", клати глава аптекарката.


Друго заведение в близост до кръстовището с ул. "Юрий Венелин" е разположило масите си направо на улицата. Макар и празни по обяд, сервитьорката, която ги обслужва, не намира особена разлика. Доставчиците на заведението, в което работи, "се били организирали" още сутринта с доставките, а пък мястото било посещавано от хората както преди. "Е, в неделя, когато беше фестивалът, беше пълно", сравнява тя. Празните маси отдава на времето - "в горещините или когато е дъждовно, хората предпочитали да седнат вътре". 


На една пресечка разстояние от аптеката се намира магазинът за обувки на Маргарита. Сутринта тя е зареждала "от неудобство" заедно с доставчиците ботуши за зимната колекция. "Знаете ли как се носят 25 кашона с обувки", пита и заявява, че пешеходната зона е нещо много хубаво, но не и за онези, които работят на улицата. Месарят от съседното магазинче е на същото мнение: "Нас никой не ни пита" - негодува той.


"Аз съм зависим от получаването на месо, ако днес не получа, не мога да работя", казва той и обяснява, че в началото доставчиците не знаели, че до 10.30 сутринта улицата била все пак временно отворена. Някои от полицаите, които охранявали "Шишман"  - също. Последните дни месарят успявал да зареди прясно месо от кръстовището, носейки на ръце. "И клиентите ни намаляха. Хората, които искат да си напазаруват, те не ходят пеша. По-голямото пазаруване се прави с автомобил. Никой не иска торби, докато се разхожда" - е неговото наблюдение. А изводът, който направи -  само с една улица София не диша. "Още повече че "Шишман" е тясна и неудобна за тази цел."


София диша, улица "Шишман" не съвсем

© Георги Кожухаров


Вървейки по улицата в посока "Цар Освободител", човек неминуемо се натъква и на отворената врата на химическо чистене, от която се носи пара и миризма на препарати. Оттам излиза ядосана клиентка. "Вече три пъти я връщам", обяснява защо служителката отвътре. Проблемът бил, че някои тъкани се обработвали в различни центрове за химическо чистене, а след десет и половина сутринта достъпът до този на "Шишман" бил значително затруднен. И клиенти нямало хем заради жегата, хем защото никой нямало "да мине цялата улица пеша, за да си донесе костюма за почистване".


Хранителните магазини, дюнерите и баничарниците също регистрират по-малко продажби, но го отдават на сезона. "Август е така", казва продавачката в минимаркет. Доставките пък ги правили рано сутрин и нямали проблеми. Единственият достъп за автомобили до "Шишман" засега остава през пресечните му улици. Но и там спирането се превръща в изпитание, разказва таксиметров шофьор. От лявата страна на трасето се е образувала безкрайна нишка от паркирали коли. "Това прави спирането почти невъзможно, защото бавиш останалите зад теб", оплаква се той. Пък и до точни адреси не можело да се стигне.


Единствено пешеходците, тръгнали на разходка, не се оплакваха. Дали в зноен следобед или в хладна сутрин всички видимо се радваха на липсата на автомобили. "Трябва да е така през цялата година, една "Витошка" за пешеходна улица не стига", убеден е студентът Камен. Приятелката му намеква обаче, че ако ще е пешеходна, то поне да стане и улица на културата, както била чула, че се планира от общината.


Първата неделя от фестивала "София диша" премина под знака на спорта.  "Шишман" и пресичащата я "Гурко" бяха превърнати в спортни площадки за тенис, бойни изкуства, гимнастика, скейтборд, ръгби. Най-смелите можеха дори да се пробват на футбол и баскетбол с Наско Сираков и Константин Папазов.

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Решението не може да е толкова сложно – позволява се престой на фирмени автомобили с цел зареждане на стоки от 7 до 10 ч. например. След това – пешеходна.

 2. 2 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Мрън-мрън-мрън...

  На мен пък ми писна от терора на белите бусове, ванове и баничарки, които в най-пиковите сутрешни часове задръстват движението по кварталните улици.

  "Ей ся, бате, само разтоварваме и тръгвам..." (и проверяваме стоката, и съставяме и подписваме фактура / приемо-предавателен протокол, и говорим 10 мин. по телефона, и прочие)

  Да зареждат до 8.00 сутринта, в нормалния свят това се случва даже в бая по-ранни доби.

 3. 3 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Абе я им забийте на недоволните по един ауспух в "магазините" по 3 квадрата и да приключваме с тях...

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 4. 4 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Ясно е че угодия за всички няма!
  Ясно е че огранизацията (типично по на6енски) е отчасти недомислена. Дано някой се поучи от гре6ките, хем че се съмнявам.
  Ясно е че София има голяма нужда да поди6а, да има зони както свободни от "тенекии" и смрадливи изпарения от ауспуси, както и от място, където алтернативната култура да се изявява, при това не само 1 месец в годината!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 5. 5 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Заради "умното" затваряне движението по Раковски, Гърко и Левски стана по бавно няколко пъти. Ефектът от "дишането" е отрицателен. Като толкова му се "диша" на Ангеличин, да вземе да си затвори Московска от единия до другия край. Хем и повече зеленина има. Има и музеи, ботаническа градина, 2 църкви, огън.

 6. 6 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Хората, които искат да си напазаруват, те не ходят пеша. По-голямото пазаруване се прави с автомобил."

  Да, ама тия големите пазарувания с коли не се правят там. По ул. "Цар Шишман" има общо взето квартални магазинчета, за които не ти трябва кола чак толкова. А и по цял свят е пълно с пешеходни улици, там как зареждат? Впрочем и в България, например във Варна, централната улица е пешеходна откакто се помня, тоест от десетилетия, а винаги е била пълна с магазини, които някак си са се оправяли винаги.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#2] от "forza":

  То късмет, че при теб спират само да зареждат. Защото на много места в София т.нар. "дистрибутори" ползват улицата като логистична база. Във всеки втори блок има по някоя пародия на фирма, която е взела офис на 4. етаж, а фирменият автопарк от 6 ръждясали баничарки, 3 буса, 2 камиона и мерцедесът на шефа се паркират по тротоарите и детските площадки наоколо. Не дай си боже да ти се случи такъв в блока - както се е налапал с кредити, а няма бизнес напоследък, и с топ не можеш да го накараш да си вземе платен паркинг.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 8. 8 Профил на vesy_to
  vesy_to
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нещо хубаво се случва а вие мрън,мрън....,ако реши всеки може да си организира така доставката ,че само първите дни ще му е нестандартно. Ами поработете малко- по ранна доставка , за допълнителните поръчки има колички да не мъкне човек на ръце. После ще видите как ще ви хареса хубавото!

 9. 9 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 727 Гневно

  Защо 24/7 ??? Да се затваря след 7 вечерта и да се прави там купона. През деня в делничните дни е безумно.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 10. 10 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Спортна площадка на улицата?! Много умно!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 11. 11 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Да затворят целя център веднага щом се развие метрото, или поне да стане четни-нетечтни номера.

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  ПС. конкретно ти казвам за нашия блок, че имахме такъв бат за комшия. Накрая сформирахме опълченска дружина и почнахме да му вадим возилата едно по едно от строя. Но вместо да си свие сърмите, той почна да оставя разни негови бачкери с брадясали фаци и кървясали очи да спят в колите, за да ги пазят. Не една пенсионерка с куче или девойка на връщане от любовна среща се стряскаше в тъмното, когато минеше покрай возилото и нещо маймуноподобно се размърдваше вътре, точно когато се изравни с прозореца

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 13. 13 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#9] от "Сашо":

  Купон се прави в предвидените за това места и заведения! За да не те стрелят комшиите от балконите!...

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 14. 14 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  Уважаема редакция,бихте ли споделили с какво точно ви е несимпатичен цар Иван Шишман,за да го лишите посмъртно от аристократизъм - споменавате 7-8 пъти едноименната улица,но без малко име и титла.

 15. 15 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Идеята за "дишането" ми харесва, но е много по нашенски изпълнена. "Шишман" е много тясна уличка с доста оръфани фасади. Изборът и за такава проява показва минималистичния поглед върху нещата. София има паркове за да диша и акцентът можеше да е върху достъпа до тях. Има широки пространства около СУ, Княжеската градина, НДК.
  А това, че на никой не му е хрумнало да използва нощта за зареждане на магазини в центъра на град с 1 200 000 души потвържадава дребно-селяндурският ни манталитет.

 16. 16 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":

  Да, разпространено е на улицата, пред магазина си, собственикът му, който иска на 50 кв. м. да побере Капалъ Чарши, ако може, да държи 2-3 вехти продънени микробуса, клонящи повече към "бус", отколкото към "микро", пълни с тикви, картофи, праз, дини и пр., които да ползва за основна складова база, заприщвайки улицата при честите си маневри с тях, сред облаци дим, защото въпросните бракми не си знаят годините, естествено.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 17. 17 Профил на vladimirovich
  vladimirovich
  Рейтинг: 229 Неутрално

  ако някои се пита ,защо има много малко добре изглеждащи и места за култура в София-ето го отговора ,просто хората не го искат .Предпочитат да си живеят в мизерия и да си паркират грозните бусове на средата на улицата.Възмутително е това нвечно българско недоволство.

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dehumanizer":

  А правил ли си опит да накараш общината да извози някоя такава трошка извън движение, която се ползва за склад? 4 години от първата ни жалба срещу един такъв герой още няма резултат. Защото според наредбата на общината:
  1) първо жалбата се одобрява от кмета
  2) ако да в срок от 2 месеца, се назначава констативна комисия
  3) гледа се, дали на трошката са изтекли 2 (словом: две) години от изтичането на валидността на последния технически преглед
  4) залепва се предупредителен стикер, собственикът да я помести доброволно в срок от 6 (словом: шест) месеца.
  5) две седмици след изтичането на 6-месечния срок, се свиква нова комисия, която дава предписание за извозване
  6) фирмата, която обслужвала общината, имала само 2 паяка и не насмогвала (тук се сетих за една статия, как останалите 5-6 участници в конкурса съдят общината, защото ги шунтирала по непазарни критерии, за да остане един едиствен скопен кандидат)

  Сумарно: общо 4 години след изтичане на талона за преглед, 5 години от подаване на жалбата, и още нищо не се е случило. А междувременно около него са се пръкнали още 5 брички в подобно дередже
  3)

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 19. 19 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тоя Ангеличин е наше момче.
  На мен инициативата ми харесваше за някои съботи и недели, ама сама инициатива не върви някак си.
  Може би защото с организационни ио административни мерски се опитва да се коригират грешки които са допуснати още в самото начало на градоустройството.
  Първо, тоя квартал целия между дондуков, Евлоги Георгиев, Графа, обратно до Славейков трябва да не е жилищен изобщо.
  Всичкото вмирисани коптори от 1920 г. да са леш долу, извозени с фадроми и валирани.
  Отгоре трябва да е градинки и административни сгради в т.нар. административен център на града.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 20. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#18] от "cinik":
  Аман от цинични тикви като теб които си умрат да се разполага с чужда собственост.
  После висят по районите да пишат жалби че пак им изпонарязяли гумите на 10 годишните пичиловки.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 21. 21 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#19] от "Десен":

  Ти къде живееш, ако смея да попитам?

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 22. 22 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1159 Весело

  В събота имах "късмета" да вървя по Графа по обяд.
  По Шишман минаха двама с микробус, преместиха си като пичове знака за забрана за влизане, и си влязоха.
  На катаджията, който вардеше, обясняваха, че са за доставка.
  Не знам за продължението - но наистина явно нещо куца в цялата организация.
  Или ще спират движението като хората, или не.

 23. 23 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не мога да разбера какво толкова има по Шишман, че да спират движението там?! Витошка и Графа са съвсем друга работа!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 24. 24 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Великите организатори на тази "гениална" инициатива като искат София да диша, да се бяха преборили с още по-гениалния градоустройствен план на арх. Диков за презастрояване на София!!!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 25. 25 Профил на Мер Ака Ри
  Мер Ака Ри
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#2] от "forza":

  Работа на общината е да ги научи да зареждат след 7вечер и преди 8 сутрин

 26. 26 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Весело

  Пешеходците са доволни, а те са повече от недоволните живущи. Една подписка, както идат избори на есен и "Шишман" ще стане пешеходна forever

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 27. 27 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 529 Неутрално

  имаше идея, по примера на някои други страни, по една малка уличка във всеки квартал да се затваря за движение сутрин и вечер за по 1 час и да става селскостоп пазар. не знам защо не се осъществи. в някои страни, където съм живял/пребивавал, хората нямат дори хладилник - зарзавата го купуват всеки ден, месото също - само колкото им трябва за вечеря, примерно.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 28. 28 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 840 Гневно

  Затварянето на "Шишман", която е стратегическа уличка в центъра на София е голяма недомислица, ще го проумеят и повечето търговци и нещата ще се оправят.
  Който иска да продава дрънкулки и картини - 150-200м. по "Гурко", или просто ви е кеф да ходите по средата на улицата вместо по тротоара, или ви мързи да се разходите 150 м. до парка!

 29. 29 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  То от статията се разбира, че забраната за движение е СЛЕД 10:30 сутринта!!! Напълно достатъчно време има за зареждане, дори персоналът да пристига в 9 часа!!! Да, ама наш`те "логистични" услуги са "както дойде"!!!

  Иначе Шишман (ул. "Цар Иван Шишман" е трудно проходима, когато е отворена и трябва някой много, ама много да го мързи, за да пазарува "in drive" по нея . Това оправдание направо кърти миФки! Просто през август София е празна!!!! Затуй няма клиенти, а не заради затварянето на улицата.

  Според мен решението е целият център да е забранен за частни автомобили. Но като знам, колко начини да се заобиколят и нарушат правилата имаме (или изобретяваме), просто не си заслужава усилието.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 30. 30 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Няма ли най-накрая да се направи едно ясно разграничение кое е жилищна зона, кое е увеселителна, кое е търговска, кое индустриална? Поставете се за момент на мястото на живеещите там. Безумни данъци, но за сметка на това без грам спокойствие-клаксони, врясъци, музики... Само да вметна, че по Шишман няма нищо различно от кооперации, строени и пригодени за живеене. Инициативата ми харесва, ама ако наистина ще дишаме, хайде да затворим Цариградското, а!

 31. 31 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#30] от "Мария Антоанета":

  Хаха! Спомням си 1991 бензиновата криза, с талоните за 30 литра бензин на месец за кола... Една пролетна събота, след сезонния дъжд, се разхождах (пеша) и от кръстовището на Ректората имаше такава видимост по Цариградското, че можех да видя лицето на някой, застанал на Ропотамо!!! Прекрасен чист въздух и великолепна видимост! Никакъв смог.

  Мисля, че наистина през август, когато така или иначе София се обезлюдява, може поне две седмици да се забрани движението в центъра изцяло. С изключение на ранните сутрешни часове за зареждане на магазините. Така мръкането що точно Шишман е затворена ще се разпростре върху по-широк район и ще се поразреди

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 32. 32 Профил на hmihalev
  hmihalev
  Рейтинг: 229 Гневно

  През седмицата улицата е празна и това че е затворена радва 10 човека случайно минали от там и усетили спокойната атмосфера. Защо в спокоен месец като август трябва да се усложнява пътната обстановка и да се образуват задръствания? Ака толкова моного се харесва идеята на общината, да затварят само събота и неделя. В момента се натоварва трафика по Гурко, Левски и Раковски а за малките улички да не говорим. Да изнесат цирка в парка, писна ми от тази блокада.

 33. 33 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 840 Разстроено

  До коментар [#24] от "Starsky":

  5/4 - този резултат ме разбива, а мат'ряла се "оказа точно У града".

 34. 34 Профил на hmihalev
  hmihalev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#31:"Музар"]Мисля, че наистина през август, когато така или иначе София се обезлюдява, може поне две седмици да се забрани движението в центъра изцяло[/quote]

  За няколко седмици в годината може да се кара нормално в София, що пък да не затворим центъра и да си караме както сме свикнали

 35. 35 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#32:"hmihalev"]Защо в спокоен месец като август трябва да се усложнява пътната обстановка и да се образуват задръствания?[/quote]


  Хайде, де! Задръствания посред август, при това няма никакъв ремонт на улици в центъра София?!?! Не броя метростанциите, но при тях нещата са по-дълговременни.

  Вчера видях 5 човека на кръст по Витошка, 3 коли и половина по Ръкси, 2 на Гурко... В часове, когато по същите тези улици не се диша от ауспуси и клаксони, т.е. някъде около 5-6 следобед. В делничен ден обстановката е направо като при дългите празници - жив софианец нЕма.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 36. 36 Профил на hmihalev
  hmihalev
  Рейтинг: 229 Весело

  Ама и името добре са го пипнали "София диша", правим си задръстване по малките улички когато няма, но пък Шишман "ДИША"
  хитро

 37. 37 Профил на _marv
  _marv
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като живущ в квартала, съм леко раздвоен.
  1) Идеята за пешеходен Шишман ми харесва, според мен София крайно се нуждае от истинска пешеходна улижа (а защо не и няколко). Особено в Събота и Неделя през лятото е много приятно.
  2) Все пак самото затвяряне си личи че не е обмислено. Шишман е единствената улижа по която може да се стигне до две училища (7-о и 133-о) ако идваш от посока НДК. Същото важи и за улици като Иван Вазов, Славянска, Хаджи Димитър и Аксаков (левият завой по бул. Левски все пак е забранен, така че не може той да се използва като алтернативен маршрут.
  За живущите по тези улици, Шишман е единствения начин да стигнат до кръстовището на Ректората и да продъжат по Цариградско, без да правят нарушение (т.е. пак ляв по Левски).
  От това затвяряне, поне една улица става тотално неизползвема - Хаджи Димитър, тя започва от Шишман, и е еднопосочна в посока бул. Левски
  И не на последно място, малкото живущи в квартала няма къде да си оставят автомобилите. Ако ще и паркирането да е платено, все пак трябва да има някакви места за спиране. В момента всички коли от Шишман са се изнесли по съседните улици. Това само по себе си не е проблем, но хората които посещатат заведенията по и около Шишман с коли (не си мислете че в момента няма такива... пълоно е) също спират там особено след 6:30 когато синята зона приключи. Общината уж има наредба че само живищи могат да влизат в улиците от това каре, но дефакто за това никой не следи.
  Обикновенно около такива пешеходни зони, си има пропусквателен режим, т.е. улиците около тях са достъпни само за хора от зоните, и линейки, пожарни и прочие.

  Т.е. идея има, просто трябва много добре да се помисли за нейното приложение. Лично аз съм подръжник ул. Шишман да си е затворена Събота и Неделя, но през седмицата, ако ще и с забранено паркиране по нея, да си бъде отворена за движение.

 38. 38 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  "Дишането" няма нищо общо със "Шишман"!
  Там едва ли има и пет дървета!

  Хипи-кич с претенции за арт!

  "Дишането" е между "Цариградско", "Яворов" и "Драган Цанков"

 39. 39 Профил на Н.Н.
  Н.Н.
  Рейтинг: 561 Неутрално

  В повечето големи градове по света, зареждането на магазини е забранено през деня...

  Земята е космическият първенец по брой на идиоти на глава от населението.
 40. 40 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#39] от "Н.Н.":

  Абе, и това не е най-доброто. Но у нас е пълна трагедия... Кварталното кафене си поръчва няколкото каси бира днес между 14 и 16 часа, за утре. Утре им ги носят след 19 часа!!! Когато вече един куп клиенти са "отказани" . Щото доставчиците си били имали "маршрут"??? Хайде, дисциплинирай тези, които уж имат "логистика", а?

  Със сигурност има нужда и от доставки в "дневните" часове. И проблемът идва не от затворената улица, от липсата на инфраструктура в района (и навсякъде в София). Липса на места за паркиране, за престой при разтоварване, за удобен начин за придвижване и без автомобил... Все неща, които са А и Б на организация на градското пространство.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 41. 41 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Четейки постовете по-горе, незапознат човек ще реши, че "основна" търговска артерия на града е опопрастена, доставките са спрени, нормалната търговия колабира и е възпрепятствана от малоумни чиновнически и общоумни обществени настроения...

  Хора, ул. Цар Шишман - малка, удобна, преходна отсечка, има няма 10-на магазинчета тип хранителен/фаст фууд, 10-на за дрехи, тип бутик или на-оборот, да не забравим приятната книжарница на ъгъла с/у училището, две-три псевдо галерии и не на последно място магазина на Dupont + 2 -3 кафене/бистро/бар (еднотот дори култово) и всичко това сместено сред две безконечни успоредни редици от паркирани автомобили (доскоро).

  Всичокото това - т.н. търговски обекти спокойно може да се зрежда от съседните улици и площади.

  А относно вопълът, за това щото голям брой пазаруващи го правели чрез колите си, т.е. паркирайки пред съответния обект, мсля, че трябва да си меко казано вътрешно изтерзан за да се пробваш да спреш/паркираш на Шишман в делничен ден м/у 10 и 20 часа...

  Close to the Edge
 42. 42 Профил на simpatico
  simpatico
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не е ли по-удачно "празника" да се проведе на бул. Витоша, който в момента наистина диша от трамваи и автомобили???

 43. 43 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Интересно, ако родните ни квартални "предприемачи" в (магазинери), трябваше да се справят в условията на една "венецианска" действителност, да зареждат от гемии ...

  Close to the Edge
 44. 44 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 855 Неутрално

  София диша е името на едно музикално парче, което направихме със сина ми.
  Изплагиатстваха го.

  Защо ако не да?!
 45. 45 Профил на yasen
  yasen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Божеее, започнахте да мрънкате, няма угодия. Някой пренесъл 20 кашона за цял ден, страшна работа, друг не успял да пазарува буквално от колата си, защото го мързи да върви 100 метра пеша!! Всяка една добра идея отива "в канала"! В Русе, Варна и други градове пешеходните зони са по километър ( че и повече ) и пак има магазини, дюкяни, барове и ресторанти. И не си личи търговията да е спряла.

 46. 46 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 563 Неутрално

  не можете да зареждате без автомобил, не можете да пазарувате без автомобил, не можете да дишате на Шишман, защото нямало дървета - еми вие сте ебати чуковете, явно наистина нищо хубаво не заслужавате. Мрънльовци и безполезни всезнайковци

  Какво пречи зареждането да се прави в часовете, когато улицата е отворена?!?

 47. 47 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#25] от "merakari":

  И по идея така навсякъде, не само на "Шишман"...

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 48. 48 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#28] от "tademan":

  Затварянето на ул. "Цар Иван Шишман" е прекрасна идея! Стига смешен плач за "хилядите пазаруващи с автомобили", те са в МОЛ-овете. Защо мислите за бремето на търговеца как със сетни силици носи кутии с обувки и тежки-тежки лекарства, а никой не мисли за децата от 7-мо и 133-то СОУ, които от първи клас се провират между паркирали и профучаващи със забранена скорост автомобили?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 49. 49 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2240 Весело

  До коментар [#32] от "hmihalev":

  Не знам къде се намирате, но ако е в София, не е центъра. От години минавам по няколко пъти на ден по ул. " Цар Иван Шишман" и пресечките, къде, за Бога, има задръствания през август?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 50. 50 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2240 Весело

  До коментар [#41] от "Xintu":

  +++++++++смея се с глас, благодаря Ви!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 51. 51 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#50] от "etty1":

  Close to the Edge
 52. 52 Профил на kerel
  kerel
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Да се правят събират толкова много хора на такова тясно място е меко казано недомислица. Вдига се позобразен шум и е терор към живеещите там. Много по-добър вариант е тези зрелища да се провеждат на улица Московска - по-широко е, и няма да се налага да се затварят улици, които се ползват от много хора..

 53. 53 Профил на kerel
  kerel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "Мария Антоанета":

  Мария трябва да депозираш жалба в Столична община, вече има доста ..

 54. 54 Профил на kerel
  kerel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "yasen":

  Ясене, в Русе, Варна и други градове, за които говориш има традиции да се оформят пешеходни зани от времето на прабаба ми. Защо сравняваш несравними неща ? Къде са се разхождали софиянци през 19 в. ? В градската градина (сега пред Народния театър) и езерото Ариана, това е пешеходната зона в София.

 55. 55 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "...началото доставчиците не знаели, че до 10.30 сутринта улицата била все пак временно отворена..."
  Това е целият проблем и ако за промените не са били информирани по подходящия начин, е добре от Общината да се поучат от това. И толкова с проблема.
  И както #41 се изказа много точно, не виждам как любителите на пазаруване с кола ще имат нервите да паркират през деня в този участък. Дори и на аварийни почти няма къде да се спре..
  Така че - радвайте се на пешеходната улица и това е.

 56. 56 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#55] от "Цветна":

  Или пък самите те да попитат, когато разберат, че улицата ще се затваря. Все пак тяхна работа е да доставят и е хубаво да планират работата си предварително, нали така?

 57. 57 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Аре па и вие.. "Московска" е паркинг на общината, как тъй ша я затварят...

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 58. 58 Профил на bbenito
  bbenito
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Тая улица е много по-важна като пътна алтернатива на Левски и Раковска отколкото като пешеходна улица или културно средище. Много ми се иска да остане затворена и през септември, когато София се нафрашка пак с народ и да им гледам сеира на тия в общината как ще оправят движението на попа или ректората например. Заради Шишман, дето диша половината център направо издиша.

 59. 59 Профил на Све
  Све
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Аман от мрънкачи. Ако има причина защо България отива по дяволите, тя е че е пълно с мрънкачи! А управниците ги е страх да не разстроят някой като го накарат да слезне за малко от колата си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK