София диша, улица "Шишман" не съвсем

София диша, улица "Шишман" не съвсем

© Анелия НиколоваИзбори 2022

Хайде качвай се в колата, нямаме време!" Подвиква на своя колега запъхтяна и видимо раздразнена служителка на куриерска фирма. Товарният им бус е спрял на ъгъла на затворената заради фестивала "София диша" улица "Шишман" и пресечната й "Иван Вазов". От два дни куриери и доставчици носят на гръб продуктите до клиентите си по новата пешеходна зона.


Само два дни след като София "започна да диша", се появиха първите недоволни от идеята една от най-обичаните от софиянци улица в центъра да остане затворена за автомобили до края на август. Доставчиците трудно зареждат многобройните магазини, а продавачите се оплакват от отлив на клиенти.Фестивалът "София диша" ще продължи до края на месеца. Заради културното събитие движението на автомобили по улица "Цар Шишман" се забранява до 31 август. Ограниченията важат за участъка между ул. "Аксаков" и ул."Граф Игнатиев"."Камионите с лекарства спират вече пред Народното събрание и оттам момчетата ги мъкнат дотук", казва фармацевт, която работи от 40 години в аптека на ъгъла на ул. "Славянска". Кашоните с лекарства били обемни и трудно се носели. "Ефектът от тая пешеходна зона е абсолютно обратен", обобщава тя, след като подмята, че оборотът значително е намалял последните дни. Едно от обясненията е, че обикновено клиентите спират с колите си пред аптеката, пазаруват и си тръгват. От вчера обаче идвали "само комшиите". "За 5 часа са минали само няколко човека. Не знам къде ходят", чуди се тя и посочва през прозореца друга гледка - сервитьори от близкото заведение, които в индианска нишка пренасят каса по каса дневната поръчка бира. "Вчера 20-тина каси премъкнаха", клати глава аптекарката.


Друго заведение в близост до кръстовището с ул. "Юрий Венелин" е разположило масите си направо на улицата. Макар и празни по обяд, сервитьорката, която ги обслужва, не намира особена разлика. Доставчиците на заведението, в което работи, "се били организирали" още сутринта с доставките, а пък мястото било посещавано от хората както преди. "Е, в неделя, когато беше фестивалът, беше пълно", сравнява тя. Празните маси отдава на времето - "в горещините или когато е дъждовно, хората предпочитали да седнат вътре". 


На една пресечка разстояние от аптеката се намира магазинът за обувки на Маргарита. Сутринта тя е зареждала "от неудобство" заедно с доставчиците ботуши за зимната колекция. "Знаете ли как се носят 25 кашона с обувки", пита и заявява, че пешеходната зона е нещо много хубаво, но не и за онези, които работят на улицата. Месарят от съседното магазинче е на същото мнение: "Нас никой не ни пита" - негодува той.


"Аз съм зависим от получаването на месо, ако днес не получа, не мога да работя", казва той и обяснява, че в началото доставчиците не знаели, че до 10.30 сутринта улицата била все пак временно отворена. Някои от полицаите, които охранявали "Шишман"  - също. Последните дни месарят успявал да зареди прясно месо от кръстовището, носейки на ръце. "И клиентите ни намаляха. Хората, които искат да си напазаруват, те не ходят пеша. По-голямото пазаруване се прави с автомобил. Никой не иска торби, докато се разхожда" - е неговото наблюдение. А изводът, който направи -  само с една улица София не диша. "Още повече че "Шишман" е тясна и неудобна за тази цел."


София диша, улица "Шишман" не съвсем

© Георги Кожухаров


Вървейки по улицата в посока "Цар Освободител", човек неминуемо се натъква и на отворената врата на химическо чистене, от която се носи пара и миризма на препарати. Оттам излиза ядосана клиентка. "Вече три пъти я връщам", обяснява защо служителката отвътре. Проблемът бил, че някои тъкани се обработвали в различни центрове за химическо чистене, а след десет и половина сутринта достъпът до този на "Шишман" бил значително затруднен. И клиенти нямало хем заради жегата, хем защото никой нямало "да мине цялата улица пеша, за да си донесе костюма за почистване".


Хранителните магазини, дюнерите и баничарниците също регистрират по-малко продажби, но го отдават на сезона. "Август е така", казва продавачката в минимаркет. Доставките пък ги правили рано сутрин и нямали проблеми. Единственият достъп за автомобили до "Шишман" засега остава през пресечните му улици. Но и там спирането се превръща в изпитание, разказва таксиметров шофьор. От лявата страна на трасето се е образувала безкрайна нишка от паркирали коли. "Това прави спирането почти невъзможно, защото бавиш останалите зад теб", оплаква се той. Пък и до точни адреси не можело да се стигне.


Единствено пешеходците, тръгнали на разходка, не се оплакваха. Дали в зноен следобед или в хладна сутрин всички видимо се радваха на липсата на автомобили. "Трябва да е така през цялата година, една "Витошка" за пешеходна улица не стига", убеден е студентът Камен. Приятелката му намеква обаче, че ако ще е пешеходна, то поне да стане и улица на културата, както била чула, че се планира от общината.


Първата неделя от фестивала "София диша" премина под знака на спорта.  "Шишман" и пресичащата я "Гурко" бяха превърнати в спортни площадки за тенис, бойни изкуства, гимнастика, скейтборд, ръгби. Най-смелите можеха дори да се пробват на футбол и баскетбол с Наско Сираков и Константин Папазов.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK