Съдът даде още няколко месеца на "Лукойл" да работи с отнет лиценз

Съдът даде още няколко месеца на "Лукойл" да работи с отнет лиценз

© Надежда ЧипеваЛукойл Нефтохим" ще работи, докато приключат споровете му с митниците за това основателно ли е отнет лицензът му за акцизен склад. Това постанови окончателно в две определения Върховният административен съд (ВАС).


Имайки предвид, че първото заседание по делото на "Лукойл" срещу митниците е насрочено за 31 август и каквото и да е решението на първата инстанция делото ще отиде във ВАС, рафинерията реално получава отсрочка поне до края на годината.


Днес върховният съд всъщност потвърди становището на Софийския административен съд, че незабавното действие на решението за отнемане на лицензите на "Лукойл" и на рафинерия "Росенец" ще доведе до значителна или трудно поправима вреда за компанията.

Интересен факт, който изскача от съдебните определения е, че на 27 юли "Лукойл-България" е написало писмо до председателя на Управителния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас"АД за евентуалните претенции за вреди и пропуснати ползи във връзка с отнемането на лицензите за данъчни складове. От него става ясно, че "Лукойл" твърди, че губи по 70 400 000 лв. месечно. Това биха били евентуалните претенции на компанията към държавата, ако митниците загубят делата за отнемането на лицензите.

ВАС коментира контрадоводите на митниците, че "Лукойл авиейшън България" ЕООД не е единственият доставчик на авиационно гориво и има още поне 10 лицензирани складодържателя. Този аргумент е оборен от факта, че именно задължителните запаси от авиационно гориво на "Лукойл" бяха разблокирани от държавния резерв с решение на Министерския съвет от 30 юли. "Това не би се налагало, ако има други реални доставчици на тази суровина", твърдят съдиите.


Единият съдебен състав, произнесъл се днес по жалбите на митниците, нарича доставките на авиационно гориво от други търговци, хипотетична възможност.


Магистратите отхвърлят твърденията на митниците, че за "Лукойл Нефтохим" няма да настъпят вреди, заради неизпълнение на договори за доставки на горива за БДЖ и транспорта в София, тъй като те са на "Лукойл България". В определенията се коментира, че рафинерията и доставчика имат договори помежду си рафинерията ще дължи на "Лукойл България" обезщетение за причинени вреди, ако не му предостави горива, които пък дистрибуторът дължи на столичния транспорт, БДЖ и държавната администрация.


ВАС коментира оплакването на митниците, че Софийският административен съд е "нарушил принципа на съразмерност, тъй като не е отчели евентуалните вреди за държавния бюджет от липсата на незабавно събиране на акциз в резултат на спирането на изпълнението на акта".


"Административният акт и неговото изпълнение не могат да засягат права и законни интереси в по-голяма степен от най-необходимото за целта, за която актът се издава. Установено е, че предварителното изпълнение на акта би се отразило на стратегически отрасли на икономиката като железопътния, въздушния и столичния градски транспорт поради значението на оспорващия митническия акт за икономиката на страната", пише още в определенията. А след това съдът заявява, че самите митници са признали "това" след като са дали гратисен период на "Лукойл" да приведе дейноста си в съответствие с новите изисквания, въведени още през март 2010 г.


Според ВАС спирането на изпълнението на решението за отнемане на лиценза не би застрашило важни държавни и обществени интереси и не може да осуети последващо изпълнение на акта на шефа на митниците Ваньо Танов. "От друга страна, са налице достатъчно доказателства, обуславящи извода, че то ще причини на "Лукойл" значителна или трудно поправима вреда", заявяват магистратите.


В официално съобщение от Агенция "Митници" заявиха, че ръковoдството й приема с разочарование определението на ВАС. Това обаче няма да спре тримесечното наблюдение, което се осъществява над данъчните складове за горива включително и над 6 обекта на групата компании на "Лукойл" в България, сред които и рафинерията.


Митниците твърдят още, че определението "не променя по никакъв начин категоричното намерение на митническата администрация да контролира в рамките на правомощията си спазването на закона и равнопоставеността пред него на всички икономически субекти в Република България. Агенция "Митници" ще продължи да полага всички усилия за прилагането на Наредба № 3, като гаранция за прозрачна и конкурентна бизнес-среда у нас. Очакваме същата решимост за спазването на закона и от страна на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (144)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Първа част на цирковото представление завърши! Пауза. Почивка!

 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  http://starshel.bg/img_page.php?num=2

  http://starshel.bg/img_page.php?num=1&p=s&id=351

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 3 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Даааа, фарсът се задълбочи. Чакам изявление от Боцата.

  PHILIP
 4. 4 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Бърза анкета:
  Изненадан ли сте:
  1. Не (+)
  2. Да (-)

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 5. 5 Профил на potresena
  potresena
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Е, то се очакваше съдът да преустанови цирка, разиграван между Боко Тиквата и партньорът му на карти в стил "ние сме правова държава и законът следва да е валиден за всички".

 6. 6 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Весело

  Та, в хотела на кой Вальо викате нощувал Премиерът ?
  Аха, ясно - разбрах. И аз си помислих същото.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2860 Весело

  "...основателно ли е отнет лиценза му за акцизен склад..." - ама, ТОЙ отнет ли МУ е?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на zаalvee
  zаalvee
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Станишев беше прав. Театър!

 9. 9 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1299 Весело

  България - страната на неограничените (буквално) възможности!
  Само пАре да имаш...
  )

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 10. 10 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 949 Гневно

  Ш****а държава!!!

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 11. 11 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 676 Любопитно

  [quote#5:"potresena"]Е, то се очакваше съдът да преустанови цирка, разиграван между Боко Тиквата и партньорът му на карти в стил "ние сме правова държава и законът следва да е валиден за всички".[/quote]
  Уви, съдът, за разлика от Боко, не може да прави каквото си иска и трябва да спазва законите, писани от същия Боко под давлението на приятеля му на карти.

  Въпросът е "матр'яла" дали ще се усети, или ще почне да квичи как съда бил виновен ...

 12. 12 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Съдът както винаги играе за парите не за държавата която ме плаща заплатите на съдиите. Но това е положението.

  Ако успеят да го изкарат така че рафинерията е изпълнила и изискванията шапка ще им сваля!

 13. 13 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#8] от "ruzu":

  Театър или Цирк. Или може би и от двете по малко, а защо не и от двете по много.
  Жалко, че има толкова наивници в България. Разбира се и медиите се стараят мозъчната промивка да е пълна. Изключвам ДНЕВНИК.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 14. 14 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  "Днес върховният съд всъщност потвърди становището, че незабавното действие на решението за отнемане на лицензите на "Лукойл" и на рафинерия "Росенец" ще доведе до значителна или трудно поправима вреда за компанията."

  Друг вариант - Днес върховният съд всъщност потвърди становището, че интересите на частната руска фирма Лукойл са по-важни от тези на Българската държава. Честит ви московски съд!

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 15. 15 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 574 Весело

  Навремето пееха по стадионите - "Съдияаата, съдияаата съдията педе**с!!"

  Май е време пак да се пее....

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 16. 16 Профил на VellEll
  VellEll
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ами според закона ЛукОйл е в нарушение и това е черно на бяло Правителството показа воля и твърдост и отне лиценза, а много кратно критикувания и от Борисов и от ЕС български съд го върна - това са фактите а другото е ала-бала и драскане на глупости...

 17. 17 Профил на zаalvee
  zаalvee
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ген.Танов като мине покрай бензиностанция на „Лукойл” да взема „за почест”.
  Може и да подаде оставка. (но не вярвам да има достойнство като Р. Петков и Р. Овчаров)

 18. 18 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1457 Весело

  Е то беше повече от ясно, че ще продължат да работят.

  Сега на дневен ред е кранчето ДДС. Няма да вземат да оформят закона като хората, че да се ограничи далаверата, но поголовно ще блокират работата на хиляди фирми със запори на сметки за милиони само щото някой от тези с които някога са работили е злоупотребявал. Това правителство така и не разбра, че парите които са похарчени, загубени и невзети няма да си ги вземат и вместо да направи нещо смислено да се изкарва повече, за да взима повече те се юрнали да ревизират за 5 години назад и да искат... ми искайте, ама като няма кой да работи и да изкарва не знам кой ще ви даде.

  Жената е покана за щастие
 19. 19 Профил на goodman69
  goodman69
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Е, поне стана ясно от кого идва поръчката за "странните" съдебни решения - от властта. Сега хем и вълкът (ББ) е сит, хем и агнето (Лукойл) е цяло. Кривите краставици за пореден път останаха в бостана на съда, който безропотно приема да е боксова круша и необходимия грешник. Бог да пази България от нейните институции!

 20. 20 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Много хора не обръщат внимание върху на пръв поглед дребния факт, че ЛУКОЙЛ е частна, а не държвана фирма, която е във война с другата голяма държавна (на Путин и Медведев) руска фирма ГАЗПРОМ. Именно там е скрит "ключът от бараката". Това бе причината, Главният бостанджия да тръгне на импровизираното театро срещу ЛУКОЙЛ, целящо да му донесе някоя и друга предизборна точица пред матер'яла. Ако нямаше подкрепата на Путин, Банкянският страхливец едва ли би тръгнал да се пъчи и да разиграва "битката" срущу Правешкото си белотаджийско приятелче.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 21. 21 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Що за съд имаме.
  Да отсъжда по целесъобразност, а не по същество !!!

  За това ли Груев по време на обявяването на доклада за вътрешна сигурност и съдебен ред беше при Путин за спявка?!!


  Позор ...
  България няма съд !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 22. 22 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 902 Неутрално

  OMG каква изненада.

  Тази година пропускам плащането на данък сгради и такса смет, тъй като направата на тези разходи би довела до значителна или трудно поправима вреда за личния ми бюджет.

 23. 23 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Гневно

  БЪЛГАРСКИЯТ СЪД Е МАРИОНЕТКА НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЛОБИТА!!!

 24. 24 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 949 Разстроено

  До коментар [#21] от "ironhorse":

  То какво ли има?

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 25. 25 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Сега всеки може да се позове на решението на ВАС и да обясни на НАП колко вредно е плащането на данъци за бизнеса !!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 26. 26 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Въпросче:
  Според Вас, колко от компаниите и предприятията с отнет лиценз не търпят загуби вследствие на отнет лиценз?
  А колко продължават да работят, докато обжалват акта?
  Съдът е независим....
  А вие не сте избрали правилното хапче ...
  Останалото си е нормално ежедневие...

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 27. 27 Профил на zаalvee
  zаalvee
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#13] от "ИПОНчо Р'ПОНчо от СИ-БАНКята":


  [quote#13:"ИПОНчо Р'ПОНчо от СИ-БАНКята"]Изключвам ДНЕВНИК[/quote]
  Оставаш без чалгата във вестниците.

  ПП: (за да не ме изтрият модераторите) Много хубава снимка (особено горния ляв ъгъл). Харесвам статиите на Павлина Желева. МРАЗЯ Русия, не на Белене, ще гласувам за СК.

 28. 28 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ВАС трябва да буде разпуснат и създаден отново, за да има държава на територията, която обитаваме.

  gorskia
 29. 29 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 458 Весело

  Защо до края на годината? Според мен, при добро желание на магистратите, процедурата дава възможност поне до края на десетилетието!

 30. 30 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  А бе форумци, къде се покри ТУЙ ЕГН (Ваньо Танов)?
  Много сербез го раздаваше, а сега нещо се усмири, или както каза Главния прокурор "Мълчим като риби, работим като волове"!

 31. 31 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Това е врътката на годината. Държавата отнема лиценз на закононарушител, който е бил предупреждаван многократно за тази мярка. Съдът дава права на нарушителя да изпълнява дейност, докато последния изпълни изискванията на държавата. Приключва решението на съда, нарушителя вече е изряден и държавата остава с пръст в устата. С което се подчертава слабостта на същата, както и липсата на равнопоставеност на субектите в правния мир.

 32. 32 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 740 Неутрално

  И защо го ручахме жабето...
  Накрая винаги Станишев се оказва прав.

 33. 33 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 949 Весело

  До коментар [#29] от "mnodulgaregforma":

  Ти пък! Бързата работа срам за майстора! За къде да бързат толкова?

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 34. 34 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Аз НЕ зареждам горива в лукойл или техни дистрибутори от 1 година. БОЙКОТ! Хора, пълнете в алтернативни бензиностанции и така накажете тези изедници и този съд!

 35. 35 Профил на _az_
  _az_
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Аз ли грешно разбирам, или това означава, че ако успееш да монополизираш даден сектор в България, то може да правиш каквото си искаш, не си длъжен да спазваш законите, и никой не може да те пипне, защото това ще ти донесе "значителни и трудно поправими вреди" ???

 36. 36 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1457 Весело

  До коментар [#30] от "Дедо Либен":

  На някой топъл остров с поне две екзотични жени си смуче дайкирито.
  Август е все пак - може да трябва да има цирк за нас, но и циркаджиите от време на време трябва да почиват и то според кой как е заработил

  Жената е покана за щастие
 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Това беше ясно отдавна. Този елементарен сценарии успя да подлъже само най-дебилната част от електората ни. Резултата е - доста плюсове за Лукойл, и някой друг глас за Боко, ей така предизборно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 796 Весело

  Хубава работа, ама Бойкова... Така е, като дълго време не правиш нищо нито МВР да проработи, нито съдебната система.

 39. 39 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 402 Неутрално

  край нищо вече не плащам на тази държава щото ме вкарват във финансови загуби и може да ми навредят на финансовото състояние

 40. 40 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#1] от "ban":

  Не се казва "почивка", а антракт. Или по-добре рекламна пауза

  Сериалът продължава след рекламите

 41. 41 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Пито - платено!

  Премиерът Бойко Борисов очаква “Лукойл“ да монтира нужните измервателни уреди до декември. “До началото на декември ще се справят, завчера имах поръчен разговор с президента на “Лукойл“ Вагит Алекперов на включен телефон, присъстваха Дянков и Трайков. Той човекът се извини за това, което са ни причинили с всичките тези забавяния. Увери, че в края на септември инвестицията за около 1 млрд. лева ще бъде направена и най-късно да декември ще могат да сложат измервателните уреди“, заяви Борисов пред Нова телевизия.

  нели ангелова
 42. 42 Профил на Hermit Bob
  Hermit Bob
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нима има изненадани от злорадството на сините лумпени, които безусловно подкрепят версията за "театър" на коалиционния им авер СерГей и естествено обвиняват Борисов, че е виновен за решението на ВАС. Не е за учудване, като се има предвид, че съдебната система е изцяло под контрола на синьо-червените и червено-сините ибрикчии на съветската мафия. Но скоро и на тях ще им се стъжни, колкото и да се правят на всесилни и храбри все още.

 43. 43 Профил на alexandar444
  alexandar444
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Мисля си че там стават доста сериозни кражби. След като свържат рафинерията с НАП съм сигурен че ще има големи изненади откъм истинския производствен капацитет на ЛУКОЙЛ

 44. 44 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 740 Любопитно

  [quote#8:"ruzu"]Станишев беше прав. Театър! [/quote]

  Станишев каза, че рафинерията спира, защото има планов ремонт. В този смисъл не е прав. А че е театър, затова е прав. Татър, в който и Борисов и Станишев и Костов изпълняват роли.

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 45. 45 Профил на MechkaKlechka
  MechkaKlechka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#25:"ironhorse"]Сега всеки може да се позове на решението на ВАС и да обясни на НАП колко вредно е плащането на данъци за бизнеса !!! [/quote]

  Мда подкрепям! И също така и да откаже да издава бонче, да си връзва касовия апарат към НАП, да си спазва договорите, да плаща заплати и осигуровки също, защото и те са вредни за бизнеса.

  И докато си говорим за узаконено закононарушение, какво се случва с Юлен и концесионния договор?

 46. 46 Профил на petronito
  petronito
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#26] от "Манолов":

  И на Мишо бирата му бе отнет лиценза ама видиш ли -тои чувствителен и сърцето му го предаде

 47. 47 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Комисията за защита на конкуренцията отдавна трябваше да се самосезира в отсъствието на правителства през последните девет години. Но и тя страда от липса на некорумпирана инициативност, досущ като прокуратурата и полициата.

 48. 48 Профил на f.w.nietzsche
  f.w.nietzsche
  Рейтинг: 402 Неутрално

  бях 100% сигурен че ше им вземът лиценза обаче работата се разми казах че си изтрия акаунта така че good bye world
  повече акаунти няма да си правя имах един we4er и 4i4mitko тва е успех на сички

 49. 49 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Абе дайте на народа хляб и зрелища - какво повече му трябва

 50. 50 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  С което се изсмя в лицето на ГЕРБ.
  Давате ли си сметка защо съдиите са на мнение различно от това на ГЕРБ и Бойко? Дане би да е затова че те са високо образовани и мислещи хора а не милиционери и пожарникари?

 51. 51 Профил на skylook
  skylook
  Рейтинг: 0 Неутрално

  препращам постинг от вести.бг:

  знаете ли, че в ромъния, австрициите имат две рафинерии?

  знаете ли, че австрийските бензиностанции(9о на брой се казват омв, 44 се казват аванти) се зареждат от нефтохима?

  ами казахстанската ромпетрол (7о бензиностанции)?

  ами бг-фирмата петрол с 375 бензиностанции, 7о, от които ги държат заедно с лукойл?
  лукойл има 200, 7о са общи с петрол.

  ами турските "опет айгаз" (2о бензионостанции) се зареждат от нефтохим.

  ами шел?(200 бензиностанции) и всички се зареждат от нефтохим.


  защо не си сключат договор за доставка с австрийците от омв в ромъния или с хеленик петрол(3 рафинерии) в гърция?

  нещо да ви говори това?

 52. 52 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Весело

  [quote#43:"alexandar444"]Мисля си че там стават доста сериозни кражби. След като свържат рафинерията с НАП съм сигурен че ще има големи изненади откъм истинския производствен капацитет на ЛУКОЙЛ [/quote]
  Изненади няма да има, просто ще се отчита точно какво влиза и какво излиза (за страната и за износ). Което до сега не е било отчитано, поне пред НАП. От предишното положение са облажвали "предишните". ТЕ (предишните правителства) са търпяли далаверите, щото който ги е въртял им е запушвал устата с пари. Е...още няколко месеца (докато проработят измерителните уреди) ще има далавери, и после май ще свършат.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  руски пляски

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#51] от "skylook":

  А ти знаеш ли че първата рафинерия в света е в Румъния? Знаеш ли защо? Знаеш ли откъде имат нефт австрийците да преработават?

 55. 55 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 909 Неутрално

  И Дянков сит,
  и Лукойл цял.
  А над тях Булгарбаши сресан и умит,
  със рейтинг висок и чисто бял...

 56. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  Безсрамие! Този съд не може да бъде наречен независим. Как е възможно да се изтъкват причини като кзаното в следния цитат:
  "Единият съдебен състав, произнесъл се днес по жалбите на митниците, нарича доставките на авиационно гориво от други търговци, хипотетична възможност."
  И разсъждения от типа: "Днес върховният съд всъщност потвърди становището на Софийския административен съд, че незабавното действие на решението за отнемане на лицензите на "Лукойл" и на рафинерия "Росенец" ще доведе до значителна или трудно поправима вреда за компанията."
  Да се чуди човек тия какви са! Магистрати или менажери на "Лукойл"!?
  Какво значение има тук каква вреда ще донесе отнемането на лиценза, след като една година фирмата е просрочила изпъкнението на закона! Господа магистрати! Опичайте си акъла! За да не тръгнат хората да ви изхвърлят от креслата на които седите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 57 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#51:"skylook"]защо не си сключат договор за доставка с австрийците от омв в ромъния или с хеленик петрол(3 рафинерии) в гърция? [/quote]
  Щото са извън зоната на ефективна логистика (около 400 км.). Ако я нямаше тази досадна подробност - разстоянията и липсата на инфраструктура, всеки можеше да си докара гориво от Персийския залив, за без пари. Но "Лукойл" чисто и просто продават по пазарен маркер - средиземноморски котировки FOB и почти никой няма сметка да зарежда от другаде.
  Изключения правят "Ромпетрол", на които в Северна България тяхната рафинерия им идва по-близо, въпреки че работят на по-нисък марж заради затруднения в инфраструктурата. Там обаче Казахбаши (КазМунайГаз е собственост на синчето му) налива изцоцани от казахстанците кинти за пазарен дял и ЕкоЕлда които при определени обстоятелства на пазара им идва по-евтино да карат гориво от Гърция в регионите близо до Гърция, ама не всеки път. Мантрите "нашите горива са 100% от внос" са захранка за Бг шарани, кълвящи на гола русофобия ( не че "Лукойл" не е 40% на ИНГ банк, ама аре). Пораснете най-накрая...

 58. 58 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Охо, матрияла още се пеняви че хората на Красьо Черничкият се ебават с Дянков )))) Или се ебават с Цв.Цв.?
  Съвсем се объркАх

 59. 59 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 574 Гневно

  Сега всички фирми и търговци да си скъсат лицензите и да работят без лизенз.В Чалгария не е нужно да имаш лиценз,а пък решенията на правителство и народа не струват нищо щом някой подхвърли пачките под масата.

 60. 60 Профил на zаalvee
  zаalvee
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#51] от "skylook":


  [quote#51:"skylook"]нещо да ви говори това? [/quote]
  Не кажи!

 61. 61 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Не напразно руснаците дойдоха у нас още на следващия ден след отнемането на лиценза. Задействали са агентите си във Върховния административен съд както и тези в Софийския административен съд. Съдебната власт у нас не уважава закона, какво остава за гражданите.

 62. 62 Профил на Petrunof
  Petrunof
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#50:"dissident"]С което се изсмя в лицето на ГЕРБ.
  Давате ли си сметка защо съдиите са на мнение различно от това на ГЕРБ и Бойко? Дане би да е затова че те са високо образовани и мислещи хора а не милиционери и пожарникари?[/quote]
  Палячо.

 63. 63 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 917 Весело

  До коментар [#56] от "Храбър":

  Много храбро мнение )) Какво мислите за това:

  "Магистратите не приемат твърдението на митниците, че има и други източници на авиационно гориво и неправилно е било обсъдено писмото на "Бългериан Авиейшън Груп", че има опасност да спрат да работят, защото не могат да взимат гориво от "Лукойл".
  Според ВАС фактът, че Министерският съвет е разблокирал авиационно гориво от държавния резерв говори, че "Лукойл Нефтохим България" АД практически е единственият доставчик."

  Прав ли е съдът? Ако не бяха отваряли резерва, съдът щеше да се съобрази с Агенция "Митници". Или не е така?

  http://legalworld.bg/show.php?storyid=24081

 64. 64 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  "В определенията се коментира, че рафинерията и доставчика имат договори помежду си рафинерията ще дължи на "Лукойл България" обезщетение за причинени вреди, ако не му предостави горива, които пък дистрибуторът дължи на столичния транспорт, БДЖ и държавната администрация."
  Значи съдът пази частният интерес (Лукойл Нефтохим) заради евентуални искове за обезщетение, а неглижира факта, че не е спазен закона. Т. е. ако след една година дружество, което има договори за доставки преустанови дейност заради несвързан касов апарат, съдът ще застане зад него във връзка с евентуални искове за плащане на неустойки заради причинени вреди. Не схващам?

 65. 65 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Съдът даде още няколко месеца на "Лукойл" да работи с отнет лиценз"

  Съдът даде още няколко месеца на "Лукойл" да нарушава закона...

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 66. 66 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Театър или не в България всичко минава и се забравя. Мин. председателя се обажда на митнически служител да не си върши работата и това остава без никакви последствия. Случаят с лукоил е също толкова отвратителен, но и той ще се забрави и ще остане без последствия.
  Така ще бъде докато не се изгради гражданско общество, но за това трябват мислещи хора, а те са системно унищожавани и прогонвани в продължение на десетилетия. Проблемът на България не е икономически, той е духовен и морален.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 67. 67 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 627 Весело

  "Лукойл Нефтохим" ще работи, докато приключат споровете му с митниците за това основателно ли е отнет лицензът му за акцизен склад. (ВАС)"
  .....................
  Хумор, сатира, и забава - представям си как "Комиците" репетират върху благодатната тема

 68. 68 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 676 Любопитно

  [quote#16:"VellEll"]Ами според закона ЛукОйл е в нарушение и това е черно на бяло Правителството показа воля и твърдост и отне лиценза, а много кратно критикувания и от Борисов и от ЕС български съд го върна - това са фактите а другото е ала-бала и драскане на глупости...[/quote]
  Ами, нарушението на Лукойл НЕ Е ДОКАЗАНО пред съд (делото по същество започва на 31-ви август). Правителството 7 месеца лежа на другата кълка, докато стана време за избори и съдът е във ваканция. Това са фактите, а другото е ала-бала и драскане на глупости...

 69. 69 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Държавата години наред брани монопола на Лукойл.
  Сега е ред на Съда.
  Всичко в името на монопола, всичко за благото на монопола!

 70. 70 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#64] от "gogo2011":

  Абсолютно )) Пази частният интерес. Отгоре на това даже прилага точка по точка закона:

  "Чл. 166. (1) Оспорването спира изпълнението на административния акт.

  (2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) При всяко положение на делото до влизането в сила на решението по искане на оспорващия съдът може да спре предварителното изпълнение, допуснато с влязло в сила разпореждане на органа, издал акта по чл. 60, ал. 1, ако то би могло да причини на ОСПОРВАЩИЯ значителна или трудно поправима вреда. Изпълнението може да се спре само въз основа на нови обстоятелства."

 71. 71 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 11116
  София, 10.08.2011

  Върховният административен съд на Република България - Осмо отделение, в закрито заседание на десети август две хиляди и единадесета година в състав:
  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЙОРДАН КОНСТАНТИНОВ
  ЧЛЕНОВЕ: МАРИНИКА ЧЕРНЕВА
  ТЕОДОРА НИКОЛОВА

  при секретар и с участието
  на прокурора изслуша докладваното
  от съдията ТЕОДОРА НИКОЛОВА
  по адм. дело № 9831/2011.  Производство по реда на чл. 229, ал. 1, т. 2 и сл. вр. с чл. 166, ал. 4 от Административно-процесуалия кодекс/АПК/ и чл. 53, ал. 3 от Закона за акцизите и данъчните складове/ЗАДС/.
  Образувано по частна жалба на директора на Агенция Митници против Определение № 4344/01.08.2011г. на Административен съд София-град, по адм. дело № 6813/2011г., с което по искане на „Лукойл Нефтохим Бургас”АД със седалище и адрес на управление в гр.Бургас, представлявано от Председателя на УС Сергей Михайлович Андронов, чрез пълномощника Живко Маргаритов Зайков, е спряно допуснато по силата на закона предварително изпълнение на решение № 527/22.07.2011г. на Директора на Агенция "Митници", с което е отнет лиценз № 100 за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки с идентификационен номер BGNCA00005002 на адрес гр.Бургас 8104, кв.”Крайморие”, местност „Отманли”, нефтен терминал „Парк Росенец” и е прекратено действието на лиценза.
  Частният жалбоподател твърди, че определението е неправилно поради нарушение на материалния закон, необоснованост и не е съобразено с целта на закона. Твърди, че съдът не е преценил правилно представените и приети писмени доказателства, нито е обсъдил доводите на административния орган в подкрепа на допуснатото по силата на закона предварително изпълнение. Безспорно е установено неизпълнение от страна на оспорващия на изискванията по Наредба №3/19.02.2010г. на министъра на финансите за специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване на акцизни стоки. Не са взети предвид доводите, че има още поне десет лицензирани складодържатели, които биха могли да доставят авиационно гориво. Съдът необосновано приел, че за оспорващия е доказано евентуално настъпване на значителна или трудно поправима вреда, само въз основа на уговорени неустойки по борсови договори за покупко-продажба на горива и рамково споразумение за доставки на горива с министерство на финансите, със страна-продавач, съответно-доставчик, различно от оспорващия юридическо лице. Не са достатъчно вероятни вреди евентуалните лихви по получен банков кредит за незабавно плащане на акциз, в резултат на отнемането на лиценза. Поддържа се, че евентуалните задължения за незабавно внасяне на акциз не са изцяло обезпечени и спирането на предварителното изпълнение би осуетило събирането им. Твърди се, че е нарушен принципът на съразмерност, тъй като не са отчетени евентуалните вреди за държавния бюджет от липсата на незабавно събиране на акциз в резултат на спирането на изпълнението на акта. Иска се отмяна на определението и постановяване на ново, с което да се отхвърли искането за спиране на изпълнението. Иска се и спиране на изпълнението на оспореното определение, до произнасянето на ВАС по частната жалба.
  Ответникът по частната жалба -„Лукойл Нефтохим Бургас”АД - в писмен отговор оспорва основателността на частната жалба. В подкрепа на доводите си представя и писмени доказателства.
  Върховният административен съд, състав на осмо отделение, преценявайки допустимостта на частната жалба и направените в нея оплаквания и след служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на определението с материалния закон, на основание чл. 236 вр. с чл. 218 АПК, приема следното:
  Частната жалба е подадена от надлежна страна и в срок против подлежащ на оспорване съдебен акт, поради което е процесуално допустима. Разгледана по същество тя е неоснователна.
  Административният съд е бил сезиран с искане от „Лукойл Нефтохим Бургас”АД, в качеството му на оспорващ решение № 527/22.07.2011г. на Директора на Агенция "Митници", за спиране на допуснатото по силата на закона предварително изпълнение на акта.
  Съгласно чл. 53, ал. 3 ЗАДС, лицензът за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки се прекратява с решение на директора на Агенция "Митници", което подлежи на предварително изпълнение, освен ако съдът разпореди друго. Съгласно новата ал.4 на чл.166 АПК, допуснатото предварително изпълнение на административния акт по силата на отделен закон, когато не се предвижда изрична забрана за съдебен контрол, може по искане на оспорващия да бъде спряно при условията на ал.2. С основание съдът се е позовал на Тълкувателно решение/ТР/ № 5/8.09.2009 г. на ОСС на ВАС, съгласно което при допуснато по силата на специален закон предварително изпълнение на административен акт, както е в процесния случай, приложима при съдебния контрол, е разпоредбата на чл. 166, ал. 2 АПК. Тази разпоредба съдържа предпоставките за допустимост, както и материално-правните такива във връзка с основателността на искането. Правилен е изводът, че в доказателствена тежест на молителя е да установи, че допуснатото предварително изпълнение би могло да му причини значителна или трудно поправима вреда. Обоснован, подкрепен и с представените в настоящето производство писмени доказателства, е изводът на съда, че такова доказване е проведено.
  Основното оплакване в частната жалба, че за оспорващия е прието за доказано евентуално настъпване на значителна или трудно поправима вреда, само въз основа на уговорени неустойки по борсови договори за покупко-продажба на горива и рамково споразумение за доставки на горива с министерство на финансите, със страна-продавач, съответно-доставчик, различно от оспорващия юридическо лице, е неоснователно. Видно от представените пред първоинстанционния съд доказателства, „Лукойл България”ЕООД е основен дистрибутор за България на продукцията на „Лукойл Нефтохим Бургас”АД. В цитираните от първоинстанционния съд борсови договори за покупко-продажба на горива между „Столичен автотранспорт”ЕАД и „БДЖ”ЕАД като клиенти на купувачите и „Лукойл България”ЕООД като клиент на продавача, в които са уговорени неустойки за неизпълнение, има изрични клаузи относно формиране на цената на борсовия договор за всяка отделна партида съгласно официалната цена на „Лукойл Нефтохим Бургас”АД. По договора от 22.04.2005г. между „Лукойл Нефтохим Бургас”АД и „Лукойл България”ЕООД, съгласно който първото дружество продава на второто продукти на нефтопреработката, нефтохимията и полимерни продукти, с цел реализацията им от купувача на територията на Република България,/приложение №8 от делото/ и Анекс №199 от 01.07.2011г., т.12.1, всяка от страните дължи обезщетение за причинени вреди, които не са резултат от непреодолима сила, при неизпълнение или неточно изпълнение на поетите задължения. Предварителното изпълнение на процесния пред първоинстанционния съд митнически акт би довело до вреди за посоченото дружество-дистрибутор, поради уговорените неустойки по борсовите договори, както правилно е приел и административният съд, а в същото време дружеството–дистрибутор би имало право на претенция за обезщетение за причинените вреди от неустойки към оспорващото митническия акт „Лукойл Нефтохим Бургас”АД. В подкрепа на това е и писмо изх.№2557 от 27.07.2011г. на „Лукойл-България” ЕООД до Председателя на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас”АД /приложение №9 от делото/ относно евентуални претенции за вреди и пропуснати ползи във връзка с отнемането на лицензите за данъчни складове на оспорващия в размер на 70 400 000лв. месечно. Изложеното само по себе си е достатъчно да обоснове извода на първоинстанционния съд за доказаност на значителна или труднопоправима вреда от предварителното изпълнение на митническия акт.
  Без съмнение, както е приел и първоинстанционният съд, предварителното изпълнение на митническия акт би довело до изискуемост на задължения за акциз за оспорващото дружество в много големи размери поради отпадане на приложимия режим на отложено плащане на акциз.
  Оплакването в частната жалба, че безспорно е установено неизпълнение от страна на оспорващия на изискванията по Наредба №3/19.02.2010г. на министъра на финансите за специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване на акцизни стоки е такова по съществото на спора. То няма отношение към въпроса за евентуалните значителни или труднопоправими вреди от предварителното изпълнение на митническия акт.
  Относно оплакването в частната жалба, че не са взети предвид доводите, че има още поне десет лицензирани складодържатели, освен оспорващия митническия акт, които биха могли да доставят авиационно гориво на „Лукойл Авиейшън България”ЕООД /основен доставчик на авиационните оператори в България/, основателно в отговора на частната жалба се поддържа, че наличието на дружества, притежатели на посочения лиценз, доказва само абстрактната възможност тези дружества да извършват посочените доставки. В същото време, с Разпореждане за ползване №Р-13-2/30.07.2011г. на председателя на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”, въз основа на Решение на Министерски съвет на РБ №587/29.07.2011г. са разблокирани задължителните запаси авиационно гориво, собственост на „Лукол Нефтохим Бургас”АД, което не би се налагало ако има други реални доставчици на тази суровина.
  Твърденията за липса на адекватно обезпечение на задълженията на оспорващото дружество за заплащане на акциз са неотносими към производството по спиране на предварителното изпълнение на акта.
  Неоснователно е оплакването за нарушаване на принципа на съразмерност, тъй като не са отчетени евентуалните вреди за държавния бюджет от липсата на незабавно събиране на акциз в резултат на спирането на изпълнението на акта. Съгласно чл.6 ал.2 от АПК, административният акт и неговото изпълнение не могат да засягат права и законни интереси в по-голяма степен от най-необходимото за целта, за която актът се издава. Установено е, че предварителното изпълнение на акта би се отразило на стратегически отрасли на икономиката като железопътния, въздушния и столичния градски транспорти, поради значението на оспорващия митническия акт за икономиката на страната. Това се признава и във възражението на административния орган по искането за спиране на предварителното изпълнение пред първоинстанционния съд /стр.4 на л.50 от делото/, във връзка с гратисния период, даден на оспорващото дружество да приведе дейността си в съответствие с измененията на лицензионния режим, в сила от 26.03.2010г.
  Целта на допуснатото предварително изпълнение по силата на специалния ЗАДС е защита на важни държавни или обществени интереси, при което следва да е налице съразмерност между тях и интересите на адресата на акта, съответно степента на вредите, които биха настъпили за последния.
  При съобразяване на горните факти и обстоятелства се налага изводът за основателност на искането за спиране на предварителното изпълнение на решението за отнемане на лиценза, тъй като спирането на изпълнението не би застрашило важни държавни и обществени интереси и то не може да осуети последващо изпълнение на митническия акт. От друга страна, относно предварителното изпълнение, са налице достатъчно доказателства, обуславящи извода, че то ще "причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда” по смисъла на чл. 166, ал. 2 АПК.
  С оглед изложеното, обжалваното определение като валидно, допустимо и правилно следва да бъде оставено в сила. Предвид произнасянето по съществото на частната жалба, не следва да се разглежда особеното искане за спиране на изпълнението на оспореното определение на първоинстанционния съд.
  Водим от горното, Върховният административен съд, състав на осмо отделение, на основание чл. 236 във връзка чл.221 ал.2, предл. първо АПК и чл. 53, ал. 3 ЗАДС във връзка с чл. 166 АПК
  ОПРЕДЕЛИ:

  ОСТАВЯ В СИЛА Определение № 4344/01.08.2011г. на Административен съд София-град, по адм. дело № 6813/2011г.
  Определението не подлежи на обжалване.

  Вярно с оригинала, ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/ Йордан Константинов
  секретар: ЧЛЕНОВЕ: /п/ Мариника Чернева
  /п/ Теодора Николова

  Т.Н.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 72. 72 Профил на Petrunof
  Petrunof
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Както и да е,съдът си е съд,ще му дойде времето и на него.
  По-важното е,че сега ще се ускорят процесите и до няколко месеца ще разберем дали Лукойл са имали какво(по-точно КОЛКО) да крият и затова се дърпаха 1,5 г за измервателните уреди с презумпцията постепенно да скъсят бъдещите разлики.
  Лично за мен това е по-интересното,както и одита,който започва там.

 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  До коментар [#63] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Това като доказателство за невинността на "Лукойл" ли да приемам?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1328 Неутрално


  "Съдът даде още няколко месеца на "Лукойл" да работи с отнет лиценз"

  Това не значи ли,че ще работят незаконно?!Тоя съд съвсем за мезе ни взе...

 75. 75 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Имаме си независим съд...за какво тогава по дяволите ни трябва и правителство...

  الرجل الكبير
 76. 76 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Българският съд постанови, че неспазването на закона може да носи вреди за държавата, но не и на закононарушителя.

  Този съд трябва да бъде развормирован и преучреден!

 77. 77 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#45] от "ekatedim":

  каквото и с Лукойл, работи си и не му пука за законите

  gorskia
 78. 78 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#21] от "ironhorse":още един изплющял от жегата , абе хора скрийте се на сянка и изключете компюютъра , по един студен душ и в леглото , хапчето и заспивайте

 79. 79 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Това е подигравка с държавата! И при положение че протежето на ЦЦ е начело на ВАС, назначен под натиск от Борисов, изобщо да не ми излиза Борисов с наглото обяснение как това е решение на съда и не е негов проблем.

  Това си е дело на Цветанов и Борисов отвсякъде и е унизително като гражданин да гледам как се подиграват не само с държавните закони, но и с интелекта на "матряла"

 80. 80 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2437 Любопитно

  [quote#19:"goodman69"]Е, поне стана ясно от кого идва поръчката за "странните" съдебни решения - от властта. Сега хем и вълкът (ББ) е сит, хем и агнето (Лукойл) е цяло.[/quote]
  И по какво стана ясно? А не стана ли ясно че съдът е последна крепост на червено-синята мъгла в която тънем 22 години?

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 81. 81 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#21] от "ironhorse":

  Груев е шеф на ВКС и е от анти-ГЕРБ фракцията в съдебната система.
  Колев е шеф на ВАС и е протеже на ГЕРБ.

  Няма как Груев да влияе на ревенията на ВАС. Но тази българска първосигналност "проблема е в съда" е точно на което Борисов разчита - неговите хора в съда уреждат майстора картоиграч, а неговите противници отнасят негативите.

 82. 82 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Ехеее тоя цирк го знаеме
  няма ли да има ново представление

 83. 83 Профил на Petrunof
  Petrunof
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#73] от "Храбър":

  Ами това му е мисълта.
  най-важният факт за съда бил,че щом са отблокирали държ.резерв от склада на Лукойл значи,че друга алтернатива за доставка на керосин освен Лукойл нямало!
  Пълно порно,за резерва взеха решение 2 дни след отнетия лиценз,демек доводите и на двата съда са,че за 2 дни е трябвало да имат вече алтернативна доставка на керосин.
  Бандити.

 84. 84 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#23:"Дедо Либен"]БЪЛГАРСКИЯТ СЪД Е МАРИОНЕТКА НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЛОБИТА!!![/quote]
  ============================
  Не си прав дядо Либене. Българският съд гледа отгоре на "икономическите лобита". Там работят на-опитните и най-организираните засега. "Икономическите лобита" има още много леп да ручат да ги стигнат.

  Yet another blue planet.
 85. 85 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  Такива миш-маши могат да станат само у нас!

 86. 86 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 701 Неутрално

  следващи стъпки в този театър:
  1. Борисов усмихнат и доволен обяснява, че държавата е спазила закона и че не е негово място да коментира решенията на независимият български съд.
  2. Конкурентната комисия излиза с решение че Лукойл наистина има господстващо положение при авиационните горива, и ги глобява 15 лева за нарушението.

 87. 87 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 796 Гневно

  [quote#21:"ironhorse"]За това ли Груев по време на обявяването на доклада за вътрешна сигурност и съдебен ред беше при Путин за спявка?!! [/quote]

  Моля да не бъркате ВАС с ВКС. Шефът на ВАС е приятел на Цв. Цв. и назначен от ГЕРБ. Какво решение очаквахте да вземе съдът, че сега се правите всички на възмутени?!
  Когато преди седмица написах, че това е театър, бях обвинен от форумците, че съм комунист. Очаквам извинения от хората, които направиха това.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 88. 88 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 1283 Весело

  И съда кат МВР. Имат воля да не взимат дарения, ама ще се откажат друг път.

 89. 89 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Разбира се,че и съдиите са подчинени на Валентин Златев,има за какво да са му благодарни. А онзи келеш борисов,поне да се скрие,и да си мълчи,да не му гледаме резила

 90. 90 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#81] от "Skydiver":за съжаление си безкрайно прав , четейки коментарите на 99 процента се потвърждава извода ми , простотията и неграмотността ни залива отвсякъде и затова се пръкват политици от рода на Борисов , Цветанов , Федосова и всичките им герои , добре че е съда и че все още е независим

 91. 91 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#87] от "Вени Марковски":
  цялата ни съдебна система,на практика,са слуги на Валентин Златев,очевидно е

 92. 92 Профил на olddog
  olddog
  Рейтинг: 458 Весело

  Да, циркът продължава. Бойко вика оле-хоп и цялата държава скача през обръча, цвилейки от радост и лижейки ръката на благодетеля за "поправената" несправедливост. Но след малко се оказа, че обръча е бил запален и козината е значително опърлена. Но на кой му пука. Чакаме с нетърпение поредно представление. Изборите са близо. Ще ръкопляскаме и ще цвилиме пак.

 93. 93 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Факт е че държавата от 22 години на сам, за ПЪРВИ ПЪТ при БОКО се опитва да наложи върховенството на закоа.
  Факт е че съдебната система е неадекватна.
  Факт е че голяма част от българите изискват от другите да спазват, но самите бягат от закона по лична изгода.
  Духовната празнота и загубата на морал са видни за всички които гледат страната ни от вън

 94. 94 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#93] от "balla":

  Този + трябва да сте си го сложили сам, май. Знаете ли какво означава изобщо "върховенство на закона"? Че НИКОЙ не е над закона - нито Тиквата, нито Бирата, нито Нафтата. В България НИКОЙ НИКОГА не е поставил за цел пред себе си, пред властта, пред когото щете "върховенството на закона". Под "никога" разбирайте последните 1330 години.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 95. 95 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2437 Гневно

  Крайно време е ГЕРБ да променят закона за отваряне на досиетата. Струва ми се че досега не съм чул нито да са изнесяни данни за ченгесари сред съдиите, нито за валящи оставки там. Дори и да е спазен 10% процентният дял както във всички други категории (макар че съм убеден при съдиите този дял е много по-висок) пак е непоносимо много защото поради възрастта си тези 10% ще са хората с "най-голям опит и влияние" в съдебната система.

  Откъде накъде ще знаем колко ченгета е имало в пътната агенция, а няма да знаем колко има сред хората които са призвани да опазват морала в държавата.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 96. 96 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 812 Весело

  Каква поредна футболна драма драги зрители

 97. 97 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1677 Любопитно

  Ами сега... Интересно ми е само кои от нескопосаните актьори 6те се разкрякат - "кой ни сра в га6тите"...

  Слабо и жалко.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 98. 98 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#15] от "300g":

  Съда има най-малко вина. Съда спазва закона, закона е писан и приет в парламента, тези от парламента да не квичат, вината е тяхна. Просто и логично. Не разбирам, толкова ли е трудно да прозрете истината??? Да сте чули някой закон да се приема от магистрати? НЕ. Помислете и насочете гнева си в правилна посока.

 99. 99 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#14] от "Okoto":

  Все пак председател на ВАС е протежето на Цвъки и назначен от него - милиционера от прословутата "Магнаурска" школа в Симеоново

 100. 100 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#73] от "Храбър":

  Не! Предмета на това определение не е дали някой е виновен или е невинен. За виновен или невинен ще четем на 31 август.

  Днешното определение на съда е - спирането на бизнеса силово, преди окончателното решение "виновен" или "невинен", ще навреди ли на съденият или няма да навреди

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK