ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

И ВАС потвърди зависимостта на икономиката от "Лукойл"

Очаквано съдът позволи на рафинерията да работи поне до края на годинатаВърховният административен съд (ВАС) разреши на "Лукойл Нефтохим" да работи, докато приключат споровете му с Агенция "Митници". Очаква се делата да се проточат поне края на годината.


Мотивите на съда отново потвърдиха господстващото положение на бургаската рафинерия и зависимостта на българската икономика както от нея, така и от основния й търговски партньор "Лукойл България" (двете са собственост на едно и също дружество - бел.ред.).


В мотивите си как може да бъде застрашен въздушният и железопътният транспорт магистратите разсъждават дори за липсата на други доставчици на авиационно гориво. 
Стана ясно за първи път и какви претенции би имала "Лукойл България" към "Лукойл Нефтохим" за пропуснати ползи и загуби, ако рафинерията не работеше. Фирмата ги и е изчислила на 70 400 000 лв. месечно.


Рискът руската компания да съди държавата за щети и нереализирани продажби заради отнетите лицензи натежа и преди седмица, когато митниците решиха, че "Нефтохим" може да продължи да работи до произнасянето на ВАС.


Национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 1 и 7 август, показа, че всеки втори българин (53%) определя решението за отнемане на лицензите като правилно, тъй като "всички трябва да са равни пред закона". То се е отразило пряко и позитивно и на рейтингите на премиера Бойко Борисов (4% нагоре) и на финансовия министър Симеон Дянков (8%).


От митниците заявиха, че приемат с разочарование двете определения на ВАС. "Те не променят по никакъв начин категоричното намерение на митническата администрация да контролира в рамките на правомощията си спазването на закона и равнопоставеността пред него на всички икономически субекти", беше коментарът на агенцията.


Върховният съд всъщност потвърди становището на Софийския административен съд от 1 август, че незабавното действие на решението за отнемане на лицензите на "Лукойл" и на рафинерия "Росенец" ще доведе до значителна или трудно поправима вреда за компанията.


ВАС коментира контрадоводите на митниците, че "Лукойл авиейшън България" ЕООД не е единственият доставчик на авиационно гориво и има още поне 10 лицензирани складодържателя.


Според съда този аргумент се оборва от факта, че именно запасите от авиационно гориво на "Лукойл" бяха разблокирани от държавния резерв с решение на Министерския съвет от 30 юли. "Това не би се налагало, ако има други реални доставчици на тази суровина", твърдят съдиите. Те дори определят съществуването на алтернативни доставчици като хипотетична възможност.


Магистратите отхвърлят твърденията на митниците, че за "Лукойл Нефтохим" няма да настъпят вреди, заради неизпълнение на договори за доставки на горива за БДЖ и транспорта в София, тъй като те са сключени с  "Лукойл България".


В определенията се коментира, че рафинерията и доставчика имат договори помежду си и рафинерията ще дължи на "Лукойл България" обезщетение за причинени вреди, ако не му предостави горива, които пък дистрибуторът дължи на столичния транспорт, БДЖ и държавната администрация.


След това ВАС продължава с разсъжденията за "Лукойл" и българската икономика. "Установено е, че предварителното изпълнение би се отразило на стратегически отрасли на икономиката като железопътния, въздушния и столичния градски транспорт поради значението на оспорващия митническия акт за икономиката на страната", пише в определенията.


А след това съдът заявява, че самите митници са признали "това" след като са дали гратисен период на "Лукойл" да приведе дейноста си в съответствие с новите изисквания, въведени още през март 2010 г.


Делото по същество дали лицензите са отнети правомерно ще се гледа на 31 август, а целият съдебен процес може да продължи дълго. Докато той приключи обаче, "Лукойл" вече ще е монтирала липсващите измервателни уреди. Според премиерът Бойко Борисов  президента на компанията Вагит Алекперов му е казал в разговор преди седмица, че до началото на декември ще са готови.Обществената подкрепа за решението на митниците


Въпреки преобладаващата обществена подкрепа за отнемането на лиценза на "Лукойл" проучването на "Алфа рисърч" установи, че 26% от българите виждат в него предизборен ход без реални последствия за компанията, а 21 на сто от анкетираните дори са заявили, че не го одобряват заради опасността от поскъпването на горивата. Най-много привърженици на хода на митниците има сред работещите, частните собственици, младите и средни възрастови групи от големите областни градове. Мнението, че този акт е предизборен е най-силно разпространено сред симпатизантите на РЗС (54%) и БСП (43%). Медийният отзвук и дискусиите около това решение не водят до промяна в отношението към правителството, което се запазва на нивата от юни. И в средата на лятото икономиката и доходите продължават да са сред най-силните страхове на българите, но като все по-важен фактор за оценката на управлението и на възможните алтернативи започва да се очертава финансовата стабилност на страната, показва проучването на "Алфа рисърч".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK