Пациентите, които напускат преждевременно болниците, ще плащат лечението си

Пациентите, които напускат преждевременно болниците, ще плащат лечението си

© Георги КожухаровОт днес гражданите, които желаят да напуснат преждевременно здравните заведения, в които се лекуват, ще трябва да поемат разноските по лечението си. Това гласят промените в Наредба 49, които влизат в сила днес.


Тъй като здравната каса (НЗОК) няма да плаща разноските за ползваните медицински услуги, болниците ще могат да ги търсят от самите пациенти.


При ранното изписване пациентите са длъжни да попълнят и подпишат формуляр за информирано решение. Документът ще предупреждава за възможните рискове за здравето и живота при предварителното изписване и ще задължава подписалите го да поемат разходите за медицинската помощ.
Лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи са длъжни да предоставят въпросния формуляр.


Освен това медиците няма да носят отговорност за усложнения, възникнали в резултат от преждевременното изписване. 


При обнародването на наредбата, министърът на здравеопазването Стефан Константинов коментира, че промените се налагат заради няколко смъртни случая, настъпили след преждевременно напускане на болница.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK