Иван Костов: Правителството прехвърли тежестта на кризата върху хората и малките фирми

Иван Костов

© Красимир Юскеселиев

Иван КостовПравителството не взима адекватни мерки и е прехвърлило тежестта на кризата върху домакинствата и малкия е среден бизнес. Това заяви в интервю за Нова телевизия лидерът на ДСБ Иван Костов.


На базата на данните от НСИ той посочи, че в последните две години домакинствата са поели допълнителна данъчна и осигурителна тежест, тъй като данъците на хората са нараснали средно от 66 лв. на 99 лв., а осигуровките - от 74 лв. на 115 лв. В същото време спестяванията им са напаснали с
11%, което показва, че хората имат антикризисно поведение, коментира Иван Костов.


Според бившия премиер всички знаци свидетелстват, че шансовете кризата да се задълбочи в страната са по-големи, отколкото "да ни се размине от само себе си", и това ще засегне предимно по-бедните хората  "Инфлацията не удря най-мощните икономики и богатите хора. Като на "Титаник" - и от първа класа пасажери са загинали, но много по-малко отколкото от трета класа", даде пример Костов.
На въпрос как се е случило това вдигане на данъчната и осигурителната тежест, при положение че управляващите посочват като най-големия си успех това, че не са увеличили данъците, лидерът на ДСБ каза: "Ами, нека да го обяснят от Министерството на финансите, нека министърът да застане и да каже как е успял да извлече тези  данъци".


Той допълни, че правителството е прехвърлило тежестите на кризата не само върху домакинствата, а върху малките и средни фирми: "Те са в  много тежко състояние. Това може да се види примерно по
състоянието на техните депозити и кредитите, които банките раздават. Вижда се, че малките и средни предприятия са  във все по-тежко положение, те трудно се справят в момента. Тоест тежестта на кризата правителството е прехвърлило върху хората, върху домакинствата и върху малкия и среден бизнес, не върху "Лукойл". . .


Лидерът на ДСБ посочи, че ако се задълбочи кризата, българското правителство, както и американското, няма резерви, за да посрещне последиците. Той припомни, че сегашният кабинет е наследил от правителството на Станишев голям фискален резерв, който сега е на санитарния минимум.


Много е вероятно през следващите години ЕС и САЩ да се опитат да излязат от кризата с печатане на пари, което ще доведе до затруднения за българския износ и до инфлация в страната, прогнозира  Костов. "По повод на опита на министъра на финансите да спори с мен, казвайки, че  няма увеличаване на безработицата, той беше опроверган от Националния статистически институт", каза още той.


По повод казуса с отнетите лицензи на "Лукойл" лидерът на ДСБ определи решенията на съда, с които на практика те бяха върнати на компанията като по-скоро политически и целесъобразни, но в интерес на руската компания.


"Г-н Колев, председателят на Върховния административен съд, беше назначен на този пост от ГЕРБ и специално от г-н Цветан Цветанов, без да има каквато и да е
конкуренция. Това не е тайна. И от стенограмите може да се види, че на заседанието на кабинета
министърът, който се е възпротивил, който е казал, че е срещу налагане на санкцията, е бил Цветан Цветанов", коментира Костов.


Той допълни, че и премиерът Бойко Борисов не е подкрепил достатъчно позицията на агенция "Митници" и министерство на финансите. Според него "Лукойл Нефтохим" продължава да е монополист на пазара и да злоупотребява с господстващото си положение.


"Това, че цените са паднали с 5 стотинки не е сериозно. Ефектът трябваше да бъде сериозно падане на цените като 15-20 стотинки", каза Костов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK